Συναισθηματικά Ασταθής: Πώς να Διαχειριστείς μια τέτοια Σχέση - Men's Bible

Συναισθηματικά Ασταθής: Πώς να Διαχειριστείς μια τέτοια Σχέση

Συναισθηματικά Ασταθής: Πώς να Διαχειριστείς μια τέτοια Σχέση

Όταν είσαι ερωτευμένος νομίζεις ότι έχεις την ιδανική σύντροφο και η σχέση σου είναι τέλεια. Η ιδέα ότι μπορεί να είναι συναισθηματικά ασταθής δεν σου περνάει από το μυαλό, γιατί όταν ερωτευόμαστε εστιάζουμε μόνο στα θετικά και παραβλέπουμε οτιδήποτε αρνητικό και να βλέπουμε.

Με τον καιρό θα συνειδητοποιήσεις ότι η υποθετικά «τέλεια σύντροφος» δεν είναι τόσο τέλεια πλέον και είναι κάπως συναισθηματικά ασταθής. Ίσως αναρωτιέσαι πως γίνεται το άτομο το οποίο ερωτεύτηκες να άλλαξε τόσο και τι να κάνεις όταν συμβαίνει αυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι την αγαπάς ακόμα και ότι δεν άλλαξε η σύντροφο σου, ήταν ένα πρόβλημα που προϋπήρχε απλά δεν ήθελες να το δεις. Πριν μάθεις πως θα μπορούσες να διαχειριστείς μια τέτοια σχέση, ας ξεκινήσουμε με τα συμπτώματα και πως θα αναγνωρίσεις ότι η σύντροφος σου είναι συναισθηματικά ασταθής.

Συμπτώματα ενός συναισθηματικά ασταθούς ανθρώπου

Όλοι μας έχουμε κακές μέρες και εναλλαγές στη διάθεση μας. Είναι στη φύση του ανθρώπου αυτό. Παρόλα αυτά, πως θα καταλάβεις πότε κάποιος έχει ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» μεταξύ του να έχει φυσιολογικές αντιδράσεις και συναισθήματα από το να είναι συναισθηματικά ασταθής;  Παρακάτω υπάρχουν τα σημάδια που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τη διαφορά.

#1 Εκρήξεις θυμού

Όλοι οι άνθρωποι νευριάζουν και θυμώνουν κάποιες φορές. Είναι φυσιολογική αντίδραση κάθε ανθρώπου. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεις τον θυμό σου είναι το κλειδί για μια υγιή σχέση.

Επομένως αν η σύντροφος σου έχει εκρήξεις θυμού και φωνάζει για ασήμαντους λόγους, τότε αυτό είναι ένα σημάδι που πρέπει να λάβεις υπόψη σου.

#2 Η συναισθηματικά ασταθής σύντροφος γίνεται υπερβολικά δραματική

Σε όλους μας συμβαίνουν πράγματα στη ζωή που δεν μας αρέσουν, αλλά πολλοί άνθρωποι είναι σε θέση να τα διαχειριστούν, να προσπαθήσουν να τα αλλάξουν και να προχωρήσουν παρακάτω.

Η συναισθηματικά ασταθής σύντροφος δεν θα προσπαθήσει να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, αλλά θα δραματοποιεί τα πάντα.

#3 Η συναισθηματικά ασταθής έχεις εναλλαγές στη διάθεση

Κάνεις δεν γίνεται να είναι χαρούμενος κάθε μέρα όλη μέρα. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν εναλλαγές στη διάθεση κάθε ανθρώπου και για αυτές συνήθως ευθύνονται εξωτερικοί παράγοντες. Μια συναισθηματικά ασταθής σύντροφος μπορεί να έχει απότομες εναλλαγές στη διάθεση της, χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

#4 Ο συναισθηματικά ασταθής άνθρωπος έχει έλλειψη ενσυναίσθησης

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να καταλαβαίνεις τι νιώθει κάποιος και να βλέπεις τα πράγματα από τη δική του οπτική και όχι μόνο από τη δική σου. Ο συναισθηματικά ασταθής άνθρωπος δεν έχει αυτή την ικανότητα και βλέπει τα πράγματα μόνο από τη δική του πλευρά.

#5 Η συναισθηματικά ασταθής σύντροφος δεν παραδέχεται ότι έχει άδικο

Όταν κάποιος είναι συναισθηματικά ασταθής δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι έχει άδικο και του είναι αδύνατο να διαχειριστεί το ενδεχόμενο να του πει κάποιος ότι δεν έχει δίκιο.

#6 Η συναισθηματικά ασταθής εκμεταλλεύεται καταστάσεις

Νομίζει ότι αξίζει τα πάντα και ότι δεν χρειάζεται να κοπιάσει για κάτι. Για παράδειγμα, απαιτεί να κάνεις πράγματα για αυτήν επειδή πιστεύει ότι είναι δικαίωμα της να το κάνει.

#7 Αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν με παράλογο τρόπο

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που προκύπτουν σε μια σχέση είναι να συζητήσεις με τη σύντροφο σου και να βρείτε από κοινού μια λύση. Ωστόσο, οι συναισθηματικά ασταθείς άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό γιατί βλέπουν τα πράγματα μόνο συναισθηματικά, όχι λογικά.

#8 Ο συναισθηματικά ασταθής άνθρωπος είναι έντονος στις αντιδράσεις του

Εκφράζει με ακραίο τρόπο τα συναισθήματα του και δεν μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις του. Αυτά καθιστούν δύσκολη την επικοινωνία μαζί του.

#9 Κατηγορεί συνέχεια τους άλλους

Οι συναισθηματικά ασταθείς άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους. Αντ’ αυτού κατηγορούν τους άλλους για οτιδήποτε πάει στραβά στη ζωή τους. Μπερδεμένη Σχέση: Πως να τη διαχειριστείς συναισθηματικά ασταθής

Πώς να διαχειριστείς μια συναισθηματικά ασταθή σχέση

Αφού τώρα γνωρίζεις μερικά από τα συμπτώματα ενός συναισθηματικά ασταθούς ανθρώπου θα πρέπει να μάθεις και τρόπους με τον οποίους μπορείς να τους διαχειριστείς. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για την σύντροφο σου την οποία αγαπάς και θες να συνεχίσεις να είσαι μαζί της.

#1 Κάνε ένα βήμα πίσω και παρατήρησε

Αναρωτήσου αν έκανες εσύ κάποιο λάθος. Να είσαι αντικειμενικός και παρατήρησε τον εαυτό σου και την σύντροφο σου.

#2 Ζήτα την γνώμη ενός τρίτου

Καμιά φορά η δική μας κρίση ίσως να μην είναι και η σωστή. Επομένως ίσως είναι καλύτερο να ζητάς και την γνώμη των αγαπημένων σου ανθρώπων.

Πες τους τι ακριβώς συμβαίνει, έτσι ώστε να σου πουν αν η σύντροφος σου αντιδράει υπερβολικά ή αν εσύ έχεις κάνει κάποιο λάθος. Κάποιος τρίτος θα έχει πιθανότατα μια σαφέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει.

#3 Φύγε αν η κατάσταση επιδεινωθεί

Είναι προτιμότερο αν σου επιτεθεί λεκτικά, ψυχολογικά ή συναισθηματικά, απλά να σταματήσεις τη συζήτηση μαζί της. Ζήτησε της με ευγένεια να σου μιλήσει με όμορφο τρόπο και μην δεχτείς τίποτα λιγότερο από αυτό. Αν δεν μπορεί να το σεβαστεί αυτό, σταμάτησε τη συζήτηση μέχρι να το κάνει.

Δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς την συναισθηματικά ασταθή σχέση σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#4 Διεκδίκησε αξιοπρέπεια από τη σύντροφο σου

Υπενθύμισε της με ευγένεια ότι ο τρόπος που σου μιλάει είναι απαράδεκτος και δεν σε σέβεται. Είναι σημαντικό να εκφράζεσαι και να λες τι σε ενοχλεί σε μια σχέση, καθώς και να σου φέρεται με αξιοπρέπεια. Αν δεν το κάνει θα πρέπει να το απαιτήσεις με τον τρόπο σου.

#5 Συναισθηματικά ασταθής σύντροφος; Μείνε ήρεμος

Προσπάθησε να μην παρασυρθείς από τις συναισθηματικές της εκρήξεις. Είναι εύκολο να το κάνεις, γιατί θες να υπερασπιστείς τον εαυτό σου.

Μείνε ήρεμος και λογικός. Είναι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσεις με υγιή τρόπο με την σύντροφο σου.

#6 Συναισθηματικά ασταθής σύντροφος; Πρότεινε της να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό

Σίγουρα ένα άτομο που είναι συναισθηματικά ασταθές δεν μπορεί να το καταλάβει από μόνο του και δεν μπορεί να κάνει κάτι εύκολα για αυτό και να το ξεπεράσει.

Επομένως, θα ήταν καλό να της προτείνεις να απευθυνθείτε σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία, προκειμένου να βοηθηθεί εκείνη, αλλά και εσύ να μάθεις πως θα μπορέσεις να διαχειριστείς μια τέτοια κατάσταση.

#7 Αν όλα αυτά αποτύχουν, δώσε τέλος στη σχέση σας

Δυστυχώς, δεν μπορούν να επιβιώσουν όλες οι σχέσεις, ακόμα και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Εάν έχεις κάνει ό,τι μπορούσες για να διορθώσεις τη σχέση σου και να την κάνεις υγιή με μια σύντροφο που είναι συναισθηματικά ασταθής και δεν έχει βελτιωθεί προς το καλύτερο τότε ίσως είναι η ώρα να χωρίσεις.

Όλοι αξίζουμε να έχουμε μια χαρούμενη και υγιή σχέση. Μην ξεχνάς να αγαπάς τον εαυτό σου και να έχεις ως προτεραιότητα την ευτυχία σου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!