Σπάσε την Απραξία: Δε χρειάζεσαι Κίνητρο, χρειάζεσαι Πειθαρχία - Men's Bible

Σπάσε την Απραξία: Δε χρειάζεσαι Κίνητρο, χρειάζεσαι Πειθαρχία

Σπάσε την Απραξία: Δε χρειάζεσαι Κίνητρο, χρειάζεσαι Πειθαρχία

Πιστεύω πολύ στο κίνητρο. Θεωρώ πως το όραμα και η δίψα για νίκη αποτελούν σημαντικά γρανάζια που μας θέτουν σε κίνηση και μας βάζουν σε πορεία επιτυχίας.

Στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου και στα περισσότερα πράγματα που κάνω – ακόμα και αυτά που απαιτούν σιδηρά πειθαρχεία – τα κάνω γιατί τα γουστάρω. Γιατί κάτι μέσα μου, με σπρώχνει να θέλω να δράσω.

Δεν είναι όμως πάντα έτσι.

Σίγουρα ξέρεις τι εννοώ. Μιλάω για εκείνες τις στιγμές που γνωρίζεις με τη λογική ότι θες ή ότι πρέπει να κάνεις κάτι, αλλά κάπως δεν το «νιώθεις».

Γιατί είσαι κουρασμένος, στρεσαρισμένος, αγχωμένος κλπ.

Ξέρεις πχ, ότι πρέπει να πας στο γυμναστήριο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχεις όρεξη να σηκώσεις εκατό κιλά στη μπάρα.

Ξέρεις ότι θες να βγεις για να καλλιεργήσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες, αλλά αυτή τη στιγμή, λίγο πριν την έξοδο, η επιθυμία σου είναι να κάτσεις σπίτι και να αράξεις διαβάζοντας για δωδέκατη φορά τον άρχοντα των δαχτυλιδιών.Σπάσε την Απραξία: Δε χρειάζεσαι Κίνητρο, χρειάζεσαι Πειθαρχία

Δεν είσαι ο μόνος. Όλοι μας έχουμε στιγμές που το κίνητρο μας μάς εγκαταλείπει και νιώθουμε σαν αυτοκίνητο με άδειο ντεπόζιτο.

Το έχω νιώσει κι εγώ άπειρες φορές και συνεχίζω να το παθαίνω συχνά. Είναι ανθρώπινο.

Σε κάτι τέτοιες στιγμές όμως είναι που θυμάμαι πως το κίνητρο και οι πράξεις είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Ναι, όταν έχεις όρεξη θα πας για προπόνηση, θα βγεις για να γνωριστείς με κόσμο, θα περάσεις απ’ τα μαγαζιά να δοκιμάσεις νέα ρούχα.

Η σχέση όμως συναισθημάτων και συμπεριφοράς είναι αμφίδρομη.

Η δράση προάγει την όρεξη και το κίνητρο, για ακόμα περισσότερες πράξεις.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να έχεις πρώτα την όρεξη για να κάνεις κάτι. Μπορείς να ξεκινήσεις, να κάνεις τα πρώτα βήματα και το κίνητρο θα έρθει.

Η δράση αυτή καθ’ αυτή σε κινητοποιεί.

Ξεκίνα και το κίνητρο θα ακολουθήσει

Συχνά νιώθω κουρασμένος για να σηκώσω βάρη στο γυμναστήριο. Όμως τα πάντα ανατρέπονται μόλις αρχίζω να σηκώνω τους πρώτους αλτήρες και να βάζω το σώμα μου σε κίνηση.

Πολλές φορές, ως εσωστρεφής τύπος, φλερτάρω με τη σκέψη να αράξω σπίτι και να διαβάσω το επόμενο βιβλίο που έχω στη λίστα. Μόλις όμως βγω έξω και αρχίσω να μιλάω με κόσμο, η διάθεση για κοινωνικοποίηση, φλερτ και παιχνίδι ανεβαίνει.

Ειδικά δε τις Παρασκευές και τα Σαββατόβραδα που έχουμε τις πρακτικές εξόδους με τους μαθητές, η ροή και η ένταση φτάνουν στο ζενίθ και διασκεδάζω πολύ περισσότερο από τις άλλες βραδιές.

Η δράση λοιπόν σε κινητοποιεί, να το θυμάσαι αυτό.

Γι’ αυτό επικεντρώσου να κάνεις την αρχή. Επικεντρώσου απλά στο να κάνεις κάτι.

Όταν ξέρεις ότι θες να προπονηθείς για να χτίσεις σιγά σιγά το σώμα σου ακόμα και να νιώθεις πολύ κουρασμένος για προπόνηση, απλά βάλε στόχο να πας στο γυμναστήριο.

Πες στον εαυτό σου: «Απλά θα πάω να κάνω μια άσκηση και αν δε θέλω θα σταματήσω εκεί.»

Όταν ξέρεις πως πρέπει να μιλάς με κόσμο και συγκεκριμένα με κοπέλες ώστε να γίνεις επικοινωνιακά πιο επιδέξιος και πιο άνετος αλλά νιώθεις αγχωμένος, απλά βάλε στόχο να μιλήσεις σε δύο άγνωστους και ας μη σου απαντήσουν.

Πες στον εαυτό σου: «Απλά θα σχολιάσω κάτι και αν δεν αποκριθούν δεν έγινε κάτι.».

Ή αν θες να μιλήσεις σε κάποια κοπέλα που μαγνήτισε το ενδιαφέρον σου πες στον εαυτό σου «Απλά θα πάω να συστηθώ και να πω ότι θέλω να τη γνωρίσω.».

Το κίνητρο έρχεται όταν έχεις το θάρρος να ξεκινήσεις χωρίς αυτό.

Μοιάζει κάπως με τον χαρταετό που τον κρατάς με τα χέρια σου για να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο ύψος ώστε να πάρει την ώθηση απ’ τον άνεμο και να ανέβει μόνος του ψηλότερα.

Όταν λοιπόν σου λείπει η διάθεση ή το κίνητρο για να ξεκινήσεις κάτι, απλά θυμήσου πως χρειάζεσαι λίγη αυτοπειθαρχία.

Πάντα να θυμάσαι τα θετικά του παρελθόντος.

Όταν θυμάσαι τις φορές εκείνες που δεν είχες κίνητρο αλλά εν τέλει όλα κύλησαν όπως έπρεπε, είναι πιο εύκολο να κινητοποιήσεις τον εαυτό σου στο παρόν.

Προσωπικά, κάθε φορά που συλλογίζομαι τις προηγούμενες στιγμές που αψήφησα την τάση μου για αδράνεια λέω στον εαυτό μου: «Καλά έκανες.».

Ποτέ δε μετάνιωσα για κάποια προπόνηση, ποτέ δε μετάνιωσα που βγήκα με φίλους, ποτέ δε μετάνιωσα που μίλησα σε κάποια κοπέλα που με ενδιέφερε, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Είμαι σίγουρος πως κι εσύ δε θα το μετανιώσεις.

Γι’ αυτό κάνε το βήμα, σπάσε την απραξία και το κίνητρο και η όρεξη να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό θα ακολουθήσουν.

Θες να σπάσεις την απραξία στο φλερτ; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!