Πώς να μην Ζηλεύεις στις Σχέσεις σου - Men's Bible

Πώς να μην Ζηλεύεις στις Σχέσεις σου

Πώς να μην Ζηλεύεις στις Σχέσεις σου, Πως να αντιμετωπίσεις τις Τοξικές Σκέψεις που εμποδίζουν την εξέλιξη σου

Το να μην ζηλεύεις στη σχέση σου έχει περισσότερο να κάνει με εσένα τον ίδιο, με το πως βλέπεις τον εαυτό σου και με την ασφάλεια που νιώθεις μέσα στη σχέση, παρά με την κοπέλα σου.

Στη ρίζα της ζήλιας βρίσκεται ο φόβος. Ο φόβος ότι μπορεί να σε αφήσει, να σε απατήσει, να γνωρίσει κάποιον ο οποίος θα είναι καλύτερος απ’ ότι εσύ κλπ.

Προφανώς είναι λογικό να ζηλέψεις κάποιες φορές. Αυτός που δε ζηλεύει καθόλου στη σχέση του είτε θεωρεί την κοπέλα του δεδομένη, είτε απλά αδιαφορεί και δε νοιάζεται ιδιαίτερα για εκείνη.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν η ζήλια είναι έντονη και παθολογική. Κοινώς όταν φτάνει στα άκρα και είτε δημιουργεί σε εσένα προβλήματα (σε κυριεύει το άγχος και ο φόβος του αποχωρισμού) είτε σε ωθεί σε συμπεριφορές που κάνουν ζημιά στη σχέση σου με την κοπέλα σου.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να μην ζηλεύεις και να μην επιτρέπεις στη ζήλια να σου στερεί την ευτυχισμένη σχέση που σου αξίζει;

Για να μην ζηλεύεις επένδυσε στον εαυτό σου

Η ζήλια πηγάζει απ’ την ανασφάλεια. Και ο καλύτερος τρόπος να την αποτινάξεις από μέσα σου είναι προφανώς να αντιμετωπίσεις την ανασφάλεια σου στη ρίζα της.

Αυτό φυσικά μπορεί να σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα αλλά ανάλογα την περίπτωση η κεντρική ιδέα παραμένει.

Αντί να παραδίνεσαι στο άγχος κάθε φορά που η κοπέλα σου μιλάει με κάποιον άνδρα συνάδελφο της. Και αντί να προσπαθείς διαρκώς να μάθεις που βρίσκεται και να ψάχνεις τρόπους να επηρεάσεις τις αποφάσεις της και τις επιλογές της ώστε να είναι σύμφωνες με αυτές που θα ήθελες εσύ να κάνει, επένδυσε στον εαυτό σου.

Αφιέρωσε χρόνο, κόπο και ενέργεια για να γίνεις καλύτερος και να καλλιεργήσεις την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση σου.

Αυτό μπορεί να γίνει:

  • Με το να ξεκινήσεις κάποιας μορφής ψυχοθεραπεία.
  • Με το να γραφτείς σε γυμναστήριο και να χτίσεις ένα δυνατό και καλαίσθητο σώμα.
  • Με το να αλλάξεις τη ρουτίνα σου και την καθημερινότητα σου.
  • Με το να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες και να γίνεις περισσότερο κοινωνικός κλπ.

Το τί ακριβώς χρειάζεται να κάνεις για να νιώσεις περισσότερο σίγουρος για τον εαυτό σου είναι σχετικό και εξαρτάται από το τί πιστεύεις ότι σου λείπει.

Σε κάθε περίπτωση, όσο περισσότερο καλλιεργείς την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση σου τόσο πιο χαλαρός είσαι κι εσύ στη σχέση σου.Πώς να μην Ζηλεύεις στις Σχέσεις σου

Σκέψου λογικά

Ένας καλός τρόπος να μην ζηλεύεις, να αντιμετωπίσεις τo έντονο συναίσθημα της ζήλειας και να αποφύγεις μια συναισθηματική πειρατεία είναι να αποστασιοποιηθείς λίγο απ’ τα γεγονότα και να τα εξετάζεις σαν ουδέτερος επιστήμονάς.

Δηλαδή να σκεφτείς με λογική και πνευματική διαύγεια. Αν λοιπόν άκουσες την κοπέλα σου να μιλάει στο τηλέφωνο με κάποιον συνάδελφο της και σε έπιασε έντονη ζήλια, επίλεξε να μην πεις ή κάνεις κάτι εκείνη τη στιγμή.

Και αργότερα που το έντονο συναίσθημα θα έχει καταλαγιάσει, προσπάθησε να σκεφτείς αντικειμενικά τί έγινε και αν όντως υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνεις να αποφεύγεις τη συναισθηματική λογική και να μην παρασύρεσαι από το πόσο έντονα νιώθεις ζήλια εκείνη τη στιγμή.

Φυσικά, αν διαπιστώσεις ότι υπάρχει πραγματικός λόγος να ζηλέψεις, τότε προφανώς πρέπει να κάνεις μια ήρεμη και ειλικρινή κουβέντα με τη σύντροφο σου.

Και αν διαπιστώνεις πως η κοπέλα σου όντως φλερτάρει με άλλους είτε μπροστά σου, είτε στα κρυφά και πως συνεχίζει να το κάνει παρά τα όσα έχετε πει, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να την αφήσεις.

Δεν υπάρχει λόγος να μένεις σε μια σχέση στην οποία δεν μπορείς να νιώσεις ασφάλεια.

Εμπιστεύσου τη σύντροφο σου

Τι συμβαίνει όταν οι πολίτες ενός κράτους χάνουν εντελώς την εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς;

Τα πάντα καταρρέουν και βασιλεύει η παράνοια.

Το ίδιο συμβαίνει και στις σχέσεις. Χωρίς εμπιστοσύνη στη σύντροφο σου γίνεσαι παρανοϊκός και βλέπεις διαρκώς τη σχέση σου να απειλείται.

Και αυτή η παράνοια σε οδηγεί να φερθείς με τρόπο που απομακρύνει την κοπέλα σου από εσένα. Πχ, γίνεσαι πολύ πιεστικός και διαρκώς προσπαθείς να επηρεάσεις το τί θα κάνει και με ποιους θα βγει, πράγμα που οδηγεί την κοπέλα σου στο να αγανακτήσει μαζί σου και τελικά να φύγει απ’ τη σχέση.

Η αλήθεια είναι πως ότι και να κάνεις, κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως η κοπέλα θα σου είναι πιστή όπως και της κοπέλας σου κανένας δεν μπορεί να της εγγυηθεί ότι εσύ θα της είσαι πιστός.

Οι σχέσεις όμως για να δουλέψουν απαιτούν ένα συναισθηματικό ρίσκο. Χρειάζεται να ρισκάρεις να πληγωθείς για να μπορέσεις να χτίσεις κάτι ποιοτικό και αξιόλογο.

Χρειάζεται να αποδεχτείς ότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα να πληγωθείς και να δείξεις εμπιστοσύνη στη σύντροφο σου γιατί χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει σχέση.

Και την εμπιστοσύνη τη χτίζεις και την καλλιεργείς δίνοντας εσύ πρώτος το παράδειγμα.

  • Με το να είσαι άμεσος, ξεκάθαρος και σαφής στον λόγο σου.
  • Με το να μην καταφεύγεις σε «παιχνίδια εξουσίας» στη σχέση.
  • Με το να δείχνεις εμπιστοσύνη πρώτος εσύ στη σύντροφο σου.
  • Με το να εκφράζεις τα παράπονα σου και να μιλάς για τα πράγματα που σε ενοχλούν χωρίς να περιμένεις πρώτα την κοπέλα σου να σε ρωτήσει «τί έχεις;».
  • Με το να μοιράζεσαι τους φόβους σου και τα συναισθήματα σου, χωρίς όμως να καταρρέεις συναισθηματικά.
  • Με το να εμπιστεύεσαι πρώτος εσύ τη σύντροφο σου.

Και αν δεις ότι η εμπιστοσύνη σου τελικά δεν εκτιμάται και ότι όντως η σύντροφος σου δεν φέρεται έντιμα στη σχέση και φλερτάρει με άλλους, τότε απλά αποχώρησε από τη σχέση.

Μην προσπαθείς να την αλλάξεις ή να την κάνεις να ενδιαφερθεί περισσότερο για εσένα. Βάλε τα όρια σου και απλά φύγε από τη σχέση αυτή γιατί δεν θα σε κάνει ευτυχισμένο και χαρούμενο.

Θες κάποια βοήθεια για να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!