4 παράγοντες που δημιουργούν χαμηλή αυτοπεποίθηση - Men's Bible

4 παράγοντες που δημιουργούν χαμηλή αυτοπεποίθηση

4 παράγοντες που δημιουργούν χαμηλή αυτοπεποίθηση

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση προκαλείται για διάφορους λόγους. Επηρεάζεται από το πως μας βλέπουν οι άλλοι και μας συμπεριφέρονται και αυτός είναι ο λόγος που οι σχέσεις μας με την οικογένεια μας έχουν τόσο μεγάλη επίδραση.

Η αυτοπεποίθηση είναι μια κινητήρια δύναμη στη ζωή μας, καθώς με αυτή μαθαίνουμε για τον εαυτό μας, και αντιλαμβανόμαστε την πραγματική μας αξία.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι πάνω από το 80% των ανθρώπων αγωνίζονται για να βελτιώσουν τα διάφορα επίπεδα χαμηλής τους αυτοεκτίμησης.

Ποίοι είναι λοιπόν οι παράγοντες που οδηγούν σε χαμηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης;4 παράγοντες που δημιουργούν χαμηλή αυτοπεποίθηση

#1 Άσχημη παιδική ηλικία

Εκείνοι που μεγάλωσαν με γονείς που τους παραμελούσαν και ήταν βίαιοι απέναντί τους είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη ζωή τους. Αντίθετα, εκείνοι που βίωσαν την αποδοχή και τη στοργή είναι πιθανό να εκτιμούν περισσότερο τον εαυτό τους. Είναι γνωστό ότι χωρίς τους ανθρώπους δεν μπορούμε να ζήσουμε και να προχωρήσουμε παρακάτω. Επομένως, είναι αναγκαίο να έχεις εκείνους τους «ξεχωριστούς» ανθρώπους που θα σε στηρίζουν συνέχεια και θα είναι δίπλα σου στα καλά και στα κακά.

#2 Τραυματικές εμπειρίες

Τα χαμηλά επίπεδα της αυτοεκτίμησης προέρχονται από κακές εμπειρίες και τραυματικά γεγονότα, όπως όταν κάποιος είπε ή έκανε κάτι άσχημο για κάποιον άλλον. Κυρίως, προέρχονται από το οτιδήποτε που θα μας έκανε να ντραπούμε, να αισθανθούμε ένοχοι ή ότι δεν αξίζουμε. Οι εμπειρίες είναι αυτές που μας δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε. Τι είναι αυτό που μας αρέσει και τι είναι αυτό που δεν μας ταιριάζει.

#3 Αποτυχημένες εμπειρίες

Για κάποιους, η χαμηλή αυτοπεποίθηση συνδέεται με την επιτυχία και τα επιτεύγματά τους- συμπεριλαμβανομένου και των αποτυχημένων εμπειριών, των μη επιτεύξιμων στόχων ή προσδοκιών.

#4 Αρνητικός εσωτερικός διάλογος

Πολλές είναι και οι περιπτώσεις που προέρχονται από τον αρνητικό εσωτερικό διάλογο και οδηγούν σε χαμηλή αυτοπεποίθηση. Ίσως βέβαια να έχεις δημιουργήσει ο ίδιος μια ιστορία για τον εαυτό σου ή και κάποιος άλλος να το έκανε για σένα.

Ίσως για σένα, όπως συμβαίνει και σε άλλους, η χαμηλή αυτοπεποίθηση να πηγάζει από τα αισθήματα που αφορούν την εξωτερική εμφάνιση. Δεν είναι μόνο πως είσαι, αλλά και το πως νιώθεις ότι είσαι. Βομβαρδίζεσαι από πολύ μικρός για το ότι είσαι πολύ παχύς, πολύ αδύνατος, πολύ κοντός ή πολύ ψηλός, πολύ από το τίποτα βασικά, ή όχι τόσο πολύ από κάτι άλλο.

Αν θες να βελτιώσεις την αυτοπεποίθηση σου ως άντρας, δες εδώ

Εκτίμησε τον εαυτό σου

Όσοι νιώθουν ότι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, βλέπουν τον εαυτό τους ως ανεπαρκή, ανίκανο ακόμα και ως αντιπαθητικό. Ακόμα και αν γνωρίζουν ότι αυτά τα αισθήματα δεν είναι αληθινά, το νιώθουν πολύ μέσα τους. Αυτό είναι και που κάνει την κατάσταση πιο περίπλοκη. Δεν είναι τόσο ποια είναι η πραγματικότητα, αλλά ποια η αντίληψη για το πως νιώθει κανείς.

Εκείνοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση εμφανίζονται κοινωνικά ως απογοητευμένοι, ανασφαλείς αγχωμένοι, αναποφάσιστοι και νευριασμένοι. Μπορεί να κάνουν σχέσεις που να μην είναι υγιείς, να αισθάνονται συνεχώς το φόβο της αποτυχίας και να ανησυχούν τι σκέφτονται οι άλλοι.

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι με υψηλή αυτοεκτίμηση, αισθάνονται πιο πολύ ότι αξίζουν και έχουν έτσι περισσότερη αυτοπεποίθηση. Νιώθουν ότι βρίσκονται σε υγιείς σχέσεις, φροντίζουν τον εαυτό τους και είναι πιο δυνατοί όταν είναι να αντιμετωπίσουν εμπόδια και αποτυχίες. Γενικά, τείνουν να υπερασπίζονται αυτά που πιστεύουν και δεν φοβούνται να λένε τι είναι αυτό που σκέφτονται.

Η αυτοεκτίμηση μπορεί να μετρηθεί σε μια κλίμακα από πάνω προς τα κάτω. Καθώς η λίγη αυτοεκτίμηση έχει τα προφανή αρνητικά της, είναι πρόβλημα το να έχεις και υπερβολικά πολύ από αυτήν. Βέβαια εκείνοι που έχουν υπερβολική αυτοεκτίμηση, μπορεί να εμφανίζονται ως υπερόπτες και ναρκισσιστές .

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!