4 σημάδια που μαρτυρούν ότι είσαι σκληρός με τον εαυτό σου - Men's Bible

4 σημάδια που μαρτυρούν ότι είσαι σκληρός με τον εαυτό σου

4 σημάδια που μαρτυρούν ότι είσαι σκληρός με τον εαυτό σου

«Σταμάτα να είσαι τόσο σκληρός με τον εαυτό σου».

Είναι ένα αίσθημα που επαναλαμβάνεται στο κεφάλι μου για όσο μπορώ να θυμηθώ.

Από τότε που απέτυχα εντελώς στην ακρόασή μου για έναν ρόλο στην παράσταση της πέμπτης δημοτικού μέχρι και όταν πάτωσα στην πρώτη μου συνέντευξη για δουλειά, οι άνθρωποι συνεχώς μού υπενθύμιζαν να παίρνω μια βαθιά αναπνοή και να δείχνω στον εαυτό μου αγάπη.

Θα το παραδεχτώ: αυτό δεν μου βγαίνει φυσικά. Είμαι ανήσυχος και ένας απόλυτος τελειομανής άνθρωπος. Με μέτρο αυτές είναι θετικές ιδιότητες.

Αλλά όταν υπάρχουν σε υπερβολικό βαθμό; Τότε, πολύ συχνά με οδηγούν να τα βάζω με τον εαυτό μου ακόμα και για τα πιο μικρά λάθη.

Μετά από χρόνια, έμαθα να αναγνωρίζω εκείνες τις στιγμές που δεν συγχωρώ εύκολα τον εαυτό μου. Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια και τα συμπτώματα που με οδηγούν εκεί; Παρακάτω σου παρουσιάζω τα 4 πιο συνηθισμένα και σου προτείνω να τα διαβάσεις για να μην πέσεις στις ίδιες παγίδες με εμένα.4 σημάδια που μαρτυρούν ότι είσαι σκληρός με τον εαυτό σου

#1 Δε συμφωνείς με τα κομπλιμέντα που σου κάνουν

Σκέψου την τελευταία φορά που κάποιος σου έκανε ένα κομπλιμέντο. Τι απάντηση έδωσες; Μήπως ξεκίνησες να εξηγείς τους λόγους για τους οποίους δεν αξίζεις αυτούς τους επαίνους;

Το καταλαβαίνω. Το να αποδέχεσαι κομπλιμέντα είναι ίσως άβολο. Δεν θες να φανείς αλαζόνας ή υπερβολικά υπερήφανος, οπότε ξεκινάς να δίνεις προσοχή στα λάθη και τις ελλείψεις σου, για να εισάγεις λίγη περισσότερη ταπεινότητα στη συζήτηση.

Αλλά, εδώ είναι το θέμα: Όταν ξέρεις ότι εργάστηκες σκληρά για κάτι και είσαι ευχαριστημένος με το συνολικό αποτέλεσμα, έχεις κερδίσει κάτι περισσότερο από την προσοχή και την εκτίμηση των άλλων. Λοιπόν, προχώρα και αποδέξου αυτό το κομπλιμέντο με την ονομαστική του αξία και πες απλά: «Σας ευχαριστώ για τα λόγια σας».

#2 Συνεχώς λες «αλλά»…

Παρομοίως η λέξη αλλά δείχνει ότι κάποιοι από εμάς θέλουμε κάτι παραπάνω.

Κατάφερες να πάρεις τη δουλειά που ήθελες… αλλά δεν υπήρχαν και πολλές αιτήσεις για αυτή. Τα πήγες καλά σε μια παρουσίαση στη δουλειά σου… αλλά πιστεύεις ότι θα ήταν καλύτερη αν είχες λίγο παραπάνω χρόνο.

Σου ακούγεται γνωστό; Ξέρω ότι είμαι ένοχος στο να φέρνω τέτοιες δικαιολογίες γιατί και τα δικά μου κατορθώματα δεν είναι τόσο σπουδαία. Αλλά γιατί να επενδύσεις σε χρόνο και ενέργεια για να καταρρίψεις τα δικά σου επιτεύγματα; Άφησε το αλλά και εστίασε στο πρώτο μέρος αυτό των προτάσεων – είναι πιο ειλικρινές και πιο αποδοτικό.

#3 Πάντα βασίζεσαι στις γνώμες των άλλων

Δεν είναι κακό να βασίζεσαι στην υποστήριξη των ανθρώπων που δουλεύεις μαζί τους. Μπορεί να είναι βοηθητικό σε πολλές περιπτώσεις.

Αλλά αν το κάνεις συνεχώς- ακόμα και για αρμοδιότητες και ευθύνες για τις οποίες είσαι εσύ ο μόνος ειδικός που μπορείς να τις επεξεργαστείς; Τότε, αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου όσο θα έπρεπε.

Συνεχώς χρειάζεσαι την επιβεβαίωση και την αποδοχή από τους άλλους και αυτό ίσως σε καθυστερήσει και υπονομεύσει την αυτοπεποίθησή σου. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν δίνεις στον εαυτό σου αρκετά εύσημα, οπότε έχε λίγη περισσότερη πίστη ότι γνωρίζεις τον καλύτερο τρόπο.

Αν θες να είσαι καλύτερος με τον εαυτό σου, δες εδώ

#4 Αποδέχεσαι το φταίξιμο για όλα

Όσο εύκολο είναι να είσαι σκληρός με τον εαυτό σου όταν τα πράγματα πάνε καλά, τόσο αυτός ο πειρασμός γίνεται ακόμα πιο δυνατός όταν όλα πάνε στραβά. Ξεκινάς να κατηγορείς τον εαυτό σου για όλα- ακόμα και όταν οι περιστάσεις φαίνονταν καλύτερες χωρίς τον έλεγχό σου.

Ο άσχημος καιρός ή το γεγονός ότι ένας πελάτης καθυστέρησε σε μια σημαντική συνάντηση είναι όλα εκείνα τα βάρη που φέρνεις στους δικούς σου ώμους (παρά το γεγονός ότι δεν είχες την εξουσία να τα αλλάξεις).

Οι προσπάθειές σου να είσαι υπεύθυνος είναι αξιοθαύμαστες. Δεν αφορούν όλα το δικό σου φταίξιμο όμως. Σταμάτα να τιμωρείς τον εαυτό σου. Δεν σου κάνει καλό ειδικά όταν δεν μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση παραπάνω.4 σημάδια που μαρτυρούν ότι είσαι σκληρός με τον εαυτό σου

Θα παραδεχτώ ότι ίσως να μην είμαι το πιο αρμόδιο άτομο για να σου δώσει μια συμβουλή για το πως μπορείς να συγχωρείς τον εαυτό σου περισσότερο- αυτό είναι κάτι που ακόμα δουλεύω στον δικό μου εαυτό.

Αλλά, το ότι είμαι ικανός να αναγνωρίζω αυτές τις στιγμές, δηλαδή όταν είμαι τόσο σκληρός με τον εαυτό μου, είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να αλλάξω αυτή τη συμπεριφορά.

Ψάξε, λοιπόν, για αυτά τα σημάδια στη δική σου ζωή. Πάρε μια βαθιά αναπνοή και υποσχέσου στον εαυτό σου να είσαι υπομονετικός, να τον καταλαβαίνεις και να μην είσαι τόσο σκληρός.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!