Ανέβασε τον Εαυτό σου: Οι 3 ψυχολογικές δεξιότητες της Επιτυχίας - Men's Bible

Ανέβασε τον Εαυτό σου: Οι 3 ψυχολογικές δεξιότητες της Επιτυχίας

Η επιτυχία θα έρθει όταν Πάψεις να Αποφεύγεις την Απόρριψη, Ανέβασε τον εαυτό σου: Οι 3 ψυχολογικές δεξιότητες της Επιτυχίας

Η επιτυχία σε οποιονδήποτε τομέα αποτελεί σχεδόν πάντα προϊόν διαδικασίας και όχι μεμονωμένου γεγονότος. Δε γίνεσαι ξαφνικά επιτυχημένος, αλλά φτάνεις στο σημείο αυτό έπειτα από αρκετή προσπάθεια, κόπο και θυσίες. Και ανάλογα με τον τομέα που θέλεις να πετύχεις, χρειάζεται να καλλιεργήσεις τις αντίστοιχες δεξιότητες.

Αν θες ένα πιο αθλητικό και δυνατό σώμα χρειάζεται να καλλιεργήσεις το πως προγραμματίζεις τη διατροφή σου, πως μένεις συνεπής σε ένα πρόγραμμα προπόνησης με βάρη κλπ.

Αντίστοιχα, αν θέλεις να γίνεις περισσότερο εξωστρεφής και κοινωνικός, χρειάζεται να καλλιεργήσεις τις ανάλογες δεξιότητες, όπως το πως να παίρνεις κοινωνικές πρωτοβουλίες, πως να κάνεις ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, πως να εξιστορείς ιστορίες απ’ την καθημερινότητα σου κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε τομέας στον οποίο ενδιαφέρεσαι να βελτιωθείς θα έχει το δικό του σετ από ανάλογες δεξιότητες που θα χρειαστεί να αναπτύξεις για να γίνεις καλύτερος.

Υπάρχουν ωστόσο και τρείς δεξιότητες πολύ πιο βασικές, οι οποίες είναι απαραίτητες ανεξάρτητα από το τομέα που σε ενδιαφέρει και παίζουν κρίσιμο ρόλο στη δική σου προσωπική επιτυχία και ευτυχία.

Δεξιότητες που πρέπει οπωσδήποτε να καλλιεργήσεις αν θες να αγγίξεις την κορυφή.

Ποιες είναι αυτές; Πάμε να τις δούμε.

#1 Πως να σταματήσεις να παίρνεις τα πάντα προσωπικά

Σε κάθε πορεία για αλλαγή και βελτίωση αναπόφευκτα θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα.

Όσο καλά και αν τα πηγαίνεις κάποια στιγμή θα κάνεις κάποιο λάθος, θα αποτύχεις, θα σε απορρίψουν κλπ.

Είναι οκ αυτό. Είναι μέρος της διαδικασίας και μάλιστα πολύ σημαντικό και πολύ παραγωγικό.

Μέσα από αυτά τα εμπόδια σου δίνεται η ευκαιρία να μάθεις πολύτιμα μαθήματα που θα σε κάνουν καλύτερο και θα σε βοηθήσουν να διορθώσεις τον εαυτό σου.

Αν όμως αντί να δεις το εμπόδιο ως μάθημα, το πάρεις ως προσωπική ήττα και ως σημάδι ότι «δεν το έχεις», αναπόφευκτα θα απογοητευτείς.

Και μπορεί να απογοητευτείς τόσο πολύ που να σταματήσεις μια και καλή να προσπαθείς.

Γι’ αυτόν το λόγο το να γνωρίζεις πως να μην παίρνεις τα περισσότερα πράγματα προσωπικά, είναι μια απ’ τις σημαντικότερες και χρησιμότερες δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσεις.

Φυσικά επειδή πρόκειται για δεξιότητα που καλλιεργείς, αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να σταματήσεις αμέσως να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά.

Αυτό θα συμβεί σταδιακά, αρκεί σε κάθε πτώση, λάθος και απόρριψη, να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου το μάθημα το οποίο έμαθες και όλους τους άλλου παράγοντες που δεν έχουν σχέση με εσένα και μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειας σου.

#2 Πως να αλλάζεις τις αντιλήψεις σου

Η δεύτερη απ’ τις βασικές δεξιότητες της επιτυχίας έχει να κάνει καθαρά με εσένα τον ίδιο και με τον τρόπο που σκέφτεσαι και ερμηνεύεις τον κόσμο γύρω σου.

Και μιλάω για την ικανότητα να αμφισβητείς τα όσα ήδη πιστεύεις και να είσαι ανοιχτός σε ιδέες και απόψεις που μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές (ή και αντίθετες) από τις δικές σου.

Η ικανότητα να αλλάζεις τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις σου είναι πολύ σημαντική.

Προφανώς δεν εννοώ το να αλλάζεις απόψεις κάθε λίγο και λιγάκι χωρίς λόγο ή απλά για να ταιριάξεις σε κάποια ομάδα. Εννοώ πως πρέπει να είσαι πρόθυμος να εξετάσεις νέες και διαφορετικές ιδέες και αν αυτές αποδειχτούν τελικά πιο χρήσιμες και πιο σωστές, να τις ενστερνιστείς.

Να θυμάσαι πως εξέλιξη σημαίνει αλλαγή και για να αλλάξεις πρέπει να είσαι πρόθυμος να αμφισβητήσεις πράγματα τα οποία θεωρείς δεδομένα και σωστά για να ανακαλύψεις πως ίσως δεν είναι και τόσο σωστά.Η Επιτυχία είναι στο μυαλό, Ανέβασε τον εαυτό σου: Οι 3 ψυχολογικές δεξιότητες της Επιτυχίας

#3 Το πως να δρας χωρίς να γνωρίζεις εκ των προτέρων το αποτέλεσμα είναι και η πιο σημαντική απ’ όλες τις δεξιότητες

Κι αυτό γιατί εν τέλει αυτό που έχει σημασία είναι η δράση.

Κάθε δεξιότητα, είτε μιλάμε για κάποια κοινωνική δεξιότητα όπως το να βάζεις όρια, είτε μιλάμε για την τεχνική με την οποία εκτελείς κάποια άσκηση στο γυμναστήριο, καλλιεργείται μέσα απ’ την εξάσκηση.

Όσα βιβλία, άρθρα και θεωρία και αν διαβάσεις δε θα μπορέσεις ποτέ να βελτιωθείς πραγματικά αν δεν την εξασκήσεις.

Το θέμα είναι πως πολλές φορές η πιθανότητα να αποτύχουμε μας τρομάζει και έτσι αποφεύγουμε ξανά και ξανά να προχωρήσουμε σε πράξεις των οποίων το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο.

Έτσι χάνουμε πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται ώστε το αποτέλεσμα να είναι σίγουρα θετικό και να μην τα κάνουμε θάλασσα.

Ναι, σίγουρα χρειάζεται να γνωρίζεις ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές ή ποια είναι η ορθότερη προσέγγιση για να κάνεις κάτι. Δεν θα μάθεις να παίζεις μπασκετ κλοτσώντας την μπάλα με τα πόδια, ούτε θα μάθεις να βάζεις τα όρια σου με το να θυμώνεις και να επιτίθεσαι στους συνομιλιτές σου. Όμως η υπερβολική προετοιμασία είναι ένας τρόπος να αποφύγεις να εκθέσεις τον εαυτό σου στην αποτυχία.

Γι’ αυτόν το λόγο λοιπόν η δεξιότητα να μπορείς να βουτάς στην αβεβαιότητα και να δρας ακόμα και όταν το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που χρειάζεται να καλλιεργήσεις.

Αυτή θα σε βοηθήσει να βγεις ξανά και ξανά απ’ τη ζώνη άνεσης σου, να δοκιμάσεις τον εαυτό σου, να τον προκαλέσεις αρκετά ώστε να βελτιωθεί και να γίνει καλύτερος.

Θέλεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!