Άνδρας σημαίνει να μπορείς να αποδεχτείς τις αδυναμίες σου - Men's Bible

Άνδρας σημαίνει να μπορείς να αποδεχτείς τις αδυναμίες σου

Άνδρας σημαίνει να μπορείς να αποδεχτείς τις αδυναμίες σου

Καθώς μεγαλώνεις και αποκτάς περισσότερες εμπειρίες και παραστάσεις, αναγνωρίζεις πως φτάνει η ώρα να αποδεχτείς ότι κάποια πράγματα για τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου, δεν είναι όπως τα είχες στο μυαλό σου.

Για παράδειγμα, η στιγμή που φτάνεις σε μια συγκεκριμένη ηλικία, ας πούμε 40, μοιάζει σα να είναι ένα μεγάλο και τρομερό γεγονός.

Κυρίως α) γιατί όλοι οι άλλοι σου λένε πως είναι και β) γιατί πιθανότατα θυμάσαι και τον πατέρα σου σε αυτή την ηλικία. Ίσως μάλιστα να τον θαύμαζες ως τον αρχηγό της οικογένειας και να τον έβλεπες ως αυθεντικό άνδρα. Εκείνος που είναι σίγουρος για τον εαυτό του, που ηγείται και που πάντα έχει τη λύση.

Τώρα όμως που έχεις φτάσει τα 40 ή πλησιάζεις να τα φτάσεις, (ίσως μάλιστα να είσαι κι εσύ πατέρας) αρχίζεις και ρίχνεις κλεφτές ματιές στον καθρέπτη. Και ο άνδρας που βλέπεις δείχνει κάπως λίγος σε σχέση με αυτό το ιδανικό που έχεις στο μυαλό σου. Λιγότερο αρρενωπός, λιγότερο σίγουρος, λιγότερο επιτυχημένος, λιγότερο τέλειος.

Και εδώ είναι που συνειδητοποιείς ότι πρέπει να αποδεχτείς δύο πολύ σημαντικά πράγματα: πως το τι κάνει έναν άνδρα αρρενωπό ίσως έχει αλλάξει κάπως με την πάροδο των ετών και πως ίσως ο πατέρας σου να μην ήταν όπως τον θυμάσαι. Ίσως κι εκείνος να ήταν ντροπαλός και ευγενικός και ενώ μπορεί να ήταν δουλευταράς να μην ήταν αυτό που αποκαλούμε βαρύ alpha male.

Για εσένα, ως παιδί, ήταν ο ήρωας σου. Τον έβλεπες και τον βλέπεις πάντα ως πατέρα σου αλλά όσο περισσότερο το σκέφτεσαι τώρα και αναπολείς στιγμές από το παρελθόν, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεσαι πως κι εκείνος είχε τις στιγμές αμφιβολίας και τις ανασφάλειες του ως πατέρας ή και ως άνδρας.

Το ανδρικό στερεότυπο ως υπερβολή

Η αλήθεια είναι πως η αρρενωπότητα στην ιδανική της μορφή, αυτό που πολλοί αποκαλούν alpha male, δεν είναι κάτι που εύκολα μπορεί κανείς να φτάσει. Πρόκειται για ένα στάνταρ τόσο τέλειο που δύσκολα μπορεί κανείς να ανταποκριθεί σε αυτό.

Για καιρό το να είσαι αρσενικό περιγράφεται με υπερβολικό τρόπο. Όμως η πραγματικότητα διαφέρει από το ιδανικό που έχουμε σχηματίσει στο μυαλό μας. Ένα ιδανικό το οποίο αναπαράγεται σχεδόν παντού γύρω μας.

Και μόνο αν ρίξεις μια ματιά σε Facebook και Instagram θα δεις ορδές από άνδρες που έχουν υποκύψει στην ιδέα πως άνθρωποι με δουλειές, οικογένεια, υποχρεώσεις κλπ, πρέπει να έχουν το σώμα ενός ολυμπιονίκη. Ενός ανθρώπου που το πρόγραμμα του, η διατροφή του, ο χρόνος του είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να έχει αυτό το σώμα.

Οτιδήποτε και αν σημαίνει το να είσαι άνδρας στην εποχή μας , όλα δείχνουν πολύπλοκα και κάπως αντικρουόμενα. Να είσαι δυνατός και στιβαρός όμως να δείχνεις και την ευαίσθητη πλευρά σου. Να έχεις σιγουριά, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, όμως να είσαι και ταπεινός. Να είσαι ηγετικός και αποφασιστικός, όμως να ακούς και τους άλλους.

Το να είσαι άνδρας μοιάζει κάπως με το να διατηρείς τέλεια ισορροπία σε ένα τεντωμένο σκοινί. Δεν είναι λοιπόν παράλογο που οι άνδρες του σήμερα δίνουν μεγάλη μάχη με το άγχος, τη ντροπή και την κατάθλιψη σε σχέση με τους παππούδες τους.

Έχουμε ξεχάσει πως είναι οκ το να μην είμαστε τέλειοι, πως δεν χρειάζεται να γίνουμε οι υπερήρωες που θα σώσουν τον κόσμο, πως δεν έγινε και κάτι αν κάνουμε ένα λάθος. Έχουμε ξεχάσει πως είναι το να αγαπάς και να εκτιμάς τον εαυτό σου, παρά τις ατέλειες του.

Για αυτό και είναι ώρα να αποδεχτείς τις ατέλειες αυτές και να αγαπήσεις τον εαυτό σου ως έχει.Πως να αποφύγεις να απαντήσεις σε Άβολες Ερωτήσεις, Άνδρας σημαίνει να μπορείς να αποδεχτείς τις αδυναμίες σου

Η πάλη με τους εσωτερικούς δαίμονες

Το στερεότυπο του δυνατού άνδρα που υπομένει ήσυχος τις δυσκολίες χωρίς να μιλήσει σε κανέναν λειτουργεί σα μπούμερανγκ στη σύγχρονη κοινωνία. Οι άνδρες συνήθως δεν εκφράζουν τον εαυτό τους με τον ίδιο τρόπο όπως οι γυναίκες, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να το κάνουν.

Το ζήτημα της κατάθλιψης στους άνδρες συχνά αντιμετωπίζεται ως θέμα ταμπού. Δεν πρέπει να δείξεις αδύναμος, δεν πρέπει να μιλήσεις, υπόμεινε το.

Οι διάφορες έρευνες και στατιστικές όμως λένε μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Την ιστορία μιας κοινωνίας που παλεύει με τους δαίμονες της. Το άγχος, η κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές στους νεότερους άνδρες έχουν εκτοξευτεί στα ύψη την τελευταία δεκαετία.

Η καταπίεση των συναισθημάτων και η απαγόρευση του να φανεί κανείς ευάλωτος είναι ουσιώδη στοιχεία του στερεοτυπικού μοντέλου του ανδρισμού. Το να είσαι άνδρας πουλιόταν ως μια μορφή ηρωισμού. Ο «σωστός» άνδρας ήταν ένα ιδανικό που είναι σχεδόν αδύνατο να το ενσαρκώσεις.

Θες να γίνεις ένας ολοκληρωμένος άνδρας αξίας; Δες εδώ

Η επιρροή των Social Media

Κάτι ακόμα το οποίο άλλαξε και επηρέασε την τελευταία περίπου δεκαετία την εικόνα του αρρενωπού αρσενικού, είναι ο ερχομός των social media.

Αν ρίξεις μια ματιά στο παρελθόν οι άνδρες που καθόρισαν την αρρενωπότητα και το τι σημαίνει άνδρας – άνδρες όπως ο Sean Connery – δεν ήταν ιδιαίτερα γραμμωμένοι και μυώδεις.

Αυτή η παράλογη εικόνα του μυώδους αρσενικού ήρθε αργότερα με ηθοποιούς όπως οι Sylvester Stallone και Arnold Schwarzenegger, οι οποίοι απείχαν πολύ από το μέσο άνδρα της εποχής τους. Ήταν δηλαδή η εξαίρεση.

Σήμερα όμως όλοι, από τραγουδιστές και ηθοποιούς μέχρι τους συμμαθητές μας στο σχολείο, αναμένονται να έχουν το σώμα ενός πρωταθλητή. Βάλε μέσα και την περιστασιακή τάση της μόδας για τεράστια μούσια και πολλά τατουάζ και έχεις μέσα από τα social media ένα ασυνείδητο μεν αλλά προφανές μήνυμα στον μέσο άνδρα για το πως πρέπει να δείχνει.

Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον ανδρισμό μας και οποιαδήποτε αλλαγή της με την πάροδο των ετών σχετίζεται με την καταναλωτική κουλτούρα της κάθε εποχής. Τα πάντα γύρω μας και στο περιβάλλον μας δίνουν έμφαση εκεί. Χρειάζεται λοιπόν να αναγνωρίσεις και να αποδεχτείς την υπερβολή αυτή για να μπορέσεις να λειτουργήσεις πιο αυθεντικά και ελεύθερα.6 Δοκιμασμένοι τρόποι να αυξήσεις τη τεστοστερόνη σου, Άνδρας σημαίνει να μπορείς να αποδεχτείς τις αδυναμίες σου

Είναι οκ να αποδεχτείς τις αδυναμίες σου

Και δυστυχώς η ιδέα πως είμαστε υπεύθυνοι για τον εαυτό μας, αν και σωστή μεταφράζεται συχνά με λάθος τρόπο και οδηγεί εύκολα αρκετούς άνδρες στην κατάθλιψη, τη σύγχυση και το άγχος.

Το ταξίδι στο οποίο ξεκινάμε να χτίζουμε σώμα που να ανταποκρίνεται στα σημερινά στάνταρ, είναι ένα ταξίδι αναζήτησης της επιβεβαίωσης και της αποδοχής. Η πίεση του να ταιριάζει η εικόνα σου με ένα συγκεκριμένο προφίλ επηρεάζει την υγεία σου τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Φυσικά δεν είναι κακό να προσέχεις τον εαυτό σου. Η επιθυμία να είσαι επιθυμητός είναι φυσιολογική και πάνω απ’ όλα ανθρώπινη.

Ωστόσο η πίεση να αγγίξεις το τέλειο και η ιδέα πως μόνο το τέλειο είναι αρκετά καλό, γκρεμίζει τα ψυχικά θεμέλια του σύγχρονου άνδρα. Αρκετοί αισθάνονται μπερδεμένοι, συγχυσμένοι και αμφιβάλουν για το ποια είναι η θέση τους και ο ρόλος τους στην σύγχρονη κοινωνία.

Είναι οκ να θες είσαι σίγουρος και με αυτοπεποίθηση, αρκεί αυτή η αυτοπεποίθηση να προέρχεται από μια υγιή εσωτερική αντίληψη του εαυτού σου.

Ώρα να αποδεχτείς λοιπόν τις αδυναμίες σου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!