Δεν είναι μόνο το AIDS: Όσα πρέπει να ξέρεις για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα - Men's Bible

Δεν είναι μόνο το AIDS: Όσα πρέπει να ξέρεις για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Δεν είναι μόνο το AIDS: Όσα πρέπει να ξέρεις για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Όταν έχεις λίγες ερωτικές εμπειρίες, εύκολα αγχώνεσαι και ανησυχείς για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Όσο γίνεσαι πιο έμπειρος όμως, ο φόβος αυτός αρχίζει να καταλαγιάζει.

Καθώς όμως μειώνεται η ανησυχία μήπως κολλήσεις κάτι, αυξάνεται η πιθανότητα όντως να κολλήσεις.

Γίνεσαι πιο απρόσεκτος, απερίσκεπτος και αρχίζεις να λειτουργείς με το σκεπτικό «σιγά μην τύχει σε εμενα αυτό». Κάπου εκεί, είναι που μπορεί να την πατήσεις.

Φυσικά, αν το παίξεις έξυπνα και προετοιμαστείς κατάλληλα, μπορείς να κάνεις πολύ σεξ με αρκετές κοπέλες και παράλληλα να διατηρήσεις χαμηλά την πιθανότητα να κολλήσεις κάτι.

Αλλά, όπως είπα, πρέπει να προετοιμαστείς κατάλληλα, να είσαι επιφυλακτικός και κυρίως, να μάθεις περισσότερα για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Δε θες να εμπιστευτείς τη σεξουαλική σου υγεία σε μια κοπέλα που γνωρίζεις λίγο, όσο αθώα και άβγαλτη και αν δείχνει. Ούτε θες να είσαι εσύ αυτός που θα μεταδώσει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα σε κάποια κοπέλα.

Δυστυχώς, δε δίνεται αρκετά μεγάλη έμφαση στη σεξουαλική αγωγή και εκπαίδευση, όχι όση θα έπρεπε τουλάχιστον, και οι διάφορες πηγές από τα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης, δεν αποτελούν και το καλύτερο μέσο για να μάθεις περισσότερα για αυτό το θέμα.

Ο λόγος είναι πως ο στόχος των μέσων ενημέρωσης είναι περισσότερο να μαζέψουν θεατές, παρά να εκπαιδεύσουν. Έτσι ό,τι παρουσιάζουν, το παρουσιάζουν με στόχο είτε να διασκεδάσει το κοινό, είτε να του προκαλέσει φόβο, ώστε να το καθηλώσουν και να συνεχίσει να παρακολουθεί.Δεν είναι μόνο το AIDS: Όσα πρέπει να ξέρεις για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Δεν είναι μόνο ο HIV

Όταν μιλάμε για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι το AIDS ή αλλιώς το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας που προκαλείται απ’ τον ιό HIV.

Και αυτό γιατί πρόκεται για ένα νόσημα που ταλαιπωρεί τους άνθρωπους για δεκαετίες, που μπορεί να μειώσει ριζικά το προσδόκιμο ζωής και που δεν έχει μέχρι στιγμής κάποια αποτελεσματική θεραπεία.

Ωστόσο, το AIDS δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κολλήσεις αν δεν πάρεις τις προφυλάξεις σου στο σεξ. Βασικά, η πιθανότητα να κολλήσει AIDS ένας straight άνδρας, είναι αρκετά πιο μικρή σε σχέση με άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που άκουσες για τα χλαμύδια;

Για τη γονόρροια;

Για τον HPV;

Μήπως ξέρεις την μολυσματική τέρμινθο;

Τα πάραπανω είναι  σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα για τα οποία αξίζει και πρέπει να ανησυχείς.

Ευτυχώς τα καλά νέα είναι πως για τα περισσότερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Τα κακά νέα όμως είναι πως όσο περισσότερο σεξ κάνεις με διαφορετικές και καινούριες ερωτικές συντρόφους, τόσο πιθανότερο είναι να κολλήσεις κάτι ή να γίνεις η αιτία να κολλήσει κάποια κοπέλα κάτι.

Ασθένειες όπως η γονόρροια και η χλαμύδια είναι πολύ πιο κοινές απ’ όσο πιστεύεις και κάθε χρόνο κολλούν αρκετοί άνδρες και γυναίκες.

Κάποιες από αυτές τις ασθένειες, όπως η γονόρροια και η σύφιλη, μπορούν να επηρεάσουν προσωρινά την ικανότητα σου να κάνεις παιδιά (η σύφιλη ακόμα χειρότερα μπορεί να σε οδηγήσει στην τρέλα και το θάνατο, ευτυχώς δεν είναι τόσο κοινή).

Άλλες πάλι, η χλαμύδια και ο HPV, μπορεί να μην παρουσιάζουν κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο για εσένα, και μάλιστα μπορεί να μην παρουσιάζουν και συμπτώματα, αλλά μπορούν να βλάψουν τις ερωτικές σου συντρόφους.

Στην πραγματικότητα, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού έχει ή είχε κολλήσει στο παρελθόν τουλάχιστον ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκεται για κάποιο HPV ή έρπη του στόματος ή των γεννητικών οργάνων.

Και τα δύο δεν παρουσιάζουν συμπτώματα τις περισσότερες φορές. Έτσι μπορεί να έχεις κολλήσει και να μην το γνωρίζεις.

Αυτά για τα οποία θα πρέπει να ανησυχείς περισσότερο είναι:

α) ο HSV-2 (έρπης των γεννητικών οργάνων) για τον οποίο δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, μονάχα θεραπείες που απαλύνουν τα συμπτώματα, αν φυσικά υπάρχουν συμπτώματα.

και

β) η γονόρροια, λόγω του ότι ενώ υπάρχουν θεραπείες για αυτή την ασθένεια, το βακτύριο που τις προκαλεί έχει αρχίσει να γίνεται πιο ανθεκτικό σε αυτές.

Πως να αποφύγεις τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Πως λοιπόν μπορείς να προστατευτείς από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Η μια επιλογή είναι φυσικά η αποχή από το σεξ, αλλά για διάφορους λόγους αυτό δεν είναι πρακτικό, συν ότι δημιουργεί άλλα προβλήματα.

Θα κάνεις σεξ λοιπόν. Η ερώτηση είναι αν δεν είσαι σε κάποια σχέση και κοιμάσαι με αρκετούς ερωτικούς συντρόφους πως αποφεύγεις να κολλήσεις κάτι δυσάρεστο;

Μέχρι στιγμής υπάρχει μία απάντηση σε αυτήν την ερώτηση που έχει αποδειχτεί αρκετά αποτελεσματική. Το προφυλακτικό.

Αν δε θες να κολλήσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, πάντα κάνε σεξ με προφύλαξη.

Η αλήθεια είναι πως τα προφυλακτικά είναι πολύ αποτελεσματικά. Ειδικά απέναντι σε νοσήματα που μεταδίδονται με την ανταλλαγή υγρών οπως είναι η γονόρροια, η χλαμύδια, το AIDS.

Η σωστή χρήση του προφυλακτικού σου εξασφαλίζει λίγο-πολύ πλήρη προστασία απέναντι σε αυτές ασθένειες που μεταδίδονται με αυτόν τον τρόπο.

Και με τις ασθένειες όμως που μεταδίδονται με διαφορετικό τρόπο, το προφυλακτικό βοηθάει.

Μπορεί να μην εξαλείφει τελείως την πιθανότητα να κολλήσεις, αλλά τη μειώνει σημαντικά

Για τον Έρπη των γεννητικών οργάνων και τον HPV, το σεξ με προφυλάξεις μειώνει την πιθανότητα μετάδoσης κατά 70%.

Σωστή χρήση του προφυλακτικού σημαίνει:

Να φοράς προφυλακτικό κατα τη διάρκεια κάθε μορφής σεξ ακόμα και στο στοματικό. Ναι, η κοπέλα μπορεί ευκολα να κολλήσει κάτι με αυτόν τον τρόπο ή να σε κολλήσει εσένα.

Να φοράς το σωστό μέγεθος προφυλακτικό για εσένα. Να μην είναι πολύ χαλαρό, αλλά ούτε και πολύ στενό, διαφορετικά θα υπαρχει ο κίνδυνος να βγεί ή να σπάσει.

Να έχεις πάντα αρκετά προφυλακτικά μαζί σου και σε σημείο που είναι εύκολα προσβάσιμα.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει λύση που να σε προστατεύει 100% (εκτός φυσικά απ’ το να κόψεις το σεξ και να πας να μονάσεις σε μοναστήρι).

Παρ’ όλα αυτά αν λειτουργείς υπεύθυνα και φοράς πάντα προφυλακτικό, μπορείς να μειώσεις δραματικά τις πιθανότητες να κολλήσεις κάτι.

Εξίσου σημαντικό έιναι να διαλέγεις σωστά τις ερωτικές σου παρτενέρ. Αν ξέρεις ότι η κοπέλα αλλάζει συχνά ερωτικούς συντρόφους και σου ζητήσει να κανετε σεξ χωρίς προφυλακτικό, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει ζητήσει κάτι αντίστοιχο και από τους άλλους.

Σε αυτή την περίπτωση εννοείται πως κάνεις σεξ μαζί της με προφυλακτικό, αλλά ίσως είναι και καλύτερα να το αποφύγεις εντελώς.

Ειναι πολύ σημαντικό να είσαι αυστηρός σε αυτά τα θέματα και να θέτεις τα όρια σου. Το σεξ είναι μια υπέροχη και απολαυστική εμπειρία και γι’ αυτό πρέπει να φροντίσεις να παραμείνει έτσι και για εσένα αλλά και για τις ερωτικές σου συντρόφους.

Αν θες να μάθεις πως μπορείς να ξεκινήσεις να φλερτάρεις με κάποια και να κλιμακώσεις ερωτικά, δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!