Δημιουργία Εμπιστοσύνης στη Σχέση: Πως επιτυγχάνεται - Men's Bible

Δημιουργία Εμπιστοσύνης στη Σχέση: Πως επιτυγχάνεται

Δημιουργία Εμπιστοσύνης στη Σχέση: Πως επιτυγχάνεται

Η επιτυχία μιας σχέσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι σύντροφοι στο έτερον ήμισυ. Και γι’ αυτό η δημιουργία εμπιστοσύνης είναι καθοριστικής συμμαχίας.

Πώς όμως μπορείς να την πετύχεις; Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις να καλλιεργηθεί στη σχέση σου αμοιβαία εμπιστοσύνη και να τη βοηθήσεις να εξελιχθεί ομαλά και όμορφα;

Η αλήθεια είναι πως η δημιουργία εμπιστοσύνης δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση, ούτε κάτι εξαιρετικά πολύπλοκο.

Το θέμα είναι πως οι άνθρωποι είναι πλάσματα με φόβους και ανασφάλειες και πολλές φορές επιχειρούν να διαχειριστούν αυτούς τους φόβους και τις ανασφάλειες με τρόπους που υπονομεύουν τις σχέσεις τους.

Για παράδειγμα κάποιοι γίνονται χειριστικοί και προσπαθούν να ελέγξουν τα πάντα στη σχέση, στην προσπάθεια να πετύχουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα μην αφήνοντας την κοπέλα τους και τη σύντροφο τους την ελευθερία να κάνει κι εκείνη τις επιλογές της.

Άλλοι πάλι για τους Χ, Ψ λόγους ντρέπονται για κάποιες ατέλειες τους και για κάποιες συγκεκριμένες πλευρές του εαυτού τους και είτε λένε ψέματα για αυτές, είτε αποφεύγουν να τις φανερώσουν.

Αυτού του είδους οι στρατηγικές, εκτός του ότι αν λειτουργούν, λειτουργούν βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα κάνουν ζημιά στη σχέση και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη.

Η δυσκολία στη δημιουργία εμπιστοσύνης στη σχέση έγκειται στο γεγονός ότι χρειάζεται να αφεθείς ευάλωτος και ανοιχτός. Να πας κόντρα σε ανασφάλειες και φόβους και πολλές φορές μάλιστα θα χρειαστεί να το κάνεις πρώτος για να δώσεις το παράδειγμα.

Άμεση και σαφής επικοινωνία χωρίς παιχνίδια

Η εμπιστοσύνη πάει χέρι χέρι με την ασφάλεια στη σχέση. Το ξέρεις κι εσύ πως αν δεν μπορείς να εμπιστευτείς τη σύντροφο σου, δεν μπορείς να νιώθεις ασφάλεια μαζί της.

Το ίδιο θα ισχύει και για εκείνη αν δε νιώθει ότι μπορεί να σε εμπιστευτεί.

Γι’ αυτόν το λόγο οι σχέσεις δεν έχουν χώρο για παιχνίδια και διπλά μηνύματα. Είστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι και αυτό πρέπει να αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείτε.

Η δημιουργία εμπιστοσύνης απαιτεί αποτελεσματική επικοινωνία. Δηλαδή ατόφια ειλικρίνεια και την ικανότητα να μπορείς να εκφραστείς συγκεκριμένα και με σαφήνεια και όχι με αοριστία.

Όσο πιο άμεσος και συγκεκριμένος είσαι τόσο περισσότερο διευκολύνεις τη δημιουργία εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση. Γιατί δεν υπάρχει κάτι θολό σε αυτά που λες, δεν λες κάτι και περιμένεις η κοπέλα σου να το αποκωδικοποιήσει με τον τρόπο που εσύ θες.

Είσαι ξεκάθαρος και άμεσος και δίνεις το παράδειγμα στην σύντροφο σου να κάνει το ίδιο.

Ξεκάθαρα όρια

Ένα πλεονέκτημα του να εκφράζεσαι με αμεσότητα και ειλικρίνεια είναι πως μπορείς να λες ανοιχτά τί από αυτά που κάνει η σύντροφος σου σε ενοχλεί και τί όχι. Και εφ’ όσον αυτό το κάνεις με τρόπο ήρεμο, διεκδικητικό και με σεβασμό προς τη σύντροφο σου, τότε η εμπιστοσύνη ανάμεσα σας αυξάνεται και η σχέση σας γίνεται καλύτερη.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί αποφεύγουν να εκφράσουν ανοιχτά στην κοπέλα τους παράπονα που μπορεί να έχουν και να βάλουν συγκεκριμένα όρια.

Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί δεν έμαθαν ποτέ πως μπορούν να είναι διεκδικητικοί με αποτελεσματικό τρόπο.

Ο βασικότερος λόγος όμως είναι γιατί απλώς θέλουν να αποφύγουν τις συγκρούσεις με κάθε κόστος, αλλά αυτό είναι λάθος.

Ναι, όταν μιλάς ανοιχτά για το τί σε ενοχλεί στη σχέση και όταν θέτεις συγκεκριμένα και ξεκάθαρα όρια μπορεί να σημειωθούν μερικές εντάσεις. Όμως μακροπρόθεσμα τα όρια βοηθούν τη σχέση να εξελιχθεί ομαλά και βοηθούν την κοπέλα σου να καταλάβει καλύτερα τα συναισθήματα σου, τον τρόπο σκέψης σου και τη συμπεριφορά σου και να σε εμπιστευτεί περισσότερο.Τι να κάνω για να με Συγχωρέσει;, Δημιουργία Εμπιστοσύνης στη Σχέση: Πως επιτυγχάνεται

Η δημιουργία εμπιστοσύνης χρειάζεται κουλτούρα εμπιστοσύνης

Δεν μπορείς να μιλάς για δημιουργία εμπιστοσύνης και να απαιτείς εμπιστοσύνη απ’ την κοπέλα σου όταν εσύ ο ίδιος δεν εξασκείς την εμπιστοσύνη.

Αν δείχνεις υπερβολική ζήλεια και κάθε φορά που ετοιμάζεται να βγει την περνάς από ανάκριση δύσκολα κι εκείνη θα μπορέσει να αφεθεί και να σε εμπιστευτεί πλήρως.

Στις σχέσεις χρειάζεται πολλές φορές να δίνουμε το παράδειγμα με τη συμπεριφορά και τις πράξεις μας. Τα λόγια και οι συζητήσεις δεν αρκούν. Καλό είναι να κάνεις κάποια συζήτηση για το πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύνη στις σχέσεις αλλά θα πρέπει να πράττεις ότι κηρύττεις ώστε να δίνεις το παράδειγμα και να βοηθήσεις τη σχέση σου να υιοθετήσει μια κουλτούρα εμπιστοσύνης.

Φυσικά αν υπάρχουν πραγματικοί και βάσιμοι λόγοι να μην εμπιστεύεσαι τη σύντροφο σου, τότε πρέπει να συζητήσεις μαζί της και να θέσεις συγκεκριμένα και σαφή όρια.

Και αν βλέπεις ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις να την κάνεις να αλλάξει. Αυτό μόνο αν το θέλει η ίδια μπορεί να γίνει.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις στην περίπτωση αυτή, είναι να βάλεις ένα τέλος στη σχέση και να προχωρήσεις.

Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!