Γίνε Διεκδικητικός: Το να βάζεις τα όρια σου είναι δική σου Υπόθεση - Men's Bible

Γίνε Διεκδικητικός: Το να βάζεις τα όρια σου είναι δική σου Υπόθεση

Γίνε διεκδικητικός: Το να βάζεις τα όρια σου είναι δική σου υπόθεση, 4 Φράσεις που πρέπει να σταματήσεις να λες αν θες να γίνεις η Καλύτερη Εκδοχή σου

Αν θες να πετύχεις, τότε πρέπει οπωσδήποτε να γίνεις περισσότερο διεκδικητικός. Πόσες φορές να έβαλες τις ανάγκες κάποιου για κάποιου άλλου πάνω από τις δικές σου; Πόσες φορές σου ζητήθηκε να εξυπηρετήσεις κάποιο φίλο, συγγενή ή συνάδελφο;

Ναι, το ξέρω ότι είναι σημαντικό να βοηθάμε τους άλλους και να προσφέρουμε. Όπως εμείς γουστάρουμε όταν οι άλλοι έρχονται να μας βοηθήσουν, έτσι και εμείς καλό είναι να προσφέρουμε βοήθεια.

Η συνεργασία και η προσφορά αποτελούν θεμέλιο λίθο του πολιτισμού και των όσων έχουμε καταφέρει ως τώρα ως είδος.

Μόνο που υπάρχει ένα θέμα.

Δε γίνεται να τρέχεις πάντα για τους άλλους. Δε γίνεται να δίνεις απλόχερα το χρόνο σου και τον κόπο σου γιατί πολύ απλά δε θα μείνει κάτι για εσένα. Θα τα έχεις δώσει όλα και όσο εσύ δίνεις, τόσο οι άλλοι θα ζητούν.

Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν το λάθος να πιστεύουν πως δε χρειάζεται να «συγκρουστούν» με τους άλλους. Νιώθουν ότι δε χρειάζεται να αρνηθούν κάτι στους ανθρώπους που απομυζούν το χρόνο και την ενέργεια τους ή να ζητήσουν από εκείνους που καταδυναστεύουν την αυτοεκτίμηση τους να σταματήσουν τη Χ,Ψ τοξική συμπεριφορά.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συχνά μια τάση να ευχαριστούν τους άλλους και δυσκολεύονται να που «όχι» όταν πρέπει. Ακόμα και αν καμιά φορά τα αιτήματα των άλλων είναι παράλογα.

Έχουν την αίσθηση ότι κάπως, με κάποιο μαγικό τρόπο όλα θα φτιάξουν. Πως οι άλλοι θα σταματήσουν να χρειάζονται κάποιον να τους σώσει από τη δείνα θέση που έχουν βρεθεί ή πως θα βρουν τα λογικά τους και θα καταλάβουν τις συνέπειες που έχει η τοξική συμπεριφορά τους.

Μακάρι να λειτουργούσαν έτσι τα πράγματα όμως πολύ σπάνια βρίσκει το δίκιο του εκείνος που τρέχει συνεχώς για τους άλλους.

Τα όρια καλώς ή κακώς είναι προσωπικό θέμα. Δεν μπορείς να περιμένεις από τους άλλους να τα αντιληφθούν. Είναι δική σου υπόθεση να τα καταστήσεις σαφή και ορατά.

Είναι δική σου υπόθεση να βάλεις ένα στοπ στον οποιονδήποτε ζητάει συνεχώς το χρόνο σου και είναι δική σου υπόθεση να βάλεις ένα στοπ σε τοξικές συμπεριφορές.

Είναι δική σου υπόθεση να γίνεις περισσότερο διεκδικητικός.

Τι σημαίνει διεκδικητικός;

Για αρχή να πω το εξής: διεκδικητικός δε σημαίνει επιθετικός.

Η διεκδικήτικότητα είναι η διαπροσωπική δεξιότητα του να δείχνεις επαρκή και υγιή αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση και να διεκδικείς αυτά που σου αξίζουν ενώ ταυτόχρονα σέβεσαι τα δικαιώματα των άλλων.

Όταν είσαι διεκδικητικός εκφράζεσαι με αμεσότητα και ειλικρίνεια στους άλλους. Δεν προσπαθείς να τους τρομάξεις, δεν προσπαθείς να τους χειριστείς και δεν περιμένεις να διαβάσουν το μυαλό σου και να μαντέψουν τι θέλεις και τι σκέφτεσαι.

Όταν κάτι σε ενοχλεί, το αναφέρεις, όταν χρειάζεσαι κάτι, το ζητάς. Και όλα αυτά τα κάνεις με αποφασιστικό μεν, αλλά ήρεμο τρόπο δε.

Η ικανότητα να διεκδικείς απαιτεί πρωτίστως να μπορείς να καταλάβεις τη θέση του άλλου και να αντιλαμβάνεσαι το δικαίωμα του να μπορεί να σου πει «όχι» ή να διαφωνήσει.Προσωπικά όρια: 5 Συμβουλές για να έχεις την Ηρεμία σου, Πως να νικήσεις την Αμφιβολία στο Φλερτ, Γίνε διεκδικητικός: Το να βάζεις τα όρια σου είναι δική σου υπόθεση

Τα πλεονεκτήματα του να διεκδικείς

#1 Οι σχέσεις σου θα βελτιωθούν

Έρευνες πάνω στις ερωτικές σχέσεις και την ποιότητα των γάμων έδειξαν πως η ικανότητα να είσαι διεκδικητικός, εσύ αλλά και η σύντροφος σου, παίζει τεράστιο ρόλο στην ποιότητα των ερωτικών σχέσεων που κάνεις.

Και αυτό γιατί όταν ο ένα από τους δυο νιώθει ότι δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του μέσα στη σχέση, απογοητεύεται και σταδιακά απομακρύνεται από το σύντροφο του, ακόμα και αν στην ουσία είναι δική του ευθύνη που συμβαίνει αυτό (γιατί δεν εκφράζει ανοιχτά τις επιθυμίες και ανάγκες του) και όχι του συντρόφου του.

#2 Θα νιώθεις λιγότερο στρες και περισσότερη αυτοπεποίθηση

Οι άνθρωποι που διεκδικούν και βάζουν τα όρια τους όταν πρέπει, βιώνουν λιγότερο άγχος και στρες από τους ανθρώπους που υποχωρούν και αποφεύγουν να διεκδικήσουν αυτά που θέλουν.

Όταν ξέρεις πως είναι δική σου υπόθεση να πεις «όχι» στα αιτήματα των άλλων, μειώνεις το άγχος και την ανησυχία που προκύπτει όταν υπερφορτώνεις τον εαυτό σου με πολλές πρόσθετες υποχρεώσεις. Αποκτάς περισσότερο έλεγχο στη ζωή σου και όπως είναι λογικό καταλήγεις να νιώθεις πιο σίγουρος για τον εαυτό σου.

Πως να γίνεις πιο διεκδικητικός

Η διεκδικητικότητα είναι μια δεξιότητα που καλλιεργείται. Αν λοιπόν νιώθεις αυτή τη στιγμή πως υποχωρείς εύκολα και πως δυσκολεύεσαι να βάλεις τα όρια σου, τότε μάθε πως αυτό μπορεί να αλλάξει.

Χρειάζεται ωστόσο υπομονή, επιμονή και φυσικά μικρά και σταδιακά βήματα.

Και το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις για να γίνεις περισσότερο διεκδικητικός είναι να υιοθετήσεις το σωστό τρόπο σκέψης. Πρέπει πρώτα να εντοπίσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις που σε εμποδίζουν να διεκδικήσεις αυτά που αξίζεις και να θυμάσαι πως είναι δική σου υπόθεση να παλέψεις για τα όνειρα σου, τις επιθυμίες σου και τις ανάγκες σου.

Από εκεί και πέρα εστίασε στα παρακάτω:

#1 Ξεκίνα να βάζεις όρια

Το πρώτο βήμα για να γίνεις πιο δυναμικός και διεκδικητικός είναι να εδραιώσεις τα όρια σου.

Και με τον όρο όρια εννοώ συγκεκριμένους κανόνες και πλαίσια μέσα στα οποία βοηθάς τους άλλους να καταλάβουν ποιες είναι οι συμπεριφορές που δέχεσαι και ποιες όχι.

Τα καλά παιδιά συχνά δεν έχουν καθόλου όρια και για αυτό υποχωρούν και επιτρέπουν στους άλλους να παραβιάσουν τα δικαιώματα τους.

Ένας απλός και εύκολος τρόπος να αρχίσεις να θέτεις συγκεκριμένα όρια, τον οποίο έχω αναφέρει ξανά πολλές φορές σε άλλα άρθρα, είναι να σκεφτείς εξ’ αρχής ποιες συμπεριφορές δεν σου αρέσουν και ποιες είναι οι βασικότερες προτεραιότητες σου για τις οποίες δεν πρόκειται να κάνεις καμία υποχώρηση.

#2 Κατάλαβε πως τα προβλήματα σου, είναι δική σου υπόθεση

Να παίρνεις την ευθύνη για κάθε τι που σου συμβαίνει στη ζωή. Τα καλά παιδιά περιμένουν από τους άλλους να τους βοηθήσουν. Ο διεκδικητικός άνδρας καταλαβαίνει πως τα πάντα εξαρτώνται από τον ίδιο και τις αποφάσεις που παίρνει.

Αν λοιπόν, νιώθεις πως κάτι στη ζωή σου χρειάζεται να αλλάξει, ανέλαβε δράση. Δε χρειάζεται μεγάλα και πολύπλοκα σχέδια. Ξεκίνα απλά και με μικρά βήματα. Αλλά ξεκίνα.

#3 Μην απαιτείς από τους άλλους να διαβάσουν το μυαλό σου

Μην περιμένεις πως οι άλλοι θα αναγνωρίσουν τι σε ενοχλεί, τί ανάγκες έχεις και ποιες είναι οι επιθυμίες σου. Αν θες κάτι, πες το! Ζήτα το! Αν κάτι σε ενοχλεί, μίλα!

Ποτέ μην υποθέτεις πως οι άνθρωποι γύρω σου, όσο καλά και αν σε ξέρουν, μπορούν να γνωρίζουν τι έχεις στο κεφάλι σου. Αυτή η υπόθεση είναι μη ρεαλιστική. Κανείς δε μπορεί να προβλέπει και να διαβάζει 100% τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τις προθέσεις των άλλων.

Είναι αδύνατο κάτι τέτοιο γιατί πολύ απλά ο καθένας μας έχει τα δικά του φίλτρα μέσα από τα οποία περνάει τα μηνύματα που δέχεται για να τα ερμηνεύσει.

Αν λοιπόν θες να στείλεις ένα συγκεκριμένο μήνυμα σε κάποιον, δεν είναι ευθύνη του να το αποκωδικοποιήσει και να το καταλάβει με τον τρόπο που θες. Είναι δική σου ευθύνη να του το στείλεις με όσο πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο γίνεται.

Θες να κάνεις το φλερτ δική σου υπόθεση; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!