Πως να Διαχειρίζεσαι σωστά την Προσοχή σου - Men's Bible

Πως να Διαχειρίζεσαι σωστά την Προσοχή σου

Πως να Διαχειρίζεσαι σωστά την Προσοχή σου

Η προσοχή σου αποτελεί έναν πολύτιμο πόρο τον οποίο, όπως συμβαίνει με τα χρήματα και με τον χρόνο σου, τον επενδύεις για να αποκτήσεις αυτά που επιθυμείς.

Για να απολαύσεις λοιπόν τη ζωή στο έπακρο, χρειάζεται να μάθεις να διαχειρίζεσαι την προσοχή σου έξυπνα και αποτελεσματικά.

Το που εστιάζεις καθορίζει και την πραγματικότητα σου.

Η προσοχή σου είναι κάτι περισσότερο από να εστιάζεις στη δουλειά που κάνεις. Χρησιμοποιούμε την προσοχή μας όχι μονάχα για να δώσουμε σημασία σε κάτι αλλά και για να σχηματίσουμε την μεγάλη εικόνα της ζωής μας.

Μπορείς πραγματικά να καταλάβεις ποιες είναι οι αξίες και οι πεποιθήσεις κάποιου, απλά παρατηρώντας το που εστιάζει κάθε φορά. Και όπως μας λένε ξανά και ξανά οι ψυχολόγοι, το που εστιάζεις καταλήγει να πλάθει την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα σου.

Η πραγματικότητα σου παίρνει σχήμα και μορφή μέσα από το πως διαχειρίζεσαι την προσοχή σου και για αυτόν το λόγο η έξυπνη και σωστή διαχείριση της προσοχής είναι απαραίτητη για να αγγίξεις την επιτυχία σε κάθε τομέα στη ζωή σου.

Σιγουρέψου πως οι αξίες σου και οι στόχοι σου είναι ξεκάθαροι

Όταν κάποιος δεν έχει κάποιες συγκεκριμένες και ξεκάθαρες αξίες και στόχους να τον καθοδηγούν η προσοχή του πλανάται απερίσκεπτα σε οτιδήποτε του λένε οι άλλοι πως είναι σημαντικό. Και συνήθως αυτό που μας λένε οι άλλοι πως είναι σημαντικό δεν είναι.

Αυτή η πλάνη συχνά μας απομακρύνει από μια πλούσια και ικανοποιητική για εμάς ζωή γιατί μας κάνει να εστιάζουμε στα λάθος πράγματα.

Το να γνωρίζεις λοιπόν ποιες είναι οι αξίες σου και να έχεις ένα ξεκάθαρο πλάνο για τους στόχους σου, μοιάζει με μια πυξίδα που δείχνει στην προσοχή σου τί είναι σημαντικό και τί όχι.

Όταν κάτι επείγει, δεν είναι απαραίτητα και σημαντικό

Όταν συγχέεις το σημαντικό με το επείγον, καταλήγεις συχνά να τρέχεις για πράγματα που μοιάζουν σημαντικά επειδή πρέπει να γίνουν άμεσα, ενώ δεν είναι.

Ωστόσο, το ένα δε συνεπάγεται το άλλο. Κλασικό παράδειγμα είναι το γυμναστήριο και η υγιεινή διατροφή.

Κάποιος θέλει να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής του, να ξεκινήσει γυμναστήριο και να αρχίσει να τρώει περισσότερο υγιεινά.

Ξέρει ότι αυτό είναι σημαντικό, όμως επειδή δεν έχει την αίσθηση του επείγοντος αναβάλλει συνεχώς και δίνει προτεραιότητα σε άλλα πράγματα που είναι λιγότερο ή και καθόλου σημαντικά, επειδή μοιάζουν να απαιτούν πιο άμεση αντιμετώπιση.

Ένας εύκολος τρόπος λοιπόν να διαχειριστείς πιο αποτελεσματικά την προσοχή σου και να θέσεις σωστές προτεραιότητες, είναι να ρωτάς τον εαυτό σου αν αυτό στο οποίο εστιάζεις είναι σημαντικό ή όχι.

Αν είναι σημαντικό και επείγον ταυτόχρονα τότε έχει την μεγαλύτερο προτεραιότητα. Αν όμως είναι επείγον χωρίς να είναι σημαντικό τότε καλύτερα να εστιάσεις αλλού.Πως να Διαχειρίζεσαι σωστά την Προσοχή σου

Κάνε ένα πλάνο για κάθε μέρα της εβδομάδας

Όταν δεν έχεις ένα πλάνο σχετικά με το τί θες να πετύχεις μέσα στην ημέρα και με το πώς θα το πετύχεις, εύκολα η προσοχή σου αποσπάται από ασημαντότητες.

Η προσεκτική οργάνωση, η ατζέντα, το ημερολόγιο στόχων κλπ., είναι εργαλεία που τα έχουμε στο μυαλό μας ως κομμάτι της διαχείρισης χρόνου. Στην πραγματικότητα όμως η δουλειά τους είναι να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε την προσοχή μας και το που εστιάζουμε.

Χωρίς σχέδιο καταλήγουμε να παρασυρόμαστε από τους διάφορους περισπασμούς και να μην κάνουμε αυτά που ξέρουμε ότι πρέπει να γίνουν.

Δοκίμασε λοιπόν να κάνεις το εξής: Κατέγραψε σε ποια πράγματα αφιέρωσες τον χρόνο σου και για πόση ώρα. Έπειτα αναρωτήσου αν επένδυσες την προσοχή σου και τον χρόνο σου σε πράγματα που σε βοηθούν να πετύχεις στους στόχους που έχεις θέσει.

Εφόσον δεις ότι σπαταλάς χρόνο σε πράγματα που είναι ασήμαντα, σκέψου πως θα μπορούσες να τα ελαττώσεις και να αυξήσεις τον χρόνο που επενδύεις κάνοντας πράγματα που έχουν σημασία για εσένα.

Έπειτα βάλε διάφορες ειδοποιήσεις οι οποίες να σου υπενθυμίζουν το τι πρέπει να κάνεις.

Οι ειδοποιήσεις αυτές μπορεί να είναι reminders στο κινητό σου ή ακόμα και μικρά post it χαρτάκια στο ψυγείο σου. Αυτό που θες είναι να έχεις κάτι να σου υπενθυμίζει ξανά και ξανά το τι πρέπει να κάνεις με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο.

Θες να έχεις ένα σαφές και ξεκάθαρο πλάνο εξάσκησης στο φλερτ; Δες εδώ

Διαχειρίσου την προσοχή σου έξυπνα

Η προσοχή επηρεάζεται πολλές φορές ασυνείδητα, από διάφορα ερεθίσματα που υπάρχουν στο περιβάλλον γύρω σου. Από τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου, από τον ήχο ενός σκύλου που γαυγίζει, από τις εναλλαγές των χρωμάτων στις διάφορές διαφημίσεις.

Αν και μπορούμε να ελέγξουμε το που θα εστιάσουμε κάθε φορά, αυτού του είδους η εκούσια εστίαση έχει ένα όριο. Όταν τη χρησιμοποιούμε συνεχώς και προσπαθούμε να αγνοήσουμε τους διάφορους περισπασμούς στο περιβάλλον γύρω μας, τότε αυτή αρχίζει να εξασθενεί.

Το μυστικό λοιπόν στη σωστή διαχείριση της προσοχής είναι να την προστατεύουμε από τους περισπασμούς που εξασθενούν την αυτοπειθαρχία μας και μας παροτρύνουν να βγούμε απ’ την πορεία μας.

Για αυτό τον λόγο χρειάζεται να γνωρίζεις τον κιρκάδιο ρυθμό της προσοχής σου. Η προσοχή, όπως και η θέληση, δεν είναι σταθερές αλλά μεταβάλλονται μέσα στην ημέρα. Για κάποιους είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθούν σε αυτό που θέλουν να κάνουν τις πρωινές ώρες, άλλοι βλέπουν πως τα πάνε καλύτερα το βράδυ.

Ανάλογα λοιπόν με το πως λειτουργείς χρειάζεται να οργανώσεις και αντίστοιχα την ημέρα σου.

Κάνε διαλλείματα

Το να εστιάζεις την προσοχή σου σε ένα πράγμα είναι όπως το να πηγαίνεις γυμναστήριο. Χρειάζεται να ξεκουράζεσαι κατά διαστήματα ώστε να διατηρείς τη διαύγεια σου.

Πόσο συχνά λοιπόν θα πρέπει να κάνεις διαλλείματα; Αυτό εξαρτάται.

Κάποιοι λένε πως κάθε 45 λεπτά χρειάζεσαι ένα τέταρτο διάλλειμα. Ωστόσο ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Πειραματίσου και βρες τι δουλεύει σε εσένα και τι όχι.

Αφαίρεσε περισπασμούς

Οι ήχοι της τηλεόρασης, του κινητού ακόμα οι ήχοι των αυτοκινήτων που κορνάρουν, αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινής μας ζωής τα οποία είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μας τραβούν την προσοχή.

Αν για παράδειγμα περνάς δίπλα από μια διαφημιστική αφίσα στον δρόμο, πιο εύκολα θα γυρίσεις και θα την κοιτάξεις απ’ ότι αν προσπερνούσες μια αθώα βελανιδιά.

Το να προσπαθήσεις να αγνοείς αυτούς τους περισπασμούς όλη την ώρα είναι μάταιο. Ακόμα και ο πιο προχωρημένος Zen master δεν μπορεί να μείνει εντελώς ανεπηρέαστος.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι είτε να βάλεις τον εαυτό σου σε ένα περιβάλλον με όσο λιγότερους περισπασμούς γίνεται, είτε να αφαιρέσεις τους περισπασμούς από το περιβάλλον που είσαι ήδη.

Κλείσε το κινητό και την τηλεόραση, κλείσε το ίντερνετ αν δεν το χρειάζεσαι σε αυτό που κάνεις και δούλεψε σε ένα περιβάλλον δικό σου που να μη σε ενοχλούν άλλοι.

Κόψε το multitasking

Εξίσου σημαντικό με το να αφαιρέσεις τους περισπασμούς είναι το να εστιάζεις μονάχα σε ένα πράγμα κάθε φορά και όχι σε πολλά μαζί. Προσπαθώντας να πετύχεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα αυτό που πραγματικά πετυχαίνεις είναι να κάνεις τα πάντα από λίγο και να μην κάνεις τίποτα καλά.

Αν όμως εστιάσεις σε ένα πράγμα και δώσεις όλο σου το είναι σε αυτό τότε και θα το κάνεις καλά και θα πετύχεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς.

Πως να μην αφήνεις το μυαλό και την προσοχή σου να περιπλανιούνται άσκοπα

Επειδή κάποιες φορές το μυαλό χρειάζεται λίγη ξεκούραση, μπαίνει μόνο του σε λειτουργία ονειροπόλησης.

Και ενώ η ονειροπόληση μπορεί να αυξήσει τη δημιουργικότητα σου και να σε βοηθήσει να βρεις λύση σε άλυτα προβλήματα, μπορεί και να σε αποσπάσει από τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις.

Πως λοιπόν μπορείς να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη από την ονειροπόληση και να ελαχιστοποιήσεις τα μειονεκτήματα της;

  • Επέτρεψε στον εαυτό σου να ονειροπολεί συγκεκριμένες ώρες: Αντί να πιέζεις τον εαυτό σου να είναι μόνιμα συγκεντρωμένος όλη την ώρα και τελικά το μυαλό να αρχίσει να περιπλανιέται από μόνο του, επέτρεψε του να χαλαρώσει και να «ταξιδέψει» ελεγχόμενα.
  • Δώσε στο μυαλό σου συγκεκριμένη κατεύθυνση: Όταν ονειροπολούμε, το μυαλό μας τείνει περισσότερο προ αρνητικές σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα. Αυτό γίνεται γιατί στην ουσία ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο φτιαγμένο για να λύνει προβλήματα, οπότε έχουμε από την φύση μας την τάση να εστιάζουμε σε όσα μας ενοχλούν και θέλουμε να αλλάξουμε.Αν και αυτό είναι καλό σε γενικές γραμμές, χρειάζεται να γίνεται με τρόπο που μας βοηθάει όντως να λύνουμε τα ζητήματα που υπάρχουν και όχι να γινόμαστε μίζεροι. Την επόμενη φορά που θα θες να κάνεις ένα διάλλειμα και να ονειροπολήσεις, προσπάθησε να κατευθύνεις το μυαλό σου σε περισσότερο θετικά συναισθήματα και σκέψεις.

Πως να εστιάζεις την προσοχή σου στη μεγάλη εικόνα

Υπάρχουν δύο τρόποι να εστιάσεις σε ένα πράγμα. Μπορείς να κάνεις ένα zoom in ώστε να το εξετάσεις πολύ προσεκτικά, είτε να κάνεις ένα zoom out και να δεις την μεγάλη εικόνα. Ο πρώτος τρόπος να εστιάσεις σε βοηθάει να είσαι περισσότερο αποδοτικός και παραγωγικός όταν απασχολείσαι με κάτι συγκεκριμένο.

Ο δεύτερος τρόπος, το να δεις τη μεγάλη εικόνα, σε βοηθάει να κατανοήσεις πολύπλοκα συστήματα και να ανακαλύψεις μοτίβα και σχέσεις. Για να είσαι αποδοτικός λοιπόν και να πετυχαίνεις τους στόχους σου χρειάζεται να μπορείς να κάνεις και τα δύο.

Ενώ όμως το να εστιάζεις προσεκτικά κάνοντας zoom in σε ένα πράγμα κάθε φορά, είναι κάτι που το κάνεις σχετικά εύκολα, οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να δούμε την μεγάλη εικόνα.

Πως λοιπόν μπορείς να το πετύχεις αυτό;

Δες τα πράγματα με αισιοδοξία: Έρευνες έχουν δείξει πως τα θετικά συναισθήματα μας βοηθούν να διευρύνουμε την προσοχή μας.Όταν είμαστε πιο χαλαροί και άνετοι μας είναι πιο εύκολονα δούμε ευκαιρίες και μοτίβα που υπό άλλες συνθήκες θα παραλείπαμε. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που οι ηγέτες χρειάζεται να παραμένουν αισιόδοξοι. Μονάχα έτσι μπορούν να σχεδιάσουν και να διατηρήσουν ένα πλάνο και ένα όραμα για το μέλλον.

Επικεντρώσου σε άλλους: Ένας άλλος τρόπο να δεις τα πράγματα από μια συνολική σκοπιά, είναι να σκέφτεσαι και να βλέπεις τα πράγματα από την οπτική των άλλων. Αυτό σε βοηθάει να δεις κάτι από πολλές διαφορετικές γωνίες με αποτέλεσμα να έχεις καλύτερη συνολική άποψη για το θέμα.

Ψάξε για στοιχεία που καταρρίπτουν τα όσα πιστεύεις: Από τη στιγμή που σχηματίσουμε μια γνώμη ή μια άποψη για κάτι, αρχίζουμε να εστιάζουμε μονάχα στα όσα υποστηρίζουν την άποψη μας, αγνοώντας όσα την καταρρίπτουν.Για να μπορέσεις να αποφύγεις αυτή την παγίδα χρειάζεται να ψάξεις συνειδητά για στοιχεία που υποστηρίζουν το αντίθετο απ’ αυτό που πιστεύεις. Έτσι θα διευρύνεις την οπτική σου και θα έχεις μια πιο συνολική άποψη για το θέμα.

Σύνοψη

Αν θες να έχεις τον έλεγχο της προσοχής σου και να δώσεις στον εαυτό σου και στη ζωή σου την κατεύθυνση που θες να πάρουν, θα πρέπει να μάθεις να εστιάζεις εκεί που πρέπει κάθε φορά.

Κάποιες φορές αυτό θα μοιάζει δύσκολο ωστόσο δε θα πρέπει να σταματήσεις ή να παραιτηθείς. Αν και είναι φυσικό να μην μπορούμε να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι όλη την ώρα, το να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τον πολύτιμο αυτό πόρο έχει μεγάλα οφέλη για τη ζωή μας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!