Κάνε τη Διαφορά: Πως να είσαι Τζέντλεμαν - Men's Bible

Κάνε τη Διαφορά: Πως να είσαι Τζέντλεμαν

Κάνε τη διαφορά: Πως να είσαι Τζέντλεμαν

Λίγες φράσεις δημιουργούν λιγότερο ενθουσιασμό στο ανδρικό κοινό από τις φράσεις «να είσαι τζέντλεμαν» και «να έχεις καλούς τρόπους».

Για τον μέσο άνδρα, αυτό το θέμα είναι εξίσου συναρπαστικό με το να μιλάει για …μανικιούρ.

Ωστόσο, το να ακολουθείς τις κοινωνικές συνήθειες έχει σημασία.

Έχει μεγάλη σημασία.

Οι τρόποι σου και η συμπεριφορά σου, είναι εξίσου κομμάτι της εικόνας σου όσο και το σακάκι σου. Επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό το πως οι άλλοι σε αντιλαμβάνονται.

Από το σερβιτόρο στον οποίο αφήνεις φιλοδώρημα ως τον άγνωστο τύπο που σε παρατηρεί καθώς πληρώνεις, η συμπεριφορά σου αποτυπώνει μια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό τους.

Ο άνδρας που ντύνεται σαν τζέντλεμαν αλλά συμπεριφέρεται σαν αγροίκος δεν θα δίνει την εντύπωση του τζέντλεμαν για πολύ.

Καλοί τρόποι και κοινωνικές συμβάσεις

Κάποιος που διαβάζει για savoir vivre εύκολα αναφωνεί «Μα καλά, τι χαζομάρες είναι αυτές;»

Και είναι λογικό. Άλλωστε, αν είσαι ευχάριστος και ευπρεπής με τους άλλους άνθρωπος, γιατί να εξαρτάται η εικόνα σου από το ποιο κουτάλι θα χρησιμοποιήσεις για τη σούπα σου; Ποιος θα κάτσει να θυμάται τώρα όλους αυτούς τους κανόνες ευπρέπειας;

Ευτυχώς, δε χρειάζεται να θυμάσαι συγκεκριμένους κανόνες για να είσαι τζέντλεμαν. Οι καλοί τρόποι διαφέρουν ελαφρώς από το να ακολουθείς κοινωνικές συμβάσεις αν και αποτελούν κομμάτι τους.

Το να ακολουθείς κοινωνικές συμβάσεις είναι στην ουσία ο τρόπος που χειρίζεσαι τον εαυτό σου ως μέρος της κοινωνίας. Πρόκειται για το σύνολο των πράξεων και των συμπεριφορών σου και πως αυτές αντιστοιχούν στις προσδοκίες των άλλων.

Οι καλοί τρόποι από την άλλη είναι συγκεκριμένες συνήθειες και συμπεριφορές που είναι αποδεκτές ως κατάλληλες και αρμόζουσες.

Μπορείς να κάνεις μια λίστα από καλούς τρόπους αλλά δεν μπορείς να κάνεις μια λίστα από πρότυπα συμπεριφοράς.

Όταν μιλάμε λοιπόν για πρότυπα συμπεριφοράς και για κοινωνικές συμβάσεις, ξέχνα το savoir vivre και ξεκίνα να σκέφτεσαι το πως συμπεριφέρεσαι στην καθημερινότητα σου.

Αντί να σκέφτεσαι με κανόνες χρησιμοποίησε την κοινή λογική για να σκεφτείς και να δρας ως τζέντλεμαν.Κάνε τη διαφορά: Πως να είσαι Τζέντλεμαν

Τα θεμέλια του να είσαι τζέντλεμαν

Το να είσαι πρότυπο συμπεριφοράς απέχει απ’ το να υποτάσσεσαι σε κανόνες. Αντίθετα έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που σκέφτεσαι και συμπεριφέρεσαι.

Πρόκειται για την συνειδητή προσπάθεια σου να συνεισφέρεις θετικά στην κοινωνία και στους συνανθρώπους σου. Και αυτή η θετική συνεισφορά σου, στηρίζεται σε τρία βασικά θεμέλια.

#1 Αντίληψη

Αντίληψη σημαίνει να γνωρίζεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι και τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από εσένα σε αυτή την περίπτωση.

Αν για παράδειγμα βρεθείς ξαφνικά, χωρίς να το περιμένεις, σε ένα πολύ επίσημο δείπνο για πρώτη φορά, κανείς δεν περιμένει να γνωρίζεις ποιο απ’ όλα τα κουτάλια χρησιμοποιείται και για ποιο σκοπό.

Αν όμως σε καλούν τακτικά σε πολύ επίσημα δείπνα, επειδή είσαι τζέντλεμαν θα αφιερώσεις χρόνο να μάθεις τι χρησιμοποιείται και που, ώστε να είσαι προετοιμασμένος.

Αυτό είναι και το πρώτο βασικό θεμέλιο του να είσαι τζέντλεμαν. Η τέχνη του να διαβάζεις την κατάσταση και να καταλαβαίνεις τι προσδοκίες έχουν οι άλλοι από εσένα.

Και στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτό σημαίνει να παρατηρείς και να σκέφτεσαι για λίγο πριν αρχίσεις να πράττεις. Μια καλή τακτική για οποιαδήποτε περίσταση.

#2. Σκέψου πως οι πράξεις σου επηρεάζουν τους άλλους

«Αυτή η πράξη μου/συμπεριφορά μου θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους γύρω μου;»

Κάθε πράξη μπορεί να αξιολογηθεί με αυτήν την απλή ερώτηση. Και κάθε πράξη ή συμπεριφορά που έχει αρνητικό αντίκτυπο χρειάζεται ώριμη σκέψη.

Ναι, δεν μπορείς να τους κάνεις όλους χαρούμενους, όλη την ώρα. Όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να απογοητεύσεις κάποιον αναγκαστικά και στο να δρας απερίσκεπτα προκαλώντας αχρείαστο δράμα και αρνητικά συναισθήματα.

Να δρας και να κάνεις αυτό που πρέπει, αλλά να σκέφτεσαι και το πως οι πράξεις σου αλλάζουν τη ζωή και των άλλων γύρω σου.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων όμως, θέλω να προσθέσω πως το να υπολογίζεις και τους άλλους, δεν σημαίνει να αποφεύγεις τη σύγκρουση μαζί τους αν αυτή χρειάζεται.

Πρόκειται απλώς για την αρχή του να κάνεις τα πράγματα που θες με τρόπο που κάνει τη ζωή καλύτερη για όλους. Η αποφυγή των συγκρούσεων είναι καλό πράγμα όταν οι συγκρούσεις γίνονται με το παραμικρό, διαφορετικά οι συγκρούσεις είναι πάντα στο παιχνίδι.

#3 Αυτοπεποίθηση

Λίγα πράγματα είναι εξίσου αμήχανα και ζημιογόνα σε μια κοινωνική περίσταση από έναν άνδρα μπερδεμένο, που θέλει να κάνει το σωστό, χωρίς να ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό.

Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, ένας από του πιο σημαντικούς κανόνες του να είσαι τζέντλεμαν είναι να μην δείχνεις απογοητευμένος ή μπερδεμένος.

Το να έχεις αντίληψη της κατάστασης και να σκέφτεσαι πως οι πράξεις σου επηρεάζουν τους άλλους σε βοηθάει να γνωρίζεις πως να πλοηγηθείς σε μια κοινωνική κατάσταση.

Ωστόσο το να μπορείς να κάνεις το σωστό με αυτοπεποίθηση είναι εξίσου σημαντικό.

Φυσικά, αυτοπεποίθηση δε σημαίνει υπερβολική επιθετικότητα. Η αυτοπεποίθηση σου και η συμπεριφορά σου πρέπει να είναι αόρατα, με την έννοια πως δε θες να υπερηφανεύεσαι και να τα επιδεικνύεις.

Οτιδήποτε συμβαίνει, συμβαίνει ομαλά και ανεμπόδιστα. Ο άνδρας που νιώθει πως πρέπει να επιδεικνύεται για την συμπεριφορά του δεν δείχνει ιδιαίτερα τζέντλεμαν.

Θες να είσαι τζέντλεμαν και ελκυστικός στο φλερτ; Δες εδώ

Πως να είσαι τζέντλεμαν στην καθημερινότητα σου

Η πιο απαραίτητη μορφή καλών τρόπων είναι και η ευκολότερη στην εκμάθηση της.

Μιλάω για το πώς συμπεριφέρεται ένας άνδρας στην καθημερινότητα του. Από τη δουλειά του, στα χόμπι του, στις βόλτες για φαγητό και ποτό.

#1 Πρώτα οι άλλοι, μετά εσύ

Ένας τζέντλεμαν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του. Ως άνδρας δυνατός λοιπόν δεν έχει την ανάγκη να πάρει τη θέση κάποιου άλλου στην ουρά του supermarket, να μιλάει συνεχώς για τον εαυτό του και τα κατορθώματα του ή να διακόπτει τους άλλους όταν μιλούν.

Οποιοσδήποτε σου προτείνει τα παραπάνω ως κομμάτι του να γίνεις πιο διεκδικητικός δεν σου διδάσκει διεκδικητικότητα. Σου μαθαίνει να κάνεις bullying.

Η έννοια του «πρώτα οι άλλοι, μετά εσύ» δεν έχει να κάνει με το να είσαι χαλί να σε πατήσουν. Έχει να κάνει με το να είσαι ένας άνδρας δυνατός, που φροντίζει τον εαυτό του και ως τέτοιος δεν νιώθεις την ανάγκη να πάρεις από τους άλλους.

Αντίθετα εσύ είσαι αυτός που τους προσφέρει αξία.

Δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πεποίθηση πως τα συναισθήματα των άλλων έχουν σημασία και πως οι πράξεις σου τα επηρεάζουν.

Πράγμα που μας οδηγεί στο…

#2. Να είσαι μια θετική παρουσία

Είπαμε το να σκέφτεσαι τους άλλους δε σημαίνει πως γίνεσαι χαλί να σε πατήσουν. Μια παθητική και ουδέτερη παρουσία δεν προσφέρει τίποτα.

Αντίθετα, θες να είσαι ο τύπος που προσφέρει θετικά και με δυναμικό τρόπο. Εκείνος που συστήνεται πρώτος, κάνει μια στιβαρή χειραψία και το βλέμμα του και το χαμόγελο του δηλώνουν θάρρος και αυτοπεποίθηση

Επίσης, χρειάζεται να εκπέμπεις θετικότητα. Τα δημόσια παράπονα ρίχνουν την εικόνα σου και σε κάνουν να φαίνεσαι γκρινιάρης, ακόμα και αν υπάρχει καλός λόγος για να παραπονιέσαι.

Στην περίπτωση που βρίσκεσαι σε μια κατάσταση που οι άλλοι έχουν αρνητική διάθεση (κάποια καθυστέρηση στο αεροδρόμιο) χαμογέλα και άλλαξε την ροή της κουβέντας σε κάτι θετικό.

Με αυτόν τον τρόπο η παρουσία σου εξισώνεται με θετική διάθεση και ευχάριστα συναισθήματα. Πράγμα που κάνει τους άλλους να σε βλέπουν ως άνδρα χαρισματικό.

#3 Οι μικρές πράξεις μετρούν

Οι μικρές πράξεις έχουν μεγάλη αξία και μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Κάνε λοιπόν μικρά πράγματα για τους άλλους και φέρσου σαν αυτά να μην ήταν κάτι ιδιαίτερο.

Για παράδειγμα μπορείς να εξασκηθείς στο να χαιρετάς πάντα με χαμόγελο. Είτε ετοιμάζεσαι να μιλήσεις με τον ταμία, τον φούρναρη ή τον μπάρμαν, αναγνώρισε την παρουσία τους και φέρσου τους με ζεστασιά.

Μην κάνεις αυτό που κάνουν πολλοί και αντιμετωπίσεις τους άλλους σαν αναλώσιμα ρομπότ με το να κοιτάς το κινητό σου καθώς αλληλεπιδράς μαζί τους.

Φέρσου σαν η πρώτη εντύπωση που τους δίνεις μετράει πολύ. Γιατί μετράει.

Μπορεί κινήσεις σαν τις παραπάνω να μην δείχνουν ιδιαίτερες, όμως οι μικρές λεπτομέρειες ξεχωρίζουν τον τζέντλεμαν από τους υπόλοιπους άνδρες.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!