Είμαι Μόνος και χωρίς Φίλους, τί να κάνω; - Men's Bible

Είμαι Μόνος και χωρίς Φίλους, τί να κάνω;

Είμαι μόνος και χωρίς φίλους τί να κάνω;

Δεν είναι ωραίο να νιώθεις μόνος και χωρίς φίλους. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και η ανθρώπινη επαφή δεν είναι απλά κάτι επιθυμητό, αλλά βιολογική μας ανάγκη.

Πολλοί άνθρωποι όμως, για διάφορους λόγους, καταλήγουν να είναι μόνοι για καιρό και να χάνονται με τους φίλους και τις παρέες τους. Με αποτέλεσμα να νιώθουν απομονωμένοι παρά το γεγονός ότι η υπόλοιπη ζωή τους κυλάει ομαλά.

Αυτή η απομόνωση τους γεμίζει απαισιοδοξία, τους ρίχνει τη διάθεση και τους βάζει σε μια πορεία από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγουν.

Αν λοιπόν νιώθεις μόνος και χωρίς φίλους σε αυτή τη φάση της ζωής σου, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος και ότι δεν είσαι ο πρώτος ούτε και ο τελευταίος που νιώθει έτσι.

Ωστόσο, είσαι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Γιατί εσύ έχεις την ευθύνη της ζωής σου και κανένας άλλος.

Είσαι μόνος και χωρίς φίλους; Μήπως δεν παίρνεις πρωτοβουλίες;

Για να μπορέσεις να προβείς σε ενέργειες που βελτιώνουν τη ζωή σου, χρειάζεται πρώτα να εντοπίσεις τους λόγους που σε εμποδίζουν να το πετύχεις. Εν προκειμένω να καταλάβεις γιατί είσαι μόνος και χωρίς φίλους αυτή την περίοδο.

Τί ακριβώς φταίει και τί θα χρειαστεί να αλλάξεις για να αποκτήσεις περισσότερες και κυρίως ποιοτικότερες κοινωνικές επαφές και σχέσεις.

Πολλοί είναι αυτοί που σε αντίστοιχες περιπτώσεις ρίχνουν το φταίξιμο στο βαρύ ωράριο της καθημερινότητας ή στην κακιά τύχη που έφερε τις περιστάσεις έτσι ώστε να μείνουν χωρίς σχέση και μακριά απ’ όλους τους φίλους τους.

Όμως οι πραγματικοί λόγοι είναι συχνά ψυχολογικής φύσεως και όχι τόσο επιφανειακοί και πρακτικοί.

Άλλωστε αν απλά είχες βαρύ πρόγραμμα και ταυτόχρονα μια τεράστια επιθυμία για κοινωνικοποίηση τότε θα είχες κάνει από μόνος σου τις απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμα σου ώστε να βρίσκεσαι περισσότερο με τους φίλους σου ή να κάνεις περισσότερες νέες γνωριμίες.

Τις περισσότερες φορές πίσω απ’ αυτήν την απομόνωση βρίσκονται συχνά ο φόβος της απόρριψης (όχι μόνο ερωτικά αλλά και γενικά σε κοινωνικό επίπεδο), η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη καλών επικοινωνιακών δεξιοτήτων και η απροθυμία να βγει κάποιος απ’ τη ζώνη άνεση του.

Για να πετύχεις κοινωνικά χρειάζεται και λίγο να «ρισκάρεις» κοινωνικά. Χρειάζεται πρωτοβουλία από την πλευρά σου να βγάλεις προς τα έξω τον εαυτό σου. Να μιλήσεις πρώτος σε κάποιον που τελικά ίσως να μη θέλει να σε γνωρίσει.

Να εκφράσεις τη γνώμη σου ή την προτίμηση σου για κάτι, ακόμα και αν οι άλλοι δε σε ρωτήσουν. Να μιλήσεις λίγο για τον εαυτό σου, χωρίς να στο ζητήσουν οι άλλοι, ώστε να καταλάβουν λίγο καλύτερα ποιος είσαι.

Να δηλώσεις πως το Χ ή το Ψ πράγμα ή συμπεριφορά σου αρέσει ή δε σου αρέσει χωρίς να περιμένεις αιωνίως από τους άλλους να σε ρωτήσουν για να τους πεις.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μορφές κοινωνικής πρωτοβουλίας. Η πρωτοβουλία βρίσκεται στην καρδιά της κοινωνικοποίησης και αν δεν είσαι πρόθυμος να την πάρεις και περιμένεις πάντα οι άλλοι να σου απευθύνουν το λόγο τότε είναι εύκολο να βρεθείς μόνος και χωρίς φίλους.4 Λόγοι που νιώθεις Μοναξιά στη Σχέση σου, Είμαι μόνος και χωρίς φίλους τί να κάνω;

Δεν έχεις ακονίσει τη συναισθηματική νοημοσύνη σου

Ίσως η ορολογία «συναισθηματική νοημοσύνη» να σου φαίνεται βαριά και το να πρέπει να την ακονίσεις να σε κάνει να νιώθεις κάπως «χαζός» όμως προφανώς δεν είναι ακριβώς έτσι.

Λέγοντας συναισθηματική νοημοσύνη εννοούμε την ικανότητα να μπαίνεις για λίγο στη θέση του άλλου και να αντιλαμβάνεσαι πως νιώθει και πως εκλαμβάνει τους άλλους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω του.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί αν δε στέκεσαι και δε λαμβάνεις υπ’ όψη τα συναισθήματα των άλλων, είναι πολύ εύκολο να προσπαθείς να σχετιστείς μαζί τους με τρόπο που γίνεται φορτικός και δε σε κολακεύει.

Δεν αρκεί να παίρνεις κοινωνικές πρωτοβουλίες, χρειάζεται οι πρωτοβουλίες αυτές να γίνονται με τρόπο ομαλό και με τρόπο που λαμβάνει υπόψη και τους άλλους ανθρώπους.

Μπορεί εσύ να θες να πάρεις πρωτοβουλία για να μιλήσεις σε κάποιον ή να του προτείνεις να βγείτε αλλά αν εκείνη η στιγμή δεν είναι κατάλληλη, μπορεί να τον φέρεις σε δύσκολη θέση ή αν δεν προσέξεις τον τρόπο σου και δεν έχεις φροντίσει κατάλληλα τον εαυτό σου και την εικόνα σου, τότε δεν θα τον βοηθήσεις να θέλει κι εκείνος να σε γνωρίσει περισσότερο.

Τι μπορείς να κάνεις;

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν αν είσαι μόνος και χωρίς φίλους;

Για αρχή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να φροντίσεις περισσότερο τον εαυτό σου. Σε γενικές γραμμές τους ανθρώπους δεν τους κυνηγάμε για να τους βάλουμε στη ζωή μας, αλλά τους μαγνητίζουμε.

Εμπνέονται από αυτό που είμαστε και απ’ από αυτό που εκπέμπουμε και θέλουν οι ίδιοι από μόνοι τους να μπουν στη ζωή μας.

Για αυτόν το λόγο χρειάζεται να επικεντρωθείς στο να βελτιώσεις τον εαυτό σου σε όλα τα επίπεδα. Αν στην παρούσα φάση δεν έχεις δουλειά, τότε βασικό σου μέλημα είναι να βρεις μια έστω και προσωρινά.

Όχι στόχος σου δεν είναι να θαμπώσεις τους άλλους με τα λεφτά σου αλλά να αποκτήσεις οικονομική ανεξαρτησία η οποία και θα τονώσει την αυτοπεποίθηση σου αλλά και θα σου δώσει μια μορφή ελευθερίας.

Επίσης, επένδυσε στο σώμα σου και στην εικόνα σου, γράψου γυμναστήριο, αγόρασε καινούρια ρούχα, υιοθέτησε ένα κούρεμα που σου ταιριάζει και φρόντισε να το διατηρείς.

Ο στόχος σου εδώ δεν είναι να γίνεις μοντέλο, αλλά να περιποιηθείς την εικόνα σου και να δημιουργήσεις μια ποιοτική πρώτη εικόνα που θα βοηθήσει τους άλλους να θέλουν να σε γνωρίσουν περισσότερο.

Τέλος, αφού φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό βαθμό τα παραπάνω, ώρα να ξεκινήσεις κάποιο κοινωνικό χόμπι όπως χορό, συμμετοχή σε κάποια θεατρική ομάδα ή σε κάποια κοινότητα. Ο στόχος είναι να βάζεις τακτικά τον εαυτό σου σε ένα κοινωνικό περιβάλλον το οποίο σε φέρνει σε επαφή με αρκετό κόσμο ενώ παράλληλα κάνεις κάτι που σου αρέσει και που έχει νόημα για εσένα.

Έτσι ακόμα και αν είσαι πολύ εσωστρεφής, ντροπαλός ή κάνεις μια δουλειά η οποία δε σε φέρνει σε επαφή με κόσμο, θα αναγκαστείς να κοινωνικοποιηθείς, να μιλήσεις και να εξασκήσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες.

Απλά φρόντισε να μιλάς με κόσμο κάθε φορά που θα έχεις την ευκαιρία και να εστιάζεις στα κοινά που υπάρχουν ανάμεσα σε εσένα και τους συνομιλητές σου.

Μην προσπαθήσεις να πιέσεις ή να επιταχύνεις καταστάσεις.

Ανακατέψου με τον κόσμο, πάρε πρωτοβουλίες, μάθε να καταλαβαίνεις πως νιώθουν οι άλλοι, ακόνισε τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και θα δεις πως χωρίς να το καταλάβεις θα έχεις βελτιώσει σημαντικά την κοινωνική σου ζωή.

Θες να βελτιώσεις τον εαυτό σου και την κοινωνική σου ζωή; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!