Πως να σταματήσεις να Aναβάλλεις - Men's Bible

Πως να σταματήσεις να Aναβάλλεις

Λιγότερο άγχος, περισσότερη παραγωγικότητα, Παραγωγικότητα: Περισσότερος κόπος δε σημαίνει και περισσότερη απόδοση, Πως να σταματήσεις να αναβάλεις

Το να αναβάλλεις δεν είναι κάτι περίεργο ή κακό. Αντίθετα είναι κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας.

Η αναβλητικότητα είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε όλοι μας λίγο πολύ στη ζωή μας. Είτε θέλουμε να μιλήσουμε σε κάποιο άτομο που μας ενδιαφέρει, είτε ετοιμαζόμαστε να φέρουμε εις πέρας κάποια δύσκολη εργασία.

Φυσικά δεν επηρεάζονται όλοι το ίδιο απ’ την αναβλητικότητα. Κάποιοι αναβάλουν και καθυστερούν πολύ περισσότερο από άλλους.

Αν λοιπόν κι εσύ νιώθεις ότι η αναβλητικότητα σε εμποδίζει να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου και να βελτιώσεις τον εαυτό σου και τη ζωή σου, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα.

Το άγχος σε κάνει να αναβάλλεις

Αν και ισχύει πως όσο πιο δύσκολος και μεγάλος είναι ένας στόχος ή μια εργασία, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να αναβάλλεις, στην πραγματικότητα δεν έχει τόσο σημασία το πόσο δύσκολο είναι αυτό που θέλεις να κάνεις.

Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι τα συναισθήματα σου και πιο συγκεκριμένα, το πόσο σε αγχώνει κάτι.

Μπορεί να σου έχουν αναθέσει το πιο εύκολο και απλό πράγμα στον κόσμο, αν όμως αυτό σε φοβίζει και σε αγχώνει τότε είναι σίγουρο ότι θα αναβάλλεις να το κάνεις.

Είναι σημαντικό λοιπόν να θυμάσαι πως το άγχος είναι αυτό που σε οδηγεί στο να καθυστερείς ή να μένεις κολλημένος στην απραξία. Και ως εκ τούτου είναι και το βασικότερο εμπόδιο που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις.

Σπάσε τους στόχους σου σε μικρότερους στόχους

Εφ’ όσων ο λόγος που αναβάλλεις είναι γιατί ο συγκεκριμένος στόχος ή εργασία σε αγχώνουν επειδή σου φαίνονται πολύ δύσκολα ή σε βγάζουν αρκετά έξω απ’ τη ζώνη άνεσης σου, ο καλύτερος τρόπος να σταματήσεις να αναβάλλεις είναι να «σπάσεις» αυτήν την εργασία ή το στόχο σε μικρότερες επιμέρους εργασίες ή στόχους.

Η κεντρική ιδέα είναι απλή. Παίρνεις κάτι που μοιάζει δύσκολο, ακατόρθωτο ή «βουνό» και το μετατρέπεις σε μια σειρά από απλά βήματα που το καθένα μοιάζει εύκολο και βατό.

Επίσης, αν για κάποιο λόγο κάποιο από αυτά τα επιμέρους βήματα σε δυσκολέψει και «κολλήσεις» σε αυτό γιατί σε αγχώνει αρκετά ώστε να αρχίσεις πάλι να αναβάλλεις, τότε απλά «σπάσε» το συγκεκριμένο βήμα σε επιμέρους απλούστερους στόχους.Πως να βελτιώσεις τον τρόπο που Μαθαίνεις, Πως να σταματήσεις να αναβάλεις

Επικεντρώσου σε ένα πράγμα τη φορά

Ένας άλλος λόγος που αναβάλεις είναι γιατί σε πιάνει το «σύνδρομο του λιονταριού». Τι είναι αυτό; Είναι πολύ απλό. Έχεις δει φωτογραφίες από θηριοδαμαστές σε τσίρκο που προσπαθούν να απωθήσουν ένα λιοντάρι κρατώντας ως ασπίδα στα χέρια τους ένα σκαμπό ή μια καρέκλα;

Ο λόγος που αυτό λειτουργεί είναι γιατί το λιοντάρι βλέπει τα πόδια του σκαμπό ή της καρέκλας ως τέσσερίς ξεχωριστές απειλές με αποτέλεσμα να μην ξέρει σε πια να επικεντρωθεί και να παραλύει.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με εσένα όταν προσπαθείς να διαχειριστείς πολλά σημαντικά πράγματα ταυτόχρονα. Χάνεις την μπάλα, αγχώνεσαι και καταλήγεις να καθυστερείς και να αναβάλλεις.

Είναι σημαντικό λοιπόν να βάζεις πάντα μια ιεραρχία σημαντικότητας στους στόχους σου και στις εργασίες που καλείσαι να φέρεις εις πέρας ώστε να ξέρεις ποιες είναι οι προτεραιότητες σου και να επικεντρωθείς σε αυτές.

Δείξε συμπόνια στον εαυτό σου για να σταματήσεις να αναβάλλεις

Ένας άλλος λόγος που καθυστερείς και αναβάλλεις είναι γιατί έχεις μάθει να είσαι αμείλικτος με τον εαυτό σου. Είσαι ο πιο σκληρός κριτής του και αυτός που έχεις τις μεγαλύτερες απαιτήσεις απ’ αυτόν.

Ως εκ τούτου, ασκείς μεγάλη πίεση στον εαυτό σου να πετύχει, να τα κάνει όλα τέλεια, να πραγματοποιήσει μη ρεαλιστικούς στόχους κλπ. Αυτή η πίεση αυξάνει το άγχος που νιώθεις το οποίο με τη σειρά του σε οδηγεί να φοβάσαι ακόμα περισσότερο την αποτυχία και άρα να αναβάλλεις περισσότερο.

Υπάρχουν στιγμές που η πίεση χρειάζεται όμως τις περισσότερες φορές καταλήγει να γυρνάει μπούμπερανγκ και να σαμποτάρει τις προσπάθειες σου να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου.

Είναι σημαντικό λοιπόν να δείχνεις συμπόνια στον εαυτό σου και να μην είσαι αυστηρός μαζί του. Είναι σημαντικό να μην βάζεις ταμπέλες στον εαυτό σου έπειτά από κάποια αποτυχία ή αναποδιά.

Αντιμετώπισε τον όπως θα αντιμετώπιζες έναν καλό φίλο. Με ενθάρρυνση και δείχνοντας υπομονή.

Άλλωστε τις περισσότερες φορές χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο απ’ ότι υπολογίζαμε για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε. Ο στόχος σου λοιπόν είναι να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου και να βοηθήσεις να βλέπει τις καταστάσεις θετικά και πιο ρεαλιστικά.

Θέλεις κάποια βοήθεια για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!