Όταν χάνεις την Αυτοπεποίθηση σου - Men's Bible

Όταν χάνεις την Αυτοπεποίθηση σου

Πώς να Αναπτύξεις Ψυχική Αντοχή για να Πετύχεις τους Στόχους σου, Πως να γίνεις πιο Ανθεκτικός στις προκλήσεις της Ζωής, Όταν χάνεις την Αυτοπεποίθηση σου

Γιατί χάνεις την αυτοπεποίθηση σου και τί μπορείς να κάνεις για να την ανακτήσεις;

Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα που απασχολεί πολλούς. Πόσες φορές σου έχει τύχει να ξεκινάς με ενθουσιασμό για να πετύχεις κάποιον στόχο και στην πορεία ο ενθουσιασμός αυτός να εξανεμιστεί και μαζί με αυτόν να εξανεμιστεί και η πρόθεση σου να συνεχίσεις να προσπαθείς.

Για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα χρειάζεται πρώτα να δούμε κάποια πράγματα αντικειμενικά και ξεκάθαρα.

Πολλοί σήμερα διατηρούν μια αρκετά λάθος αντίληψη σχετικά με το τι σημαίνει αυτοπεποίθηση. Αντιλαμβάνονται την αυτοπεποίθηση ως κάτι στατικό και απόλυτο. Ως κάτι που είτε υπάρχει, είτε όχι. Είτε το έχεις, είτε δεν το έχεις.

Όμως αυτή η αντίληψη δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Η αυτοπεποίθηση είναι ένα συναίσθημα και όπως όλα τα συναισθήματα είναι μεταβλητή και αλλάζει διαρκώς ανάλογα με το χρόνο και την περίσταση.

Όπως ακριβώς ο καιρός δεν είναι σταθερός, δεν έχει μόνιμα ήλιο ή συννεφιά, έτσι και η αυτοπεποίθηση δεν είναι σταθερή. Αυτή τη στιγμή μπορείς να νιώθεις φουλ σιγουριά για τον εαυτό σου, αλλά μετά από μερικές μέρες αυτό το συναίσθημα μπορεί να μετριαστεί ή και να ανατραπεί.

Μια άλλη παρανόηση που έχουν πολλοί είναι πως βλέπουν την αυτοπεποίθηση ως απόδειξη των ικανοτήτων τους ή της προόδου τους.

Όμως το γεγονός ότι έχεις χάσει την αυτοπεποίθηση σου σε κάτι δε σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι λιγότερο ικανός σε αυτό. Ενδεχομένως να υπάρχει καλός λόγος που η πίστη σου στις ικανότητες σου έχει μετριαστεί, όμως το γεγονός ότι νιώθεις ότι τελικά δεν το έχεις δεν είναι απόδειξη ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως το να χάσεις την αυτοπεποίθηση σου σε κάτι, δεν σημαίνει κάτι από μόνο του και ως ένα βαθμό είναι φυσιολογικό. Το θέμα είναι τί κάνεις για να την ανακτήσεις και να συνεχίσεις ακάθεκτός την πορεία προς τους στόχους σου.

Εντόπισε την αιτία που χάνεις την αυτοπεποίθηση σου

Γιατί χάνεις την αυτοπεποίθηση σου; Υπάρχει κάποιος καλός λόγος ή απλά είναι στοιχείο του χαρακτήρα σου; Μήπως απλά έφυγε ο αρχικός σου ενθουσιασμός;

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος χάνει την πίστη του στις ικανότητες του. Ένας καλός λόγος είναι πως αντιμετώπισε κάποιες έντονες και απρόβλεπτες προκλήσεις που έναν το έργο του δύσκολο, τον στρέσαραν αρκετά και τον οδήγησαν σε κάποιες παροδικές αποτυχίες.

Μπορεί επίσης να ξεκίνησε την προσπάθεια να πετύχει τους στόχους του με υπερβολικό ενθουσιασμό και με μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Με αποτέλεσμα άλλα να περιμένει και άλλα να βρει μπροστά του.

Λόγοι σαν και τους από πάνω είναι σχετικά καλοί λόγοι να αρχίσει να αμφιβάλει κανείς για τον εαυτό του και δείχνουν πως ίσως να πρέπει να επαναξιολογήσει τις προσδοκίες του και τις απόψεις που έχει για τις ικανότητες του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσει.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί «λάθος» λόγοι να χάσεις την αυτοπεποίθηση σου. Μπορεί για παράδειγμα να είναι στοιχείο του χαρακτήρα σου να αμφιβάλεις για τις ικανότητες σου και να αγχώνεσαι εύκολα.

Μπορεί κάποιος άλλος για δικούς του λόγους να σε έπεισε ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις και εσύ να τον άκουσες.

Σε πρώτη φάση λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνεις για να ανακτήσεις την αυτοπεποίθηση σου είναι να εντοπίσεις τον λόγο που την έχεις χάσει και να εξετάσεις πόσο σοβαρός είναι αυτός ο λόγος και κατά πόσο αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.Ώρα για αλλαγές! Βάλε καινούργιους Στόχους, Πραγματική Αυτοβελτίωση: Πως να μπεις σε τροχιά Επιτυχίας, Όταν χάνεις την Αυτοπεποίθηση σου

Θυμήσου το γιατί

Όταν χάνεις την πίστη σου στις ικανότητες σου, αρχίζεις και απογοητεύεσαι. Και όταν απογοητεύεσαι, αρχίζεις να σκέφτεσαι μήπως είναι καλύτερα να τα παρατήσεις και να σταματήσεις να προσπαθείς.

Όμως δεν χρειάζεται να θυσιάσεις τα όνειρα σου επειδή απλά ένιωσες αμφιβολία για τον εαυτό σου. Ακόμα και αν υπάρχει καλός λόγος που χάνεις την αυτοπεποίθηση σου (πχ, ξεκίνησες με υπερβολικές προσδοκίες).

Απλά θυμήσου το «γιατί» πίσω απ’ την επιθυμία σου να πετύχεις το συγκεκριμένο στόχο που έχεις θέσει και αν χρειάζεται επαναξιολόγησε τις προσδοκίες σου ή προσέγγισε το ζήτημα από διαφορετική γωνία.

Δε χρειάζεται να τα παρατήσεις. Μπορεί όμως να χρειάζεται να προσαρμοστείς.

Θυμήσου πως δεν είσαι ο μόνος

Εκτός και αν θέτεις υπερβολικά μετριοπαθείς στόχους και οι στόχοι σου αφορούν πράγματα τα οποία ήδη γνωρίζεις άριστα και στα οποία έχεις ήδη καλλιεργήσει τις απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζεται για να πετύχεις, τότε αναπόφευκτα θα βρεις μπροστά σου δυσκολίες.

Οι αναποδιές είναι μέρος του παιχνιδιού. Σπάνια τα πράγματα εξελίσσονται ακριβώς όπως τα είχες στο μυαλό σου και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό.

Για να μπορέσεις να ανακτήσεις την αυτοπεποίθηση σου, είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι κανένας δεν τα καταφέρνει με την πρώτη και ότι οι δυσκολίες είναι αναμενόμενες.

Σε όλα τα πράγματα η πρόοδος δεν είναι μια ευθεία γραμμή αλλά μια αλληλουχία από σκαμπανεβάσματα. Είτε ο στόχος σου είναι να χάσεις κιλά, είτε να τελειώσεις ένα δύσκολο διδακτορικό, είτε να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες, έχε στο νου σου πως τα εμπόδια είναι φυσιολογικά.

Αυτό που έχει σημασία είναι να μαθαίνεις το μάθημα που έχει να σου μάθει η αναποδιά και να συνεχίζεις.

Είναι οκ να χάνεις την αυτοπεποίθηση σου, αρκεί να μη σταματάς την προσπάθεια.

Θέλεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!