Συγκατοίκηση: Πώς να συμβιώσεις με την κοπέλα σου χωρίς να χάσεις τον εαυτό σου (ή την κοπέλα σου) - Men's Bible

Συγκατοίκηση: Πώς να συμβιώσεις με την κοπέλα σου χωρίς να χάσεις τον εαυτό σου (ή την κοπέλα σου)

Συγκατοίκηση: Πώς να συμβιώσεις με την κοπέλα σου χωρίς να χάσεις τον εαυτό σου (ή την κοπέλα σου)

Η συγκατοίκηση είναι μεγάλο βήμα. Αν όμως γίνει με τον σωστό τρόπο, η μετάβαση μπορεί να είναι πολύ ομαλή.

Πριν τρία χρόνια αγόρασα ένα σπίτι. Ήθελα καιρό να το κάνω αυτό ώστε να έχω ένα χώρο δικό μου. Επίσης, είχα στο μυαλό μου ότι είναι πιθανό στο κοντινό μέλλον να συγκατοικήσω με την κοπέλα μου.

Έτσι το σπίτι που διάλεξα είχε τους ανάλογους χώρους, όχι για ένα άτομο, αλλά για δύο. Ίσως και τρία.

Για την ώρα όμως ήταν το σπίτι μου. Τα έπιπλα που είχα ήταν αρκετά ώστε να το γεμίσουν και έτσι, μαζί με τις αλλαγές που ήθελα να κάνω στον χώρο, ήξερα ότι όλα θα ήταν μια χαρά.

Μετά από μερικούς μήνες, όπως το είχα προβλέψει, η κοπέλα μου μετακόμισε μαζί μου. Κάπως έτσι, με τον τον δικό της ερχομό και της «προίκας» της, το σπίτι άρχισε να φαίνεται ακραία πιο μικρό, αν και αρχιτεκτονικά ήταν τέλειο!

Ξαφνικά, είχαμε «δύο» από τα πάντα: δύο καναπέδες, δύο κρεβάτια, δύο κάδους σκουπιδιών και δύο ακουστικές κιθάρες (και οι δύο δικές της).

Ήθελα πάρα πολύ να μείνω μαζί της όμως ξαφνικά ένιωθα ότι έχει εισβάλει στον χώρο μου. Ήταν πολύ περίεργο συναίσθημα. Η φάση ήταν «Μου αρέσει πάρα πολύ που μένουμε μαζί, αλλά θα μου έκανες μεγάλη χάρη αν δεν ακουμπούσες τίποτα.».

Το θέμα είναι ότι η συγκατοίκηση δεν είναι μικρός συμβιβασμός και μας πήρε σχεδόν δύο χρόνια να βρούμε ισορροπία στο να μένουμε στον ίδιο χώρο.

Η συγκατοίκηση έχει λοιπόν να κάνει με την ισορροπία και τον συμβιβασμό. Οκ, και με το να έχεις δύο ακουστικές κιθάρες τις οποίες κανένας δεν χρησιμοποιεί.

Εάν σκέφτεστε την συγκατοίκηση με την κοπέλα σου, σταματήστε τις σκέψεις και αρχίστε τις συζητήσεις.

Και σε αυτό το σημείο, ας δούμε μερικά σημεία που θα ήταν καλό να προσέξετε.

Χωρίστε τις δουλειές του σπιτιού

Η κοπέλα μου λατρεύει την κηπουρική. Εμένα μου αρέσει τρομερά να καθαρίζω το μπάνιο. Μπορώ να κάνω μία βρύση να λάμπει σαν διαμάντι!

Από την άλλη πλευρά, και σε εμένα, αλλά και σε εκείνη, φαίνεται πολύ βαρετό το πέταγμα των σκουπιδιών. Και κάπως έτσι ανακαλύψαμε πόσο μας αρέσει να στριμώχνουμε τα σκουπίδια μέσα στον κάδο, μέχρι ο άλλος να αξιωθεί να τα πάει.

Συγκατοίκηση σημαίνει ισορροπία και ευελιξία, ειδικά όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού. Είναι βασικό να αποφασίσετε ποιες δουλειές σας αρέσουν, ποιες όχι και ποιες δεν σας φαίνονται ενοχλητικές για να τις αναλάβετε. Έπειτα, τις χωρίζετε δίκαια.

Εξίσου βασικό είναι να υπάρχει και μία εύλογη λογοδοσία για αυτόν που δεν έχει κάνει τις δουλειές που έχει αναλάβει.

Όταν ο ένας σύντροφος συνεχώς αδιαφορεί ή αποφεύγει τις υποχρεώσεις του μέσα στο σπίτι είναι σαν να προκαλεί την δυσαρέσκεια του άλλου και – μέσω αυτής – έναν μελλοντικό καβγά.

Φυσικά και υπάρχουν και οι περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να ένας από τους δύο να φανεί πιο ευέλικτος, είτε επειδή ο άλλος δουλεύει πολλές ώρες, είτε επειδή έχει αναλάβει κάποια άλλη υποχρέωση εκτός σπιτιού.

Αν ο τρόπος που έχετε χωρίσει τις δουλειές του σπιτιού δεν είναι πρακτικός σύμφωνα με το πρόγραμμα σας, μην διστάσετε να προσαρμόσετε τις υποχρεώσεις σας ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Καθιερώστε μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα κατά της «ακαταστασίας»

Το να ενώνεις την ζωή σου με την ζωή κάποιου άλλου σημαίνει αυτόματα ότι ενώνετε και τα πράγματα σας. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ακαταστασία. Η κοπέλα μου και εγώ μισούμε την ακαταστασία. Όμως έχουμε και ένα σκύλο οπότε… ακαταστασία.

Παρόλο που θεωρούσα ότι είμαι πιο ανεκτικός με την ακαταστασία, ανακάλυψα ότι τελικά ότι είμαι καλύτερος στο να φτιάχνω καινούργιες στοίβες πραγμάτων δεξιά και αριστερά.

Έτσι με την κοπέλα μου έχουμε βρει μία μέση λύση: καθημερινά μικρά διαλείμματα συμμαζέματος.

Αφιερώνουμε δεκαπέντε λεπτά την ημέρα, συνήθως πριν πάμε για ύπνο, για να συμμαζέψουμε τον περισσότερο χαμό που γίνεται, σιγά-σιγά. Είναι εύκολο για εμένα και εκείνη την κάνει να νιώθει ωραία. (Αν είχαμε καλεσμένους, τα δεκαπέντε λεπτά γίνονται μία ώρα).Συγκατοίκηση: Πώς να συμβιώσεις με την κοπέλα σου χωρίς να χάσεις τον εαυτό σου (ή την κοπέλα σου)

Χαρίστε ότι δεν σας χρειάζεσαι

Είμαι σίγουρος ότι και οι δύο έχετε πανέμορφους κάδους σκουπιδιών για την κουζίνα. Αλλά χρειάζεστε μόνο έναν τώρα που μένετε μαζί! Σκεφτείτε λοιπόν τι απ’ όλα όσα έχετε είναι σημαντικό να κρατήσετε και τα υπόλοιπα χαρίστε τα.

Το πρόβλημα με αυτού του τύπου τα ζητήματα είναι ότι σε δελεάζουν να πεις ότι θα πουλήσεις τα αντικείμενα στο Facebook ή σε κάποια άλλη σελίδα και εν τέλει να μην το κάνεις ποτέ.

Προσπάθησε λοιπόν με την κοπέλα σου να καθιερώσετε την συνήθεια της «δωρεάς». Είναι πιο γρήγορο από το «Θα τα πουλήσουμε», το οποίο συνήθως σημαίνει ότι τα πράγματα θα πάνε στην αποθήκη όπου θα ξεχαστούν για τους επόμενους έξι μήνες …τουλάχιστον!

Αν πρόκειται για ένα στεγνωτήριο βέβαια, εννοείται να το πουλήσεις. Αν όμως μιλάμε για μία παλιά κουβέρτα ή παλιά ρούχα, δώρισε τα. Είναι σίγουρα καλύτερο να τα πάρει κάποιος που τα χρειάζεται, αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια.

Οργανώστε εξόδους από την ρουτίνα στην οποία οδηγεί η συγκατοίκηση

Το έχουμε ξαναδεί το έργο: Μόλις συγκατοικήσεις με κάποια, είναι πολύ εύκολο οι βραδινές εξορμήσεις σας να αντικατασταθούν από μία σειρά του Netflix και τον ύπνο του ενός στον καναπέ και του άλλου στο κρεβάτι.

Αυτό φυσικά και είναι λάθος. Στην συγκατοίκηση είναι πολύ βασικό να επιδιώκετε να βγαίνετε έξω, ειδικά εάν έχετε βεβαρημένο πρόγραμμα μέσα στην εβδομάδα το οποίο δεν σας το επιτρέπει.

Προσπαθήστε να βγαίνετε από το σπίτι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να πάτε κάπου ακριβά. Ακόμα και μία έξοδος σε μία καφετέρια ή μία βόλτα σε ένα βιβλιοπωλείο θα είναι ένα πολύ καλό διάλειμμα που θα βοηθήσει στην επανένωση σας μετά από μία δύσκολη εβδομάδα.

Η βραδινή έξοδος, πέρα από ένα καλό διάλειμμα, σημαίνει και κάτι ακόμα. Σημαίνει ότι αρνείστε να επαναπαυτείτε στην ρουτίνα σας.

Αν είσαι από τους τύπους ανδρών που προτιμάει να μένει μέσα στο σπίτι ή ξεχνάει να προγραμματίσει μία έξοδο με την κοπέλα του (ανθρώπινο είναι), μπορείτε και οι δύο να βάλετε υπενθύμιση, μία φορά την εβδομάδα, στο κινητό.

Πριν την προγραμματισμένη σας (πλέον) έξοδο, αφιέρωσε μισή ώρα για να διαλέξεις ένα ωραίο μέρος για να πάτε. Μπορείς ακόμα να κρατήσεις και μία λίστα εστιατορίων, bar, καφετεριών, τα οποία μαζί με την κοπέλα σου θα θέλατε να τα επισκεφτείτε.

Η σχέση σου έχει αρχίσει να βαλτώνει και θέλεις την να αναζωπυρώσεις; Επικοινώνησε μαζί μας

Κρατείστε τους φίλους σας και κάντε και νέους φίλους μαζί

Έχω τους δικούς μου φίλους. Η κοπέλα μου έχει και εκείνη τους δικούς της φίλους. Όμως έχουμε και κοινούς φίλους και αυτό είναι απολύτως υγιές. Αυτού του είδους οι συνθήκες μπορούν να συνυπάρχουν και να αλληλεπιδρούν, όχι καταναγκαστικά όμως. Επίσης, είναι καλό να ενθαρρύνεις την σύντροφο σου να βγαίνει με τις φίλες της, χωρίς εσένα.

Όταν η κοπέλα μου είναι άκεφη καταλαβαίνω απόλυτα ότι αυτό που θα της φτιάξει την διάθεση θα είναι ένα ποτό με την καλύτερη της φίλη. Εξίσου το ίδιο ισχύει και για μένα. Αν η διάθεση μου δεν είναι καλή, ξέρω ότι λίγη παρέα με τον κολλητό μου, φτιάχνοντας ίσως μερικά μερεμέτια στο αυτοκίνητο, σίγουρα θα με χαλαρώσει.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε αυτή είναι μία εντελώς υγιής λύση. Η ιδανικότερη προσέγγιση θα είναι να κανονίσετε ο καθένας ξεχωριστά να αφιερώνετε χρόνο μέσα στον μήνα στους φίλους σας.

Ο χρόνος που αφιερώνουμε στους φίλους μας έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει τόσο στην διάθεση μας όσο και στο να βγάζουμε τον καλύτερο μας χαρακτήρα. Όσο περνάει ο καιρός και οι ζωές μας γίνονται πιο περίπλοκες τόσο περισσότερο θα μας είναι αναγκαία η φιλία.

Επενδύουμε καθημερινά σε πράγματα, είτε υλικά (σπίτι, δουλειά) είτε συναισθηματικά (οικογένεια, σύντροφος). Η επένδυση αυτή είναι εύλογο να έρχεται με ένα τίμημα, το οποίο συνήθως είναι η συναισθηματική και σωματική κούραση. Βλέποντας τους φίλους μας χαλαρώνουμε, κάνουμε καινούργια πράγματα και κυρίως ξεκουράζεται το μυαλό μας από όλη την πίεση της καθημερινότητας.

Καλλιεργήστε διαφορετικά ενδιαφέροντα

Πάντα αγαπούσα την «φωτογραφία» σαν hobby. Στην κοπέλα μου αρέσει, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάζεται κιόλας. Μερικές φορές ενοχλούμαι όταν εκείνη δεν θέλει να μιλάμε τρεις ώρες για τα υπέρ και τα κατά μίας κάμερας Canon αντί μίας Nikon.

Αν και είναι ανθρώπινο να ενοχληθείς αν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται στον ίδιο βαθμό το πάθος σου για κάτι, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ίδια ενθαρρύνει το πάθος μου για την φωτογραφία.

Αν λοιπόν ξεκινήσεις πολύ αποφασιστικά γυμναστήριο (ή οποιοδήποτε άλλο hobby) είναι καλό για την υγεία σου. Δεν σημαίνει όμως ότι και η σύντροφος σου πρέπει να γίνει αρσιβαρίστας.

Όπως με τους φίλους, έτσι και με την σύντροφο σου, τα hobby σας δεν χρειάζεται να είναι κοινά, ούτε να τρελαίνεστε στον ίδιο βαθμό με τα ίδια πράγματα.

Πάντα να θυμάσαι ότι είναι σπίτι και των δυο σας

Με την μετακόμιση της κοπέλας μου στο σπίτι μου, χρειάστηκε να αλλάξω όλο τον τρόπο σκέψης μου προκειμένου να συνηθίσω ότι πλέον το «σπίτι μου» είναι «σπίτι μας». Έπρεπε να νιώσει και η ίδια άνετα. Ήταν πολύ αμήχανο να με ρωτάει πριν κάνει οποιαδήποτε αλλαγή στο σπίτι.

Αν η σύντροφος σου μετακομίζει σπίτι σου, πλέον θα είναι και δικό της σπίτι. Είσαι έτοιμος για αυτό; Καλό θα ήταν, σε περίπτωση που αγοράσεις ή νοικιάσεις σπίτι και για τους δυο σας, προηγουμένως να κάνετε μία συζήτηση πάνω στην αισθητική του καθενός. Πάντα να θυμάσαι, ακόμα και εδώ, να είσαι ευέλικτος!

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να αρχίσετε να συζητάτε για την ιδέα του να μείνετε μαζί. Όλοι είναι χαρούμενοι όταν είναι ερωτευμένοι, αλλά κανένας δεν χαίρεται όταν περιορίζεται ο χώρος του.

Εάν μπορέσετε να βάλετε μία σειρά στην συγκατοίκηση σας, με τον καιρό όλα θα είναι καλύτερα. Θα παρατηρήσεις ότι μέσα από αυτή την εμπειρία έμαθες περισσότερα για εκείνη και κυρίως έμαθες πώς να την φροντίζεις καλύτερα.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!