Πως η Συναισθηματική Νοημοσύνη σε κάνει Καλύτερο με τις Γυναίκες και Πως να την Καλλιεργήσεις - Men's Bible

Πως η Συναισθηματική Νοημοσύνη σε κάνει Καλύτερο με τις Γυναίκες και Πως να την Καλλιεργήσεις

Πως η Συναισθηματική Νοημοσύνη σε κάνει Καλύτερο με τις Γυναίκες και πως να την Καλλιεργήσεις

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο για διάφορους λογούς δεν είναι αρκετά καλλιεργημένο στους περισσότερους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι κυρίως κοινωνικοί. Οι άνδρες έμαθαν να ταυτίζουν το συναίσθημα με την αδυναμία και έτσι οδηγήθηκαν στο να καταπνίγουν τα συναισθήματα τους και να ασχολούνται κυρίως με πράγματα έξω από τους ίδιους.

Αν παρατηρήσεις, οι περισσότεροι άνδρες δίνουμε περισσότερη σημασία σε δεδομένα και στείρα γεγονότα και λιγότερη στα συναισθήματα. Προτιμάμε να μιλάμε για αριθμούς, στατιστικές αναλύσεις, ποσοστά.

Όταν συζητάμε για αμάξια, πχ, αναφερόμαστε κυρίως σε τεχνικά χαρακτηριστικά όπως κατανάλωση, επιτάχυνση, κλπ, αλλά σπάνια συζητάμε το πως νιώσαμε καθώς οδηγούσαμε το συγκεκριμένο αμάξι ή πως νιώθουμε όταν βλέπουμε την αγαπημένη μας ομάδα να παίζει.

Παρ’ όλα αυτά όμως, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι σημαντική και εξαιρετικά χρήσιμη και για εμάς τους άνδρες και παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία σε οτιδήποτε έχει να κάνει με ανθρώπινη επαφή. Από την καριέρα, τις φιλικές μας σχέσεις μέχρι φυσικά την επιτυχία στις ερωτικές γνωριμίες.

Τι ακριβώς είναι η συναισθηματική νοημοσύνη;

Είναι ένας ορισμός ομπρέλα ο οποίος περιλαμβάνει διάφορες ψυχολογικές δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να κατανοείς καλυτέρα τον εαυτό σου και τα ψυχολογικά κίνητρα σου, να αναγνωρίζεις σωστά τα συναισθήματα κλπ.

Ως εκ τούτου η συναισθηματική νοημοσύνη είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί σε βοηθάει να είσαι ψυχικά δυνατός και κοινωνικά ευέλικτος.

Σε πρακτικό επίπεδο, καλλιεργημένη συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει ότι είσαι σε θέση να αντιλαμβάνεσαι και να απαντάς στα συναισθήματα των άλλων με μεγαλύτερη αμεσότητα και επιτυχία.

Καταλαβαίνεις καλύτερα τα κίνητρα πίσω από τη συμπεριφορά τους και είσαι σε θέση να συνδεθείς καλύτερα μαζί τους δημιουργώντας πιο στενές και ουσιαστικές φιλίες και σχέσεις.

Αντίθετα, όταν δεν έχεις καλλιεργήσει αρκετά τη συναισθηματική σου νοημοσύνη, η συμπεριφορά των άλλων μοιάζει ανεξήγητη και χαοτική.

Στο φλερτ δυσκολεύεσαι περισσότερο να διακρίνεις αν και πότε μια κοπέλα ενδιαφέρεται ερωτικά για εσένα ή είναι κοινωνική και το να κάνεις φίλους μοιάζει δύσκολο γιατί δεν μπορείς να εντοπίσεις εύκολα κοινά σημεία και να συνδεθείς συναισθηματικά με τους άλλους.

Επίσης, όταν δεν έχεις καλλιεργήσει αρκετά τη συναισθηματική σου νοημοσύνη, είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείς τον εαυτό σου.

Σου παίρνει περισσότερο χρόνο να ανακάμψεις από μια αποτυχία, να διαχωρίσεις το συναίσθημα από την πραγματικότητα (πχ, το γεγονός ότι αισθάνεσαι ότι απέτυχες επειδή δεν έπιασες την ιδανική επίδοση δε σημαίνει ότι όντως απέτυχες) και να επιστρέψεις δριμύτερος.

Πως μπορείς να την καλλιεργήσεις

Όπως καταλαβαίνεις η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα must χαρακτηριστικό το οποίο αξίζει να καλλιεργήσεις γιατί όχι μόνο σε βοηθάει σε κάθε πτυχή της ζωής σου αλλά και γιατί σε ξεχωρίζει από τους άλλους άνδρες στο φλερτ.

Το γεγονός όμως ότι αναφερόμαστε σε αυτή ως «νοημοσύνη», ίσως σε κάνει να νιώθεις πως πρόκειται για κάτι σταθερό και αμετάβλητο. Κάτι με το οποίο γεννιέσαι και δεν αλλάζει.

Κάθε άλλο όμως. Η συναισθηματική νοημοσύνη καλλιεργείται και εξασκείται. Εσύ αυτό που έχεις να κάνεις είναι να εστιάσεις στα συναισθήματα και συγκεκριμένα:

#1 Μάθε να αναγνωρίζεις τα διάφορα συναισθήματα

Το πρώτο βήμα για να γίνεις πιο ευφυής συναισθηματικά είναι να μάθεις να αναγνωρίζεις τα διάφορα συναισθήματα.

Πολλά συναισθήματα μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά δεν είναι εντελώς ίδια. Ο θυμός και η οργή για παράδειγμα μοιάζουν να είναι δυο λέξεις που περιγράφουν ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά στην πραγματικότητα παρ’ ότι παραπλήσια, διαφέρουν.

Άλλο παράδειγμα είναι η ντροπή και η ενοχή, δυο συναισθήματα τα οποία έχουν τελείως διαφορετική αφετηρία και τα οποία πολύς κόσμος μπερδεύει.

Ίσως σου φαίνεται ανούσιο να διαχωρίζεις την οργή απ’ το θυμό ή να μάθεις να διακρίνεις πως μαζί με το θυμό που νιώθεις, αισθάνεσαι και μια δόση ματαίωσης ή απογοήτευσης.

Όμως, όσο περισσότερο ακριβής είσαι στο πως νιώθεις και στο πως νιώθουν οι άλλοι γύρω σου, τόσο πιο πολλά μπορείς να πετύχεις.

Επίσης όσο ακριβέστερα μπορείς να προσδιορίσεις τα συναισθήματα σου τόσο πιο εύκολα μπορείς να καταλάβεις το γιατί νιώθεις όπως νιώθεις.Τοξική Θετικότητα: Γιατί το να Σκέφτεσαι υπερβολικά θετικά σου κάνει Κακό, Πως η Συναισθηματική Νοημοσύνη σε κάνει Καλύτερο με τις Γυναίκες και πως να την Καλλιεργήσεις

#2 Προσπάθησε να καταλάβεις τι νιώθεις εσύ και γιατί νιώθεις έτσι

Το δεύτερο βήμα είναι να αρχίσεις να ρωτάς τον εαυτό σου «τι ακριβώς νιώθω;» και «γιατί νιώθω έτσι;».

Ο βασικότερος λόγος που οι άνδρες δεν τα πάμε καλά με τα συναισθήματα, είναι γιατί αποφεύγουμε να τα εξετάσουμε και να τα αναγνωρίσουμε.

Πως νιώθεις αυτή τη στιγμή; Είσαι χαλαρός; Είσαι αγχωμένος; Είσαι νευρικός;

Μήπως είσαι θυμωμένος και απογοητευμένος; Γιατί νιώθεις έτσι; Ποιο γεγονός και ποιες σκέψεις πυροδοτούν αυτά τα συναισθήματα;

Αφιέρωσε λίγο χρόνο να εξετάσεις τα συναισθήματα σου και τους λόγους που νιώθεις όπως νιώθεις.

Αυτή η ενδοσκόπηση θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου και το πως λειτουργείς και εκτός από συναισθηματικά εξυπνότερο, θα σε κάνει και ψυχικά ανθεκτικότερο.

#3 Κατάλαβε τι νιώθουν οι άλλοι

Όσο πιο καλή επαφή έχεις με τα δικά σου συναισθήματα και τα κίνητρα πίσω απ’ τη συμπεριφορά σου τόσο πιο καλός θα είσαι στο να «διαβάζεις» σωστά τα συναισθήματα των άλλων.

Μπορείς να ταυτιστείς μαζί τους με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση και να ξεχωρίσεις αν κάποια κοπέλα είναι περισσότερο ευγενική ή αν δείχνει γνήσιο ενδιαφέρον.

Οπότε λοιπόν, αφού έχεις εξοικειωθεί με την δική σου ενδοσκόπηση και ανάλυση των συναισθημάτων σου, το επόμενο και τελευταίο βήμα είναι να αρχίσεις να «διαβάζεις» τα συναισθήματα των άλλων.

Αφιέρωσε χρόνο για να εξοικειωθείς με τη μη λεκτική επικοινωνία και τα σημάδια που στέλνουν οι άλλοι με το σώμα τους και τον τόνο της φωνής τους και προσπάθησε να ερμηνεύσεις το πως νιώθουν τη δεδομένη στιγμή.

Όπως και με τα δικά σου συναισθήματα έτσι και με τα συναισθήματα των άλλων, καλό είναι να αναρωτιέσαι «γιατί» νιώθουν έτσι και να κατανοήσεις από που ορμώμενοι φέρονται με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Η διαδικασία αυτή είναι απλή αλλά θέλει χρόνο και συνεχή εξάσκηση για να μπορείς να καταλαβαίνεις διεισδυτικά τους άλλους. Αξίζει όμως τον κόπο να καλλιεργήσεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη καθώς τα οφέλη της είναι πραγματικά πολλά και αξίζει τον κόπο.

Θες να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες από την άνεση του σπιτιού σου; Τσέκαρε την διαδικτυακή μας πλατφόρμα για online μαθήματα φλερτ εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!