Συνέχισε να προχωράς: Πως να γίνεις πραγματικά Αισιόδοξος - Men's Bible

Συνέχισε να προχωράς: Πως να γίνεις πραγματικά Αισιόδοξος

Συνέχισε να προχωράς: Πως να γίνεις πραγματικά Αισιόδοξος

Αν υπάρχει ένα μήνυμα που δέχεσαι διαρκώς στα social media, αυτό είναι πως πρέπει να παραμείνεις αισιόδοξος και να πολεμάς για τα όνειρα σου. Η κουλτούρα της αισιοδοξίας έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και υπάρχουν καλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό.

Πρώτα απ’ όλα, παρά την τεχνολογική εξέλιξη και τα προνόμια που μας δίνει η επιστήμη, ο κόσμος σήμερα καταδυναστεύεται από έντονο άγχος, κρίσεις πανικού και κατάθλιψη.

Σε σύγκριση με το παρελθόν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι διακατέχονται από μειωμένη αυτοπεποίθηση και έλλειψη πίστης στις ικανότητες τους. Όλο και περισσότεροι, αμφιβάλουν για το μέλλον τους και νιώθουν αδύναμοι να κατευθύνουν τη ζωή τους.

Δεύτερον, είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις το οτιδήποτε, αν δεν είσαι αισιόδοξος και αν δεν πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Η πίστη στον εαυτό σου και η θετική εικόνα για τις ικανότητες σου και το μέλλον σου, λειτουργεί συχνά ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Προσπαθείς περισσότερο. Βάζεις τα δυνατά σου. Σηκώνεσαι κάθε φορά που πέφτεις. Και ως εκ τούτου, πετυχαίνεις περισσότερα.

Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι ακριβώς επειδή δεν πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, απογοητεύονται γρήγορα και τα παρατούν με μεγάλη ευκολία όταν τα πράγματα ζορίσουν.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, ο διαρκής βομβαρδισμός από αισιόδοξα μηνύματα υπάρχει γιατί πολύ απλά υπάρχει η ανάγκη για αυτόν. Γιατί το να είσαι αισιόδοξος και να συνεχίζεις να προχωράς με το κεφάλι ψηλά, είναι σημαντική και απαραίτητη προϋπόθεση της προσωπικής ανάπτυξης.

Υπάρχει όμως ένα αλλά…

Άλλο αισιοδοξία, άλλο τοξική θετικότητα

Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή και στο φλερτ, έτσι και με την αισιοδοξία, χρειάζεται μέτρο.

Η υπερβολική θετικότητα, αυτή που υπάρχει απλά για να υπάρχει, χωρίς να στηρίζεται σε κάποια ρεαλιστική βάση, είναι τοξική και μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Το πρόβλημα ξεκινάει απ’ το γεγονός πως το να νιώθεις όμορφα δε σημαίνει απαραίτητα ότι βελτιώνεις τη ζωή σου. Η τοξική αισιοδοξία και θετικότητα στοχεύει απλά στην παροδική αλλαγή της διάθεσης αγνοώντας τις υπαρκτές αρνητικές πλευρές της κάθε κατάστασης.

Το να γίνεις περισσότερο αισιόδοξος δε σημαίνει να είσαι υπέρμετρα θετικός και να λες ότι όλα είναι οκ ενώ τα πάντα γύρω σου καίγονται. Αν πχ, κάποιος χάσει τη δουλειά του αυτό έχει πραγματικές συνέπειες στη ζωή του. Το να λέει «εντάξει δεν είναι τίποτα», «δεν έγινε και κάτι» κλπ, δεν τον εξυπηρετεί, εκτός φυσικά αν δεν έχει ανάγκη τα χρήματα και δουλεύει από χομπι.

Για να το πω πιο απλά. Χρειάζεται να είσαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ώστε να βοηθάς τον εαυτό σου να συνεχίσει να προχωρά μπροστά όταν τα πράγματα ζορίζουν, όχι να αγνοείς τις αρνητικές πλευρές μιας κατάστασης απλά για να νιώσεις καλύτερα προσωρινά.

Το σημαντικό δεν είναι τόσο το πως νιώθεις αλλά το πως πράττεις. Η συμπεριφορά σου και οι αποφάσεις σου είναι αυτά που θα σε πάνε μπροστά.

Πως λοιπόν μπορείς να γίνεις πραγματικά Αισιόδοξος;

#1 Αποδέξου πως υπάρχουν αρνητικά αλλά εστίασε στα θετικά

Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, κάποιοι άλλοι το βλέπουν μισογεμάτο. Όμως τι ισχύει; Είναι άραγε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο;

Στην πραγματικότητα είναι και τα δύο. Το ποτήρι δεν ξεχειλίζει από νερό, αλλά ούτε είναι και εντελώς άδειο. Για να μπορείς να είσαι πραγματικά αισιόδοξος με τρόπο που σε γεμίζει θάρρος και εξυπηρετεί την αυτοβελτίωση σου, χρειάζεται να μπορείς να βλέπεις την κάθε κατάσταση αντικειμενικά και ρεαλιστικά.

Δηλαδή να βλέπεις τη μεγάλη εικόνα και να γνωρίζεις και τα αρνητικά και τα θετικά της κάθε κατάστασης.

Τώρα ξέρω τι θα μου πεις: «Μα εγώ θέλω να γίνω πιο αισιόδοξος, γιατί πρέπει να βλέπω και την αρνητική πλευρά της κάθε κατάστασης, μαζί με τη θετική;»

Κι όμως είναι πολύ απλό. Όταν γνωρίζεις ότι κάτι δεν πάει καλά, καταλαβαίνεις ότι πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό.

Αν βλέπεις τα πάντα ρόδινα και λες πως όλα είναι τέλεια όπως είναι, δε θα μπεις ποτέ στη διαδικασία να αλλάξεις κάτι.

Τα αρνητικά συναισθήματα έχουν ρόλο και αυτός είναι να σε παρακινήσουν να κάνεις αλλαγές.

Χρειάζεται λοιπόν να βλέπεις τα αρνητικά της κάθε κατάστασης για να έχεις μια ρεαλιστική βάση πάνω στην οποία θα κινηθείς και να βλέπεις τα θετικά της κάθε κατάστασης για να διατηρείς την αισιοδοξία σου και να συνεχίζεις να προχωράς.Συνέχισε να προχωράς: Πως να γίνεις πραγματικά Αισιόδοξος

#2 Δείξε συμπόνια στον εαυτό σου

Πως αντιδράς όταν οι καταστάσεις δεν πηγαίνουν όπως θα επιθυμούσες; Αν δεν είσαι ιδιαίτερα αισιόδοξος τότε μάλλον θα τα βάζεις με τον εαυτό σου. Δεν τα καταφέρνεις και φταις εσύ για αυτό.

Γιατί δεν είσαι τέλειος. Γιατί δεν έχεις τις ικανότητες. Γιατί δεν οργανώθηκες σωστά κλπ.

Αν και χρειάζεται να βλέπεις τα λάθη σου και να καταλαβαίνεις που φταις, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου με συμπόνια και όχι με αυστηρότητα.

Ο τρόπος με τον οποίο μιλάς στον εαυτό σου καθορίζει την αυτοεικόνα σου. Η αυστηρή αυτοκριτική, καταλήγει σε πίεση να αποδώσεις τα μέγιστα και να τα πας καλά. Και η πίεση αυτή καταλήγει να αυξάνει το άγχος και το στρες που νιώθεις, κάτι που προφανώς επηρεάζει τις αποφάσεις που παίρνεις.

Αν είσαι αυστηρός κριτής του εαυτού σου, τα πάντα γίνονται πιο δύσκολα και κάθε δυσκολία μετατρέπεται σε μάχη όπου το αποτέλεσμα της κρίνει την αξία σου.

Αν θες να γίνεις πιο αισιόδοξος, χρειάζεται να μάθεις να δείχνεις συμπόνια στον εαυτό σου. Και ναι, χρειάζεται να το μάθεις και να το καλλιεργήσεις. Η ικανότητα του να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου, είναι μια ψυχολογική δεξιότητα η οποία όπως και με τις υπόλοιπες δεξιότητες, θέλει να την εφαρμόζεις συχνά για να την βελτιώσεις.

Και είναι σημαντική γιατί όταν βλέπεις τα λάθη σου χωρίς να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου, νιώθεις λιγότερη πίεση, περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον και μπορείς να ανακάμψεις απ’ τη δυσκολία γρηγορότερα.

 

#3 Δώσε βάση στις πράξεις και όχι στο πως νιώθεις

Η τοξική θετικότητα πηγάζει απ’ την λανθασμένη αντίληψη πως γίνεται να είσαι μόνιμα χαρούμενος και ευτυχισμένος.

Όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον.

Τα συναισθήματα είναι σαν τον καιρό. Μεταβάλλονται διαρκώς και αλλάζουν συνέχεια.

Το ένα πρωινό ξυπνάς με απίστευτη όρεξη και αισιοδοξία για το μέλλον και το επόμενο πρωινό σηκώνεσαι απ’ το κρεβάτι με μια έντονη ανησυχία.

Τη στιγμή που νιώθεις απογοητευμένος, δυσαρεστημένος απ’ τον εαυτό σου και αγχωμένος για το μέλλον, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως το συναίσθημα που νιώθεις εκείνη τη στιγμή είναι παροδικό.

Εξίσου σημαντικό είναι να θυμάσαι πως τα αρνητικά συναισθήματα λειτουργούν σαν ένα θερμόμετρο. Αποτελούν δηλαδή μια ένδειξη πως κάπου πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και πως, όπως συμβαίνει και με τα πραγματικά θερμόμετρα, μπορεί η ένδειξη να είναι λάθος.

Εν τέλει το μόνο πράγμα στο οποίο μπορείς να βασιστείς και το οποίο έχει πραγματικά σημασία είναι η συμπεριφορά σου και οι πράξεις σου. Και για να είσαι πραγματικά αισιόδοξος χρειάζεται να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τα θετικά της κάθε κατάστασης και να συνεχίζεις να προχωράς μπροστά.

Θες να καλλιεργήσεις τον δυναμισμό και την αυτοπεποίθηση σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!