Πώς να αφήσεις Πίσω το Παρελθόν - Men's Bible

Πώς να αφήσεις Πίσω το Παρελθόν

αφήσεις Πίσω το Παρελθόν

Το πρώτο βήμα για να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή είναι και το πιο δύσκολο: Χρειάζεται να θέλεις να αφήσεις πίσω το παρελθόν.

Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αλλάξουν τη ζωή τους και να φτιάξουν τη ζωή που θέλουν είναι επειδή το παρελθόν ποτέ δεν είναι πραγματικά παρελθόν για αυτούς. Το παρελθόν δεν είναι νεκρό για αυτούς.

Στην πράξη, πολλοί που δυσκολεύονται με το φλερτ και τις σχέσεις το παθαίνουν λόγω των παλιών εμπειριών τους. Είτε είναι ο πόνος παλιών απορρίψεων, είτε η ντροπή για ευκαιρίες που χάθηκαν, είτε οι πληγές επειδή υπέστησαν bullying, τα τραύματα του παρελθόντος τα νιώθουν και στο παρόν.

Η αλήθεια είναι ότι αν τον αφήσεις ο πόνος από τις πληγές του παρελθόντος μπορεί να κρατήσει περισσότερο χρόνο και από σωματικές πληγές. Και το γεγονός ότι εγγενώς δίνουμε μεγαλύτερη αξία στο παρελθόν δεν βοηθάει. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να αφήσεις τις αρνητικές εμπειρίες να σε στοιχειώνουν και στο σήμερα.

Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Πώς να ξεπεράσεις το παρελθόν αφήσεις Πίσω το Παρελθόν

Άσε το παρελθόν στο παρελθόν

Ένας βασικός λόγος που δεν μπορείς να αφήσεις πίσω το παρελθόν και που του επιτρέπεις να σου υπαγορεύει το παρόν και το μέλλον, έχει να κάνει με την αξία που του δίνεις. Είναι πολύ εύκολο να θεωρήσεις τις παλιές εμπειρίες καθοριστικές. Ότι δηλαδή αποτελούν ενδείξεις του ποιος πραγματικά είσαι.

Όμως δεν είναι. Το μόνο που αναπαριστούν είναι το στόρυ που λέμε στον εαυτό μας. Και η αλήθεια είναι ότι τόσο καιρό λες στον εαυτό σου λάθος στόρυ.

Ξέρω ότι μπορεί να σου ακούγεται «κάπως», αλλά συνέχισε να διαβάζεις. Το ξέρεις ότι οι λέξεις έχουν δύναμη. Και την περισσότερη δύναμη έχουν οι λέξεις που αφήνουμε να μας ορίζουν.

Το να μιλάς αρνητικά για τον εαυτό σου καταστρέφει την ψυχική αντοχή που χρειάζεσαι για να μπορείς να βελτιωθείς και να αφήσεις πίσω το παρελθόν, μειώνει την απόδοσή σου και σε οδηγεί σε καταστροφολογία. Έτσι ακόμα και το πιο μικρό πισωγύρισμα σε κάνει να φαντάζεσαι τρελά σενάρια που όμως δεν έχουν εφαρμογή στην πραγματικότητα.

Αν λοιπόν θες να αφήσεις πίσω το παρελθόν, χρειάζεται να σταματήσεις να το μηρυκάζεις και να το αναμασάς συνέχεια, έχοντας το μια ως εμπόδιο και μια ως δικαιολογία. Ότι έγινε, έγινε και το ποιος είσαι σήμερα δεν το ορίζει το παρελθόν σου.

Για να αφήσεις πίσω το παρελθόν διάλεξε την οπτική σου

Και ένας από τους τρόπους που μπορείς να το κάνεις αυτό είναι να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις το παρελθόν σου. Μην με παρεξηγήσεις: Δεν εννοώ να λες ψέματα στον εαυτό σου ή να επινοήσεις ένα νέο διαφορετικό παρελθόν. Αλλά να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο επιλέγεις να το ερμηνεύσεις.

Το ξέρεις και εσύ ότι κάθε εμπειρία μπορείς να την δεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι μία σχέση τελείωσε, μπορείς να το δεις σαν ανυπέρβλητη καταστροφή που σε οδηγεί στο να μείνεις για πάντα μόνος ή σαν κάτι που έμαθες για τις σχέσεις και για το τι θέλεις στο μέλλον.

Στο κάτω κάτω, όλοι μας γνωρίζουμε ανθρώπους πικραμένους από το παρελθόν τους που όμως στάθηκαν τελικά στο ύψος των περιστάσεων και έγιναν ήρωες. Ξέρουμε ανθρώπους που δούλεψαν για να αφήσουν πίσω τις πληγές τους και εξελίχθηκαν σε πρωταθλητές της ζωής. Μπορούμε κι εμείς λοιπόν να το κάνουμε.

Επιλέγοντας την αφήγηση που κάνουμε για το παρελθόν, αλλάζουμε και τον τρόπο που βλέπουμε εμάς τους ίδιους και τον κόσμο γύρω μας. Επιλέγοντας να έχουμε θετική οπτική και διαλέγοντας τις πεποιθήσεις που μας δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα, ξεπερνάμε τη στασιμότητα.

Αντί να βρίσκουμε «αποδείξεις» ότι είμαστε αβοήθητοι, μη αγαπητοί λούζερς, αρχίζουμε να βλέπουμε αποδείξεις του τι είμαστε ικανοί να κάνουμε και του πόσα μπορούμε να καταφέρουμε.

Είναι λοιπόν στο δικό σου χέρι να διαλέξεις το πώς θα διαχειριστείς το παρελθόν σου και το ποια οπτική θα επιλέξεις για να πορευτείς στη ζωή σου.

Θες να ξεπεράσεις το παρελθόν και να κάνεις νέο ξεκίνημα; Οι Coach μας είναι εδώ για να σε βοηθήσουν!

Ναι, είχες άσχημες εμπειρίες, κανείς δεν λέει ότι δεν είχες. Ναι, έχασες ευκαιρίες για τις οποίες μετανιώνεις τώρα. Αλλά αυτό μπορείς να το δεις σαν ένδειξη του πόσο χάλια είσαι ή μπορείς να αποδεχτείς ότι με τα τότε δεδομένα έτσι μπορούσες να βαδίσεις.

Τώρα ξέρεις καλύτερα και μπορείς να κάνεις διαφορετικές επιλογές. Το παρελθόν σου αποτέλεσε τη δοκιμασία που έκανε δυνατό το να φτάσεις ως εδώ, τώρα που μπορείς να αλλάξεις.

Κάθε τι που πέρασες ως τώρα στη ζωή σου δεν ήταν αποτυχία, ήταν εκπαίδευση. Ήταν όσα χρειαζόταν να περάσεις προκειμένου τώρα να μπορείς να δημιουργήσεις τη νέα ζωή σου…

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!