Νιώσε το Φόβο και Προχώρα! - Men's Bible

Νιώσε το Φόβο και Προχώρα!

Νιώσε το Φόβο και Προχώρα!, Ώρα για Εξάσκηση: Το να γνωρίζεις δεν αρκεί, πρέπει και να εφαρμόζεις

Πόσες φορές έχεις ακούσει για το φόβο πως είναι αδικαιολόγητος; Πόσες φορές έχεις ακούσει πως δεν υπάρχει κάτι να φοβάσαι;

Πολύς κόσμος στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει το φόβο και το άγχος καταφεύγει στην υπεραισιοδοξία. Λέει στον εαυτό του ή στους άλλους πως όλα είναι υπέροχα και πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι να φοβάται.

Προφανώς υπάρχει λογική πίσω από αυτή τη προσέγγιση. Τα παιχνίδια του μυαλού θεμελιώνουν πολλές φοβίες και άγχη αλλά στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο τα κάνει η φαντασία μας.

Ωστόσο, η υπεραισιοδοξία εγκυμονεί κινδύνους. Γιατί όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά σκοτεινά μονοπάτια, αλλά και να σε κάνει να μειώσεις ή να αγνοήσεις πραγματικούς κινδύνους.

Αντί λοιπόν να προσπαθείς να αποφύγεις το φόβο, να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν υπάρχει, αντιμετώπισε τον με ρεαλισμό και αποδέξου τα συναισθήματα σου. Άσε τον εαυτό σου να νιώσει το φόβο και χρησιμοποίησε τον προς όφελος σου.

Με λίγα λόγια αντί να αποφεύγεις την εμπειρία του άγχους και του φόβου, αγκάλιασε τη. Δες τα συναισθήματα αυτά ως φυσιολογικά, κοίτα το φόβο σου κατάματα και αντιμετώπισε τον.

Τα παιδιά αποφεύγουν το φόβο. Τα αγόρια είναι που προσποιούνται πως αυτό που τους φοβίζει δεν υπάρχει πραγματικά.

Όταν ήμουν μικρό παιδί έτρεμα το σκοτάδι. Ο οποιοσδήποτε ήχος κατά τη διάρκεια της νύχτας με κρατούσε ξύπνιο και με φόβιζε. Προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου πως ήμουν κάπου αλλού και κουκουλωνόμουν κάτω από τα παπλώματα. Ένιωθα πως αν υπήρχε μια απειλή εκεί έξω, αν δε την έβλεπα εγώ δε θα με έβλεπε ούτε εκείνη.

Και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος του να προσποιείσαι ότι όλα είναι εντάξει. Το να πείθεις τον εαυτό σου πως η πηγή του φόβου είναι ανύπαρκτη και πως τα προβλήματα σου είναι υπερβολές. Νιώσε το Φόβο και Προχώρα!

Όσο και αν δε τα βλέπεις αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν. Και αν τα αγνοείς ή τα αποφεύγεις τότε αποφεύγεις και να τα λύσεις. Αποφεύγεις να τα αντιμετωπίσεις. Αποφεύγεις να συγκρουστείς μαζί τους και να γίνεις πιο ώριμος και πιο δυνατός.

Φαντάζεσαι έναν στρατιώτη σε πόλεμο να προσποιείται πως ο αντίπαλος στρατός δεν υπάρχει; Ή φαντάζεσαι έναν αγώνα ποδοσφαίρου που η μια ομάδα πιστεύει ότι δεν υπάρχει ο αντίπαλος της;

Ξέρω πως τα παραπάνω παραδείγματα ακούγονται υπερβολικά και αστεία, όμως πολύ συχνά κάνουμε κάτι αντίστοιχο στη ζωή μας.

Κάθε φορά προσπαθούμε να καταπνίξουμε τη φυσική τάση να νιώθουμε φόβο, άγχος, ντροπή. Κάθε φορά που θέλουμε να γνωρίσουμε μια άγνωστη κοπέλα. Κάθε φορά που μιλάμε μπροστά σε κοινό. Κάθε φορά που θέλουμε να ζητήσουμε κάτι από το αφεντικό. Κάθε φορά που πρόκειται να κάνουμε μια δύσκολη συζήτηση.

Αυτό που θέλω να καταλάβεις είναι πως ο φόβος είναι πραγματικός. Είναι άσχημος, είναι σκληρός και θα σε εμποδίσει να κάνεις αυτό που ξέρεις πως πρέπει να γίνει. Θα σε εμποδίσει να ζήσεις μια φανταστική ζωή.

Για αυτό, λοιπόν, αντί να τρέχεις για να τον αποφύγεις ή να πείσεις τον εαυτό σου πως δεν υπάρχει, τρέχα προς το μέρος του. Αγκάλιασε τον. Αποδέξου τον ως ένα φυσιολογικό συναίσθημα που όμως δε πρέπει να το αφήνεις να σε εμποδίζει.

Και το πιο σημαντικό, κατανόησε τον. Κατανόησε από που προέρχεται και κατανόησε πως ο φόβος είναι μια ένδειξη.

Τι εννοώ όταν λέω «ένδειξη»;

Ο φόβος είναι απλά ένα συναίσθημα. Μια προειδοποίηση πως πρόκειται να κάνεις κάτι φοβερά χαζό ή κάτι που θα σε σπρώξει αρκετά έξω από τη ζώνη άνεσης σου.

Φαντάσου το εξής: είσαι στο αμάξι και οδηγάς. Ξαφνικά ακούς θόρυβο από το ταμπλό του αυτοκινήτου και βλέπεις πως έχεις σχεδόν ξεμείνει από καύσιμο. Φοβάσαι; Φυσικά και όχι, απλά θα ψάξεις για το κοντινότερο βενζινάδικο.

Ο φόβος λειτουργεί κάπως έτσι, σαν την ένδειξη για τη χαμηλή βενζίνη. Όταν λοιπόν νιώθεις τον φόβο να σε κατακλύζει μη φρικάρεις. Κάνε μια παύση, κατανόησε γιατί νιώθεις φόβο και δράσε ανάλογα.

Θες να αντιμετωπίσεις τον φόβο σου στο φλερτ; Δες εδώ

Η πρόκληση του φόβου

Το πρόβλημα είναι πως μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, ο εγκέφαλος μας δύσκολα ξεχωρίζει τις καταστάσεις που απειλούν τη ζωή μας, με τις καταστάσεις που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα.

Ο πρωτόγονος άνθρωπος ένιωθε φόβο γιατί έπρεπε να ξεφύγει από τα άγρια θηρία ή γιατί ήξερε πως μάλλον θα πεθάνει από την πείνα και το κρύο.

Όμως οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο σήμερα είναι δραματικά λιγότερες.

Πιο πιθανό είναι να κάνεις κάτι χαζό, να σε απορρίψει μια κοπέλα, να χάσεις τη δουλειά σου ή να κατηγορηθείς πως πληγώνεις τα συναισθήματα των άλλων. Δύσκολα θα βρεθείς σε κατάσταση που να απειλεί πραγματικά τη ζωή σου.

Παρ’ όλα αυτά ο βιολογικός προγραμματισμός και τα συναισθήματα παραμένουν ίδια με τον άνθρωπο των σπηλαίων.

Το να πλησιάσεις μια κοπέλα και να της μιλήσεις, ενώ υπάρχει κόσμος τριγύρω πρόκειται να σε σκοτώσει; Όχι, αν μη τι άλλο θα σε βοηθήσει να χτίσεις αυτοπεποίθηση.

Το να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση πρόκειται να σε ακρωτηριάσει; Όχι θα σου ανοίξει τα μάτια σχετικά με το πως να είσαι υπεύθυνος.

Η δουλειά σου λοιπόν δεν είναι να τρέχεις να ξεφύγεις από τον φόβο. Είναι να τον αναγνωρίσεις και να τον αντιμετωπίσεις στα ίσια.Νιώσε το Φόβο και Προχώρα!

Ενώ οι άλλοι ζουν σε μια μαγική χώρα όπου ο φόβος δεν υπάρχει, που όλα είναι εντάξει και δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα, εσύ θα είσαι έξω από τη ζώνη άνεσης σου. Θα κοιτάς το φόβο κατάματα και θα πολεμάς για τα όνειρα σου, τις επιθυμίες και τους στόχους σου.

Και όταν θα νιώθουν εφησυχασμένοι και ασφαλείς στην μονότονη ρουτίνα τους, εσύ θα εξελίσσεσαι και θα μεγαλώνεις. Θα ζεις πραγματικά και αγκαλιάζοντας τους φόβους σου θα τους μετατρέπεις σε δύναμη.

Όταν οι άλλοι δε θα ζουν τη ζωή που θέλουν, εσύ θα δημιουργείς ευκαιρίες. Θα δρας και θα κάνεις τα πράγματα να συμβαίνουν. Θα προπονείσαι σκληρότερα, θα διαβάζεις αχόρταγα και θα πολεμάς, γιατί ξέρεις πως ο φόβος είναι ο εχθρός.

Θέλει να σε εμποδίσει να εξελιχθείς, να ωριμάσεις και να δώσεις σάρκα και οστά στα όνειρα σου.

Και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο εχθρό είναι να γίνεις καλύτερος και να μάθεις να τον πολεμάς.

Για αυτό λοιπόν νιώσε τον φόβο, αποδέξου τον, αντέδρασε ανάλογα και γίνε ο άντρας που σου αξίζει να γίνεις.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!