Λάθη του παρελθόντος: Ξεπέρνα την Ενοχή σε 3 βήματα - Men's Bible

Λάθη του παρελθόντος: Ξεπέρνα την Ενοχή σε 3 βήματα

Λάθη του παρελθόντος: Ξεπέρνα την Ενοχή σε 3 βήματα

Χωρίς αμφιβολία, όλοι μας έχουμε νιώσει ενοχή στη ζωή μας.

Είτε χειρίστηκες λάθος μια κατάσταση, είτε αντιμετώπισες με λάθος τρόπο ένα άτομο, η ενοχή είναι ένα φυσιολογικό και στην πραγματικότητα ένα «παραγωγικό» συναίσθημα.

Ξέρω, ξέρω. Το παραγωγικό σού ακούγεται κάπως και αναρωτιέσαι για τι πράγμα ακριβώς μιλάω. Όμως όλο το εύρος των συναισθημάτων που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος έχει τη σημασία του.

Τα αρνητικά συναισθήματα (όπως και τα θετικά) αποτελούν ένα δείκτη στη ζωή σου. Σου λένε τι πάει καλά, τι δεν πάει καλά και που χρειάζεται να επικεντρώσεις την ενέργεια και την προσοχή σου για να δημιουργήσεις κάτι καινούριο.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν κολλάς σε ένα αρνητικό συναίσθημα. Όταν το αφήνεις να σε παραλύσει. Να μην σε αφήσει να κάνεις αυτό που ξέρεις ότι πρέπει να γίνει.

Και αυτό είναι κάτι που βλέπω να γίνεται συχνά σε αρκετούς άντρες.

Κάνουν ένα λάθος, το μετανιώνουν και αντί να μάθουν από αυτό, βουτούν στη στεναχώρια, στην ενοχή και στην αυτολύπηση. Έτσι αποδυναμώνουν εντελώς τον εαυτό τους και χάνουν την ικανότητα να προχωρήσουν, να βελτιωθούν και να μάθουν από τα λάθη τους.Λάθη του παρελθόντος: Ξεπέρνα την Ενοχή σε 3 βήματα

Κοίτα, το καταλαβαίνω. Έχω κάνει και εγώ λάθη. Λάθη για τα οποία δεν είμαι περήφανος. Αλλά αυτό είναι και το νόημα. Καλώς η κακώς κανείς δεν έχει το αλάθητο και κανείς δε μπορεί να τα αποφύγει εντελώς.

Όμως το να κολλάς και να μένεις στο παρελθόν, σε γεγονότα που δεν αλλάζουν, δεν σε βοηθάει να βελτιώσεις το μέλλον σου. Και δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα καλύτερο να κάνεις, από το να πάρεις αυτά τα λάθη του παρελθόντος και να χρησιμοποιήσεις τα αρνητικά συναισθήματα ως το καύσιμο που θα αλλάξει τη μέχρι τώρα πορεία της ζωής σου.

Αυτό είναι και το θέμα για το οποίο θα σου μιλήσω σήμερα.

Για την ακρίβεια θέλω να σου πω για τρία απλά και μικρά βήματα, που μπορείς να ακολουθήσεις για να υπερνικήσεις την ανεξέλεγκτη ενοχή και την καταστροφική δύναμή της.

Θέλω, όμως, πρώτα να είμαι ξεκάθαρος. Δε λέω να κρύψεις τα πραγματικά σου συναισθήματα ή απλά να ξεπεράσεις ένα άσχημο γεγονός. Ο στόχος είναι να εκμεταλλευτείς αυτά τα έντονα και δυνατά συναισθήματα για να πας μπροστά. Να κάνεις τη δουλειά ενός άντρα.

Και όσων αφορά τα συναισθήματα υπάρχουν δύο σχολές.

Η μία πλευρά λέει πως οι πραγματικοί άντρες δεν εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματα τους και η άλλη πως οι άντρες πρέπει να αφήνουν τον εαυτό τους ευάλωτο.

Και οι δύο έχουν δίκιο.

Πως γίνεται αυτό θα μου πεις. Το θέμα δεν είναι απλά το αν εκφράζεις ή όχι τα συναισθήματα σου, αλλά το τι υποεπικοινωνείς.

Ένας άντρας μπορεί να εκφράζει ανοιχτά τα συναισθήματα του και να δείχνει σαν ένα παιδάκι που κλαίει με το οτιδήποτε. Ένας άντρας μπορεί να κρύβει τα συναισθήματα του και αυτό να τον κάνει να δείχνει ανασφαλής σαν ένα παιδί που κρύβεται από την κριτική των άλλων.

Αντίστοιχα όμως ένας άντρας που αφήνει τον εαυτό του ευάλωτο και μοιράζεται με τον σωστό τρόπο το πως νιώθει, δείχνει πως δεν επηρεάζεται από την γνώμη των άλλων. Αντίστοιχα, ένας άντρας που παρά τις απειλές, την αυστηρή κριτική και τις κακουχίες δείχνει αυθεντικά ανεπηρέαστος συναισθηματικά, αυτό που επικοινωνεί στους άλλους είναι αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό του.

Θες να εξελιχθείς σαν άντρας; Δες εδώ

#1 Αναγνώρισε

Το πρώτο βήμα είναι να εκμεταλλευτείς την ενοχή για να θέσεις τα σωστά θεμέλια για το μέλλον.

Δεν είσαι ξεχωριστός. Δεν είσαι ο πρώτος που έκανε κάτι χαζό. Όλοι έχουμε κάνει λάθη στη ζωή μας και αυτό είναι αναπόφευκτο. Οκ, έκανες κάτι που μετάνιωσες. Αποδέξου το, συγχώρεσε τον εαυτό σου για να πας μπροστά.

Τα περισσότερα λάθη που κάνουμε δεν είναι ούτε μη αναστρέψιμα, ούτε αλλάζουν συνταρακτικά τη ζωή μας. Είναι απλά παραστρατήματα στο μονοπάτι της ζωής.

Φυσικά δεν πρέπει και να εθελοτυφλούμε, λέγοντας πως δεν έγινε τίποτα και όλα είναι τέλεια. Κάτι τέτοιο μόνο πίσω μπορεί να σε κρατήσει. Για να μάθεις από τα λάθη σου, λοιπόν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να τα αναγνωρίσεις. Να αναγνωρίσεις πως δεν είσαι τέλειος και πως όντως έκανες κάτι που δεν έπρεπε.

#2 Εξέτασε

Το δεύτερο βήμα είναι να εξετάσεις και να αναλύσεις το λάθος σου. Όχι για να μοιρολογείς, να «κολλήσεις» σε αυτό και να το ξαναζείς στο μυαλό σου. Αντίθετα, ο σκοπός είναι να ρίξεις μια ώριμη, αντικειμενική και υπολογισμένη ματιά στο τι έγινε και τι πήγε στραβά.

  1. Πως έφτασες σε αυτό το σημείο;
  2. Τι σε έσπρωξε να κάνεις τη λάθος επιλογή;
  3. Τι μπορείς να κάνεις διαφορετικά στο μέλλον;
  4. Πως μπορείς να σιγουρευτείς πως δε θα ξαναγίνει;

Η ενοχή και τα έντονα αρνητικά συναισθήματα σε παρασέρνουν εύκολα σε ένα φαύλο κύκλο.

Το τελευταίο πράγμα που θες είναι να ξανακάνεις το ίδιο λάθος συνεχώς. Και αν δε δώσεις στον εαυτό σου τον χρόνο και την άδεια να σκεφτεί καθαρά, το πιθανότερο είναι πως θα το επαναλάβεις.

#3 Διόρθωσε τη λανθασμένη συμπεριφορά

Το τρίτο βήμα για να ξεπεράσεις την ενοχή είναι να διορθώσεις τη συμπεριφορά που προκαλεί πρόβλημα.

Βλέπω συχνά άντρες να επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.

Δεν είσαι παγιδευμένος. Δεν είσαι σκλάβος των επιλογών του παρελθόντος παρά μόνο όταν το επιλέξεις. Όταν αποφασίσεις πως είσαι.

Έχεις περισσότερη δύναμη, επιρροή και έλεγχο στη ζωή σου απ’ όσο πιστεύεις.

Αν, λοιπόν, συνεχίσεις να κάνεις τα ίδια λάθη προετοιμάσου για τα ίδια αποτελέσματα. Αν θες να εξελιχθούν διαφορετικά τα πράγματα, θα πρέπει να δράσεις και διαφορετικά. Αυτό σημαίνει να απολογηθείς σε κάποιον τον οποίο πρόσβαλες, να κόψεις επαφές με ανθρώπους που σε επηρεάζουν αρνητικά, να αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα λάθη και τις επιλογές σου.

Ένας άντρας που έχει μάθει να συγχωρεί τον εαυτό του, να αναλύει αντικειμενικά τη συμπεριφορά του και έχει τη δύναμη να διορθώνει τις σκέψεις και τις πράξεις του είναι ασταμάτητος. Εκείνοι που είναι παγιδευμένοι από τον πόνο, τη στεναχώρια και την απογοήτευση από τις επιλογές του παρελθόντος, ακρωτηριάζουν τον εαυτό τους και χάνουν τη δύναμη τους να εξελιχθούν.Λάθη του παρελθόντος: Ξεπέρνα την Ενοχή σε 3 βήματα

Όλα αυτά φυσικά θέλουν χρόνο. Ειδικά αν το λάθος που έκανες είναι περισσότερο σοβαρό. Όμως μπορείς να το ξεπεράσεις με αυτά τα απλά, αλλά αποτελεσματικά, τρία βήματα.

Έχε στο νου σου πως δεν καθορίζεσαι από τα λάθη που έκανες χθες, αλλά από τις πράξεις που κάνεις σήμερα. Αν επαναλαμβάνεις συνεχώς τα ίδια, τότε αυτά τα λάθη προσδιορίζουν το ποιος είσαι. Αν όμως κάνεις ένα λάθος μια φορά, μάθεις από αυτό και προχωρήσεις, τότε είσαι απεριόριστα δυνατότερος.

Αναγνώρισε λοιπόν τα λάθη σου και συγχώρεσε τον εαυτό σου, ανάλυσε τα ώστε να ξέρεις τι πήγε στραβά και διόρθωσε τη συμπεριφορά που σε κρατάει πίσω.

Αν μη τι άλλο, αυτό είναι και το σημάδι ενός ώριμου άντρα. Το να χρησιμοποιείς το παρελθόν ως δικαιολογία για αυτοκαταστροφή δεν είναι.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!