Πως να αντιμετωπίσεις τις Τοξικές Σκέψεις που εμποδίζουν την εξέλιξη σου - Men's Bible

Πως να αντιμετωπίσεις τις Τοξικές Σκέψεις που εμποδίζουν την εξέλιξη σου

Πως να αντιμετωπίσεις τις Τοξικές Σκέψεις που εμποδίζουν την εξέλιξη σου, 4 Μαθήματα που μπορείς να πάρεις από την Αποτυχία

Είναι κοινό μυστικό πως όταν προσπαθείς να αλλάξεις τον εαυτό σου και τη ζωή σου, οι τοξικές σκέψεις που κάνεις για τον εαυτό σου, είναι ο χειρότερος εχθρός σου.

Δεν είναι εύκολο να κάνεις κάτι που για κάποιο λόγο σε τρομάζει όταν η φωνή στο κεφάλι σου σού φωνάζει ότι δεν το έχεις. Ούτε μπορείς να κυνηγήσεις νέες εμπειρίες και βιώματα όταν διαρκώς λες στον εαυτό σου «είναι πολύ αργά για εμένα».

Οι τοξικές σκέψεις αποτελούν τη νούμερο ένα τροχοπέδη στην προσπάθεια σου να γίνεις καλύτερος και γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να μάθεις να τις αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά.

Τί σημαίνει να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τις τοξικές σκέψεις;

Οι περισσότεροι έχουν την τάση να βιάζονται όταν θέλουν να αλλάξουν κάτι στον εαυτό τους. Θέλουν το αποτέλεσμα εδώ και τώρα και έτσι διαμορφώνουν προσδοκίες ασύμβατες με την πραγματικότητα.

Πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να απογοητευτούν νωρίς και να σταματήσουν την προσπάθεια.

Για να αντιμετωπίσεις σωστά λοιπόν τις τοξικές σκέψεις χρειάζεται πρώτα να ξεκινήσεις με τις σωστές προσδοκίες.

Αν για χρόνια κάνεις σκέψεις όπως «δεν το έχω», «δεν μπορώ να το κάνω», «δεν είμαι αρκετά καλός» κλπ, προφανώς δεν μπορείς να περιμένεις άμεσα αποτελέσματα σε μια μέρα.

Οι τοξικές σκέψεις είναι προϊόν πεποιθήσεων που έχουν εγκατασταθεί μέσα σου εδώ και πολλά χρόνια και για να τις αντιμετωπίσεις σωστά θα χρειαστεί προφανώς χρόνος και αρκετό θάρρος.

Θα χρειαστεί να τις αμφισβητήσεις και να επιδιώξεις εμπειρίες που θα σου αποδείξουν ότι η φωνή στο μυαλό σου υπερβάλλει και λέει ψέματα. Και αυτό δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.Πώς να μην Ζηλεύεις στις Σχέσεις σου, Πως να αντιμετωπίσεις τις Τοξικές Σκέψεις που εμποδίζουν την εξέλιξη σου

Ούτε καταστροφή, ούτε ευσεβείς πόθοι αλλά ρεαλισμός

Ένα λάθος στο οποίο είναι εύκολο να υποπέσεις όταν θες να απαλλαγείς απ’ τις τοξικές σκέψεις είναι να βουτήξεις στην υπερβολική (και άρα τοξική) θετικότητα.

Ούτε αυτή η στρατηγική όμως σε εξυπηρετεί και σε βοηθά να εξελιχθείς. Αντίθετα σε οδηγεί σε λανθασμένες αντιλήψεις για τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου και σε αποφάσεις που μπορεί να σου κοστίσουν ακριβά.

Χρειάζεται ισορροπία. Η μέση οδός είναι και η πιο σωστή. Δεn χρειάζεται ούτε να καταστροφολογίες, ούτε να περνάς στο άλλο άκρο και να παριστάνεις πως όλα είναι τέλεια.

Οι αρνητικές σκέψεις είναι συχνά βοηθητικές γιατί φανερώνουν πράγματα για τον εαυτό μας και τη ζωή μας, τα οποία δε μας αρέσουν και για τα οποία πρέπει να κάνουμε κάτι.

Γίνονται τοξικές μονάχα όταν μας παραλύουν από το φόβο και το άγχος και όταν μας εγκλωβίζουν στην απραξία.

Για να το καταλάβεις καλύτερα σκέψου το κλασικό σενάριο που κάποιος θέλει να μιλήσει σε μια κοπέλα που του αρέσει πολύ.

Ο τύπος αυτός δεν πιστεύει στον εαυτό του και κάνει διαρκώς τοξικές σκέψεις του τύπου: «Δεν πρόκειται να της αρέσω γιατί δεν το έχω.», «Θα με απορρίψει.», «Θα μείνω για πάντα μόνος.» κλπ.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πιστεύει στον εαυτό του, ότι δεν έχει ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση και ότι πιστεύει πως το χειρότερο σενάριο θα γίνει πραγματικότητα.

Όπως είναι λογικό είτε δε θα τολμήσει καν να μιλήσει στην κοπέλα που τον ενδιαφέρει, είτε θα το κάνει με έναν έντονα νευρικό και άτσαλο τρόπο πράγμα που θα ενισχύσει την πεποίθηση του ότι «δεν το έχει».

Αν ο τύπος αυτός, στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει τις τοξικές σκέψεις επιδιώξει να σκεφτεί υπερβολικά θετικά λέγοντας στον εαυτό του: «Θα πάει σούπερ.», «Θα της αρέσω.», «Σίγουρα θα γουστάρει.» κλπ,.τότε κάνει μια τρύπα στο νερό.

Γιατί στην προσπάθεια του να κάνει τον εαυτό του πιο αισιόδοξο, του αφαιρεί την ικανότητα να βλέπει αντικειμενικά την κατάσταση και να αναγνωρίζει τα αρνητικά και να τα διορθώνει.

Αν πχ, ο τύπος αυτός έχει παρατημένη την εικόνα του με αποτέλεσμα να δημιουργεί έντονα αρνητικές εντυπώσεις, τότε αυτό που θα γίνει είναι να γευτεί την απόρριψη, να πέσει ψυχολογικά και να αρχίσει να κάνει ξανά τοξικές σκέψεις για τον εαυτό του.

Χρειάζεται λοιπόν ρεαλισμός, όχι καταστροφολογία, αλλά ούτε και υπερβολικά θετική σκέψη.

Αποδέξου το άγχος και προχώρα

Για να απαλλαγείς από τις τοξικές σκέψεις χρειάζεται να ζήσεις εμπειρίες που τις καταρρίπτουν.

Αν δηλαδή νιώθεις ότι δεν το έχεις καθόλου με το φλερτ και ότι καμία γυναίκα δεν θα ενδιαφερθεί για εσένα, θα χρειαστεί να δεις γυναίκες να ενδιαφέρονται για εσένα για να αλλάξει μέσα σου αυτή η αρνητική πεποίθηση.

Και για να δεις μια γυναίκα να ενδιαφέρεται για εσένα θα χρειαστεί προφανώς να βγεις από τη ζώνη άνεσης σου, να κοινωνικοποιηθείς, να μιλήσεις με κοπέλες και να φλερτάρεις μαζί τους.

Πράγμα που φυσικά συμπεριλαμβάνει και κάποιες όχι και τόσο ευχάριστες εμπειρίες όπως η απόρριψη.

Το ζουμί όμως είναι πως θα πρέπει να είσαι πρόθυμος να κάνεις αυτό που σε αγχώνει για να αρχίσεις να αποκτάς εμπειρίες που καταρρίπτουν τις τοξικές σκέψεις που κάνεις.

Αν για παράδειγμα είσαι εξ’ αρχής απρόθυμος να μιλήσεις με κοπέλες και να φλερτάρεις μαζί τους γιατί φοβάσαι την απόρριψη, τότε επιλέγεις την στασιμότητα στην ερωτική σου ζωή.

Πως θα βρεις κάποια αξιόλογη σύντροφο όταν διαρκώς αποφεύγεις να ψάξεις; Πως θα βελτιωθείς στο φλερτ όταν δε φλερτάρεις από φόβο μήπως σε απορρίψουν;

Επιλέγεις να μη βοηθήσεις τον εαυτό σου να βελτιωθεί κοινωνικά και να μην επιδιώξει αρκετά ώστε να αποκτήσει την άνεση και την εμπειρία που χρειάζεται για να βελτιώσει την προσωπική του ζωή.

Γι’ αυτό λοιπόν δες τα πράγματα ρεαλιστικά και όχι απόλυτα αρνητικά ή θετικά, προχώρα σε κινήσεις που θα σε βοηθήσουν να βελτιωθείς σε συγκεκριμένες δεξιότητες και ακόμα και αν αγχώνεσαι επιδίωξε εμπειρίες που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς, να μάθεις και να γίνεις καλύτερος.

Θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!