Πως να γίνεις περισσότερο Αποφασιστικός - Men's Bible

Πως να γίνεις περισσότερο Αποφασιστικός

Φιλοδοξία : Απομυθοποίησε τα 4 ψέματα που περιορίζουν τις δυνατότητες σου, Πως να γίνεις περισσότερο Αποφασιστικός

Είναι σημαντικό να είσαι αποφασιστικός.

Στη ζωή αυτό που μετράει περισσότερο απ’ όλα, είναι οι πράξεις. Όση σκέψη και αν αφιερώσεις σε κάτι, όσο σωστός και αν είσαι στη θεωρία, δε θα πετύχεις τίποτα αν δεν κάνεις τίποτα.

Γι’ αυτό πολλές φορές είναι πιο σημαντικό να είσαι αποφασιστικός και να δρας ακόμα και αν δεν έχεις όλα τα δεδομένα μπροστά σου.

Θα κάνεις λάθος; Ναι μπορεί να κάνεις.

Ναι, είναι σημαντικό να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις καθώς οι λάθος μπορεί να σου κάνουν μεγάλη ζημιά.

Όμως η χειρότερη απόφαση που μπορείς να πάρεις είναι να μένεις διαρκώς άπραγος και να περιμένεις μόνιμα την ευκαιρία για να κάνεις τη σίγουρη επιλογή.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσεις τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά σου και να μείνεις καταδικασμένος, στην καλύτερη περίπτωση, στη μετριότητα.

Είναι λοιπόν σημαντικό να είσαι αποφασιστικός και είναι σημαντικό οι αποφάσεις που παίρνεις να είναι κατά μέσο όρο καλές.

Πως το πετυχαίνεις όμως αυτό αν γενικά δεν είσαι και τόσο δυναμικός χαρακτήρας; Πως ξεπερνάς το φόβο της αμφιβολίας και της αποτυχίας και παίρνεις το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου;

Σταμάτα την υπερανάλυση για να γίνεις περισσότερο αποφασιστικός

Ο μεγαλύτερος εχθρός της αποφασιστικότητας είναι η υπερβολική σκέψη. Στην πραγματικότητα η πολλή ανάλυση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ψυχολογική άμυνα.

Ναι, στις μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις είναι σημαντικό να αφιερώνεις αρκετό χρόνο και να σκεφτείς καλά τι θα κάνεις, όμως αν γενικά είσαι αναποφάσιστος, τότε μάλλον υπεραναλύεις τα πάντα και ως αποτέλεσμα αυτού, παραλύεις.

Το κακό με την υπερανάλυση είναι πως τις περισσότερες φορές δεn αντιλαμβάνεσαι το πως χαντακώνει το δυναμισμό σου. Αντιθέτως σου δίνει την ψευδαίσθηση πως πετυχαίνεις κάτι ουσιαστικό με το να σκέφτεσαι όλες τις πιθανές επιλογές που έχεις στη διάθεση σου και όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια που μπορεί να προκύψουν από αυτές.

Το θέμα όμως είναι πως επί της ουσίας δεν κάνεις καμία πρόοδο. Σκέφτεσαι και ξανασκέφτεσαι, διαβάζεις, ενημερώνεσαι και ψάχνεις για περισσότερες πληροφορίες που μπορεί να σε βοηθήσουν να πάρεις τη «σωστή» και σίγουρη απόφαση.

Αλλά μέχρι να νιώσεις έτοιμος είτε έχεις χάσει την ευκαιρία που είχες μπροστά σου, είτε έχεις χάσει αχρείαστα πολύ χρόνο για κάτι που δεν τον άξιζε. Συν ότι μπορεί απλά να μη νιώσεις έτοιμος ποτέ.

Αν θες λοιπόν να γίνεις περισσότερο αποφασιστικός, είναι σημαντικό να μην πέφτεις στην παγίδα της υπερανάλυσης. Ναι να σκέφτεσαι πριν κάνεις κάποια επιλογή, δεν λέω να δρας παρορμητικά και βιαστικά. Έχε όμως στο νου σου να αντιλαμβάνεσαι το όριο στο οποίο η σκέψη από παραγωγική διαδικασία μετατρέπεται σε χάσιμο χρόνου και ενέργειας.

Το πως παίρνεις μια απόφαση έχει μεγαλύτερη σημασία από το αποτέλεσμα της

Ο λόγος που δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις είναι γιατί δίνεις μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα των αποφάσεων αυτών. Δε θέλεις να κάνεις τη λάθος επιλογή και είναι λογικό.

Όμως στην πραγματικότητα δεν μπορείς να ελέγξεις το αποτέλεσμα των επιλογών σου. Πολλές φορές αυτό καθορίζεται από παράγοντές που δεν είναι στο χέρι σου.

Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσεις για να γίνεις περισσότερο αποφασιστικός και να κάνεις και πιο επιτυχημένες επιλογές είναι η διαδικασία την οποία ακολουθείς για να καταλήξεις σε μια απόφαση.

Οι καλές επιλογές δεν κρίνονται από το αποτέλεσμα τους αλλά από τη λογική την οποία ακολούθησες για να φτάσεις σε αυτές.

Επίσης η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να είναι κάτι αόριστο, αλλά να έχει συγκεκριμένη δομή. Δηλαδή να απαρτίζεται από συγκεκριμένα βήματα που γίνονται με συγκεκριμένη σειρά, τα οποία εσύ πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στην καλύτερη δυνατή επιλογή.Πως να αυξήσεις την ψυχική σου δύναμη, Πως να γίνεις περισσότερο Αποφασιστικός

Δες τις αποφάσεις ως μικρά στοιχήματα

Αν έχεις μια διαδικασία λήψης αποφάσεων που εμπιστεύεσαι και την ακολουθείς πιστά, θα σου είναι πιο εύκολο να είσαι αποφασιστικός. Γιατί θα ξέρεις ότι η επιλογή που θα κάνεις έχει αρκετές πιθανότητες να είναι σωστή.

Και αυτό είναι και το κλειδί για να γίνεις περισσότερο αποφασιστικός. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το αποτέλεσμα μιας απόφασης σπάνια είναι βέβαιο. Είναι σημαντικό λοιπόν να μπορείς να διαχειριστείς την αμφιβολία και να δεις τις επιλογές που κάνεις ως μικρά στοιχήματα.

Στοιχήματα τα οποία ποντάρεις ότι έχουν καλές πιθανότητες να σου αποφέρουν κάποιο «κέρδος», είτε αυτό είναι συναισθήματα, γνωριμίες, εμπειρίες, ευκαιρίες καριέρας κλπ.

Στην τελική αυτό σημαίνει να παίρνεις καλές αποφάσεις. Ούτε να δρας παρορμητικά και στα τυφλά, ούτε όμως και να κάθεσαι στα αυγά σου και να σκέφτεσαι και να αναλύεις τα πάντα, χωρίς να πετυχαίνεις τίποτα επί της ουσίας.

Εν τέλει, το να είσαι αποφασιστικός είναι και αυτό μια δεξιότητα που καλλιεργείς και ως τέτοια πρέπει να τη δεις.

Θέλεις να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!