Ένα βήμα πριν την Κατάθλιψη: 5 τρόποι να την αντιμετωπίσεις - Men's Bible

Ένα βήμα πριν την Κατάθλιψη: 5 τρόποι να την αντιμετωπίσεις

Ένα βήμα πριν την Κατάθλιψη: 5 τρόποι να την αντιμετωπίσεις

Κατάθλιψη! Είναι πραγματική, είναι κοινή, είναι καταστροφική. Δεν είναι σημάδι συναισθηματικής αδυναμίας, δεν είναι έλλειψη αρρενωπότητας.

Ως άντρες συχνά θέλουμε να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως δυνατούς και με πλήρη έλεγχο των συναισθημάτων μας. Και όταν νιώθουμε πως πνιγόμαστε από την απελπισία και τα αρνητικά συναισθήματα, περνάμε στην άρνηση ή προσπαθούμε κάπως να το κρύψουμε.

Η κατάθλιψη επηρεάζει εκατομμύρια άντρες σε όλο τον κόσμο και δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες, φύλο και καταγωγή. Φυσικά είναι φυσιολογικό να νιώθεις άσχημα που και που, άλλωστε τα συναισθήματα δεν είναι σταθερά αλλά μεταβάλλονται συνεχώς.

Όμως το πρόβλημα με τη κατάθλιψη, είναι πως αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι. Τον τρόπο που νιώθεις και γενικά το πως λειτουργείς στη ζωή σου και αυτό επηρεάζει τα πάντα. Την επαγγελματική σου ζωή, την προσωπική σου ζωή, το πόσο καλά κοιμάσαι, το πόση ενέργεια έχεις και γενικότερα το πως απολαμβάνεις την κάθε στιγμή.

Και δυστυχώς, η κατάθλιψη στους άντρες συχνά παραβλέπεται.

Όλοι ξέρουμε κάποιον που παλεύει με αυτή, ακόμα και αν δεν είμαστε σίγουροι ή δεν παραδεχόμαστε ούτε εμείς αλλά ούτε και εκείνος πως πρόκειται για κατάθλιψη.

Βλέπεις για τον μέσο άντρα είναι δύσκολο να μιλήσει για τα συναισθήματα του. Αντίθετα επικεντρώνεται στα φυσικά συμπτώματα που συνοδεύουν την κατάθλιψη όπως πονοκέφαλοι, στυτική δυσλειτουργία, αϋπνίες, έλλειψη διάθεσης για δραστηριότητες. Παρερμηνεύει τη φύση αυτών των συμπτωμάτων και έτσι η κατάθλιψή του μένει αθεράπευτη.

Αυτό φυσικά είναι σοβαρότατο πρόβλημα καθώς οι άντρες που πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να βάλουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους απ’ ότι οι γυναίκες.Ένα βήμα πριν την Κατάθλιψη: 5 τρόποι να την αντιμετωπίσεις

Τι να κάνω αν έχω κατάθλιψη ή είμαι ένα βήμα από αυτή;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που οδηγούν έναν άντρα σήμερα στην κατάθλιψη. Όμως αν παλεύεις με την κατάθλιψη ή είσαι ένα βήμα πριν από αυτή, αυτό που έχει πραγματικά σημασία δεν είναι ο λόγος, αλλά το πώς θα την ξεπεράσεις.

Για αυτό ακριβώς και ακολουθούν πέντε συμβουλές για να την αντιμετωπίσεις. Πέντε συμβουλές που έχουν δουλέψει για αρκετό κόσμο.

Όμως έχε στο νου σου το εξής: αν βρίσκεσαι σε μια φάση της ζωής σου που τα έντονα αρνητικά συναισθήματα σε πνίγουν συνεχώς, αν κάνεις μόνιμα πολλές και έντονα αρνητικές σκέψεις, αν νιώθεις πως η ζωή δεν έχει κανένα νόημα, τότε ζήτα βοήθεια από έναν έμπειρο κλινικό ψυχολόγο.

Να ξέρεις πως το να ζητήσεις βοήθεια όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα, δε σε κάνει λιγότερο άντρα. Το αντίθετο μάλιστα. Σε κάνει περισσότερο άντρα, γιατί σημαίνει πως αντιλαμβάνεσαι πως υπάρχει ένα σημείο στη ζωή σου που θες βοήθεια και κάνεις αυτό που χρειάζεται για να το διορθώσεις.

Και κάτι ακόμα.

Αν αντιληφθείς πως κάποιος άλλος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με την κατάθλιψη άπλωσε το χέρι σου προς τη μεριά του. Μπορεί να μην σου ζητήσει ο ίδιος βοήθεια αλλά σε αυτές περιπτώσεις και ειδικά όταν είναι αρκετά σοβαρές, αυτό που ένας άντρας οφείλει να κάνει είναι να προσφέρει βοήθεια, κατανόηση και συμπόνια.

Γνωρίζω πολύ καλά πως στη ζωή υπάρχουν στιγμές που όλα μοιάζουν χαμένα και έτσι σε πιάνει απελπισία. Για αυτό και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και να γνωρίζεις πως να αντιμετωπίσεις αυτές τις στιγμές.

Θες να αλλάξεις τη ζωή σου; Δες εδώ

#1 Χτίσε τον κοινωνικό σου κύκλο

Πρώτο και κυριότερο χτίσε μια παρέα, ένα κύκλο από φίλους με τους οποίους νιώθεις άνετα να μιλήσεις ανοιχτά. Αυτή είναι ίσως και η πιο αποτελεσματική συμβουλή για να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη.

Ως άντρες έχουμε την τάση να πιστεύουμε πως οτιδήποτε αντιμετωπίζουμε μέσα μας πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Όχι δε πρέπει. Δεν είναι ευγενές, δεν είναι ενάρετο, δεν είναι τιμητικό και δεν είναι άξιο θαυμασμού και φήμης.

Από τις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας, ο άνθρωπος πάντα ζούσε και ενεργούσε μέσα σε ομάδες και φυλές.

Ο λόγος για αυτό; Ασφάλεια και προστασία.

Ακόμα και αν σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές με εκείνες χιλιάδες χρόνια πριν, διατρέχουμε ακόμα κινδύνους. Και η απομόνωση και η μοναξιά είναι ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος να επιδεινώσεις αυτούς τους κινδύνους.

Για αυτό λοιπόν μην αντιμετωπίζεις την κατάθλιψη μόνος σου. Φτιάξε έναν κοινωνικό κύκλο από φίλους στους οποίους μπορείς να μιλάς ανοιχτά. Ακόμα και αν νιώθεις πως αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεται να κάνεις τώρα, θα έρθει κάποια στιγμή που θα χρειαστείς μερικούς καλούς φίλους.

#2 Απασχολήσου με κάτι

Κάτι που κάνει την κατάθλιψη δύσκολη στην αντιμετώπιση της, είναι πως η αρρώστια αυτή σε ωθεί στην απραξία και την αδράνεια. Όμως το να μένεις άπραγος και αδρανής στην ουσία επιδεινώνει την κατάσταση.

Είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη όταν απασχολείσαι με πράγματα και έχεις ένα σκοπό ή ένα στόχο να κυνηγήσεις.

Βαθειά μέσα του κάθε άντρας διψάει να έχει μια μάχη για να παλέψει ή μια περιπέτεια να ζήσει. Όμως αν ρίξεις μια ματιά γύρω σου ο μέσος άντρας ζει το ακριβώς αντίθετο. Την απόλυτη βαρεμάρα.

Ποια είναι λοιπόν η μάχη σου; Ποια είναι η περιπέτεια σου; Ποιοι είναι οι στόχοι σου;

Φυσικά δε λέω πως πρέπει οπωσδήποτε να ασχολείσαι με κάτι που σου αλλάζει τη ζωή. Αν δεν έχεις βρει το σκοπό σου και το τι θέλεις ακόμα να πετύχεις οκ. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλά απασχολήσου με κάτι το οποίο να έχει κάποιο νόημα για σένα. Πιστεύω είναι δύσκολο για έναν άντρα να νιώθει χάλια όταν το σώμα του, το μυαλό του και η ψυχή του τα δίνουν όλα για έναν σκοπό.Ένα βήμα πριν την Κατάθλιψη: 5 τρόποι να την αντιμετωπίσεις

#3 Απομακρύνσου από ότι σε κουράζει

Αν και στη προηγούμενη συμβουλή σού ζήτησα να είσαι πιο ενεργός και να απασχολείς τον εαυτό σου περισσότερο, εδώ θα σου πω το αντίθετο. Να απομακρυνθείς και να σταματήσεις να ασχολείσαι με συγκεκριμένα πράγματα.

Όμως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το τι είναι αυτό που σε απασχολεί.

Και αυτό έχει σημασία γιατί αυτό που σε απασχολεί μπορεί να είναι και αυτό που σε ρίχνει εξ’ αρχής.

Ίσως είναι ένα σημαντικό θέμα που έχει προκύψει στη δουλειά ή στο σπίτι. Ίσως είναι μια συζήτηση που είχες με κάποιον και σου έχει μείνει στο μυαλό. Οτιδήποτε και αν είναι, αν σου δημιουργεί έντονα αρνητικά συναισθήματα τότε χρειάζεται να απομακρυνθείς από αυτό.

Φυσικά δε λέω πως πρέπει να το εγκαταλείψεις τελείως ούτε πως αν κάτι σου προκαλεί ταραχή δεν πρέπει να ασχολείσαι μαζί του. Όμως χρειάζεται να αφήνεις λίγη απόσταση ώστε να μπορέσεις να ηρεμήσεις και να αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα πιο καθαρά.

#4 Ασκήσου

Υπάρχει κάτι στην άθληση που πραγματικά βοηθάει να καθαρίσει το μυαλό και να δεις τα πράγματα κάπως πιο καθαρά και ρεαλιστικά. Έτσι θα μπορέσεις να επιστρέψεις στα θέματα που σε απασχολούν με περισσότερη ενέργεια και φυσικά με καλύτερη διάθεση.

Αν λοιπόν νιώθεις τον αρνητισμό και την κατάθλιψη να σε καταλαμβάνουν, μη κοιτάς το ταβάνι ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι. Βγες έξω και πήγαινε για τρέξιμο, βγάλε το σκύλο βόλτα, πήγαινε γυμναστήριο, πήγαινε για κολύμπι και γενικά κάνε ό,τιδήποτε μπορείς και σ’ αρέσει για να κινηθεί το σώμα και να ανεβούν οι παλμοί.

#5 Κάνε κάτι καινούριο

Η τελευταία συμβουλή που θέλω να σου δώσω είναι να βγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας σου. Αν νιώθεις πως έχεις κατάθλιψη και γενικά αισθάνεσαι ένα αδιέξοδο, ίσως η ζωή σου να έχει μπει σε μια ανιαρή ρουτίνα. Και με αυτόν τον τρόπο να βλέπεις τη ζωή σου ως στάσιμη και χωρίς ενδιαφέρον.

Ίσως η σχέση σου να βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο. Ίσως να αισθάνεσαι πως δεν έχεις φτάσει εκεί που θα ήθελες και γενικά η ζωή σου δεν είναι όπως τη φανταζόσουν.

Όπως όμως και με την άσκηση, το να εκθέτεις τον εαυτό σου σε νέες εμπειρίες μπορεί να σε φρεσκάρει. Πήγαινε για skydiving, κάνε ένα ταξίδι, βρες ένα καινούριο χόμπι, διάβασε ένα βιβλίο κλπ.Ένα βήμα πριν την Κατάθλιψη: 5 τρόποι να την αντιμετωπίσεις

Το νόημα εδώ βρίσκεται στο να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο που κανονικά δε θα έκανες. Και αυτό ίσως είναι το τρικ που θα σε βγάλει από την ατέρμονη καθημερινή λούπα στην οποία έχεις μπει.

Φυσικά και η λίστα αυτή δεν είναι πλήρης.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη. Όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις. Όσο περισσότερο κάνεις πράγματα, αποστασιοποιείσαι από όλα εκείνα που σε ρίχνουν, ανοίγεσαι και μιλάς με φίλους και γενικά βγαίνεις από τη καθημερινή ρουτίνα, τόσο περισσότερα εφόδια έχεις για να πολεμήσεις την κατάθλιψη.

Και αν οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα επιμείνουν μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια.

Και να θυμάσαι, δεν είσαι μόνος σου. Υπάρχουν πάρα πολλοί άντρες και άνθρωποι γενικά που αντιμετωπίζουν τα ίδια συναισθήματα, τις ίδιες δυσκολίες και κάνουν τις ίδιες σκέψεις με σένα.

Και αν δεις κάποιον άλλο σε αυτή τη φάση, μη διστάσεις να προσφέρεις υποστήριξη, να συνδεθείς μαζί του και να ανεβάσεις τη διάθεση του. Είναι και αυτό μέρος του ρόλου μας ως άντρες.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!