Είναι ΟΚ να είσαι μόνος σου - Men's Bible

Είναι ΟΚ να είσαι μόνος σου

Είναι ΟΚ να είσαι μόνος σου

Το να είσαι μόνος σου δεν είναι ταυτόσημο της αποτυχίας. Δεν σε χαρακτηρίζει κατά τον τρόπο που φοβάσαι.

Είναι δύσκολο να ξεπεράσει κάποιος αυτό το ταμπού, ότι δηλαδή, αν δεν είναι σε σχέση είναι «ελαττωματικός» και δεν αξίζει. Ιδίως αν είναι νέος και δεν έχει κάνει ακόμη σχέση, ή δεν έχει κάνει πολλές σχέσεις.

Είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί. Αν είσαι μόνος σου, θεωρείς, δεν μπορεί, κάποιο κουσούρι κουβαλάς σε αντίθεση με άλλους που είναι μέσα στις γκόμενες.

Πρόκειται για ακόμη ένα εξωτερικό κριτήριο αξιολόγησης και επιβεβαίωσης. Ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το τι λένε οι άλλοι για μας, παρά για το πώς νοιώθουμε εμείς. Πράγμα το οποίο είναι τουλάχιστον θλιβερό.

Ενδιαφερόμαστε για το τί θα σκεφτούν άνθρωποι που, πρακτικά, ούτε μας νοιάζουν ούτε τους εκτιμούμε. Ούτε μας γνωρίζουν, ούτε επιθυμούν να μας γνωρίσουν ποτέ. Αλλά μας νοιάζει το τί θα σκεφτούν για μας, αν δεν παντρευτήκαμε «στην ώρα μας».

Ας κάτσουμε να το σκεφτούμε λίγο λογικά. Τι σημαίνει, ότι είσαι μόνος σου;

Σημαίνει ότι είσαι ελεύθερος και προς ζήτηση. Αυτό και τίποτα περισσότερο. Πόσους και πόσους ανθρώπους δεν ξέρουμε που παραμένουν σε χάλια σχέσεις, μόνο και μόνο για να λένε πως κάτι έχουν. Πόσους και πόσες, που υφίστανται χειριστικούς, τοξικούς, ακόμη και βίαιους συντρόφους, απλά και μόνο επειδή κατά βάση φοβούνται να είναι μόνοι;

Μόνος δεν σημαίνει αποτυχημένος

Εδώ την πατάνε οι περισσότεροι. Μία σχέση που τελείωσε δεν σημαίνει ότι είναι αποτυχημένη και δεν σημαίνει ότι και οι σύντροφοι που κάποτε την απάρτιζαν είναι αποτυχημένοι, επειδή δεν είναι πια μαζί. Αποτυχημένος είναι όποιος παραμένει σε μία σχέση που δεν τον καλύπτει.

Ακούω ανθρώπους να λένε ότι θα παρέμεναν σε οποιαδήποτε σχέση, προκειμένου να μην είναι μόνοι τους. Και δεν ξέρω πώς να τους αντιμετωπίσω. Να τους φθονήσω, επειδή (προφανώς) δεν βρέθηκαν ποτέ σε μία πραγματικά τοξική σχέση; Από κείνες που μπορεί να σε αρρωστήσουν, στην κυριολεξία; Ή να τους λυπηθώ;

Σκέψου: Υπάρχει η μοναξιά του να είσαι μόνος. Και υπάρχει και ένα ακόμη χειρότερο είδος μοναξιάς. Εκείνο του να είσαι με κάποιον που σε κάνει να νιώθεις μόνος.

Από προσωπική πείρα σου το λέω. Όσο χάλια και αν περνάς μόνος σου, δεν συγκρίνεται με το να είστε κολλημένος σε μία άθλια σχέση. Υπάρχουν σχέσεις, πίστεψε με, που όταν τελειώνουν νιώθεις σαν να αποφυλακίστηκες.

Η μοναξιά, ακόμη και τις άσχημες εκείνες νύχτες που έρχονται και που νομίζεις ότι όλοι μα όλοι βρήκαν το ταίρι τους κι εσύ νιώθεις ένα με το χώμα, είναι πολύ προτιμότερη από μία άρρωστη σχέση.

Τουλάχιστον με τη μοναξιά σου έχεις την αξιοπρέπειά σου. Δεν αισθάνεσαι ότι ανέχεσαι τα μύρια όσα προκειμένου να μην είσαι μόνος σου, διότι αν μείνεις μόνος ποιος ή ποια θα γυρίσει να σε ξανακοιτάξει.

Μία τέτοια σχέση μπορεί να σε σημαδέψει. Να σου σακατέψει την ψυχολογία και να σέρνεις ζητήματα για χρόνια. Σου ποδοπατά την αυτοπεποίθηση, σε κάνει να πιστεύεις ότι αξίζεις τα χειρότερα. Σε βάζει στο ρόλο του θύματος που πρέπει να τιμωρηθεί σώνει και ντε. Και γιατί πιστεύεις ότι να είσαι μόνος σου είναι χειρότερο από αυτό το μαρτύριο, ένας Θεός μονάχα ξέρει.

Έχω γνωρίσει ανθρώπους που μπήκαν σε σχέσεις που εξαρχής θεωρούσαν ότι θα τους έβλαπταν, αλλά ήθελαν απλώς να ξεκολλήσουν από πάνω τους τη ρετσινιά του μόνου χωρίς σχέση. Και να κάνουν και σεξ, μην ξεχνιόμαστε.

Εγώ τα ίδια έκανα, μια φορά κι έναν καιρό. Μου πήρε χρόνια να καταλάβω ότι δεν με οδηγούσαν πουθενά τέτοιες σχέσεις, κι ακόμη περισσότερα χρόνια να γιατρέψω τα ψυχολογικά που μου άφηναν. Όσο μπακούρης, έρημος, απελπισμένος και αν αισθάνεσαι. Αν είναι να σέρνεις μετά τα κομμάτια σου απλώς δεν αξίζει τον κόπο.

Δες και το παρακάτω βίντεο για να καταλάβεις γιατί δεν αξίζει να θυσιάζεσαι για μια τοξική σχέση.

Μία σχέση δεν είναι το μαγικό ραβδάκι

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να βρουν μία σύντροφο θα τους λύσει αυτοστιγμής όλα τα προβλήματα. Πιστεύουν ότι θα φαντάζουν πιο επιτυχημένοι με κάποιον στο πλευρό τους. Με τη διαφορά ότι μία σχέση δεν σου λύνει τα προβλήματα.

Δεν σου αλλάζει τη ζωή, ίσως έχει ένα αντίκτυπο στο πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου. Αν είσαι ανασφαλής όσο είσαι μόνος, θα εξακολουθήσεις να είσαι ανασφαλής και μέσα στη σχέση. Ότι θα σε παρατήσει, ή δεν ξέρω τί άλλο. Μπορεί να νιώσεις όμορφα με την κοπέλα σου για κάποιο διάστημα, ναι. Αλλά μετά; Αν τη χάσεις τί θα κάνεις; Καλύτερα δεν ήσουν πριν, όταν δεν είχες τίποτα να χάσεις;

Αν δεν δουλέψεις με τον εαυτό σου και τις ανασφάλειές σου, με ή χωρίς κοπέλα, πάλι στα ίδια χάλια θα καταλήγεις.

Η σχέση μπορεί να σου προσφέρει συντροφικότητα και ένα σωρό άλλα πράγματα, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει εντελώς την κατάσταση. Και αυτό στην περίπτωση που δεν είναι εντελώς τοξική.

Να θυμάσαι επίσης ότι όσο πιο ανασφαλής είναι κάποιος, τόσο συχνότερα έλκει κοντά του τοξικούς και χειριστικούς ανθρώπους. Αν ελπίζεις λοιπόν να κουνήσεις το μαγικό σου ραβδάκι και να διορθώσεις τη γκρεμισμένη σου ύπαρξη μέσα από μία σχέση, πολύ φοβάμαι ότι θα απογοητευτείς.

Δεν θα καταφύγω στα κλισέ, αν δεν αγαπάς εσύ τον εαυτό σου γιατί να σε αγαπήσει ο οποιοσδήποτε, ή, αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, δεν μπορείς να αγαπήσεις κανέναν και τα λοιπά. Είναι καλό να είσαι με ανθρώπους, να έχεις παρέα, να έχεις μία σύντροφο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, επειδή δεν βρήκες κάποιον ή κάποια όπως την θες, είναι το τέλος του κόσμου. Είναι λάθος να επενδύεις σε άλλους για τη συναισθηματική σου ασφάλεια και ευτυχία. Είναι λάθος να θεωρείς ότι οι άλλοι στην οφείλουν. Οι περισσότεροι έχουν ήδη τα δικά τους προβλήματα. Κανείς δεν θέλει να φορτωθεί τα δικά μας, και αν αισθανθούν ότι αυτό περιμένουμε, απλώς θα τους διώξουμε από κοντά μας μία ώρα αρχύτερα.Ο μοναχικός δρόμος της εξέλιξης, Είναι ΟΚ να είσαι μόνος σου

Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος και μόνος σου

Μην παρεξηγηθώ εδώ. Δεν σου λέω να μην ψάχνεις να κάνεις μία σωστή σχέση. Δεν σου λέω πως είναι λάθος να την αποζητάς. Είμαστε κοινωνικά όντα εμείς οι άνθρωποι. Θέλουμε τη συντροφικότητα, την έχουμε ανάγκη. Αλλά μην μιζεριάζεις αν δεν βρήκες ακόμη αυτό που θες. Όσο πιο μίζερος είσαι, τόσο πιο αργά θα προσελκύσεις στη ζωή σου το κατάλληλο άτομο.

Υπάρχει βέβαια αρκετή πίεση από την κοινωνία σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Είναι σαν να νιώθεις ότι δεν σε κάλεσαν στο πάρτι ένα πράμα. Αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι αξίζεις, ακόμη και χωρίς να είσαι σε μία σχέση. Ακόμη και αν κανείς άλλος δεν το αναγνωρίζει. Πρέπει να το νιώθεις εσύ.

Αν δεν έχεις κοπέλα, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις φίλους που σε αγαπούν. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να περάσει καλά με την παρέα σου ή κάνοντας πράγματα για τον εαυτό σου. Και να θυμάσαι ότι το τέλειο δεν βρίσκεται ποτέ. Μην θεοποιείς μία κατάσταση και βαλαντώνεις στο κλάμα επειδή δεν τη βρίσκεις.

Το ξέρω πως είναι δύσκολο. Δείχνει άδικο, είναι άσχημο να είσαι μόνος σου. Είναι άδικο που κάποιοι άνθρωποι μπορεί να καταφέρνουν να κάνουν γνωριμίες ευκολότερα από άλλους.

Θες να μπορείς να γνωρίσεις γυναίκες που σου αρέσουν; Δες εδώ

Αλλά έτσι είναι τα πράγματα. Το ότι είναι άδικο να είσαι μόνος δεν σημαίνει ότι θα είσαι μόνος για πάντα και δεν σημαίνει ότι θα κάτσεις να μυξοκλαίς που δεν σου δώσανε να φας γλυκό, ενώ όλοι οι άλλοι αδειάζουν το βάζο.

Φρόντισε τον εαυτό σου, ακόμη και αν νιώθεις ότι σου είναι γραφτό να είσαι για πάντα μόνος σου. Δεν ξέρεις τι γίνεται αύριο, ή σε ένα μήνα. Δεν ξέρεις αν, παρόλο που θα έχεις την τέλεια σχέση, πάλι τα φέρει η ζωή και πεθάνεις μαγκούφης. Κανείς μας δεν ξέρει τι του επιφυλάσσεται.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.

Αν νομίζεις ότι μόνο μέσα σε μία σχέση μπορείς να λειτουργήσεις, απλώς, κάνεις λάθος. Επίσης κάνεις λάθος αν πιστεύεις ότι μπορείς να εξασφαλίσεις αιώνια ευτυχία μέσα από μία σχέση. Η μόνη σταθερά στη ζωή μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ας τα έχουμε καλά με τους εαυτούς μας, λοιπόν.

Δεν είσαι ελαττωματικός επειδή έτυχε να είσαι μόνος σου. Δεν είσαι αποτυχημένος. Απλώς δεν έχεις μία σύντροφο. Και είναι ΟΚ αυτό.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!