Βγες από το καβούκι σου: Τι είναι η Ντροπή και πως σε κρατάει πίσω - Men's Bible

Βγες από το καβούκι σου: Τι είναι η Ντροπή και πως σε κρατάει πίσω

Βγες από το καβούκι σου: Τι είναι η Ντροπή και πως σε κρατάει πίσω

Η ντροπή είναι κάτι που όλοι μας λίγο πολύ αντιμετωπίζουμε από καιρό σε καιρό. Για μερικούς ωστόσο η μάχη με την ντροπή και το κοινωνικό άγχος είναι μια μάχη μόνιμη.

Και αν και το συναίσθημα του να διστάζεις να μιλήσεις με τους άλλους είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο, αν δεν το διαχειριστείς σωστά, μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη ζωή και την ευτυχία σου.

Οι στενές σχέσεις και επαφές με τους άλλους ανθρώπους είναι καθοριστικός παράγοντας στην ικανοποίηση, την ευτυχία και την επιτυχία κάθε άνδρα. Και το να δέσεις με τους άλλους με έναν τέτοιο τρόπο, μπορεί να αποδειχτεί τιτάνια πρόκληση αν δε γνωρίζεις πως να επικοινωνείς με άνεση και σιγουριά.

Τι είναι η ντροπή;

Ντροπή ονομάζουμε αυτό το άβολο συναίσθημα της δυσφορίας, του φόβου, της έντονης ανησυχίας που αισθάνεσαι κάποιες φορές όταν αλληλεπιδράς με άλλους ανθρώπους. Και φυσικά μαζί με αυτό το συναίσθημα έρχονται παρέα διάφορα άλλα συμπτώματα, σωματικά αλλά και ψυχολογικά.

Οι παλμοί της καρδιάς ανεβαίνουν, ιδρώνεις και γίνεσαι περισσότερο αδέξιος στις κινήσεις σου. Επίσης η ντροπή αποτυπώνεται έντονα και στη συμπεριφορά σου, καθώς σε ωθεί να αποσύρεσαι κοινωνικά μένοντας σιωπηλός ή να περνάς στο άλλο άκρο μιλώντας γρήγορα και ακατάπαυστα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το μυαλό σου αρχίζει να παίζει παιχνίδια ξεκινώντας ένα καθοδικό σπιράλ αρνητικών σκέψεων. Αρχίζεις να πιστεύεις πως οι άλλοι γύρω σου σε παρατηρούν, σε κρίνουν αρνητικά, και φυσικά βλέπουν ξεκάθαρα όλες της ατέλειες και τα μειονεκτήματα σου.

Το πρόβλημα εδώ κρύβεται στο πρωτόγονο τμήμα του εγκεφάλου σου. Το κομμάτι εκείνο που πάρα τα χρόνια εξέλιξης και τεχνολογικής ανάπτυξης «βλέπει» σε κάθε κοινωνική επαφή μια μορφή απειλής. Μια ανάγκη για επιβίωση.

Φυσικά η ζωή σου όταν μιλάς με άλλους ανθρώπους στο μπαρ, στην εργασία, στο λεωφορείο κλπ, δεν κινδυνεύει. Υπάρχει κάτι άλλο όμως που ασυνείδητα διακυβεύεται και αυτό είναι η κοινωνική αποδοχή.

Για τους προγόνους μας, η απομόνωση και η εξορία από τη φυλή στην οποία ανήκαν σήμαινε θάνατο. Είμαστε φτιαγμένοι να επιβιώνουμε και να θριαμβεύουμε μαζί, σε συνεργασία ο ένας με τον άλλο, και όχι μόνοι μας σαν τις τίγρεις και τις αρκούδες.

Παρ’ ότι λοιπόν σήμερα η κοινωνική «απόρριψη» δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την επιβίωση μας, το πρωτόγονο πιθηκάκι μέσα στο μυαλό μας ακόμα αντιδράει με τον ίδιο τρόπο. Η βαθιά χαραγμένη επιθυμία να αποφύγουμε οτιδήποτε μπορεί να μας «ρίξει» στα μάτια των άλλων, μας οδηγεί συχνά σε παράλογες συμπεριφορές.

Βλέπουμε τα πάρτι, τις εξόδους και γενικά την επαφή με τους άλλους σα να μπαίνουμε σε μια σπηλιά γεμάτη δηλητηριώδη φίδια και φονικές αρκούδες.

Έτσι τι κάνουμε; Μα φυσικά τα αποφεύγουμε.

Τα αντικρουόμενα συναισθήματα

Για το ντροπαλό άνδρα, η απλή επικοινωνία με άλλους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι άλλοι είναι γοητευτικοί εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου, δημιουργεί μέσα του έναν πόλεμο συναισθημάτων.

Από τη μια θέλει την επαφή με τους άλλους γιατί αν μη τι άλλο έχει εξελιχθεί να την επιζητά. Μα κυρίως θέλει την ανταμοιβή που μπορεί να κρύβει μια τέτοια κοινωνική επαφή. Ερωτικές σχέσεις, φιλίες, καριέρες χτίζονται και βασίζονται πάνω στην ικανότητα μας να επικοινωνούμε ο ένας με τον άλλο.

Από την άλλη ωστόσο, το μυαλό του ντροπαλού άνδρα τρέχει και ζουμάρει στο ρίσκο και στον, σχεδόν πάντα, «φανταστικό» κίνδυνο. Ο κίνδυνος της κοινωνικής απόρριψης και της αμηχανίας είναι πάντα εκεί και σαν δράκος που φυλάει έναν θησαυρό τον κρατά μακριά από κάθε κοινωνική προσπάθεια.

Δυστυχώς, επειδή είναι στενά συνδεδεμένος με την επιβίωση μας, ο φόβος είναι το πιο ισχυρό συναίσθημα. Και σε αυτή την εσωτερική μάχη ανάμεσα στο να διεκδικήσει ο ντροπαλός άνδρας την κοινωνική ανταμοιβή ή να αποφύγει το ρίσκο, η αποφυγή συνήθως κερδίζει.

Θες να αποκτήσεις άνεση όταν φλερτάρεις με γυναίκες; Δες εδώ

Η ντροπή είναι κοινή

Κάτι που ο μέσος ντροπαλός άνδρας δυσκολεύεται να δει, είναι το γεγονός πως η ντροπή είναι κάτι κοινό και συνεπώς ανθρώπινο.

Η ανάγκη του να ανήκουμε σε μια ομάδα είναι παγκόσμια και βαθιά ριζωμένη μέσα μας. Αυτό κάνει το άγχος σε κοινωνικές περιστάσεις και την ντροπή εξαιρετικά κοινά συναισθήματα. Συναισθήματα που ακόμα και οι πιο εξωστρεφείς και κοινωνικοί άνθρωποι τα βιώνουν.

Κάποιοι αντιμετωπίζουν ένα πιο γενικευμένο είδος ντροπής και να αγχώνονται σε κάθε κοινωνική τους επαφή. Άλλοι μπορεί να μιλάνε με άνεση με όλους ωστόσο σε συγκεκριμένες περιστάσεις (όπως η εργασία ή το φλερτ) να τους κόβονται τα πόδια.

Η ντροπή λοιπόν δεν είναι κάτι σπάνιο, κάτι που αν το έχεις τότε σημαίνει πως έχεις πρόβλημα. Ωστόσο μπορεί να χρειάζεται να μάθεις πως να τη διαχειρίζεσαι και εδώ είναι που συνήθως οι πιο ντροπαλοί άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο.Βγες από το καβούκι σου: Τι είναι η Ντροπή και πως σε κρατάει πίσω

Η ρίζα του κακού

Αν και η ντροπή είναι ένα κοινό συναίσθημα που προέρχεται από τα αρχαία ένστικτα μας, τι είναι αυτό που κάνει κάποιον πιο ντροπαλό από άλλους;

Πολλοί πιστεύουν πως την κοινωνική άνεση είτε την έχεις είτε δεν την έχεις, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αν και τα γονίδια μπορούν να δώσουν σε κάποιον τη προδιάθεση να γίνει αργότερα πιο ντροπαλός και κοινωνικά αγχώδης, πάλι χρειάζεται το άτομο να περάσει από καταστάσεις και εμπειρίες που το σπρώχνουν σε αυτή τη κατεύθυνσή.

Παράγοντες όπως η σχέση του με τους γονείς του, η ανατροφή του, το αν μεγάλωσε ακούγοντας μόνιμα επικρίσεις και διορθώσεις, το πως έμαθε να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, το αν ήταν αποδεκτός από τους συνομήλικούς του στο σχολείο κλπ, παίζουν τεράστιο ρόλο.

Επίσης, τεράστιο ρόλο παίζει και η έλλειψή κοινωνικής εξάσκησης. Ένας σημαίνων παράγοντας ο οποίος κρύβεται πίσω και από τη ντροπή γενικά αλλά και από τη δυσκολία του ντροπαλού άνδρα να φλερτάρει.

Η επικοινωνία και η κοινωνική ευελιξία αποτελούν και αυτές δεξιότητες. Και ως δεξιότητες χρειάζονται ακόνισμα και ώρες πτήσεις μέχρι να είμαστε σίγουροι με τον εαυτό μας και τις ικανότητες του. Χωρίς όμως τακτική εξάσκηση, οι δεξιότητες αυτές φθίνουν και «σκουριάζουν» ή δεν αναπτύσσονται ποτέ πραγματικά.

Δεν είναι παράλογο που σήμερα που, χάρη στη τεχνολογία, μπορούμε να μιλάμε με περισσότερο κόσμο από ποτέ άλλοτε, όλο και περισσότεροι άνθρωποί έρχονται αντιμέτωποι με έντονη ντροπή και κοινωνικό άγχος σε κοινωνικές περιστάσεις.Βγες από το καβούκι σου: Τι είναι η Ντροπή και πως σε κρατάει πίσω

Η δύναμη του νου

Η βασική αιτία ωστόσο που νιώθουμε ντροπή και άγχος, δεν είναι άλλη από τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε. Και για την ακρίβεια, οι εσφαλμένες πεποιθήσεις, οι παραπλανητικές και αυθαίρετες εικασίες και φυσικά οι γνωστικές παγίδες στις οποίες όλοι οι άνθρωποι πέφτουμε θύματα.

Η αυθαίρετη πρόβλεψη πως θα πούμε ή θα κάνουμε κάτι που θα οδηγήσει σε κοινωνική απόρριψη πυροδοτεί το έντονο συναίσθημα του φόβου και της ντροπής. Αυτά με τη σειρά τους πυροδοτούν τα διάφορα σωματικά συμπτώματα όπως η ταχυπαλμία και ο ιδρώτας και τέλος η ντροπή αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά μας.

Είτε συμπεριφερόμαστε νευρικά και αμήχανα, είτε μένουμε άπραγοι καθώς το ρίσκο μοιάζει μεγάλο.

Όταν η απειλή απομακρυνθεί και τα πράγματα ηρεμήσουν μπορεί να νιώσουμε ανακούφιση όμως θα νιώσουμε και θυμό με τον εαυτό μας.

Γιατί τελικά θέλουμε την κοινωνική επαφή.

Όλο αυτό λοιπόν δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων και αποφυγής που διαιωνίζει τον εαυτό του.

Και αν έρχεσαι κι εσύ αντιμέτωπος με αυτόν τον φαύλο κύκλο, τότε ξέρεις πως θα πρέπει κάπου να τον κόψεις. Αν θες να αλλάξει κάτι θα πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικά. Και αν νιώθεις πως χρειάζεσαι βοήθεια σε αυτό μη διστάζεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!