Πώς να μην σε Κατακλύζουν τα Συναισθήματα σου - Men's Bible

Πώς να μην σε Κατακλύζουν τα Συναισθήματα σου

Πώς να μην σε κατακλύζουν τα συναισθήματά σου, Η Αμφιβολία θα είναι πάντα παρόν: Κάνε τη σύμμαχο σου

Πολύ συχνά και ειδικά σε δύσκολες περιόδους, μπορεί να βρεις τον εαυτό σου να κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα και να βιώνεις ένα μπλοκάρισμα που σε εμποδίζει να κάνεις το οτιδήποτε. Τι σημαίνει όμως το να σε κατακλύζουν τα συναισθήματα σου και πως μπορεί να σε επηρεάσει αυτό;

Αν ψάξουμε για τον ορισμό αυτού του κατακλυσμού συναισθημάτων θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η διαδικασία του να εστιάζεις στην μεγάλη εικόνα και να εφαρμόζεις εκεί τα προβλήματα που αφορούν μόνο ένα πράγμα.

Για παράδειγμα, προσεγγίζεις μία γυναίκα και για κάποιο λόγο η συναναστροφή σας δεν πήγε καλά. Γυρίζοντας σπίτι σου, τρέχεις και ξανατρέχεις το σενάριο στο κεφάλι σου και καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι καμία γυναίκα δεν σε θέλει ή ότι αν συνεχίσεις έτσι, πάντα θα αποτυγχάνεις.

Το κάνεις ασυνείδητα

Έτσι, εφαρμόζεις μία προβληματική κατάσταση σε όλες τις καταστάσεις. Αυτή η διαδικασία γίνεται σε ασυνείδητο επίπεδο και συχνά την εφαρμόζουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Για παράδειγμα, κοίτα το σπίτι σου. Αν είναι πλημυρισμένο από αντικείμενα που δεν τα χρειάζεσαι, αν έχει ξεχειλίσει από ρούχα και περιττά πράγματα, αν το κοιτάς κι αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να το καθαρίσεις ή να το μαζέψεις, τότε το κάνεις ήδη.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κατακλύζεις το μυαλό σου με μεγάλες, αόριστες σκέψεις. Αυτό είναι υπερβολικό για τον εγκεφάλου σου, αλλάζει η χημεία του και καταλήγεις σε ένα είδους πνευματικής ομίχλης, όπου είναι αδύνατον να συγκεντρωθείς σε ένα θέμα.

Έτσι, καταλήγεις να μην κάνεις τίποτα. όπως όταν σκέφτεσαι να προσεγγίσεις κάποια και αρχίζεις να τρέχεις στο μυαλό σου όλα τα πιθανά σενάρια απόρριψης.

Αυτός ο κατακλυσμός συναισθημάτων είναι ο σίγουρος δρόμος για τον καναπέ και την απραξία και μάντεψε που αλλού οδηγεί αυτό. Φυσικά στην αναβλητικότητα. Μήπως σου ακούγεται γνώριμο αυτό; Μήπως σου θυμίζει εκείνο το Σαββατοκύριακο που οι φίλοι σου βγήκαν έξω κι εσύ έκατσες στο σπίτι  και είδες όλο το Sons of Anarchy με τη μία;4 Τρόποι με τους οποίους παραμένουμε Παιδιά ως Ενήλικες, Πώς να μην σε κατακλύζουν τα συναισθήματά σου

Τι μπορείς να κάνεις όταν σε κατακλύζουν τα συναισθήματα;

Για αρχή πρέπει να εντοπίσεις αν αυτό που νιώθεις είναι όντως αυτός ο κατακλυσμός συναισθημάτων.

Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, απλά ακούγοντας τις λέξεις που χρησιμοποιείς (ή κάποιος άλλος). Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε, είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να εκφράσουμε προς τα έξω, τις εσωτερικές μας εμπειρίες. Δηλαδή, την αντίληψή μας για τον κόσμο και την πραγματικότητα. Για παράδειγμα:

-Τι έχεις;

-Όλα είναι χάλια. Όλα μου πάνε στραβά.

-Τι έχεις;

-Όλοι τα έχουν βάλει μαζί μου.

-Τι έχεις;

-Δεν με θέλει καμία. Όλες θα με απορρίψουν.

Αν κάποιο από τα παραπάνω παραδείγματα σου ακούγονται γνώριμα, τότε έχεις βιώσει αυτόν τον κατακλυσμό συναισθημάτων και μπορείς να καταλάβεις πόσο δύσκολο είναι να είσαι σε μία τέτοια κατάσταση.

Απόφυγε τις γενικεύσεις

Όταν παίρνεις ένα μεμονωμένο πρόβλημα και το εφαρμόζεις σε όλες τις καταστάσεις της ζωής σου, τότε δημιουργείς πανικό, άγχος και μία συναισθηματική θύελλα που μπορεί να σε οδηγήσει σε ολοκληρωτική παράλυση και μηδενική δράση.

Αυτές οι συναισθηματικές θύελλες αποτελούνται από μετα-συναισθήματα (όπως λέμε στο NLP). Για να το πούμε πιο απλά, είναι συναισθήματα που προκαλούνται από άλλα συναισθήματα. Μία αλυσίδα αντίδρασης σε μία κατάσταση.

Για παράδειγμα βιώνεις κάτι που σε εκνευρίζει, μετά θυμώνεις με τον εαυτό σου γιατί εκνευρίστηκες, μετά αισθάνεσαι ενοχές γιατί θύμωσες και έχασες τον έλεγχο, μετά αισθάνεσαι θλίψη για τις ενοχές που έχεις και τελικά κατακλύζεσαι από τα συναισθήματα σου. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για μέρες ή ακόμα κι εβδομάδες ολόκληρες.

Ποια είναι η λύση;

Όταν περνάς σε αόριστες σκέψεις, λοιπόν, είναι αναμενόμενο να σε κατακλύσουν τα συναισθήματά σου. Εφαρμόζεις ένα πρόβλημα σε όλες τις καταστάσεις και αμέσως σκέφτεσαι όλες τις καταστάσεις μαζί. Ποια είναι η λύση λοιπόν;

Πολύ απλά «κατεβαίνεις» από το αόριστο σε κάτι πιο συγκεκριμένο, ρωτώντας τον εαυτό σου «τι συγκεκριμένα» ή «Ποιον συγκεκριμένα» ή «Τι συγκεκριμένα είναι σημαντικό σε αυτή την κατάσταση;» και κατεύθυνε την σκέψη σου από το γενικό, στο ειδικό. Έτσι, αυτή η μία κατάσταση θα γίνει το σημείο εστίασης της σκέψης σου και θα μπορέσεις να πάρεις τον έλεγχο της κατάστασης.

Κάνε μία λίστα με όλα όσα σε απασχολούν και ξεκίνα, με προτεραιότητα, να τα λύνεις ένα ένα, ξεχνώντας τα υπόλοιπα μέχρι να τα ξανασκεφτείς. Έτσι, θα λειτουργήσεις με γνώμονα τα μικρά προβλήματα στη ζωή σου, που αποτελούν τις μεγαλύτερες κατηγορίες προβλημάτων που πιστεύεις ότι έχεις.

Θες να γίνεις πιο δυναμικός άνδρας; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!