Τα 5 Βήματα για να Εξελιχθείς ως Άνδρας - Men's Bible

Τα 5 Βήματα για να Εξελιχθείς ως Άνδρας

Τα 5 Βήματα προσωπικής ανάπτυξης για να Εξελιχθείς ως Άνδρας

Η προσωπική ανάπτυξη και η αυτοβελτίωση είναι δύσκολα χόμπι. Και αυτό γιατί απαιτούν να ψάξεις μέσα σου, να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου και να νικήσεις τις φοβίες σου.

Και όταν θέλεις να εξελιχθείς ως άνδρας και ως άνθρωπος αυτό δεν είναι εύκολο. Ειδικά όταν η πιο κοινή και κλισέ συμβουλή που ακούς κατά καιρούς είναι το «να είσαι ο εαυτός σου».

Στην πραγματικότητα αυτό που θες για να εξελίξεις τον εαυτό σου, είναι να γνωρίσεις τον εαυτό σου.

Και ενώ η εξέλιξη αυτή είναι διαφορετική για τον καθένα μας – καθώς δεν έχουμε όλοι τα ίδια όνειρα, στόχους, φιλοδοξίες – υπάρχουν κάποια βήματα τα οποία θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς ως άνδρας και να φτάσεις εκεί που θες όποιος και αν είναι ο στόχος σου.

#1 Κατάλαβε τι σε παρακινεί και γιατί

Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα των συναισθημάτων και όχι της λογικής. Και μπορεί με τη λογική να έχουμε φτιάξει μια όμορφη και αξιόλογη δικαιολογία που να αιτιολογεί τις πράξεις μας, όμως τα συναισθήματα μας και το ασυνείδητο μας είναι που κινούν τα νήματα.

Μπορεί αυτό που θα σου πω να σε σοκάρει όμως στην πραγματικότητα δε γνωρίζεις τι στ’ αλήθεια είναι αυτό που σε παρακινεί. Μπορεί να νομίζεις ότι ξέρεις, γιατί μπορείς να το εξηγήσεις με τη λογική, όμως οι βαθύτερες αιτίες του γιατί πράττεις και δρας με συγκεκριμένο τρόπο και γιατί κυνηγάς έναν συγκεκριμένο στόχο, μένουν αθέατες.

Το πρώτο βήμα λοιπόν για να εξελιχθείς ως άνδρας και ως άνθρωπος, είναι το «Γνώθι σαυτόν».

Και να είσαι σίγουρος πως αν, παρά τις εμπειρίες του παρελθόντος, επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη και μένεις στις ίδιες καταστροφικές συμπεριφορές, τότε αυτό σημαίνει πως δεν έχεις κατανοήσει τον εαυτό σου.

Πριν κάνεις το οτιδήποτε λοιπόν, χρειάζεται να ψάξεις πρώτα μέσα σου και να κατανοήσεις την εαυτό σου, τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα σου και να τα εξετάσεις. Άρχισε να ρωτάς τον εαυτό σου “Γιατί θέλω να το πετύχω αυτό;”, “Τι συναισθήματα νιώθω;”, “Τι θα σημαίνει για εμένα αν δε τα καταφέρω;”.Τα 5 Βήματα προσωπικής ανάπτυξης για να Εξελιχθείς ως Άνδρας

#2 Κατάλαβε πως οι πράξεις από μόνες τους δεν αρκούν

Σε αυτόν τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι της δράσης και άνθρωποι που αποφεύγουν συστηματικά ή καθυστερούν να δράσουν.

Οι πρώτοι έχουν καλύτερες πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους τους και αυτό είναι λογικό. Αν δεν κάνεις τίποτα, δε θα κερδίσεις και τίποτα.

Ωστόσο είναι λάθος να πιστεύει κάποιος πως η δράση από μόνης της είναι αρκετή.

Όχι, δεν είναι. Ένας άνθρωπος με διάθεση και θέληση μπορεί να αποτύχει εξίσου εύκολα με κάποιον που δεν έχει διάθεση και θέληση, όταν οι πράξεις του διακατέχονται από έλλειψη ελέγχου και κατεύθυνσης.

Το να πει κάποιος πως το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να πετύχεις τους στόχους σου και να εξελιχθείς ως άνδρας είναι να πράττεις, ισοδυναμεί με το να πεις πως ένα αμάξι μπορεί να κινηθεί μονάχα με τη μηχανή.

Δεν αρκεί να είσαι δραστήριος, χρειάζεται να έχεις στρατηγική, πλάνο και έλεγχο του εαυτού σου, αλλιώς χάνεις τον χρόνο σου. Γιατί όσο καλύτερος γίνεις στο να κατευθύνεις την ενέργεια σου, τις σκέψεις σου και τις πράξεις σου εκεί που χρειάζεται, τόσο πιο παραγωγικός θα είσαι.

Θες να εξελιχθείς στο φλερτ και τη ζωή; Δες εδώ

#3 Ανάπτυξε κριτική σκέψη

Για να εξελιχθείς ως άνδρας και ως άνθρωπος χρειάζεται επίσης να ακονίσεις την κριτική σκέψη σου. Να μάθεις δηλαδή να απορροφάς όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και να τις εξεργάζεσαι και να τις αναλύεις για να βγάλεις ένα συμπέρασμα.

Το να απορροφάς όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σημαίνει ότι θα πρέπει να ψάξεις για αυτές και όχι απλά να διαβάσεις ένα άρθρο στο Facebook ή να βασίζεσαι σε παλαιότερες αναμνήσεις.

Όσο περισσότερες πληροφορίες μαζεύεις για ένα θέμα, τόσο πιο εύκολα μπορεί να σχηματίσεις μια αντικειμενική άποψη για αυτό και να πάρεις μια ωφέλιμη απόφαση.

Αρκεί φυσικά να επεξεργαστείς τις πληροφορίες αυτές σωστά και όχι να τις ακολουθήσεις τυφλά.

Εκείνος που σκέπτεται κριτικά δεν ακολουθεί οδηγίες και συμβουλές απλά και μόνο για να ακολουθήσει άλλους. Σκέφτεται, αναλύει, κάνει την έρευνα του και έπειτα αποφασίζει.

#4 Κατάλαβε πως και οι άνθρωποι που δε συμπαθείς μπορεί να έχουν δίκιο

Μπορεί να μην «πας» κάποιον για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Μπορεί να μην σου αρέσουν οι απόψεις του, το στυλ του, ο τρόπος που εκφράζεται ή οτιδήποτε άλλο.

Αν όμως θες να βελτιωθείς και να εξελιχθείς ως άνδρας και ως άνθρωπος, πρέπει να μάθεις να παραγκωνίζεις τις προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες και να εξετάζεις αντικειμενικά αυτό που σου λέει κάποιος.

Αλλιώς, αφήνεις τον εαυτό σου εκτεθειμένο στην χειραγώγηση και την εκμετάλλευση.

Για παράδειγμα μια κλασική τακτική που επιστρατεύει μια εταιρία μαζικής ενημέρωσης όταν θέλει να εξυπηρετήσει μια συγκεκριμένη ατζέντα, είναι να μεταδίδει το αντίθετο μήνυμα, χρησιμοποιώντας αντιπαθείς στο ευρύ κοινό προσωπικότητες. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να στρέψει την κοινή γνώμη προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Αν λοιπόν μένεις μονάχα στο αν συμπαθείς ή όχι κάποιον για να καταλάβεις τι είναι σωστό και ποιος έχει δίκιο, τότε αφήνεις τις προκαταλήψεις και τις λογικές πλάνες να σε παραπλανήσουν.

Θα υπάρχουν λοιπόν φορές που οι άνθρωποι που δε συμπαθείς, θα έχουν δίκιο για κάτι. Εκείνος ο τύπος ή εκείνη η εταιρία που δε συμπαθείς, μπορεί να έχουν άδικο σε πολλά πράγματα, όμως μπορεί να έχουν δίκιο για μερικά άλλα. Από εσένα εξαρτάται να ωριμάσεις αρκετά ώστε να αποδεχτείς το γεγονός αυτό και να βλέπεις πέρα από μια λογική άσπρου/μαύρου.Τα 5 Βήματα προσωπικής ανάπτυξης για να Εξελιχθείς ως Άνδρας

#5 Αποδέξου το γεγονός πως έχεις άδικο όσο έχεις και δίκιο

Το τελευταίο βήμα για να εξελιχθείς ως άνδρας είναι να αναπτύξεις την ικανότητα να βγάζεις ένα συμπέρασμα για κάτι αλλά να μη μένεις εκεί. Να δοκιμάζεις και να προκαλείς τις πεποιθήσεις σου, τη γνώμη σου, τα συμπεράσματα σου σε κάθε ευκαιρία.

Αφιέρωσε χρόνο για να αποδεικνύεις στον εαυτό σου πως έχει άδικο και πως δεν τα ξέρει όλα. Όσο ωριμάζεις χρειάζεται να αναθεωρείς τα πιστεύω και τις πεποίθησεις που έχεις κάθε φορά που αποκτάς νέες εμπειρίες και πληροφορίες για τον κόσμο, τη ζωή και τον εαυτό σου.

Όπως είχε πει και o Muhammad Ali “Ένας άνθρωπος που πιστεύει στα 50 του όσα πίστευε και στα 20 του, έχει σπαταλήσει 30 χρόνια ζωής.

Το τελευταίο στάδιο της προσωπικής εξέλιξης είναι να αποδεχτείς πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ούτε καν τα πράγματα εκείνα για τα οποία σήμερα είμαστε 100% σίγουροι πως έχουμε δίκιο.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!