Τοξική Θετικότητα: Γιατί το να Σκέφτεσαι υπερβολικά θετικά σου κάνει Κακό - Men's Bible

Τοξική Θετικότητα: Γιατί το να Σκέφτεσαι υπερβολικά θετικά σου κάνει Κακό

Τοξική Θετικότητα: Γιατί το να Σκέφτεσαι υπερβολικά θετικά σου κάνει Κακό

Ζούμε σε έναν κόσμο που πλημμυρίζει από θετικά feel good μηνύματα. Όπου και αν κοιτάξεις, και ειδικά αν κοιτάξεις στο διαδίκτυο και τα social media, αυτό που θα δεις είναι χαμόγελα, κόσμο να περνάει καλά και να σου λέει ότι το ‘χεις και ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Μόνο που αυτό καταλήγει να γίνει τοξική θετικότητα.

Το μήνυμα είναι σαφές. Σκέψου θετικά και όλα πάνε καλά.

Είναι όμως έτσι;

Στην εποχή μας υπάρχει μια μόνιμη πίεση, να αντιμετωπίζεις συνεχώς τη ζωή και τα προβλήματα που συναντάς, με χαμόγελο και αισιοδοξία. Ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα κακό, η υπερβολή, όπως και σε όλα τα πράγματα, καταλήγει να σου κάνει κακό.

Τοξική θετικότητα

Το να διατηρείς την αισιοδοξία σου στα δύσκολα, όντως σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της ζωής. Όμως αυτό διαφέρει από το να προσπαθείς να κάνεις αυθαίρετες θετικές σκέψεις και να λες πως όλα θα πάνε καλά, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Η τοξική θετικότητα είναι ακριβώς αυτό. Η τάση για γενική και αυθαίρετη, δίχως κάποια βάση, θετική οπτική. Το πρόβλημα με αυτού του είδους τη θετικότητα είναι πως αποτελεί μια πλάνη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δε θέλουν να αφεθούν και να δείξουν τις αρνητικές πλευρές της ζωής τους. Έτσι πολλές φορές μπαίνουν στον πειρασμό να προσποιηθούν πως όλα πάνε καλά και κυρίως να νιώσουν ντροπή για τον εαυτό τους.

Το πρόβλημα με την τοξική θετικότητα είναι πως προκειμένου να δεις τα πράγματα θετικά και να αποφύγεις να νιώσεις άβολα ή αρνητικά, καταλήγεις να αρνείσαι την πραγματικότητα.

Αισθάνεσαι άσχημα που νιώθεις άγχος και ανησυχία για το μέλλον ή θάβεις τα πραγματικά σου συναισθήματα και φοράς ένα ψεύτικο χαμόγελο.

Το πρόβλημα με όλο αυτό είναι πως όταν αγνοείς ή πολεμάς τα αρνητικά σου συναισθήματα, τότε τα μεγενθύνεις.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως όταν κρύβουμε ή αρνούμαστε τα συναισθήματα μας, καταλήγουμε να νιώθουμε περισσότερο στρες και στην ουσία να εντείνουμε τα άβολα συναισθήματα, αντί να τα κατευνάζουμε.

Αυτό είναι λογικό.

Δεν είμαστε φτιαγμένοι να νιώθουμε χαρούμενοι και αισιόδοξοι όλη την ώρα και δεν γίνεται να το πετύχουμε.

Το να εξαναγκάζεις τον εαυτό σου να αντιμετωπίζει με υπερβολική θετικότητα τον πόνο, το άγχος, το φόβο και την αμφιβολία της ζωής, σε αναγκάζει να νιώθεις άσχημα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις.

Γι’ αυτόν το λόγο, το θέμα δεν είναι να λες «δεν πειράζει θα βρω άλλη» όταν χωρίζεις από μια μακροχρόνια σχέση, ενώ μέσα σου νιώθεις πληγωμένος. Το θέμα δεν είναι να είσαι υπερβολικά θετικός, αλλά ανθεκτικός και ρεαλιστικός.

Μην είσαι υπερβολικά θετικός, να είσαι ρεαλιστικός

Η αισιοδοξία είναι απαραίτητη για να προχωρήσεις και να πετύχεις. Αν δεν έχεις μέσα σου την ελπίδα ότι θα τα καταφέρεις, δύσκολα ξεπερνάς τις προκλήσεις που συναντάς. Το θέμα όμως είναι το πόσο ρεαλιστικά θετικός είσαι.

Αν για παράδειγμα μόλις σε απέλυσαν απ’ τη δουλειά σου και έχεις δάνεια και λογαριασμούς να πληρώσεις, το να λες «Εντάξει, όλα καλά πάνε, θα τα καταφέρω, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είναι μη ρεαλιστικό.

Αντίθετα χρειάζεται να βλέπεις τα πράγματα ρεαλιστικά. Να αναγνωρίσεις τη δυσκολία της κατάστασης και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να αποδεχτεί τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθει.

Από εκεί και πέρα να εστιάσεις στο επόμενο βήμα. Το θέμα δηλαδή δεν είναι να νιώθεις θετικά όλη την ώρα, αλλά να ασκείς τον έλεγχο σου μέσω των επιλογών και των αποφάσεων σου, ώστε να ξεπεράσεις το εμπόδιο που έχεις μπροστά σου.

Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος των συναισθημάτων. Να μας εστιάσουν την προσοχή σε κάτι συγκεκριμένο και να μας κινητοποιήσουν να φερθούμε με συγκεκριμένους τρόπους.Τοξική Θετικότητα: Γιατί το να Σκέφτεσαι υπερβολικά θετικά σου κάνει Κακό

Η απλή ερώτηση

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις είναι να κάνεις μια απλή ερώτηση στον εαυτό σου. Η ερώτηση είναι η εξής: «Τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω αυτή την κατάσταση;», «Πως μπορώ να ξεπεράσω αυτό το εμπόδιο;».

Αντί να λες αυθαίρετα πως όλα πάνε καλά, αυτό που θες είναι να αναζητήσεις λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις.

Δηλαδή να μη μείνεις άπραγος. Η τοξική θετικότητα απλά σε κρατάει παγιδευμένο σε ένα σημείο. Αντίθετα τα αρνητικά συναισθήματα συχνά σε βοηθούν να αναλάβεις δράση.

Αυτό είναι και το ζουμί της επιτυχίας. Όχι το να νιώθεις ευχάριστα όλη την ώρα, αλλά το να πράττεις κάθε φορά με τρόπο που σε φέρνει πιο κοντά στους στόχους σου και στα όσα θες να πετύχεις.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το πώς θα γίνεις άνδρας της δράσης στο φλερτ, δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!