4 πράγματα που πρέπει να Υποσχεθείς στον εαυτό σου (για να γίνεις καλύτερος Άνδρας) - Men's Bible

4 πράγματα που πρέπει να Υποσχεθείς στον εαυτό σου (για να γίνεις καλύτερος Άνδρας)

4 πράγματα που πρέπει να Υποσχεθείς στον εαυτό σου (για να γίνεις καλύτερος Άνδρας)

Το να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου θα σε βοηθήσει πολύ στη ζωή, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Να λοιπόν τι μπορείς να υποσχεθείς σε εσένα τον ίδιο για να βοηθηθείς.

Ανάμεσα στο στρες της ενήλικης ζωής, τις προκλήσεις της καριέρας μας και όλες τις δοκιμασίες που έρχονται στο δρόμο μας, είναι δύσκολο να χαράξουμε τη δική μας μοναδική πορεία.

Έτσι πολλές φορές είμαστε στον πειρασμό του να πάμε απλά όπως μας πάει η ζωή, κάτι που τελικά μπορεί να μας οδηγήσει μακριά από τους στόχους μας και την κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε.

Είναι δύσκολο να μείνεις στο δρόμο σου. Ναι, δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Όταν νιώθεις κάπως χαμένος και με αμφιβολίες στη ζωή σου, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να υποσχεθείς στον εαυτό σου, τα οποία και μπορούν να σε επαναπροσανατολίσουν στο να γίνεις ο άνδρας που θέλεις να είσαι.

#1 Να υποσχεθείς ότι θα είσαι έτοιμος όταν παρουσιαστεί μια ευκαιρία

Η ζωή δεν πάει πάντα όπως θα θέλαμε. Δεν είναι μια σταθερή άνοδος, αλλά ένα βουνό με πολλά ψηλώματα και κοιλάδες.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα ζούμε με συνεχείς κρίσεις. Αλλά από την άλλη η κατάστασή μας μπορεί να μην είναι τόσο καλή όσο ευχόμασταν.

Μπορεί να δουλεύουμε σε μια πρόχειρη δουλειά, ίσα για να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας, ενόσω περιμένουμε να ανοίξει η θέση των ονείρων μας. Μπορεί να προσπαθούμε ανέλπιδα να κάνουμε match σε εφαρμογές γνωριμιών με τη σωστή για εμάς γυναίκα. Μπορεί απλά να περιπλανιόμαστε μέσα στους μήνες, ελπίζοντας για μια ευκαιρία να κάνουμε κάτι ηρωικό, να σώσουμε μια κοπέλα από ένα φλεγόμενο κτήριο ή να παλέψουμε με τον ληστή που της άρπαξε την τσάντα.

Είναι εύκολο να ονειροπολούμε για αυτά τα πράγματα, αλλά τι γίνεται αν η τέλεια ευκαιρία όντως έρθει; Θα είμαστε πράγματι έτοιμοι;

Αν η ιδανική δουλειά ανοίξει τώρα, θα είμαστε ιδανικοί υποψήφιοι; Αν η τέλεια κοπέλα έρθει στο δρόμο μας, θα είμαστε ελκυστικοί σε αυτήν;

Πες αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι ότι όταν τρέχουμε με την καθημερινότητα, είναι εύκολο να ξεχάσουμε τους άλλους στόχους μας. Σίγουρα, μπορεί να φανταζόμαστε πόσο ωραία θα ήταν να ζούμε το όνειρο, αλλά κάνοντάς το, μπορεί να πιστέψουμε ότι είναι ακριβώς αυτό, ένα όνειρο.

Αν αυτές οι τέλειες ευκαιρίες παρουσιαστούν και είμαστε σκουριασμένοι από την απραξία και δεν μπορούμε να τις αξιοποίησουμε, τελικά θα πείσουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό ότι δεν φταίει που δεν είμαστε έτοιμοι, αλλά ότι δεν τις θέλαμε εξαρχής.

Αυτό δεν είναι καν ήττα, είναι προδοσία.

Γιατί μπορεί όντως να μην μπορείς να έχεις ακριβώς αυτό που θέλεις, αλλά, τι στο καλό, μπορείς να υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι θα το προσπαθήσεις. Ότι θα είσαι έτοιμος.

Με ότι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα μας: περισσότερη γυμναστική, εύρεση οικονομικών πόρων, νέες δεξιότητες, εξάσκηση στο φλερτ κλπ κλπ.

Θυμήσου, ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στον κόσμο από το να σκέφτεσαι στα γεράματά σου:  «τι θα γινόταν αν…»

#2 Να υποσχεθείς ότι θα δώσεις τον δικό σου ορισμό του τι σημαίνει Άνδρας

Αν σου ζήταγα να σκεφτείς τον πιο άνδρα από τους άνδρες, τι εικόνα θα σου ερχόταν στο μυαλό;

Ίσως ένας πανήψηλος και γεροδεμένος ξυλοκόπος. Ίσως ένας γυμνασμένος και σκληρός τύπος. Ίσως ένας μαφιόζος που όλοι τρέμουν. Ίσως κάποιος σαν το Ράμπο. Ίσως κάποιος που είναι καλός με τις γυναίκες, όπως ο Τζέιμς Μποντ. Ίσως κάποιος πολύ δυναμικός που πάντα παίρνει αυτό που θέλει, χωρίς να χρειάζεται να λέει «συγγνώμη» ή «παρακαλώ».

Αν σου έρχονται και εσένα τέτοιες εικόνες στo μυαλό, τότε είναι καιρός να υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι θα ξανασκεφτείς τι σημαίνει άνδρας. Όσο μετράμε τον εαυτό μας απέναντι σε τέτοια πρότυπα, δεν θα είμαστε ποτέ ελεύθεροι να γίνουμε ο καλύτερος και πιο αυθεντικός εαυτός μας. Και αυτό είναι το πιο αντρικό πράγμα που μπορείς να κάνεις.

Βλέπεις, όλοι μας έχουμε απορροφήσει κάποιες τοξικές ιδέες για το τι σημαίνει άνδρας, ιδέες που μας περνάει η pop κουλτούρα και τα ΜΜΕ.

Πως μπορείς να ξεφύγεις από αυτό; Θα χρειαστεί να υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι συχνά πυκνά θα επανεξετάζεις μέσα σου τι είναι αυτό που κάνει κάποιον άνδρα.

Θα χρειαστεί να εκθέσεις τον εαυτό σου σε νέα ερεθίσματα, δεξιότητες, ικανότητες και απόψεις που ίσως αυτή τη στιγμή να μην είναι καν στο ραντάρ σου. Και αυτό δεν έχει μόνο εφαρμογή σε πρακτικές δεξιότητες, όσο κυρίως στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας.

(ή με τον τρόπο που δεν διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας)

Η αλήθεια είναι ότι κάπου στην πορεία μπερδέψαμε το ψύχραιμος με το ανέκφραστος. Τα συναισθήματα, αυτό το σημαντικό κομμάτι που κάνει εμάς τους ανθρώπους τόσο αποτελεσματικούς και δυναμικούς, έχουν κακώς θεωρηθεί ως οι εχθροί της λογικής και της σκέψης, αντί ως συμπληρωματικό εργαλείο.

Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί άνδρες να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους εντελώς.

Έχουμε ξαναμιλήσει για το πόσο καταστροφικό είναι αυτό. Το να τα καταπιέζουμε όμως δεν μας δίνει τον έλεγχο. Μας δίνει την ψευδαίσθηση του ελέγχου.

Το να κλάψεις για κάτι που σε στεναχωρεί είναι εξίσου ανδρικό με το να κόψεις ένα δέντρο ή να ρίξεις μια μπουνιά σε έναν καυγά. Αν ζεις τη ζωή σε αρμονία με τα συναισθήματά σου, είσαι πιο άνδρας απ’ ότι αν τα θάβεις. 4 πράγματα που πρέπει να Υποσχεθείς στον εαυτό σου (για να γίνεις καλύτερος Άνδρας)

#3 Να υποσχεθείς ότι θα φύγεις από την κατάσταση που δεν έχει πια νόημα

Αυτό είναι ίσως και το πιο δύσκολο πράγμα που μπορείς να υποσχεθείς στον εαυτό σου. Όσο κι αν δεν φαίνεται εκ πρώτοις λογικό, το να φεύγεις από μια κατάσταση που δεν λειτουργεί μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα.

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς από την καθημερινότητα και να χάσεις επαφή με το τι ήθελες να καταφέρεις.

Ίσως ανέχεσαι μια χάλια δουλειά απλά και μόνο επειδή λες ότι είναι προσωρινή. Το αφεντικό σου είναι σκέτος σαδιστής και οι πελάτες αγενέστατοι, αλλά λες ότι πρέπει να το ανεχτείς επειδή δεν υπάρχουν δουλειές. Και ενώ αυτή είναι μια αλήθεια, το πιο πιθανό είναι να γυρνάς σπίτι τόσο απογοητευμένος και εξαντλημένος κάθε βράδυ που δεν θα έχεις ενέργεια να κυνηγήσεις τους βασικούς σου στόχους και όνειρα.

Ή ίσως είσαι σε μια σχέση που ακόμα και στα καλύτερά της δεν σε ενθουσιάζει ή που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Μπορεί να ήταν καλή, αλλά να έχασε τα υγιή στοιχεία της και την συνεισφορά της στη ζωή σου καθώς αλλάζουν οι ανάγκες σου.

Το να φύγεις όμως από τη σχέση δεν σου είναι εύκολο. Σίγουρα, δεν είναι αρκετά καλή αλλά ο φόβος της αλλαγής μπορεί να είναι χειρότερος από το να προσπαθήσεις να αγνοήσεις τα στοιχεία που την κάνουν κακή. Αυτός όμως είναι ένας θλιβερός και άσχημος λόγος για να είσαι σε σχέση και σίγουρα δεν είναι αρκετός για να κρατήσει σε βάθος χρόνου.

Επιπλέον, πάντα κυκλοφορούν ιστορίες από γάμους που παραπαίουν και είναι στο χείλος του διαζυγίου, και όμως τελικά σώζονται το τελευταίο δευτερόλεπτο μέσα από σκληρή δουλειά. Και όντως συμβαίνει, και όντως υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να το κάνουν και να φτιάξουν τη σχέση τους και τη ζωή τους.

Αλλά υπάρχουν και φορές που το να τελειώσεις τη σχέση είναι το σωστό πράγμα που μπορείς να κάνεις και βοηθάει κι αυτό να φτιάξεις τη ζωή σου. Το δύσκολο είναι να ξέρεις σε ποιο από τα δύο ενδεχόμενα βρίσκεσαι.

Οπότε για αρχή κάνε τη δουλειά που απαιτείται.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να παλέψεις και να ιδρώσεις για πράγματα που σε παθιάζουν.

Να υποφέρεις απλά για να υποφέρεις; Ή ακόμα χειρότερα, να υποφέρεις επειδή φαίνεται πιο εύκολο από το να προσπαθήσεις να αλλάξεις; Αυτό είναι εντελώς άλλο θέμα.

Για τη δική σου ψυχική υγεία, πρέπει να υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι δεν θα είσαι πολύ περήφανος ώστε να διστάσεις να τελειώσεις κάτι που έχει χάσει το νόημά του.

Και όχι μόνο για σένα, αλλά και για την κοπέλα. Μην ξοδεύεις τον χρόνο κανενός σε μια σχέση επειδή δεν έχεις το θάρρος να την τελειώσεις. Δεν είναι ήττα το να φύγεις από μία κατάσταση που δεν είναι καλή για εσένα.

Θες να μπορείς να διαχειριστείς την προσωπική σου ζωή σαν πραγματικός άνδρας; Δες εδώ

#4 Να υποσχεθείς ότι θα σηκωθείς ξανά στα πόδια σου όταν πέσεις

Περισσότερο από κάθε τι άλλο, η επιτυχία μας έχει να κάνει με το να σηκωνόμαστε κάθε φορά που πέφτουμε, κάθε φορά που αποτυγχάνουμε.

Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να υποσχεθείς στον εαυτό σου.

Γιατί θα πέσεις, αυτό είναι βέβαιο.

Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας και τις αγαθές προθέσεις μας, θα υπάρξουν φορές που θα αποτύχουμε. Και ξέρεις κάτι; Αυτό είναι οκ. Η αποτυχία είναι μέρος της ζωής.

Και είναι στο χέρι μας να πάρουμε μαθήματα από αυτήν και να μην την αφήσουμε να μας καταστρέψει.

Ίσως σου ακούγεται κάπως μελό, αλλά η απλή αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο άσπρο ή μαύρο.

Λένε ότι θα γυμνάζονται κάθε μέρα, και μόλις χαθεί μια μέρα, τα παρατάνε: «Φτου, απέτυχα». Τι τους εμποδίζει όμως από το να γυμναστούν πάλι την επόμενη μέρα; Ή την μεθεπόμενη;

Το πρόβλημα εδώ έχει να κάνει με την αγάπη μας για την «τελειότητα». Ματαιόδοξοι όπως είμαστε οι άνθρωποι, νοιαζόμαστε περισσότερο για το να είμαστε αψεγάδιαστοι, πάρα για το να προχωράμε προς τους στόχους μας.

Το αποτέλεσμα είναι να μην πιέζουμε τον εαυτό μας να βγει από τη ζώνη άνεσής του, υπό το φόβο του να μην επιβεβαιωθεί αυτό που υποπτευόμασταν, ότι είμαστε απλά άνθρωποι.

Όπως και με το προηγούμενο θέμα που αναλύσαμε, και εδώ οι ρίζες του κακού βρίσκονται στην υπερηφάνεια μας: Στηρίζουμε όλη μας την αυτοεκτίμηση όχι στην επίτευξη κάποιου στόχου, αλλά στην απουσία της αποτυχίας.

Φυσικά αυτό προσφέρει μόνο μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Ο κόσμος είναι σκληρό μέρος. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, θα αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας αμηχανία ή αποτυχία, ας μας βοηθήσουν έστω λοιπόν να μάθουμε και κάτι.

Ας μάθουμε λοιπόν να αντιμετωπίζουμε την αποτυχία, σαν ένα στραβοπάτημα, παρά σαν εμπόδιο. Γιατί η πραγματική αποτυχία είναι να πέσουμε και να μην σηκωθούμε ξανά.

Ακόμα και ένα μικρό βήμα μετράει σαν πρόοδος, αρκεί να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!