Μην προσπαθείς να είσαι Τέλειος - Men's Bible

Μην προσπαθείς να είσαι Τέλειος

Πρώτη Εντύπωση: Γιατί το πως παρουσιάζεσαι στον κόσμο έχει σημασία, Μην προσπαθείς να είσαι Τέλειος, 4 λάθη και 4 κινήσεις για να χτίσεις καλή πρώτη εντύπωση, τελειομανία

Θα είμαι ειλικρινής. Το «Μην προσπαθείς να είσαι τέλειος» στον τίτλο δε σημαίνει πως πρέπει να χαμηλώσεις τα στάνταρ και τις προσδοκίες σου. Η τελειομανία, κάποιες φορές σε κάποια πράγματα, βοηθάει, μέχρι ένα σημείο τουλάχιστον.

Όμως το θέμα είναι πως δημιουργεί ένα παράδοξο. Οι άνθρωποι που αναζητούν την τελειότητα συνήθως φοβούνται περισσότερο απ’ τους υπόλοιπους την αποτυχία και προσπαθούν να προστατευτούν με κάθε τρόπο απ’ αυτήν.

Και στην προσπάθεια τους αυτή, καταλήγουν να ασχολούνται υπερβολικά με λεπτομέρειες που ελάχιστο ρόλο παίζουν στο αποτέλεσμα. Καταναλώνουν αχρείαστα χρόνο και ενέργεια, κοπιάζουν και στο τέλος πολλές φορές καταλήγουν να πετυχαίνουν το αντίθετο απ’ αυτό που θα ήθελαν.

Η τελειομανία, τις περισσότερες φορές, είναι μια καλά μασκαρεμένη εκδοχή των φόβων και των ανασφαλειών σου. Σου αρέσει μια κοπέλα στη σχολή, θέλεις να της πιάσεις κουβέντα και να της ζητήσεις να βγείτε.

Όμως δεν έχεις πολύ εμπειρία στο φλερτ. Δεν έχεις ξαναπροσπαθήσει να φλερτάρεις κάποια και νιώθεις ότι αυτή τη στιγμή δεν είσαι έτοιμος να το κάνεις και αν της μιλήσεις εκείνη για τον Χ, Ψ λόγο θα σε απορρίψει.

Έτσι αφήνεις το χρόνο να κυλάει, και προσπαθείς να φτάσεις τον τέλειο εαυτό σου όπως τον έχεις στο μυαλό σου. Ψάχνεις για το τέλειο στυλ και ντύσιμο για να της κάνεις εντύπωση. Διαβάζεις για έξυπνες ατάκες για να την κάνεις να γελάσει και να την εντυπωσιάσεις. Περιμένεις την τέλεια και ιδανική στιγμή για να της μιλήσεις.

Όλα αυτά όμως δεν πρόκειται να σε βοηθήσουν ιδιαίτερα.

Γιατί πρώτον εστιάζεις υπερβολικά στο να κάνεις καλή εντύπωση και να προσπαθείς να παραστήσεις κάτι που δεν είσαι.

Και δεύτερον όσο περισσότερο αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις το φόβο της απόρριψης και να της μιλήσεις, συνεχίζεις να μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να «ψηθεί» και να αποκτήσει μια κάποια εμπειρία στο θέμα του φλερτ.Πως να πιστέψεις στον Εαυτό σου!, Μην προσπαθείς να είσαι Τέλειος

Η τελειότητα είναι ατελής

Η λύση στην τελειομανία και στην συναισθηματική ορμή που νιώθεις να είσαι τέλειος είναι απλή. Δε χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου να σταματήσει να βάζει τα δυνατά του, ούτε χρειάζεται να συμβιβαστείς με μετριοπαθείς στόχους και επιθυμίες.

Είναι λογικό να θέλεις το καλύτερο για τον εαυτό σου και να έχεις φιλοδοξίες. Αυτό ωστόσο που χρειάζεται να κάνεις είναι να καλλιεργήσεις περισσότερη κατανόηση και συμπόνια προς τον εαυτό σου όταν κάνει κάποιο λάθος ή όταν δεν καταφέρνει να είναι όσο τέλειος θα ήθελες να είναι.

Επίσης χρειάζεται να εξασκηθείς με το να δέχεσαι το αρκετά καλό ως αρκετά καλό και όχι ως κάτι λειψό το οποίο θέλει περισσότερο «γυάλισμα» για να είναι αποδεκτό.

Μια καλή τακτική που μπορείς να εφαρμόσεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αντιμετωπίσει την τελειομανία, να παίρνεις πιο γρήγορα δυναμικές αποφάσεις και να δρας με μεγαλύτερη αμεσότητα είναι να βλέπεις τα πράγματα αναλογικά.

Όταν κάτι είναι 80% του ιδανικού μπορείς να θεωρήσεις ασφαλές ότι είναι αρκετά καλό και δεν χρειάζεται να σπαταλήσεις περισσότερο χρόνο, κόπο και πόρους για να το φτάσεις στο τέλειο 100% που έχεις στο μυαλό σου.

Προφανώς αυτή η αναλογία είναι σχετικά αυθαίρετη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα πάντα, όμως λίγο πολύ η ιδέα είναι να βοηθήσεις τον εαυτό σου να μην ασχολείται με αχρείαστες λεπτομέρειες εκτός και αν είναι μεγάλη ανάγκη.

Τέλος, χρειάζεται να ενστερνιστείς τη φιλοσοφία πως μπορείς μεν να προσπαθείς για το καλύτερο, όμως η αποτυχία σου να το πετύχεις δε σημαίνει ότι είσαι ατελής ή ότι αυτό λέει κάτι για την προσωπική σου αξία.

Αξίζεις, ανεξάρτητα απ’ το αν πετύχεις εκείνο τον μεγαλεπήβολο στόχο που έχεις στο μυαλό σου ή όχι.

Όταν περιμένεις την τελειότητα από τους άλλους

Αυτός που προσπαθεί να είναι τέλειος δεν έχει μονάχα μεγάλες απαιτήσεις απ’ τον εαυτό του, συχνά πυκνά έχει μεγάλες και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις και από τους ανθρώπους γύρω του.

Αυτές οι υπερβολικές προσδοκίες αφήνουν βαθιά το στίγμα τους στις σχέσεις που κάνει ο τελειομανής με αποτέλεσμα αυτές να χαρακτηρίζονται από συχνούς τσακωμούς αλλά και ο ίδιος σπάνια να είναι ικανοποιημένος απ’ τους συντρόφους του.

Και σε αυτήν την περίπτωση για να αντιμετωπίσεις την τελειομανία σου χρειάζεται να εξασκήσεις κάποιες ψυχολογικές δεξιότητες.

Για αρχή χρειάζεται να αντιληφθείς πως οι υπερβολικές απαιτήσεις, η τάση να δέχεσαι μονάχα το ιδανικό ως αποδεκτό σου κοστίζει στην προσωπική σου ζωή.

Είτε γιατί σε εμποδίζει να καταλήξεις σε μια σύντροφο η οποία μπορεί να μην είναι 100% όπως τη θέλεις αλλά με την οποία να ταιριάζεις και μπορείς να συνάψεις μια ποιοτική σχέση μαζί της.

Είτε γιατί κάθε σχέση σου στιγματίζεται από συνεχείς καυγάδες που προκαλούν τα σχόλια σου και οι υποδείξεις σου.

Δεύτερον χρειάζεται να εξασκήσεις την κατανόηση και τη συμπόνια. Αυτό ακούγεται εύκολο όμως δεν είναι πάντα και δεν είναι για όλους. Κι αυτό γιατί η κατανόηση και η συμπόνια αποτελούν δεξιότητες τις οποίες τις καλλιεργείς.

Όσο περισσότερο μπορείς να αντιληφθείς γιατί κάποιος δυσκολεύεται να αγγίζει τις υπερβολικές προσδοκίες σου, σε τόσο καλύτερη θέση είσαι να σχετιστείς μαζί του. Και σε τόσο καλύτερη θέση θα είσαι να συνάψεις ποιοτικές και πραγματικές σχέσεις.

Θες να γίνεις καλύτερος άνδρας; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!