Ανδρικός Ανταγωνισμός: Πως να τον αντιμετωπίσεις - Men's Bible

Ανδρικός Ανταγωνισμός: Πως να τον αντιμετωπίσεις

Ανδρικός Ανταγωνισμός: Γιατί οι Άνδρες ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας;

Μ’ αρέσει να γράφω για πραγματικές δυσκολίες. Για αληθινές καταστάσεις και ανθρώπους που βιώνουν αληθινά προβλήματα. Και γι’ αυτό ήρθε η ώρα να μιλήσω και για ένα θεμα που επιρεάζει όλους τους άνδρες και τις μεταξύ μας σχέσεις. Και όπως κατάλαβες ο ανδρικός ανταγωνισμός είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει σήμερα.

Πολύ συχνά μιλάμε για την αντρική φιλία και πόσο σημαντική είναι. Για τους άντρες που στηρίζουν ο ένας τον άλλο και για το πόσο λείπει αυτό από την κοινωνία μας.

Στην έλλειψη αυτής τις φιλίας στις μέρες μας θα μείνω λίγο παραπάνω και θα εμβαθύνω. Αναρωτιέμαι πότε ξεκίνησε αυτό το παιχνίδι δύναμης και αν ήταν πάντα έτσι. Πολύ συχνά μιλάω με πολλούς από εσάς και συχνά ακούω το ίδιο πράγμα.

«Υπάρχει κάποιος στη δουλειά που προσπαθεί να με υποτιμήσει για να φανεί αυτός καλύτερος». Αναρωτιέμαι λοιπόν, πως καταλήξαμε σε αυτές τις συμπεριφορές; Τι είναι αυτό που μας ωθεί στο να έχουμε τέτοια συμπεριφορά και αντίστοιχα, στο να δεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές;Αντρικός ανταγωνισμός στην εργασία σου

Ανδρικός ανταγωνισμός: Που συναντάμε ανταγωνιστικούς άνδρες;

Όπου μπορείς να φανταστείς. Τέτοιες συμπεριφορές συναντάμε συνήθως μέσα στο χώρο εργασίας και είναι αναμενόμενο, γιατί μιλάμε για ανταγωνιστικά περιβάλλοντα. Εκεί θα συναντήσεις υπεύθυνους, προϊστάμενους και διευθυντές που παρόλο που έχουν αξίωμα εξακολουθούν να έχουν την ανάγκη να «καπελώσουν» τους υπόλοιπους άντρες που έχουν γύρω τους.

Το δύσκολο είναι όταν έχεις τέτοιες συμπεριφορές μέσα στο σπίτι σου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μεγαλώνουν σε τέτοια περιβάλλοντα, με πατεράδες και παππούδες που συστηματικά προσπαθούν να υπερισχύσουν των παιδιών τους.

Εκεί γίνεται δυσκολότερη η διαχείριση, γιατί σε αντίθεση με το εργασιακό περιβάλλον, ο οικογενειακός ανταγωνισμός είναι δυσκολότερος να αντιμετωπιστεί. Εξάλλου μεγαλώνουμε με αυτές τις αξίες, οπότε γίνεται ακόμα δυσκολότερο να τις αλλάξουμε.

Γιατί το κάνουμε;

Αν είσαι άνθρωπος που εφαρμόζει τέτοιες συμπεριφορές, το πιο πιθανό είναι να μη διαβάσεις ποτέ αυτό το άρθρο, αλλά μπορώ πάντα να ελπίζω. Γιατί όμως κάποιος να φτάσει να κάνει κάτι τέτοιο; Ποια είναι η ανάγκη που καλύπτει και εν τέλει, τα καταφέρνει;

Η πρώτη ανάγκη που καλύπτει είναι η ανάγκη για σημαντικότητα. Ξέρω ότι όλοι θέλουμε να αισθανόμαστε σημαντικοί, ότι θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε απλά, μικρά γρανάζια σε ένα τεράστιο σύστημα που δε θα μας προσέξει ποτέ αλλά η αλήθεια είναι ότι έτσι είναι. Ο κάθε ένας από εμάς είναι σημαντικός. Πρωτίστως για τον εαυτό του και έπειτα για τα άτομα του άμεσου οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Όταν συναντάς έναν τέτοιο άνθρωπο, το πρώτο που χρειάζεται να θυμάσαι είναι ότι βιώνει την ανασφάλεια. Δε ξέρει αν είναι αρκετά σημαντικός και ο καλύτερος τρόπος (στο μυαλό του), για να το αποδείξει, είναι να μειώσει τα άτομα που έχει στο άμεσο περιβάλλον του. Έτσι, θα κάνει ότι μπορεί  για να τα υποτιμήσει, να τα μειώσει και ταυτόχρονα να δείξει πόσο καλύτερος είναι. Αυτό συνήθως θα το κάνει με το να κάνει φιγούρα το πόσα χρήματα έχει και γι’ αυτό πολλές φορές πιάνουμε τους εαυτούς μας να κατηγορούμε αυτούς που έχουν πολλά χρήματα.

Γιατί το δεχόμαστε;

Όσοι δεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές είναι γιατί κακώς, έχουμε αποδεχτεί αυτό το ρόλο μας. Το ρόλο του υποδεέστερου, που πρέπει να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές γιατί έτσι πρέπει. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το βιώνουμε. Όσοι έχουν μεγαλώσει σε τέτοια περιβάλλοντα, έχουν συνηθίσει αυτές τις συμπεριφορές από γονείς, θείους, παππούδες και πάει λέγοντας.

Πολλοί από εμάς λοιπόν, τις θεωρούμε φυσιολογικές  και μάλιστα όταν καταφέρνουμε να αντιστρέψουμε τους ρόλους, υιοθετούμε την ίδια συμπεριφορά, θεωρώντας ότι το έχουμε πλέον κερδίσει, αφού περάσαμε και εμείς τα ίδια.

Αν έχεις πάει στο στρατό, είμαι σίγουρος ότι έχεις βιώσει την «καταπίεση» των παλιών και ίσως την εξάσκησες κι εσύ όταν «πάλιωσες», ακριβώς γιατί πλέον το είχες κερδίσει.

Ανρικός ανταγωνισμός: Δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να καταφέρεις να σπάσεις τον κύκλο και να αρχίσεις να σκέφτεσαι και να λειτουργείς διαφορετικά. Πόσο απαραίτητο σου είναι να ασκήσεις τέτοιες συμπεριφορές; Αν ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου και αισθανθείς δυνατός και σίγουρος για τον εαυτό σου, δε θα έχεις την ανάγκη να μειώσεις άλλους ανθρώπους για να φανείς καλύτερος εσύ.

Στις αρχέγονες, παραδοσιακές δομές κοινωνίας, η εκπαίδευση των αγοριών ήταν ευθύνη και υποχρέωση όλων των αντρών του οίκου ή της κοινωνικής δομής, οπότε όλοι μεγάλωναν και εκπαιδεύονταν με έναν συλλογικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας. Εκεί, ήταν απαραίτητο να λειτουργήσεις ομαδικά για την ευημερία της ομάδας.

Έχοντας αυτό στο μυαλό σου, σκέψου τι χρειάζεται να μάθεις, να δεις, να ακούσεις, για να καταλάβεις ότι είσαι μοναδικός, ιδιαίτερος και σημαντικός για τον εαυτό σου και τους άλλους.

Σκέψου πόσο καλό θα έκανε σε εσένα και σε άλλους, αν βοηθούσες τους γύρω σου αντί να προσπαθείς να βγεις από πάνω και αν είσαι στην άλλη πλευρά, σκέψου τι χρειάζεται να κάνεις για να σταματήσεις να είσαι αποδέκτης τέτοιων συμπεριφορών.

Σπάσε τον κύκλο και γίνε καλύτερος.

Αν θες να σπάσεις τον κυκλο και να γίνεις καλύτερος στην επικοινωνία, δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!