Δεν υπάρχουν Μαγικές Λύσεις και Ατάκες - Men's Bible

Δεν υπάρχουν Μαγικές Λύσεις και Ατάκες

Δεν υπάρχουν Μαγικές Λύσεις και Ατάκες

Ένα πρόβλημα που βλέπω συχνά είναι ότι ο κόσμος πιστεύει στις μαγικές λύσεις.

Πιστεύει ότι υπάρχει ένα πράγμα, ό,τι και αν είναι αυτό, που αν το είχαν, θα λύνονταν αυτόματα όλα τους τα προβλήματα. Για άλλους είναι το τέλειο σώμα, για άλλους το σούπερ ντύσιμο, για άλλους το αμάξι, οι ιδανικές ατάκες, η ακριβοπληρωμένη δουλειά, το μοντέρνο διαμέρισμα.

Φτάνουν μάλιστα να ισχυρίζονται ότι, ο λόγος που δεν μπορούν να έχουν μια σωστή σχέση, είναι ότι τους λείπει αυτό το ένα μαγικό πράγμα. Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι περισσότερες γυναίκες, περισσότερο σεξ και περισσότερες γνωριμίες θα τους έφερναν αυτομάτως την ευτυχία.

Ψάχνουν για το κοκαλάκι της νυχτερίδας, το λαγοπόδαρο ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Ψάχνουν να βρουν το ένα και μοναδικό πράγμα που μαγικά θα ξεκλειδώσει όλες τις πόρτες που, δίχως του, θα παραμένουν κλειστές.

Όσο βαθύτερα το πιστεύουν αυτό, τόσο δυσκολότερο είναι να βελτιωθούν.

Βασικά στην αυτοβελτίωση δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και όσο νωρίτερα πάψεις να πιστεύεις σε μαγικές λύσεις τόσο νωρίτερα θα σου αποκαλυφθούν οι αληθινές και ουσιαστικές λύσεις.Μοναξιά μέσα στη Σχέση: Τι να κάνω;, 5 Δύσκολες Αλήθειες της Ζωής που κάθε Άνδρας πρέπει να Αποδεχτεί, Δεν υπάρχουν Μαγικές Λύσεις και Ατάκες

Γιατί οι μαγικές λύσεις είναι εχθρός της αυτοβελτίωσης

Η μαγική λύση έχει το εξής χαρακτηριστικό. Μπορεί να σε αλλάξει χωρίς να καταβάλεις εσύ κάποια προσπάθεια. Για αυτό είναι τόσο δελεαστική σαν ιδέα. Σε απαλλάσσει από την ευθύνη να κάνεις εσύ πράγματα για τον εαυτό σου. Σου αποσπά την προσοχή από κάθε ενδιάμεση προσπάθεια.

Σου λέει για παράδειγμα, αν ήσουν πιο λεπτός όλα θα ήταν καλά. Αν είχες αυτό το χρώμα μαλλιών, θα είχες περισσότερες γυναίκες. Αν είχες αυτή τη δουλειά, θα ήσουν πολύ πιο cool.

Αλλά το τι χρειάζεται για να επιτευχθεί μια οποιαδήποτε αλλαγή, αυτό η μαγική λύση το αγνοεί γιατί χαλάει τη φαντασίωση.

Επίσης αγνοεί το γεγονός ότι, για παράδειγμα, το να γίνεις πιο λεπτός δεν θα σε κάνει αυτομάτως και λιγότερο αντιπαθή, λιγότερο αδέξιο, λιγότερο βλάκα. Το να έχεις ένα καλύτερο διαμέρισμα δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει την προβληματική σου προσωπικότητα και ούτω καθ’ εξής.

Οι μηχανισμοί οποιαδήποτε αλλαγής, ουσιαστικής αλλαγής, βολεύει να ξεχνιούνται.

Τείνουν προς τη μαγεία, προς την επιφοίτηση, προς τη θεία παρέμβαση. Μοιάζει με έναν φανταστικό άθλο μυθιστορήματος που, άπαξ και τον επιτύχεις, όλα θα γίνουν όπως πρέπει: η χώρα θα λευτερωθεί. Οι δράκοι θα ψοφήσουν, η πριγκίπισσα θα σε ερωτευτεί και συ θα καθίσεις επιτέλους στο θρόνο.

Στην πραγματικότητα οποιοσδήποτε τέτοιος ουτοπικός στόχος σε αποδυναμώνει, σου στερεί την συνειδητή επιλογή και την προσπάθεια να αλλάξεις ουσιαστικά, να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου.

Σε καθιστά μη υπεύθυνο για τη βελτίωση της ζωής σου. Δεν φταις εσύ, φταίει το μαγικό οτιδήποτε που δεν κατάφερες να έχεις. Επίσης μεταθέτεις, με κάποιον τρόπο, την όποια αλλαγή σου στο μέλλον, ενώ μπορείς να δράσεις για να την επιτύχεις τώρα.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Και αν υπήρχαν μαγικές λύσεις, δηλαδή απότομες αλλαγές χωρίς καμία προσπάθεια, πάλι δεν θα εξυπηρετούσαν.

Αν είναι να κάνεις κάτι το κάνεις έτσι κι αλλιώς. Αν επιθυμείς να είσαι πιο κοινωνικός το παλεύεις. Αν θέλεις να είσαι πιο ευπαρουσίαστος, το παλεύεις. Αν το περιμένεις να σου συμβεί, δεν πρόκειται να γίνει. Αν ήθελες πραγματικά να αλλάξεις θα το προσπαθούσες. Θα έψαχνες αληθινούς τρόπους, όχι μαγικές λύσεις.

Το να ισχυρίζεσαι ότι αν είχες τέλειο σώμα θα έκανες ευκολότερα γνωριμίες, σε απαλλάσσει από την ευθύνη να προσπαθήσεις να είσαι κοινωνικός και την μεταθέτει στο τέλειο σώμα, το οποίο δεν έχεις.

Φταίει το σύμπαν, φταίει ο μεταβολισμός σου, φταίει η ατυχία σου, εσύ πάντως δεν φταις. Και μην νομίζεις πως αυτή δεν είναι φάση που περνάμε οι περισσότεροι.

Πιτσιρικάς, κι εγώ μαγικές λύσεις έψαχνα. Ετούτη ή εκείνη τη συμπεριφορά, τη μόδα, το στυλάκι, πράγματα που νόμιζα πως αν τα είχα όλες οι γυναίκες θα πέφτανε στα πόδια μου. Και στο μεταξύ, δεν έκανα καμία ουσιαστική προσπάθεια να προσεγγίσω κάποια γυναίκα.

Όσο περισσότερο κυνηγάς μαγικές λύσεις, τόσο περισσότερο κλείνεσαι στον εαυτό σου και στις φαντασιώσεις σου: αυτή είναι η μόνη αλήθεια.

Θες να βελτιωθείς πραγματικά στο φλερτ; Δες εδώ

Δεν είσαι ποτέ πλήρης

Ο λόγος για τον οποίο οι μαγικές λύσεις είναι το ζητούμενο τόσων ανθρώπων, είναι ότι δίνουν την εντύπωση ότι διαρκούν για πάντα.

Κερδίζεις αυτό (όπου αυτό, το six-pack, το ακριβό δερμάτινο, το νέο τατού, οτιδήποτε) και καθάρισες για μια ζωή. Τώρα ξεκινάει μια νέα ζωή που θα περιλαμβάνει σαμπάνιες και γυναίκες.

Με τη διαφορά ότι η ζωή δεν λειτουργεί καθόλου έτσι. Η ζωή είναι δρόμος και πρόοδος και όσο ζούμε εξελισσόμαστε. Δεν φτάνουμε ποτέ σε πληρότητα: πάντα μπορούμε να γίνουμε λίγο καλύτεροι.

Το να αποκτήσεις ένα υπέροχο σώμα, ας πούμε. Προφανώς θα παλέψεις για να το αποκτήσεις, δεν θα σου το χαρίσει το τζίνι του λυχναριού. Αλλά ακόμη και αν στο χάριζε το τζίνι του λυχναριού θα έπρεπε να κάνεις προσπάθειες για να το διατηρήσεις.

Και αυτό ισχύει για το κάθε τι που μπορεί να θεωρείς ότι θα σου προσφέρει τη μαγική σου λύση. Αν αγοράσεις ένα υπέροχο αμάξι, μπορεί να το τρακάρεις. Οι περιουσίες ξοδεύονται, οι καλές δουλειές δεν κρατάνε για πάντα, και ούτω καθ’ εξής.

Αν βασίζεσαι λοιπόν σε υλικά αγαθά και εξωγενείς παράγοντες (ακόμη και η όμορφη εμφάνιση συγκαταλέγεται σε αυτούς) είναι αδύνατον να σταθεροποιήσεις την ευτυχία σου.

Τα υλικά αγαθά δεν διαρκούν και στην καλύτερη περίπτωση παίρνεις μια προσωρινή μόνο ώθηση. Μονάχα η δουλειά που θα κάνεις με τον εαυτό σου μπορεί να διαρκέσει.

Επίσης, ακόμη και όταν αποκτήσεις τη μαγική σου λύση, το σώμα, το σπίτι, τη δουλειά των ονείρων σου, μην περιμένεις η ικανοποίησή σου να διαρκέσει. Θα βαρεθείς το νέο σου απόκτημα και θα βρεις ότι σου λείπουν άλλα.

Οι άνθρωποι, καλώς ή κακώς, έχουμε την τάση να συνηθίζουμε τα πάντα. Η συνήθεια καλείται τέρας παμφάγο. Ποθούμε πράγματα και όταν τα αποκτήσουμε δεν μας κάνουν πλέον την ίδια εντύπωση.

Γίνονται δεδομένα. Και μοιραία, ψάχνουμε για καινούρια, προκειμένου να νιώσουμε πλήρεις και ευτυχισμένοι. Είναι σαν να γεμίζεις το πιθάρι των Δαναΐδων και ποτέ δεν μένεις ικανοποιημένος με ότι αποκτάς γιατί αυτή η ικανοποίηση ξεφτίζει γρήγορα.

Η αληθινή βελτίωση ξεκινά από μέσα μας

Οι μαγικές λύσεις που ονειρευόμαστε είναι placebo. Στην καλύτερη περίπτωση. Αν κάτι αλλάζουν σε μας, είναι επειδή πείσαμε τον εαυτό μας ότι θα μας αλλάξουν.

Και, ανάλογα, όταν δεν τις έχουμε, πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας και παραμένουμε στάσιμοι. Οι μαγικές λύσεις όμως δεν μας αλλάζουν. Οι μόνοι που μπορούμε να αλλάξουμε τους εαυτούς μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Ας κάνουμε όμως μια άσκηση.

Σκέψου λοιπόν ότι έχεις όντως βρει τη μαγική σου λύση, ότι η ευχή σου έχει πραγματοποιηθεί θαυματουργικά.

Σκέψου. Σε τι θα σε άλλαζε αυτό, ουσιαστικά; Μέσα στα καινούρια σου ρούχα δεν θα ήσουν ο ίδιος άνθρωπος; Μέσα στο καινούριο σου σώμα, ή ξοδεύοντας περισσότερα λεφτά; Θα σε αγαπούσαν περισσότερο ή θα προσέλκυες ανθρώπους με άλλα κίνητρα;

Και αν υποθέσουμε ότι ακόμη φαντάζεσαι τον εαυτό σου μέσα σε καινούρια ρούχα, εμφάνιση, σπίτι. Σκέψου. Τι μπορείς να κάνεις εσύ, από μόνος σου, για να τα αποκτήσεις;

Οι μαγικές λύσεις λοιπόν δεν συνάδουν με την αυτοβελτίωση. Ενδεχομένως να βελτιώσουν, πρόσκαιρα, μία κατάσταση εξωτερική. Οι μαγικές λύσεις σε πείθουν ότι είναι το παν, αλλά είναι μονάχα ένα παυσίπονο.

Η αυτοβελτίωση, η δουλειά με τον εαυτό μας, είναι η πραγματική θεραπεία της ασθένειας. Και όσο εργαζόμαστε με τον εαυτό μας μπορεί να διαπιστώσουμε ότι τελικά αυτά που επιζητούσαμε στα αλήθεια διαφέρουν κατά πολύ από αυτά που θα μας προσέφεραν οι μαγικές μας λύσεις.

Μπορεί να βρούμε τον αληθινό εαυτό μας και όχι αυτόν που νομίζουμε πως θέλουμε να είμαστε. Μπορεί να βρούμε αυτό που θέλουμε, και όχι αυτό που μας λένε πως πρέπει να θέλουμε. Και αυτό θα μας κάνεις να νιώσουμε πιο αυθεντικοί, απ’ ότι μια ψεύτικη περσόνα.

Όχι ότι δεν είναι καλό να θέλει κάποιος να βελτιώσει την εξωτερική του εμφάνιση ή τις ικανότητες του στο φλερτ. Ή να βρει μια πιο καλοπληρωμένη δουλειά.

Εκείνο που λέω όμως είναι ότι αυτές οι βελτιώσεις δεν αποτελούν πανάκεια. Κανένα έξωθεν μαγικό ραβδί δεν θα μας βοηθήσει, αν δεν κατανοήσουμε πως όλα μα όλα προέρχονται από τον εαυτό μας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!