Οικογενειακά Πρότυπα και πως μας επηρεάζουν στο Φλερτ - Men's Bible

Οικογενειακά Πρότυπα και πως μας επηρεάζουν στο Φλερτ

Οικογενειακά Πρότυπα και πως μας επηρεάζουν στο Φλερτ

Πόσο σε επηρεάζει στο φλερτ το στυλ οικογένειας που μεγάλωσες; Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους; Αν όντως συμβαίνει και σε δυσκολεύει στο φλερτ, υπάρχει τρόπος να το αλλάξεις αυτό ή τα οικογενειακά πρότυπα είναι βαθιά χαραγμένα μέσα μας;

Δύσκολα ερωτήματα και ένα θέμα που θα μπορούσε να γίνει ολόκληρο βιβλίο. Εξάλλου ο κλάδος της ψυχολογίας ασχολείται συστηματικά με αυτό το θέμα εδώ και δεκαετίες.

Όταν είσαι μικρός σε επηρεάζουν τα οικογενειακά πρότυπα

Ας το πιάσουμε από την αρχή λοιπόν. Όσο είμαστε μικροί, παρατηρούμε την συμπεριφορά των γύρω μας και την αντιγράφουμε. Τα πρώτα ερεθίσματα που λαμβάνουμε είναι και αυτά που θεωρούμε κανονικότητα.

Πολύ αργότερα θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε τις απόψεις των άλλων και θα διαμορφώνουμε δικές μας βάσει των εμπειριών μας.  Έτσι, ο τρόπος που οι γονείς μας συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο, είναι ο τρόπος που θα συμπεριφερθούμε στις γυναίκες και ο τρόπος που θα περιμένουμε από τις γυναίκες να συμπεριφερθούν σε εμάς.

Ακόμα κι αν οι συμβουλές των γονιών δείχνουν προς μία αντίθετη συμπεριφορά, σαν παιδιά, θα εστιάσουμε στην συμπεριφορά και όχι στη συμβουλή.

Αν μεγαλώνοντας, έχουμε μία υπερπροστατευτική μητέρα που μας κάνει όλα τα χατίρια, μας μαγειρεύει, μας πλένει και μας περιποιείται, τότε θα το θεωρήσουμε κάτι αυτονόητο και θα το «απαιτήσουμε» από τις γυναίκες που θα γνωρίσουμε στη ζωή μας.

Αντίστοιχα, αν κάποιος μεγαλώσει χωρίς το γυναικείο πρότυπο στο σπίτι, τότε ο συσχετισμός με τις γυναίκες μπορεί να του φανεί αρκετά δύσκολος. Θα υπάρχει έλλειψη κατανόησης και δυσπιστία ή αμφιβολία για το πώς να επικοινωνήσει αποτελεσματικά.

Επίσης, μία κακοποιητική σχέση των γονιών, μπορεί να μας δημιουργήσει την εντύπωση ότι έτσι συμβαίνει στις σχέσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τοξικό κλίμα. Από την αντίθετη πλευρά, αν η κακοποιητική σχέση είναι από την μητέρα προς τον πατέρα, τότε μπορεί να διαπιστώσεις ότι είσαι υπερβολικά υποχωρητικός με τις γυναίκες που γνωρίζεις και αφήνεσαι να σε ελέγξουν.

Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται, δυσκολίες στην επικοινωνία, έλλειψη συναισθηματικού δεσίματος, έλλειψη εμπιστοσύνης, δυσπιστία, ζήλια. Όλα τα παραπάνω είναι συχνά φαινόμενα που τα συναντάμε καθημερινά.

Σύγχρονη κρίση

Ταυτόχρονα, ειδικά για όσους από εμάς είμαστε πάνω από 30 χρονών, βιώνουμε την μοντέρνα κρίση του διαδικτυακού φλερτ που είναι κάτι εντελώς αντίθετο με όσα έχουμε διδαχτεί από τις οικογένειές μας. Αργεί αρκετά η στιγμή που ένας γονιός θα πει στον γιό του «Θυμάμαι τότε που γνωρίζαμε γυναίκες στο Ίνσταγκραμ…».

Πολλοί άντρες αισθάνονται ότι έχασαν την αξιοπιστία τους ακριβώς γιατί δεν μπορούν να ακολουθήσουν (ή αρνούνται) την ιντερνετική προσέγγιση του θέματος. Σε πολλούς φαίνεται ωμό, απρόσωπο, δύσκολο και ασύνδετο. Θεωρούν ότι η έλλειψη διαπροσωπικής επαφής ακυρώνει την όλη ουσία του φλερτ.

Όσο για τους μικρότερους σε ηλικία, το βιώνουν ακριβώς το ίδιο από την άλλη πλευρά. Είναι οι πρωτοπόροι της διαδικασίας. Είναι αυτοί που καλούνται να ανακαλύψουν την διαδικασία χωρίς να έχουν καμία βοήθεια. Δεν υπάρχουν προηγούμενα δεδομένα για να αντλήσουν πληροφορίες από αυτά, ούτε μπορούν να πάρουν την γνώμη του πατέρα ή του θείου. Οπότε σε όλους φαντάζει δύσκολο.Οικογενειακά Πρότυπα και πως μας επηρεάζουν στο Φλερτ

Τι κάνουμε λοιπόν;

Ότι κάναμε πάντα. Βγαίνουμε από το καβούκι μας και πειραματιζόμαστε. Κάνουμε προσεγγίσεις στο δρόμο και διαδικτυακά. Ενημερωνόμαστε για ότι απασχολεί τις γυναίκες, διαβάζουμε, κάνουμε σεμινάρια και φροντίζουμε να τους προσφέρουμε αυτό που χρειάζονται.

Όσο κι αν μας φαίνονται δύσκολα τα πράγματα τώρα, οι αποστάσεις είναι μικρότερες και η επικοινωνία ευκολότερη και αυτό φέρνει τον κόσμο πιο κοντά.

Αν το διαδίκτυο σου φαίνεται απρόσωπο, σκέψου ότι κάποτε έπρεπε να γράψεις γράμμα και να περιμένεις εβδομάδες για να φτάσει στην κοπέλα που σε ενδιέφερε και να πάρεις απάντηση. Κάποτε έπρεπε να κάτσεις πάνω από το τηλέφωνο όλη μέρα για να περιμένεις πότε θα σε καλέσει, γιατί αν έφευγες, το τηλέφωνο δεν ερχόταν μαζί σου. Ακόμα χειρότερα, έπρεπε να καβαλήσεις το άλογό σου, να περάσεις από δάση, βάλτους και ληστές και να πας στην διπλανή πόλη για να την δεις!

Όπως καταλαβαίνεις, για τα οικογενειακά πρότυπα που είχες ως παιδί, δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Μπορείς να τα αμφισβητήσεις, μπορείς να ψαχτείς να βρεις τι σου δουλεύει και τι όχι, τι σου ταιριάζει και φυσικά, να προσφέρεις κάτι διαφορετικό ή καλύτερο στα δικά σου παιδιά.

Θέλεις να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!