Όρια: Γιατί όταν είσαι Καλός πρέπει να ακολουθείς Αυστηρούς Κανόνες - Men's Bible

Όρια: Γιατί όταν είσαι Καλός πρέπει να ακολουθείς Αυστηρούς Κανόνες

Όρια: Γιατί όταν είσαι Καλός πρέπει να ακολουθείς Αυστηρούς Κανόνες

Η θετική πλευρά του να συναναστρέφεσαι με χειριστικούς ανθρώπους ,είναι πως οι άνθρωποι αυτοί σε βοηθούν να εντοπίσεις τις αδυναμίες σου. Και αυτό γιατί προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν προς όφελος τους και να σε χειραγωγήσουν. Λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε περάσει από τέτοιου είδους σχέσεις. Σχέσεις που αν τις δεις αντικειμενικά είναι αρκετά «εκπαιδευτικές» καθώς μας ανάγκασαν να ακολουθήσουμε συγκεκριμένους αυστηρούς κανόνες.

Αυτές οι σχέσεις σε βοηθούν να αντιληφθείς πως αυτό που βλέπεις ως συναισθηματική πλευρά σου, το γεγονός πως ίσως είσαι πιο ευγενικός και υποχωρητικός με τους άλλους, μπορεί να γίνει επικίνδυνο για εσένα απέναντι σε ανθρώπους που ξέρουν πως να το εκμεταλλευτούν.

Σε οδηγούν στην απλή και εξαιρετικά σημαντική διαπίστωση πως οι ευγενικοί και καλοί άνθρωποι, εκείνοι που απ’ τη φύση τους νοιάζονται για τους άλλους, χρειάζεται να μάθουν να βάζουν όρια.

Και ένας εύκολος τρόπος να το πετύχουν αυτό, είναι να θέσουν στον εαυτό τους μερικούς «σκληρούς» και αυστηρούς κανόνες για να προστατευτούν από τη χειραγώγηση.

Συναισθήματα και Θολά Όρια

Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε τις περισσότερες αποφάσεις μας ενστικτωδώς. Λίγες από τις επιλογές μας βασίζονται εξ’ ολοκλήρου σε κανόνες και στυγνή λογική.

Τις περισσότερες φορές, όσο και αν το μυαλό ξέρει τι είναι καλύτερο, αν το ένστικτο διαφωνεί τότε ακολουθούμε την διαίσθηση μας.

Τα συναισθήματα είναι τα βασικά γρανάζια που κινούν τη συμπεριφορά μας και ελέγχουν τον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις. Και οι περισσότερες από τις αποφάσεις αυτές διαμορφώνονται υποσυνείδητα.

Το θέμα είναι πως το υποσυνείδητο μας επηρεάζεται ιδιαίτερα από συναισθηματικά επιχειρήματα και κυρίως από εκείνα στα οποία δεν έχουμε ιδιαίτερες άμυνες.

Για αυτό τον λόγο, η συναισθηματική μας πλευρά γίνεται εύκολα στόχος ανθρώπων που δε διστάζουν να την εκμεταλλευτούν. Ειδικά όταν μέσα μας υπάρχει αμφιβολία και σύγχυση.

Ναι, όταν η κατάσταση είναι ξεκάθαρα άσχημη για εσένα, τότε το πιθανότερο είναι πως θα φύγεις από την κατάσταση αυτή χωρίς να το πολυσκεφτείς.

Όταν όμως δεν είσαι και απόλυτα σίγουρος, όταν έχεις μέσα σου μια μικρή ελπίδα πως τα πράγματα θα αλλάξουν, τότε εύκολα επιτρέπεις σε κάποιον άλλο να σε κατευθύνει.

Όταν συμβαίνει αυτό, ουσιαστικά παραδίδεις τον έλεγχο των αποφάσεων σου σε κάποιον άλλο. Και αν δεν είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός τότε οι αποφάσεις αυτές δε θα είναι οι καλύτερες για εσένα.

Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται να θεσπίσεις κάποιους κανόνες στο μυαλό σου. Κανόνες που θα ακολουθείς ευλαβικά και οι οποίοι θα λειτουργούν σαν τείχη.

Ο λόγος που χρειάζεσαι αυτούς τους κανόνες είναι γιατί οι άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να σε χειραγωγήσουν δεν θα είναι οι άγνωστοι τους οποίους εύκολα μπορείς να αποφύγεις.

Αντίθετα είναι άνθρωποι που ήδη γνωρίζεις και έχεις κάποια σχέση. Άτομα που εμπιστεύεσαι. Μπορεί να είναι φίλοι, συγγενείς ή ακόμα και η σχέση σου. Και ειδικά με αυτούς τους ανθρώπους είναι που χρειάζεσαι σαφή και ξεκάθαρα όρια.

Θες να γίνεις δυναμικός και να θέτεις όρια στο φλερτ και στις σχέσεις; Δες εδώ

Δεν είναι εύκολο να βάζεις όρια χωρίς να θέσεις αυστηρούς κανόνες στον εαυτό σου

Το βασικό πρόβλημα με τα όρια και τους κανόνες είναι πως αν δεν έχεις «καεί» επαναλαμβανόμενα στο παρελθόν, είναι δύσκολο να τους υιοθετήσεις πραγματικά.

Είναι διαφορετικό το να γνωρίζεις τι κανόνες χρειάζεται να ακολουθήσεις στη θεωρία και άλλο να περνάς στην πράξη. Ειδικά σε συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές.

Το θέμα είναι πως οι τοξικοί άνθρωποι συνήθως δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο με εσένα. Δεν ακολουθούν το ίδιο σύστημα αξιών. Και το πιθανότερο είναι πως δεν έχουν ενσυναίσθηση.

Μπορεί εσύ να σκέφτεσαι «οκ δε θέλω να κάνω το Χ πράγμα αλλά είναι σε δύσκολη θέση και αν ήμουν εγώ στη θέση του θα με βοηθούσε». Αν όμως μιλάμε για άτομο που δεν έχει ενσυναίσθηση τότε εκείνος δε θα σκεφτεί όπως σκέφτεσαι εσύ.

Παρακάτω ακλουθούν κάποιοι κανόνες που έμαθα να ακολουθώ με ευλάβεια και επιπλέον με βοήθησαν να βάζω όρια ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά.

#1 Ποτέ μην παίρνεις σημαντικές αποφάσεις κουρασμένος

Όταν είσαι κουρασμένος και κάποιος σε πιέζει να πάρεις μια σημαντική απόφαση, αρνήσου. Πες του «Συγγνώμη, είμαι κουρασμένος», και αρνήσου να αποφασίσεις για το οτιδήποτε.

Οι τοξικοί άνθρωποι που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη σύγχυση και την κούραση σου, ψάχνουν να πάρουν από εσένα και το παραμικρό. Είναι πολύ πιθανό να πουν κάτι του στυλ «Οκ, σκέψου το σήμερα και απάντησε μου αύριο το πρωί.». Ώστε να διατηρήσουν την πίεση που ασκούν.

Μην τους αφήσεις και μην κάνεις εξαιρέσεις. Πάντα παίρνε τις αποφάσεις σου αφού έχεις σιγουρευτεί πως έχεις καταλήξει εκεί έπειτα από ώριμη σκέψη.

#2 Ποτέ μην συμφωνείς σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής χωρίς να διαπραγματευτείς απ’ την αρχή

Μια απ’ τις πιο ύπουλες τακτικές διαπραγμάτευσης είναι να συμφωνείς με τον άλλο και τη στιγμή που συμφωνήσετε, κυριολεκτικά στο τέλος να προστίθεται ένας ακόμα όρος – ο οποίος φυσικά είναι προς όφελος του.

Τη στιγμή που συμβεί κάτι τέτοιο. Σταμάτα τα πάντα και ξεκίνα τις διαπραγματεύσεις από την αρχή. Ο λόγος είναι πως η άλλη πλευρά βασιζόταν στην κούραση σου και στο ενδεχόμενο να δεχτείς αδιαμαρτύρητα τον νέο όρο και χωρίς να σκεφτείς λογικά.

#3 Θέσε χρονικά περιθώρια και αυστηρούς κανόνες

Στο φλερτ, τις σχέσεις, την εργασία και γενικά οπουδήποτε προσπαθείς να πετύχεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με ανθρώπους που δεν είσαι σίγουρος πως ενδιαφέρονται να κάνουν το ίδιο, καλό είναι να θέσεις στον εαυτό σου συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια. Διαφορετικά είναι εύκολο να παρασυρθείς σε έναν πόλεμο υπομονής και αντοχής, ο οποίος είναι εύφορο έδαφος για τους χειριστικούς ανθρώπους.

Για να μην χάνεις τον χρόνο σου και την ενέργεια σου χωρίς λόγο, θέσε χρονικά περιθώρια στον εαυτό σου και τήρησε τα.

Αν πχ, σου αρέσει μια κοπέλα και εκείνη δείχνει μεν να ενδιαφέρεται, αλλά παράλληλα τα πράγματα μένουν στάσιμα γιατί κάθε φορά δεν μπορεί για να βγείτε, θέσε ένα χρονικό περιθώριο μέχρι το οποίο θα ασχοληθείς μαζί της. Έπειτα, απλά στόχευσε αλλού.

#4 Άσε τα συναισθήματα και επικεντρώσου στο αποτέλεσμα

Το ένστικτο σου θα σε κατευθύνει με τις περισσότερες αποφάσεις σου, λέγοντας σου ότι αυτό που αισθάνεσαι είναι «κακό» ή «καλό». Το πρόβλημα είναι πως σε πράγματα που δεν γνωρίζεις καλά και που δεν έχεις αρκετή εμπειρία, το ένστικτο και τα συναισθήματα σου θα σε κατευθύνουν λάθος.

Για αυτό το λόγο δεν αρκεί να ακούς τυφλά τα συναισθήματα σου, αλλά να αναλύεις τι επιλογές σου διεξοδικά και να γνωρίζεις ποιο είναι το πιθανό αποτέλεσμα αυτών των επιλογών.

 

#5 Βοήθησε τους άλλους δίνοντας κατεύθυνση, όχι κάνοντας εσύ αυτά που πρέπει να κάνουν εκείνοι

Όταν έχεις υψηλή ενσυναίσθηση εύκολα πέφτεις στην παγίδα του να προσπαθείς να είσαι ο σωτήρας των άλλων και να σηκώσεις τα προβλήματα τους στις πλάτες σου. Οι χειριστικοί άνθρωποι όμως θα εκμεταλλευτούν αυτή την τάση σου.

Φυσικά δεν είναι κακό να θες να βοηθήσεις τους άλλους.

Όμως ο μόνος τρόπος για να μην πέσεις θύμα χειριστικών ανθρώπων αλλά και ταυτόχρονα να τους βοηθήσεις πραγματικά, είναι να τους καθοδηγήσεις στο να αλλάξουν μόνοι τους και όχι να παλέψεις να τους αλλάξεις εσύ.

Δεν μπορείς να εξαναγκάσεις κάποιον να αλλάξει κακές συνήθειες. Δεν μπορείς να τον αλλάξεις εσύ. Μπορείς μονάχα να τον ωθήσεις στο να αλλάξει μόνος του ή να του δώσεις το παράδειγμα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείς όντως να βοηθάς ενώ παράλληλα αποφεύγεις το να σε εκμεταλλευτούν χειριστικά άτομα.Όρια: Γιατί όταν είσαι Καλός πρέπει να ακολουθείς Αυστηρούς Κανόνες

Κάνοντας Εξαιρέσεις στους αυστηρούς κανόνες

Πότε μπορείς να κάνεις εξαιρέσεις στους αυστηρούς κανόνες που έχεις θέσει στον εαυτό σου;

Ποτέ και για κανένα.

Τώρα θα με ρωτήσεις: «Μα δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σε όλους τους κανόνες;»

Ναι, όντως κανένας κανόνας δεν είναι τέλειος και όταν φτάσεις στο σημείο να μην τον χρειάζεσαι τότε σταματάς να τον ακολουθείς εντελώς.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή πρόκειται για αυστηρούς κανόνες που στόχο έχουν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις χειριστικούς ανθρώπους, είναι και κανόνες στους οποίους δεν πρέπει να κάνεις εξαιρέσεις.

Γιατί οι άνθρωποι που θα σε πιέσουν, θα κάνουν τα πάντα για να σε πείσουν και θα σου ζητούν επανειλημμένως να κάνεις κάποια εξαίρεση. Και από αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προστατευτείς περισσότερο.

Υπάρχει λόγος που χρειάζεσαι συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες αν είσαι άνθρωπος με υψηλή ενσυναίσθηση και άτομο που συνήθως τρέχει για εκείνους και σχεδόν ποτέ για τον εαυτό του.

Όσο καλύτερους κανόνες θέσεις για τον εαυτό σου και όσο πιο αυστηρά τους ακολουθείς, τόσο πιο εύκολα θα είσαι σε θέση να βάζεις όρια και να μην πέφτεις θύμα χειριστικών ανθρώπων.

Βέβαια, κάτι πολύ σημαντικό πριν τελειώσω αυτό το άρθρο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα συναντήσεις είναι μια χαρά.

Αντιμετωπίζουν παρόμοιους προβληματισμούς και προβλήματα με εσένα και έχουν ενσυναίσθηση. Οι πραγματικά χειριστικοί άνθρωποι είναι σχετικά σπάνιοι, όμως χρειάζεται να μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από την επιρροή τους.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!