Παιχνίδια του Εγκεφάλου: Βοηθούν ή σαμποτάρουν το φλερτ; - Men's Bible

Παιχνίδια του Εγκεφάλου: Βοηθούν ή σαμποτάρουν το φλερτ;

Εγκέφαλος: Βοηθά ή σαμποτάρει το φλερτ;

Η απάντηση είναι και τα δύο. Αυτό, όμως που ξεκαθαρίζει το πότε λειτουργεί με τον έναν και πότε με τον άλλον τρόπο ο εγκέφαλός μας είναι η ανθρώπινη βούληση ή απλώς η θέλησή μας. Και φυσικά το φλερτ επιρεάζεται ανάλογα.

Αναμφισβήτητα, είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο. Μπορεί να δρα συνειδητά ή ασυνείδητα και ταυτόχρονα να έχει επίγνωση του τρόπου δράσης του (μία από τις βασικότερες διαφορές σε σχέση με τα υπόλοιπα όντα). Ωστόσο, δεν παύει να έχει κι αυτός τα δικά του τρωτά σημεία ή αλλιώς γνωστικά σφάλματα.

Ποιά είναι όμως αυτά και πώς συνδέονται με το φλερτ;

Πιθανώς θα έχεις ακούσει για μερικά, όπως για παράδειγμα το ‘’déjà vu’’ ή όπως λέγεται και στα ελληνικά «προμνησία». Αναφέρεται στην τάση του εγκεφάλου να δημιουργεί την αίσθηση πως έχει βιώσει μία παρούσα κατάσταση ξανά στο παρελθόν, χωρίς αυτό να συμβαίνει απαραίτητα.

Ο λόγος είναι ότι το μυαλό μας είναι γενετικά προγραμματισμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργεί πολύ γρήγορα οικειότητα με μία παρούσα κατάσταση σε σχέση με άλλες παρόμοιες, που έχει βιώσει.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα, ωστόσο εκείνα που σχετίζονται με το φλερτ είναι:

#1 Καθορισμός πλαισίου (Framing effect bias)

Πριν από χρόνια, δύο ψυχολόγοι (Tversky & Kahneman) έδωσαν την έννοια του πλαισίου «Κέρδους / Απώλειας» και αφορά την απόφαση που καλείται να πάρει ο εγκέφαλός μας σε ένα δίλημμα. Ανακάλυψαν ότι εστιάζει περισσότερο στο τι μπορεί να χάσει από μία κατάσταση, παρά στο τι μπορεί να κερδίσει από αυτήν. Δηλαδή, έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση η πιθανότητα αποτυχίας, παρά της επιτυχίας.

Και πώς σχετίζεται με το φλερτ;

Αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους δημιουργίας του άγχους προσέγγισης. Όταν θέλουμε να προσεγγίσουμε μία κοπέλα, εκείνη τη στιγμή σκεφτόμαστε τις πιθανές επιπτώσεις της απόρριψης και ο εγκέφαλός μας αρνείται να λάβει δράση. Έτσι συνεχίζουμε να προχωράμε στο δρόμο κάνοντας ότι δεν την είδαμε. Μάλιστα, μπορεί να δημιουργήσει τόσες δικαιολογίες, προκειμένου να μας αποτρέψει από το να της μιλήσουμε.

«Είναι πολύ όμορφή»

«Θα έχει σχέση»

«Βιάζεται να φύγει»

«Γιατί να μιλήσει σε μένα;» και άλλες πολλές.

Και πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό;

Με το να εστιάσουμε στην ακριβώς αντίθετη περίπτωση. Αντί να σκέφτεσαι τι μπορεί να πάει στραβά, σκέψου, ότι μπορεί να σου χαμογελάσει, να της συστηθείς και να ξεκινήσει μία πολύ ενδιαφέρουσα γνωριμία. Δεν είναι εύκολο -το ξέρω. Ωστόσο, με την εξάσκηση σιγά – σιγά θα σου βγαίνει όλο και πιο αυθόρμητα.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα, που προσφέρει είναι ότι θα σε βοηθήσει να την προσεγγίσεις με χαμόγελο, καθώς θα σκέφτεσαι ήδη θετικά και αυτό θα μπορείς να το μεταδώσεις.

Θες να αλλάξεις τρόπο σκέψης στο φλερτ; Δες εδώ

#2 Η παράλογη Διατήρηση της Δέσμευσης

Το γεγονός του να μένουμε προσηλωμένοι σε μία συγκεκριμένη σκέψη, κατάσταση ή προσδοκία μας και να αναζητούμε διαρκώς στοιχεία, που να την επιβεβαιώνουν.

Από την μία πλευρά, είναι καλό να έχουμε ορισμένες προσδοκίες από τη γυναίκα, που θα προσεγγίσουμε, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάποια κριτήρια και ότι σεβόμαστε τον εαυτό μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε σώνει και καλά η γυναίκα να συμπεριφερθεί έτσι, όπως εμείς αναμένουμε.

Κάτι τέτοιο σπάνια θα συμβεί, απλούστατα γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την προσωπικότητα, τη διάθεση και τις προθέσεις της. Το να είμαστε όμως, συγκεντρωμένοι στο τι λέει και πως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, ώστε να κλιμακώσουμε σιγά- σιγά την συζήτηση είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας στο φλερτ.Εγκέφαλος: Βοηθά ή σαμποτάρει το φλερτ;

#3 H κατάρα του νικητή

Σου έχει τύχει ποτέ, να προετοιμάζεις ώρες μία διαπραγμάτευση, έναν στόχο σου ή οτιδήποτε άλλο και εν τέλει αυτός να επιτευχθεί πιο γρήγορα- εύκολα απ’ ότι περίμενες; Μετά άρχισες να σκέφτεσαι: «Μα, τόσο εύκολο ήταν;», «Μήπως θα μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω και να κερδίσω περισσότερα;»

Θυμάμαι, προσωπικά όταν ήρθαν τα πρώτα αποτελέσματα στο φλερτ, σκεφτόμουν μετά: «και τώρα τι έγινε;». Όταν επιτυγχάνεται ένας στόχος μας, απλά μπαίνει ο επόμενος. Μπορεί για παράδειγμα να αντάλλαξες τηλέφωνο με μία κοπέλα, που σου άρεσε πολύ και να μην πιστεύεις ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

Όχι φίλε, την προσέγγισες, σου άρεσε, απόλαυσε και η ίδια την επικοινωνία σας και ανταλλάξατε τηλέφωνα προκειμένου να ξαναβρεθείτε.

#4 Φαινόμενο του Φωτοστέφανου (Halo effect)

Όταν γνωρίζουμε ένα νέο άτομο, πολλές φορές έχουμε την τάση να βγάζουμε γενικά συμπεράσματα γι’ αυτό, από τα πρώτα λεπτά της γνωριμίας μαζί του. Σίγουρα θα διαμορφώσουμε μία πρώτη εντύπωση και είναι λογικό. Όμως, δεν θα πρέπει να το κατηγοριοποιούμε (βάζοντας ταμπέλες), διότι έτσι δημιουργούμε στερεότυπα που μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο.

Στη γνωριμία μας λοιπόν, με τη γυναίκα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να την αφήσουμε να εκφράσει τον εαυτό της, προκειμένου να νιώσει άνετα και να είμαστε επικεντρωμένοι στο τι μας λέει. Και σίγουρα μπορούμε να αποφύγουμε τα γνωστικά σφάλματα που μας περιορίζουν στο φλερτ.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!