Τι κάνεις όταν σε Προσβάλουν: Πώς να διαχειριστείς τις Προσβολές - Men's Bible

Τι κάνεις όταν σε Προσβάλουν: Πώς να διαχειριστείς τις Προσβολές

Τι κάνεις όταν σε Προσβάλουν: Πώς να διαχειριστείς τις Προσβολές

Ποιος δεν έχει να διηγηθεί μία ιστορία όπου βρέθηκε σε μία παρέα και κάποιος σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα να τον κάνει στόχο προσβολών και πειραγμάτων για να γελάσει η παρέα. Ειδικά στα μαθητικά χρόνια ήταν πολύ εύκολο να βιώσουμε τέτοιες καταστάσεις και προσβολές.

Ακόμα και αν δεν μιλάμε για ξεκάθαρο bulling είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθεις σε κάτι τέτοιο, ειδικά αν δεν το περιμένεις ή αν έχεις έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Ακόμα περισσότερο, σε καταστάσεις που έχεις να κάνεις με κοπέλες που μόλις γνώρισες, είναι σημαντικό να μπορείς να αντιδράσεις με έναν τρόπο που θα δείξει ότι δεν προσβάλλεσαι και ότι είσαι τόσο χαλαρός και άνετος που μπορείς να αντέξεις το οτιδήποτε.

Γιατί συμβαίνουν όμως οι προσβολές;

Συνήθως, το άτομο που ξεκινάει κάτι τέτοιο ψάχνει για την προσοχή του κόσμου. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να προσβάλει κάποιον άλλο για να κατευθύνει την συζήτηση εκεί. Αυτό τον κάνει –εσφαλμένα- να δείχνει καλύτερος.

Για να το πετύχει αυτό, ψάχνει για συναισθηματική αντίδραση. Αν του προσφέρεις κάτι τέτοιο, επιβεβαιώνεις τα λόγια του. Είναι σαν να αποδέχεσαι τις προσβολές και να λες «Ναι, ισχύει και μάλιστα με ενοχλεί».

Αντίστοιχα, αν ανταποδώσεις τις προσβολές υπάρχει περίπτωση να το κάνεις ακόμα χειρότερο. Ειδικά αν είσαι με παρέα ή φίλους, μπορεί να προσβάλεις ανθρώπους που σε νοιάζονται και αντί να δικαιωθείς, να φανείς ο κακός της υπόθεσης.

Ας δούμε λοιπόν, πως μπορείς να διαχειριστείς τέτοιες καταστάσεις με ωραίο και χαλαρό τρόπο, χωρίς να ξεκινήσεις καβγά και με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρεις το πάνω χέρι.

Αγνόησε τις προσβολές

Το καλύτερο και πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να αγνοήσεις το άτομο που σε προσέβαλε και να αλλάξεις την εστίαση της παρέα σε κάτι ή κάποιον άλλο.

Για παράδειγμα μπορείς να πεις κάτι όπως «Οκ, το ακούσαμε κι αυτό. Έχει κάποιος άλλος κάτι καλύτερο να μας πει;» και στρέψε το βλέμμα σου σε ένα άλλο άτομο της παρέας. Ο σκοπός σου είναι να αφαιρέσεις οτιδήποτε θετικό από την προσβλητική συμπεριφορά και φυσικά θα δείξεις γεμάτος αυτοπεποίθηση ακριβώς γιατί δεν αντέδρασες.Τι κάνεις όταν σε Προσβάλουν: Πώς να διαχειριστείς τις Προσβολές

Βάλε όρια

Κάποιες φορές, ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι περνάει τα όρια και πολλές φορές επιμένει στις προσβολές θεωρώντας ότι έτσι τελικά θα βγάλει γέλιο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οφείλεις να ορίσεις τα όριά σου. Επειδή δεν είναι όλες οι προσβολές τόσο σκληρές, υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις αυτό, ανάλογα την περίσταση.

Χαλαρά:

Κάποιες φορές, η προσβολή που θα δεχτείς είναι κάτι μικρό και χαλαρό και δεν σε ενοχλεί τόσο πολύ. Ωστόσο οφείλεις να κόψεις τέτοιες συμπεριφορές για να μην ξανασυμβούν.

Δήλωσε ότι δεν σου άρεσε το σχόλιο που άκουσες και προσποιήσου ότι προσβλήθηκες. Κάνε ότι κλιμακώνεις την κατάσταση και ότι θα το τραβήξεις και μετά ρίξε άκυρο και άλλαξε κουβέντα.

Αυτό θα κάνει το απέναντί σου να αισθανθεί αρκετά άβολα και μάλιστα να μπει σε άμυνα. Αν γελάσεις κατευθείαν μετά από αυτό, θα «βραχυκυκλώσεις» την αντίδραση του άλλου ατόμου και θα τον αδειάσεις ψυχολογικά.

Δυναμικά:

Κάποιες προσβολές είναι πιο σοβαρές όμως και εκεί οφείλεις να κάνεις ξεκάθαρο ότι δεν θα ανεχτείς κανένα σχόλιο.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, να θυμάσαι ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Μίλα ήρεμα και ξεκαθάρισε ότι αυτό που ειπώθηκε σε προσβάλει. Εξήγησε γιατί είναι σημαντικό για εσένα και για ποιο λόγο δεν θα δεχτείς αντίστοιχο σχόλιο στο μέλλον.  Έπειτα πες ποιες θα είναι οι συνέπειες, αν το σχόλιο συνεχιστεί.

Το μυστικό και η δυσκολία εδώ είναι να τηρήσεις την υπόσχεσή σου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ορίσεις κάτι που θα μπορείς να το κάνεις. Απόφυγε τις υπερβολές όπως, «δεν θα σου ξαναμιλήσω ποτέ» ή «θα τα σπάσω όλα εδώ μέσα», εκτός κι αν μπορείς να το τηρήσεις. Καλό θα ήταν να μην τα σπάσεις όλα όμως.

Αν είναι παιχνιδιάρικο πείραγμα

Κάποιες φορές, μπορεί να δεχτείς σχόλια, ειδικά από φίλους ή γνωστούς. Σχόλια που δεν σε προσβάλουν (ακόμα κι αν είχαν αυτόν τον σκοπό).

Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείς να είσαι απόλυτα χαλαρός και να ανταποδώσεις με κάτι αντίστοιχα χαλαρό. Φρόντισε να το κρατήσεις στο ίδιο επίπεδο.

Για παράδειγμα, αν σου κάνουν σχόλια για τη μπλούζα σου, ανταπόδωσε με αντίστοιχο σχόλιο για το παντελόνι ή τα παπούτσια του άλλου ατόμου. Αν το κλιμακώσεις και σχολιάσεις το βάρος ή την έλλειψη μαλλιών, τότε το παρατραβάς και θα χάσεις το παιχνίδι.

Αν τώρα δεν σου έρχεται κάτι στο μυαλό για να απαντήσεις, δεν υπάρχει λόγος να πιεστείς για να σκεφτείς κάτι. Προσποιήσου ότι προσβλήθηκες αλλά με χαμόγελο και με υπερβολικές εκφράσεις στο πρόσωπό σου.

Αυτό θα αποκλιμακώσει την κατάσταση χωρίς να δείξεις προσβεβλημένος και θα κάνει το άλλο άτομο να το ξανασκεφτεί πριν σου κάνει αντίστοιχο σχόλιο.

Τέλος, γέλα γνήσια με την πάρτη σου. Οι προσβολές είναι προσβολές αν τις αφήσεις να είναι προσβολές. Αν δεν σε επηρεάζει κάτι, τότε δεν έχει καμία δύναμη επάνω σου.

Θέλεις να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!