Πως να προχωράς και να θριαμβεύεις όταν η κατάσταση ζορίζει - Men's Bible

Πως να προχωράς και να θριαμβεύεις όταν η κατάσταση ζορίζει

Πώς αντιδράς όταν η κατάσταση ζορίζει;

Προσωπικά έχω αποθαρρυνθεί και «ηττηθεί» πολλές φορές στη ζωή μου. Έχω δεχτεί χτυπήματα της μοίρας που παρολίγον να με ρίξουν αναίσθητο. Έχω νιώσει έντονη απελπισία και η αίσθηση της απόγνωσης με πλημμύριζε για μήνες. Και όσο συνέβαιναν όλα αυτά, μέσα μου αναρωτιόμουν αν θα επιβιώσω από τα ολέθρια γεγονότα και αν θα μπορέσω να έχω ποτέ μια ζωή στην οποία να νιώθω ικανοποίηση και χαρά.

Τα καλά νέα είναι πως σταδιακά και με τον καιρό, η ζωή μου γινόταν ολοένα και καλύτερη και εγώ ψυχικά και σωματικά πιο δυνατός. Τώρα, καθώς ρίχνω μια ψυχρή και αντικειμενική ματιά στο παρελθόν, αντιλαμβάνομαι πως όσο καταστροφικά και αν ήταν αυτά τα χτυπήματα της ζωής – και όσο πόνο και αν ένιωσα τότε – αποτέλεσαν τον καθοριστικό καταλύτη που με ώθησε στην αλλαγή.

Οι άνθρωποι που αλλάζουν και εξελίσσονται είναι εκείνοι που αρνούνται να καθίσουν στον καναπέ και να μείνουν άπραγοι. Εκείνοι που δεν ξεφυσούν από απογοήτευση και δεν εύχονται να αλλάξουν τα πράγματα από μόνα τους.

Αντίθετα, οραματίζονται στο μυαλό τους τον στόχο τους. Βλέπουν τον εαυτό τους ως πολεμιστή και όχι σαν έναν μποξέρ που πετάει τη πετσέτα στον πρώτο τρανταχτό χτύπημα. Οι άνθρωποι που αλλάζουν και θριαμβεύουν όταν η κατάσταση ζορίζει, δεν επιτρέπουν στις περιστάσεις της ζωής να τους κρατήσουν κάτω.

Ναι, θα πέσουν. Όμως δε θα μείνουν κάτω.

Αυτή είναι η αλήθεια της ζωής

Ο μόνος τρόπος να ζήσουμε τη ζωή στο έπακρο, να την ευχαριστηθούμε, να την απολαύσουμε, είναι να μάθουμε να αντέχουμε τις προκλήσεις της. Να υπομένουμε τον πόνο και την απογοήτευση όταν η κατάσταση ζορίζει και να δούμε τα συναισθήματα αυτά ως αναγκαία και αναφαίρετα στο ταξίδι μας.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γίνεις ανθεκτικός, θαρραλέος, αισιόδοξος για τη ζωή και το μέλλον.

Όλοι θα νιώσουμε αποθαρρυμένοι και «ηττημένοι» κάποια στιγμή, αυτό είναι δεδομένο. Όμως κάποιοι βρίσκουν τον εαυτό τους στον πάτο ενός πηγαδιού και επειδή δεν ξέρουν τι να κάνουν και πως να προχωρήσουν, παύουν να αλλάζουν και μένουν στάσιμοι. Παύουν να εξελίσσονται και καταλήγουν να ζουν μια ζωή γεμάτη πόνο, στεναχώρια, φόβο, μετάνοια.

Όταν λοιπόν η κατάσταση ζορίζει, η ζωή σε χτυπάει ανελέητα και νιώθεις αποθαρρυμένος και «ηττημένος», μην πετάξεις πετσέτα. Μην τα παρατήσεις. Ακολούθησε τις ακόλουθες στρατηγικές οι οποίες θα σε βοηθήσουν να καλλιεργήσεις το θάρρος σου, να χτίσεις την αντοχή σου, να σηκώσεις τον εαυτό σου από το χώμα και να κοιτάξεις ψηλά.

Εκμεταλλεύσου τις προκλήσεις και τα χτυπήματα και ξεκίνα να ζεις τη ζωή που θες.

#1 Αποδέξου την αλλαγή ως φυσιολογικό κομμάτι της ζωής

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Είναι δύσκολο να διατηρήσεις την ταυτότητα σου, τον εαυτό σου, το ποιος είσαι και ταυτόχρονα να διαχειριστείς την πολυπλοκότητα και το απρόβλεπτο της ζωής.

Αν υπάρχει μια παγκόσμια σταθερά στη ζωή, αυτή είναι η αλλαγή.

Αντί λοιπόν να την πολεμάς, μάθε να την αποδέχεσαι. Αγκάλιασε την αλλαγή και ανακάλυψε πως κάνοντας το η ζωή μονάχα καλύτερη μπορεί να γίνει. Η αντίσταση μονάχα τροφοδοτεί την αρνητική ενέργεια από την οποία πηγάζουν τα αισθήματα που σε αποτρέπουν να συνεχίσεις.

Όπως είχε πει και ο Stephen Hawking “Ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή.”

Μάθε λοιπόν να είσαι ευέλικτος. Κάνε ερωτήσεις, αναζήτησε λύσεις και μην επικεντρώνεσαι μονάχα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Είναι δύσκολο να το ξεπεράσεις όταν είσαι απορροφημένος και δεν το βλέπεις με τη ματιά ενός τρίτου.Πως να προχωράς και να θριαμβεύεις όταν η κατάσταση ζορίζει

#2 Κατάλαβε πως έχεις τη δύναμη να επιλέξεις

Υπάρχει μονάχα ένα πράγμα στο οποίο μπορείς να έχεις πλήρη έλεγχο. Αυτό είναι η δύναμη σου να κάνεις επιλογές. Μια δύναμη την οποία κανείς δε μπορεί να στην αφαιρέσει.

Ακόμη και όταν η κατάσταση ζορίζει και δεν ξέρεις πως να προχωρήσεις, έχεις την δύναμη να αποφασίσεις. Να διαλέξεις.

Είναι οι επιλογές σου που σε καθορίζουν. Όταν η κατάσταση ζορίζει μπορείς να επιλέξεις να μην κάνεις τίποτα. Να κρυφτείς. Να μείνεις άπραγος. Να επιτρέψεις στον εαυτό σου να αποσπαστεί με κάποια σειρά του Netflix ή με κάποιο videogame. Ή μπορεί να επιλέξεις τη δράση και να έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με το πρόβλημα σου.

Η αλήθεια είναι πως η «εύκολη» λύση είναι να επιλέξεις την απραξία. Όμως η απραξία έχει ολέθριες συνέπειες. Και όσο μένεις στάσιμος, το πρόβλημα σου ως άλλο πεινασμένο λιοντάρι δε θα φύγει μόνο του. Θα μείνει εκεί και κάθε φορά θα σε δαγκώνει πιο δυνατά.

Μην επιλέγεις την απραξία λοιπόν, επέλεξε να προχωρήσεις εμπρός ακόμη και αν δεν είσαι σίγουρος για το που θα σε βγάλει ο δρόμος.

#3 Μην φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια

Το να ζητήσεις βοήθεια όταν ξέρεις ότι τη χρειάζεσαι δεν είναι δείγμα αδυναμίας, το αντίθετο μάλιστα. Εκείνος που αναζητά ενεργά στήριξη, συμβουλές και καθοδήγηση για να λύσει ένα πρόβλημα, είναι άνθρωπος ανθεκτικός. Δεν παραιτείται, αλλά παλεύει.

Οι άνθρωποι που ψάχνουν λύσεις, εκτιμούν και υπολογίζουν στη βοήθεια των άλλων γιατί η σοφία και η θετική ενέργεια των τελευταίων θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να προχωρήσουν μπροστά.

Αν νιώθεις πως χρειάζεσαι βοήθεια στο φλερτ και στο πως να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, δες εδώ

#4 Καλλιέργησε θετική νοοτροπία

Αυτό ήταν για εμένα το μυστικό όπλο που με βοήθησε να αντιμετωπίζω τα χτυπήματα που μου έδωσε η ζωή. Η θετική νοοτροπία σε βοηθάει να χρησιμοποιήσεις την δύναμη της επιλογής πιο σωστά και πιο σοφά.

Η θετική νοοτροπία σου επιτρέπει να δεις τα πράγματα πιο ανοιχτά και να εξερευνήσεις πιθανές λύσεις. Αντίθετα ο αρνητισμός σε κλειδώνει σε μια κατάσταση από την οποία θες να αποσυρθείς. Να μείνεις στην ασφάλεια και να αποφύγεις να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα σου.

Με μια αρνητική νοοτροπία, δεν κοιτάς να μάθεις. Και χωρίς μάθηση δεν υπάρχει αλλαγή και εξέλιξη.

Και ο καλύτερος τρόπος να καλλιεργήσεις αυτή τη θετική νοοτροπία είναι να χαμογελάς και να γελάς.

Κάνε παρέα με ανθρώπους που βλέπουν τον κόσμο θετικά. Με ανθρώπους που γελούν και χαμογελούν σε κάθε ευκαιρία. Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά και θα δεις πως μετά από λίγο καιρό, κι εσύ με τη σειρά σου θα είσαι πιο γελαστός και πιο αισιόδοξος.

#5 Επικεντρώσου στα πράγματα που κάνουν χαρούμενο

Όταν η κατάσταση ζορίζει και αρχίζει να νιώθεις αποθαρρυμένος, ηττημένος, αδύναμος, εύκολα ξεχνάς τα καλά και τα ευχάριστα πράγματα στη ζωή σου.

Όταν αφήνεις την αρνητικότητα να σε καταπιεί, ξεκινάς να πιστεύεις πως δεν υπάρχει τίποτα καλό και αξιόλογο στη ζωή σου και πριν καλά καλά το καταλάβεις αυτή η πεποίθηση γίνεται πραγματικότητα.

Αν κάνεις τέτοιου είδους σκέψεις σταμάτα αμέσως και γράψε μια λίστα με όλα εκείνα τα καλά πράγματα που έχεις ζήσει και εκείνα που σε κάνουν χαρούμενο. Όσο περισσότερο επικεντρώνεσαι στα καλά της ζωής σου, τόσο καλύτερα θα νιώθεις.

#6 Μην αφήνεις το παρελθόν να εξουσιάζει τη ζωή σου στο παρόν

Το παρελθόν σού διδάσκει τα μαθήματα εκείνα τα οποία χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις τα χτυπήματα και τις απρόβλεπτες αλλαγές της ζωής. Αν ωστόσο κρεμιέσαι από το παρελθόν, το σέρνεις μαζί σου όπου και αν πηγαίνεις και εξ’ αιτίας αυτού δεν βρίσκεις γαλήνη μέσα σου, τότε είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσεις μπροστά στη ζωή σου.

Ψάξε για ευκαιρίες που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις και να μάθεις τον εαυτό σου, μάθε να τον εμπιστεύεσαι και όταν η κατάσταση ζορίζει κάνε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση:

Ποιο είναι το ένα πράγμα το οποίο μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή και το οποίο θα με πάει ένα βήμα πιο μπροστά;”

Να θυμάσαι πως το μόνο που χρειάζεται να κάνεις κάθε φορά, είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Και συνέχισε να επαναλαμβάνεις αυτό το ένα βήμα τη φορά μέχρι να ανακαλύψεις πως έχεις κάνει τόσα βήματα που πλέον η απόσταση που έχεις διανύσει είναι εκείνη που κάποτε φάνταζε αδύνατη να την καλύψεις.

Μην αφήνεις τα λάθη του παρελθόντος και τους φόβους να θολώσουν την κρίση σου και να εξατμίσουν το κουράγιο σου. Δε σε καθορίζει το τι έκανες στο παρελθόν αλλά το τι επιλέγεις να κάνεις σήμερα.

Όταν η κατάσταση ζορίζει επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται όμως να σηκωθείς

Είναι κατανοητό, όταν η κατάσταση ζορίζει και η ζωή σε χτυπάει ανελέητα, να νιώθεις χαμένος και απελπισμένος. Σε τέτοιες περιστάσεις το να διατηρείς την ελπίδα και να βλέπεις το μέλλον με θετική ματιά είναι πολύ δύσκολο.

Ο πόνος και η απογοήτευση σε καταπίνουν και τα πάντα γύρω σου μοιάζουν σαν να προφητεύουν τον ερχομό της αποκάλυψης.

Όμως σε τέτοιες καταστάσεις αξίζει να θυμάσαι εκείνο το ρητό του Winston Churchill που λέει πως “Αν ο δρόμος σου περνάει μέσα από την κόλαση, συνέχισε να προχωράς.

Το μυστικό δεν είναι να προσπαθείς να μένεις ατσαλάκωτος σε κάθε περίσταση, αλλά να σηκώνεσαι και να προχωράς.

Και όταν η κατάσταση ζορίζει ακολούθησε τις πιο πάνω συμβουλές και σου εγγυώμαι πως θα θριαμβέυσεις. Και αν νιώθεις πως χρειάζεσαι καθοδήγηση και βοήθεια στο πως να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!