Όταν νιώθεις πως οι άλλοι ζουν Καλύτερα από Εσένα - Men's Bible

Όταν νιώθεις πως οι άλλοι ζουν Καλύτερα από Εσένα

Όταν νιώθεις πως οι άλλοι ζουν Καλύτερα από Εσένα

Μόλις επέστρεψες απ’ την εργασία σου. Βγάζεις τα ρούχα σου, φτιάχνεις κάτι ελαφρύ να φας και όπως αράζεις χαλαρός στον καναπέ σου, βγάζεις το κινητό σου και μπαίνεις στο Instagram. Και ξεκινάς να νιώθεις πως οι άλλοι ζουν καλύτερα από εσένα.

Βλέπεις ανθρώπους να διασκεδάζουν σε club του εξωτερικού, να ταξιδεύουν σε μέρη εξωτικά, να δειπνούν σε ακριβά εστιατόρια, να κάνουν σερφ και ορειβασία.

Ζηλεύεις λίγο. Θες κι εσύ να κάνεις αντίστοιχα πράγματα και αρχίζεις να ονειρεύεσαι. Τι θες να κάνεις, που θες να πας, τι θες να καταφέρεις.

Κάπου εκεί, κάτι μέσα σου αρχίζει να σε τρώει. Σε πιάνει άγχος. Σκέφτεσαι πως μέχρι τώρα, δεν έχεις κάνει ούτε τα μισά απ’ όλα αυτά που θες να κάνεις στη ζωή σου.

Δεν έχεις ταξιδέψει σε όλα τα μέρη που επιθυμείς να πας. Δεν έχεις ξεκινήσει εκείνο το διδακτορικό που έλεγες ότι ήθελες να κάνεις. Δεν έχεις ασχοληθεί με πολλά απ’ τα πράγματα που θες να ασχοληθείς. Δεν έχεις πετύχει ακόμα όλα όσα θέλεις να πετύχεις.

Και το άγχος αυτό παραμένει. Συνεχίζει να σε τρώει και να σου ρουφάει την άνεση και την ηρεμία που ένιωθες μέχρι τη στιγμή που τσέκαρες το Instagram.

Γιατί νιώθεις πως οι άλλοι ζουν καλύτερα από εσένα;

Η παραπάνω σκηνή πιστεύω πως σου είναι οικεία. Περιγράφει εξαιρετικά ένα από τα μεγαλύτερα βάσανα της εποχής μας.

Το φόβο πως χάνεις εμπειρίες και πως οι άλλοι ζουν μια πιο ενδιαφέρουσα ζωή απ’ τη δική σου. Πως έχουν περισσότερους φίλους, πως διασκεδάζουν περισσότερο, πως είναι περισσότερο cool κλπ.

Ο φόβος πως οι άλλοι ζουν καλύτερα από εσένα έχει όνομα. Λέγεται FOMO (fear of missing out) και παρ’ ότι υπήρχε απ’ τις αρχές της ανθρώπινης ιστορίας, ποτέ δεν ασκούσε τόση επιρροή όσο ασκεί σήμερα.

Ο λόγος γι’ αυτό είναι φυσικά τα κοινωνικά δίκτυα τα οποία σου δείχνουν συνεχώς τα πιο επιλεγμένα, ελκυστικά και ευχάριστα στιγμιότυπα της ζωής των άλλων. Και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Εσύ είσαι στο σπίτι σου Σάββατο βράδυ γιατί έχεις να τελειώσεις ένα project μέχρι τη Δευτέρα και το Instagram σου δείχνει πόσο υπέροχα περνούν οι φίλοι σου σε κλαμπ της παραλιακής.

Είσαι απηυδισμένος από την κίνηση και στο Facebook βλέπεις πως ο μακρινός σου ξάδερφος ταξιδεύει χαλαρός την Ευρώπη με τη μηχανή του.

Ή πάλι είσαι καιρό χωρίς σχέση, νιώθεις μοναξιά και βλέπεις πως αρκετές κοπέλες απ’ τον κύκλο σου ή τη δουλειά σου σχολιάζουν με μια δόση φλερτ, φωτογραφίες άλλων ανδρών.

Φυσικά αυτός ο φόβος δεν προκαλείται μονάχα απ’ τα κοινωνικά δίκτυα. Διαφημίσεις και τηλεοπτικά σόου πατούν πάνω στην αίσθηση πως κάτι λείπει απ’ τη ζωή σου και σε βομβαρδίζουν ανελλιπώς με εικόνες διασήμων με εντυπωσιακούς και πολυτελείς τρόπους ζωής.

Είναι εύκολο να καταλάβεις πότε σε πιάνει ο φόβος ότι χάνεις εμπειρίες και ότι οι άλλοι ζουν καλύτερα από εσένα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σφίξιμο στο στομάχι, ξαφνική ταραχή και ένα γενικό αίσθημα άγχους.

Αν επιτρέψεις στο φόβο αυτό να παραμείνει και να φουντώσει, τότε σε παρασέρνει σε έναν αδιάκοπο φαύλο κύκλο στον οποίο απλώς παρακολουθείς το πώς ζουν οι άλλοι, κρίνεις αρνητικά το δικό σου τρόπο ζωής και καταλήγεις να μην απολαμβάνεις τη ζωή σου και την καθημερινότητα σου.

Η διάθεση σου πέφτει στα τάρταρα και αντί να πιάσεις τη ζωή απ’ τα μαλλιά και να τη ζήσεις όπως γουστάρεις εσύ, παραλύεις από τη ζήλια και την κατάθλιψη.

Με τόσα ερεθίσματα γύρω σου είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις αυτόν το φόβο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Κάθε φορά που νιώθεις πως σε πιάνει ο φόβος ότι χάνεις εμπειρίες, διώξε τον πριν προλάβει να σε παρασύρει.

Πως; Κάνοντας τις ακόλουθες ερωτήσεις στον εαυτό σου.Όταν νιώθεις πως οι άλλοι ζουν Καλύτερα από Εσένα

#1 «Αυτό που βλέπω είναι κάτι που πραγματικά θέλω να κάνω;»

Το αστείο με το φόβο πως χάνεις εμπειρίες, είναι πως δεν παρουσιάζεται μονάχα όταν βλέπεις κάποιον να κάνει κάτι που θα ήθελες να κάνεις κι εσύ.

Προκύπτει συχνά και όταν βλέπεις άλλους ανθρώπους να ασχολούνται με πράγματα και δραστηριότητες που δε σε εξιτάρουν ιδιαίτερα. Απλά τους βλέπεις να διασκεδάζουν.

Είναι λοιπόν σημαντικό να διαπιστώσεις πως αυτό το αίσθημα άγχους είναι απλά μια υπενθύμιση πως κάνεις διαφορετικές επιλογές απ’ ότι οι άλλοι.

Και αυτή η υπενθύμιση εστιάζει την προσοχή σου στο γεγονός πως η επιλογή που έκανες δεν ήταν η μοναδική. Πως υπήρχαν εναλλακτικές και πως δεν μπορείς να τα έχεις όλα στη ζωή.

Όταν επιλέγεις να αφιερώσεις το χρόνο και την ενέργεια σου με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αναπόφευκτα χάνεις τις εναλλακτικές. Και εδώ είναι που φωλιάζει ο φόβος και το άγχος. Από την ανασφάλεια που συχνά μας κυριεύει σχετικά με τις επιλογές μας και τις αποφάσεις μας.

Όταν βλέπουμε από τις φωτογραφίες των κοινωνικών δικτύων, τις διαφημίσεις, τα show στην τηλεόραση κλπ, πόσες άλλες εναλλακτικές υπάρχουν, χάνεις την εμπιστοσύνη στις επιλογές σου.

Γι’ αυτόν το λόγο, όταν νιώθεις το φόβο πως χάνεις εμπειρίες στη ζωή και νιώθεις πως οι άλλοι ζουν καλύτερα από εσένα, είναι σημαντικό να κάνεις την εξής ερώτηση στον εαυτό σου: «Αυτό είναι άραγε κάτι που πραγματικά θέλω να κάνω;»

Το γεγονός πχ, πως ο μακρινός σου ξάδερφος ταξιδεύει την Ευρώπη με τη μηχανή είναι κάτι που όντως θα γούσταρες να κάνεις τη στιγμή που δεν έχεις ανέβει ποτέ σε μηχανή; Θα το απολάμβανες πραγματικά;

Το γεγονός πως οι άλλοι έχουν κάνει διαφορετικές επιλογές από εσένα δε σημαίνει απαραίτητα πως οι επιλογές αυτές είναι καλύτερες απ’ τις δικές σου. Δε σημαίνει πως οι εμπειρίες που ζουν, είναι εμπειρίες που θα απολάμβανες εξίσου.

Φυσικά, κάποιες φορές θα κάνεις την παραπάνω ερώτηση στον εαυτό σου και η απάντηση σου θα είναι καταφατική. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να αναρωτηθείς κάτι ακόμα.

#2 «Μήπως πρέπει να προχωρήσω σε αλλαγές;»

Όπως είπαμε, ο φόβος πως χάνεις εμπειρίες υπήρχε από πάντα, απλά παλιότερα δεν είχαμε επίγνωση των πολλών εναλλακτικών επιλογών.

Αν γεννιόσουν το μεσαίωνα σε μια οικογένεια χωρικών δεν είχες και πολλές επιλογές στο τι καριέρα θα ακολουθούσες. Δε θα σκεφτόσουν «χμμ μήπως να γίνω έμπορος ή ναυτικός», ακόμα και αν είχες τη δυνατότητα να γίνεις.

Απλά θα πήγαινες στο χωράφι μαζί με τον πατέρα σου και τα υπόλοιπα αδέρφια σου.

Και όπως όλα τα συναισθήματα, έτσι και αυτό το σφίξιμο στο στομάχι, υπάρχει γιατί εξυπηρετεί ένα σκοπό. Γιατί σε προειδοποιεί και σε βοηθάει να αξιολογήσεις τη ζωή σου και το που βρίσκεσαι.

Κάποιες φορές λοιπόν ο φόβος πως χάνεις εμπειρίες πυροδοτείται απ’ την διαπίστωση πως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές και σε πιάνει αμφιβολία για το αν έχεις πάρει τις σωστές αποφάσεις.

Κάποιες άλλες φορές ωστόσο, ο φόβος αυτός δείχνει πως δεν είσαι ευτυχισμένος με το πώς ζεις τη ζωή σου. Πως υπάρχουν πράγματα που εύχεσαι να έκανες και πως θα ήθελες να ζούσες με διαφορετικό τρόπο.

Αν λοιπόν απάντησες καταφατικά στην πρώτη ερώτηση, το επόμενο πράγμα που οφείλεις να ρωτήσεις τον εαυτό σου είναι: «Μήπως δεν είμαι ευχαριστημένος με τον τρόπο ζωής μου και πρέπει να κάνω αλλαγές στην καθημερινότητα μου;»

Κάποιες φορές ο φόβος πως χάνεις εμπειρίες είναι μια εκδήλωση της απογοήτευσης που νιώθεις για τον εαυτό σου, γιατί δεν είχε το κουράγιο να διεκδικήσει όσα επιθυμεί.

Σε αυτή την περίπτωση, αυτό το σφίξιμο στο στομάχι που νιώθεις όταν βλέπεις τι ποστάρουν οι άλλοι στα κοινωνικά δίκτυα, είναι ένας τρόπος να πεις στον εαυτό σου «Ώρα για αλλαγές.»

#3 «Μπορώ να προχωρήσω σε αλλαγές αυτή τη στιγμή;»

Γράφω αυτές τις λέξεις με δισταγμό, καθώς θέλω όσο γίνεται να αποφύγω να σου δώσω μια δικαιολογία να μην προχωρήσεις σε αλλαγές στη ζωή σου.

Ωστόσο, κάθε επιτυχημένη προσπάθεια να αλλάξουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας, οφείλει να βασίζεται στο ρεαλισμό και όχι σε ευσεβείς πόθους για να αποδώσει καρπούς.

Πολλές φορές λοιπόν, ο φόβος πως χάνεις εμπειρίες σου λέει πως κάτι πρέπει να κάνεις και πως πρέπει να αλλάξεις τη ρουτίνα σου, την καθημερινότητα σου, τον τρόπο με τον οποίο ζεις τη ζωή σου. Αλλά, η στιγμή που νιώθεις έτσι να μην είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσεις στις αλλαγές που επιθυμείς.

Μπορεί για παράδειγμα να μένεις με τους γονείς σου και να απέφευγες για χρόνια να μετακομίσεις σε κάποιο άλλο σπίτι με διάφορες δικαιολογίες, αλλά ο πραγματικός λόγος είναι πως σε τρόμαζε η μοναξιά και συνεχώς το ανέβαλες.

Τώρα λοιπόν που είδες φωτογραφίες με το πάρτι που έκανε ο φίλος σου στο σπίτι που μένει μόνος του, ένιωσες πως ήρθε η ώρα να κάνεις το μεγάλο βήμα επιτέλους.

Ωστόσο, ενδέχεται εκείνη την περίοδο τα οικονομικά σου να μην αντέχουν το έξοδο του ενοικίου.

Μπορεί λοιπόν να αποφάσισες τώρα πως ήρθε η ώρα να μείνεις μόνος, αλλά να μην είναι ρεαλιστικό να νοικιάσεις σπίτι άμεσα.

Ή πάλι μπορεί να θες πολύ να κάνεις σκι, αλλά αν η επιθυμία να κάνεις σκι σου ήρθε στα μέσα του καλοκαιριού, τότε καλύτερα να επικεντρωθείς σε αυτά που μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή και να αφήσεις το σκι για άλλη φορά.

Αν λοιπόν υπάρχει κάτι που θες πολύ να κάνεις και μέσα σου σε τρώει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι ρεαλιστικό να γίνει ή δεν ταιριάζει στον τρόπο που ζεις τη ζωή σου, αντί να ανησυχείς που χάνεις την εμπειρία του, προγραμμάτισε το για το μέλλον και βρες τρόπο να απολαύσεις περισσότερο το παρόν.

#4 «Είναι όντως έτσι τα πράγματα;»

Ενστικτωδώς όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε πως πολλά απ’ αυτά που βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα δεν απεικονίζουν ακριβώς τη ζωή των άλλων. Είναι απλά στιγμιότυπα τα οποία απαθανατίζουν μια συγκεκριμένη στιγμή, αλλά δε λένε και πολλά για τις άλλες στιγμές που δε βλέπουμε.

Παρά το γεγονός πως μέσα σου το γνωρίζεις, καλό είναι να υπενθυμίζεις τακτικά στον εαυτό σου αυτή την αλήθεια της ψηφιακής ζωής.

Τα προφίλ και οι περσόνες που έχουν διαμορφώσει οι άλλοι στο Instagram και στο Facebook αποτελούν απλώς μια προσεκτικά κεντημένη εικόνα. Την εικόνα που εκείνοι θέλουν να βγάζουν προς τα έξω.

Ναι, κάποιοι δημοσιεύουν και μοιράζονται τα πάντα, όλες τις απόψεις και τις γνώμες τους, τις δραστηριότητες τους, πότε βγάζουν το σκύλο βόλτα κλπ. Κάτι που από τη μια μοιάζει πιο ειλικρινές, απ’ την άλλη είναι ακατάλληλο και ανάρμοστο για τέτοιες σελίδες (συν ότι καταλήγει να σε διαγράψουν πολλοί απ’ τη λίστα των διαδικτυακών φίλων τους).

Οι περισσότεροι άνθρωποι ωστόσο μοιράζονται στα κοινωνικά δίκτυα μονάχα τις καλές και ευχάριστες στιγμές της ζωής τους (κάτι το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό).

Έτσι καταλήγεις να αγνοείς τις δυσκολίες που συναντούν, τις στεναχώριες τους κλπ, αλλά και όλες τις απλές και βαρετές πλευρές της ζωής τους (όλοι έχουμε απ’ αυτές).

Βλέπεις για παράδειγμα τη φωτογραφία του συναδέλφου σου με το ηλιοβασίλεμα στη Μύκονο, δε βλέπεις τον πρόσφατο χωρισμό του με την κοπέλα του ή την αγανάκτηση που νιώθει κάθε πρωί απ’ την κίνηση που συναντά μέχρι να έρθει στη δουλειά.

Με λίγα λόγια τα περισσότερα πράγματα που βλέπεις αποτελούν απλά μια ωραιοποιημένη εικόνα. Την κορυφή ενός παγόβουνου κάτω απ’ την οποία κρύβεται αθέατη μια τεράστια μάζα πάγου.

Αν λοιπόν βασίζεσαι σε αυτή για να αξιολογήσεις τη ζωή σου, είναι δεδομένο πως θα νιώσεις λίγος και ανεπαρκής. Είναι δεδομένο πως θα πιστέψεις πως κάτι κάνεις λάθος με τον τρόπο που ζεις.

Συνεπώς πάντα να αμφισβητείς τις εντυπώσεις και να ρωτάς τον εαυτό σου «Είναι όντως έτσι τα πράγματα;».

Αν θες να γίνεις ο άνδρας που διεκδικεί όλα όσα θέλει απ’ τη ζωή του, δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!