Το Κοινωνικό Άγχος δεν είναι ο εχθρός σου στο φλερτ - Men's Bible

Το Κοινωνικό Άγχος δεν είναι ο εχθρός σου στο φλερτ

Το Κοινωνικό Άγχος δεν είναι ο εχθρός σου στο φλερτ, Χωρισμός: Πως να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου, 6 Λόγοι που δεν πετυχαίνεις στο Φλερτ

Ξέρω καλά πως το να παλεύεις με το κοινωνικό άγχος είναι μια μάχη δύσκολη.

Κάθε κοινωνική επαφή μοιάζει σα να περπατάς σε τεντωμένο σχοινί και αισθάνεσαι πως αν δε βαδίζεις προσεχτικά, θα χάσεις την ισορροπία σου και θα πέσεις. Και ο πόνος αυτής της πτώσης θα είναι αβάσταχτος.

Έτσι αξιολογείς μόνιμα την κάθε σου κίνηση και η κοινωνικοποίηση γίνεται ένας αγώνας που πυροδοτεί αρνητικές και επίπονες σκέψεις. Σκέψεις όπως «δεν είμαι αρκετά καλός», «δεν είμαι αρκετά ωραίος», «δεν το ‘χω με την επικοινωνία».

Και ενώ το μυαλό σου τρέχει εκστασιασμένο, συγκρίνοντας τον εαυτό σου με τους άλλους, το σώμα σου αρχίζει να αντιδρά. Οι ρυθμοί της καρδιάς ανεβαίνουν και τα χέρια σου αρχίζουν να ιδρώνουν.

Αισθάνεσαι νευρικός και πιστεύεις πως οτιδήποτε και αν πεις θα ακουστεί ή χαζό ή πληκτικό. Έτσι δε λες τίποτα και καταλήγεις, για άλλη μια φορά, να είσαι ο ήσυχος τύπος.

Το κοινωνικό άγχος μετατρέπει κάθε συζήτηση και κάθε κοινωνική επαφή σε ένα δύσκολο τεστ το οποίο πρέπει να περάσεις. Και αν αντιμετωπίζεις το κοινωνικό άγχος στη ζωή σου τότε γνωρίζεις πόσο δύσκολο μπορεί να είναι.

Και σίγουρα θα πιστεύεις πως το να εξαλείψεις το κοινωνικό άγχος ή να το αποφύγεις πρέπει να είναι ο βασικός σου στόχος για να αποκτήσεις την κοινωνική ζωή που επιθυμείς.Το Κοινωνικό Άγχος δεν είναι ο εχθρός σου στο φλερτ

Πως να εξαλείψεις το άγχος (και γιατί δεν πρέπει να το κάνεις)

Το κοινωνικό άγχος σε φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και για αυτό το λόγο, όσοι παλεύουν μαζί του κάνουν την εξάλειψη του τη νούμερο ένα προτεραιότητα τους.

Και είτε το πιστεύεις, είτε όχι υπάρχουν κάποιοι άμεσοι και ξεκάθαροι τρόποι να ξεφορτωθείς αυτό το έντονο και άβολο συναίσθημα. Κάποιο τρόποι που το εξαφανίζουν αμέσως.

Μερικοί από αυτούς τους τρόπους είναι οι εξής:

Το να μην προσεγγίζεις εκείνη την ωραία μελαχρινή που σου αρέσει για να αποφύγεις την απόρριψη.

Το να μένεις σπίτι ώστε να μην χρειαστεί να μιλήσεις με αγνώστους.

Το να σχεδιάζεις μια ολόκληρη συζήτηση στο μυαλό σου ώστε να μην ανησυχείς για το τι να πεις.

Το να μιλάς μόνο με όσους γνωρίζεις καλά και αισθάνεσαι ασφάλεια όταν είσαι σε ένα πάρτι ή μια εκδήλωση.

Όπως βλέπεις υπάρχουν μυριάδες τρόποι να μειώσεις και να εξαλείψεις το κοινωνικό άγχος. Ουσιαστικά σε όλους αυτούς ο στόχος είναι να αποφύγεις να κάνεις αυτό το οποίο σε αγχώνει.

Κάτι τέτοιο βραχυπρόθεσμα έχει τρομερά αποτελέσματα γιατί σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα και λιγότερο άβολα.

Μακροπρόθεσμα όμως, έχει δύο δυσάρεστες παρενέργειες.Το Κοινωνικό Άγχος δεν είναι ο εχθρός σου στο φλερτ

Η αποφυγή οδηγεί σε περισσότερο άγχος

Κάθε φορά που αναζητάμε την ασφάλεια αποφεύγοντας ότι μας αγχώνει, μπορεί να χαλαρώνουμε για λίγο ωστόσο κάνουμε ένα πολύ μεγάλο κακό στον εαυτό μας. Ενισχύουμε την πεποίθηση μας πως η κατάσταση που μας έκανε να νιώσουμε άγχος, ήταν όντως επικίνδυνη για εμάς. Πως κάπου εκεί υπήρχε μια απειλή για εμάς, για αυτό και άλλωστε θέλαμε να την αποφύγουμε εξαρχής.

Αυτή η αίσθηση της απειλής δε λαμβάνει χώρα στο συνειδητό επίπεδό. Δε βλέπεις μια όμορφη κοπέλα και λες αν πάω να της μιλήσω θα βάλω τον εαυτό μου σε κίνδυνο.

Ωστόσο, ασυνείδητα, το μυαλό σου θέλει να σε κρατήσει ασφαλή. Δε νοιάζεται για το αν εσύ θες να βρεις κοπέλα ή να κάνεις καινούριους φίλους.

Κάθε φορά λοιπόν που αποφεύγεις να προσεγγίσεις μια κοπέλα για να τη φλερτάρεις ή να μιλήσεις με ανθρώπους που δε γνωρίζεις ουσιαστικά ενισχύεις τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις.

Πεποιθήσεις όπως η αίσθηση πως δεν είσαι αρκετά καλός, πως η απόρριψη είναι μια τρομερή καταστροφή, πως δεν το ‘χεις με την επικοινωνία κλπ.

Και το πρόβλημα είμαι πως εν τέλει η αποφυγή καταλήγει να ενισχύσει το κοινωνικό άγχος σου. Και την επόμενη φορά που θα θες να γνωρίσεις μια κοπέλα ή να μιλήσεις με κόσμο θα νιώθεις περισσότερο αγχωμένος και νευρικός.

Η αποφυγή λοιπόν ενισχύει την πεποίθηση πως μια κοινωνική περίσταση είναι επικίνδυνη και πρέπει να την αποφύγεις, όπως αναφέρουμε και στο ακόλουθο βίντεο.

 

Η αποφυγή περιορίζει τη ζωή σου

Όσο περισσότερο αποφεύγεις την κοινωνικοποίηση τόσο περισσότερο περιορίζεις τη ζωή σου.

Αν δε βγαίνεις έξω σε μπαρ, αλλά κάθεσαι ήσυχος και μόνος στο διάλλειμα στη δουλειά και αποφεύγεις εκδηλώσεις και χόμπι, πρακτικά περιορίζεις τον εαυτό σου και την εξέλιξη του λίγο λίγο κάθε φορά.

Προσπαθώντας να αποφύγεις τον «κίνδυνο» της κοινωνικής απόρριψης, σου ξεφεύγει ο πραγματικός κίνδυνος. Ο οποίος είναι το να ζεις μια ζωή που δεν απολαμβάνεις. Και χάνεις όλα εκείνα που δίνουν στη ζωή νόημα, χρώμα και αξία.

Με λίγα λόγια ο πραγματικός εχθρός δεν είναι το κοινωνικό άγχος. Είναι η αποφυγή.

Το έχω επαναλάβει τόσες φορές σε αυτό το άρθρο γιατί είναι κρίσιμο να το καταλάβεις και τόσο εύκολο να το παραβλέψεις.

Όταν θέτεις ως προτεραιότητα το να αποφύγεις την απόρριψη και το άβολο συναίσθημα, ουσιαστικά μεγεθύνεις το πρόβλημα αντί να το λύνεις. Πέφτεις σε έναν φαύλο κύκλο ο οποίος σε ρίχνει και δε σε αφήνει να ανοίξεις τα φτερά σου.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν σε αυτή τη περίπτωσή;

Θες να ξεπεράσεις το άγχος σου για το φλερτ; Δες εδώ

Τρία βήματα για να αντιμετωπίσεις το κοινωνικό άγχος.

«Αφού λοιπόν η αποφυγή είναι ο πραγματικός εχθρός, τελικά τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω το κοινωνικό άγχος μου όταν θέλω να φλερτάρω;», θα με ρωτήσεις.

Ευτυχώς τα πράγματα είναι απλά. Υπάρχουν τρία απλά και αποτελεσματικά βήματα τα οποία υποστηρίζονται από δεκαετίες ψυχολογικών ερευνών πάνω στο κοινωνικό άγχος.

Βήμα #1 Αποδέξου το άγχος σου

Το άγχος είναι στην πραγματικότητα μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Ένας πρωτόγονος συναγερμός που σε προειδοποιεί πως υπάρχει μια απειλή και πως θα χρειαστεί να παλέψεις (αν πιστεύεις ότι μπορείς να κερδίσεις) ή να φύγεις τρέχοντας (αν πιστεύεις ότι δε μπορείς να ανταπεξέλθεις).

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι ο συναγερμός, αλλά το πως ερμηνεύουμε την κατάσταση. Κάθε φορά λοιπόν που θες να φλερτάρεις με μια κοπέλα και αισθάνεσαι το κοινωνικό άγχος να σε κυριεύει μην το πολεμήσεις. Μην κρίνεις τον εαυτό σου άσχημα για αυτό το συναίσθημα.

Αντίθετα αποδέξου το ως κάτι φυσιολογικό. Μην προσπαθήσεις να αλλάξεις το πως νοιώθεις αλλά παρατήρησε το τι συμβαίνει όπως ένας περίεργος ερευνητής παρατηρεί ένα πείραμα.

Βήμα #2 Σκέψου τι σε νοιάζει περισσότερο

Συχνά νοιώθουμε άγχος σε εκείνα τα σημεία της ζωής που μας νοιάζουν περισσότερο. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν έντονο κοινωνικό άγχος δίνουν μεγάλη βάση και αξία στο να συνδεθούν με τους άλλους και να είναι αποδεκτοί.

Αντί λοιπόν να παλεύεις μόνιμα με το κοινωνικό άγχος άστο να σε οδηγήσει προς όλα εκείνα που σε νοιάζουν πραγματικά. Γιατί το πιο πιθανό είναι πως εκείνες οι περιστάσεις που σε αγχώνουν περισσότερο να είναι και εκείνες για τις οποίες νοιάζεσαι περισσότερο.

Αν μη τι άλλο τι θα προτιμούσες: Να ζήσεις μια ζωή χωρίς άγχος αλλά και χωρίς να έχεις κάνει όλα εκείνα που πραγματικά ποθούσες ή να ζήσεις μια ζωή με αρκετό άγχος η οποία είναι γεμάτη περιπέτεια και ποιοτικές σχέσεις και γνωριμίες;

Βήμα #3 Αντιμετώπισε τον φόβο σου

Αυτό είναι και το πιο δύσκολο βήμα αλλά επίσης και το πιο σημαντικό.

Είναι η στιγμή που πλησιάζεις εκείνη την όμορφη κοπέλα για να της μιλήσεις, η στιγμή που λες τη γνώμη σου σε μια συνάντηση στη δουλειά, η στιγμή που ξεκινάς μια μικρή χαλαρή κουβέντα με ανθρώπους που δε σε γνωρίζουν.

Δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι και συντομεύσεις. Νιώσε τον φόβο και κάνε αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία και σημασία για εσένα.

Ευτυχώς, το καλό είναι πως δεν χρειάζεται να κολυμπήσεις απ’ ευθείας στα βαθιά. Μπορείς να ξεκινήσεις από πιο αθώες προσεγγίσεις όπως πχ το να πιάνεις κουβέντα με ανθρώπους που ήδη γνωρίζεις λίγο ή συναντάς μέσα στη μέρα σου. Σταδιακά, καθώς παίρνεις την εμπειρία και τις παραστάσεις, απευαισθητοποιείσαι και ανεβάζεις επίπεδο δυσκολίας.

Η μάχη με το κοινωνικό άγχος δεν είναι δύσκολη, είναι ωστόσο χρονοβόρα. Απαιτεί χρόνο, συνέπεια και επιμονή. Ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για συγκεκριμένα κομμάτια της κοινωνικής επαφής όπως είναι το φλερτ. Πάντα να θυμάσαι όμως πως η επιμονή και η πρόοδος πάνε μαζί.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!