Είμαι Ντροπαλός και Εσωστρεφής: Πως το ξεπερνάω; - Men's Bible

Είμαι Ντροπαλός και Εσωστρεφής: Πως το ξεπερνάω;

Είμαι Ντροπαλός και Εσωστρεφής: Πως το ξεπερνάω;

Έλαβα πρόσφατα ένα μήνυμα, από έναν φίλο του site που γράφει ότι «Έχω ένα σημαντικό πρόβλημα. Είμαι ντροπαλός, εσωστρεφής και βγαίνω σπάνια έξω». Κάτι που φυσικά έχει αρνητικές συνέπειες στη ζωή του.

Πρόκειται για ένα θέμα που ξέρω ότι μπορεί να ενδιαφέρει και όποιον άλλο δηλώνει στον εαυτό του «είμαι ντροπαλός και σχετικά εσωστρεφής» και νιώθει ότι αυτό τον περιορίζει. Μετά από άδεια του φίλου μας, καταγράφω πιο κάτω τον προβληματισμό του (με μερικές μόνο ορθογραφικές και λεκτικές διορθώσεις) όπως και την απάντησή μου.

Έχεις κάποια απορία για το φλερτ ή τις σχέσεις; Επικοινώνησε μαζί μας

Το θέμα: Είμαι Ντροπαλός

Συγχαρητήρια για την Ακαδημία σας! Είναι πολύ ωραίο που βοηθάτε τους άνδρες να βελτιωθούν.

Έχω κι εγώ ένα σημαντικό πρόβλημα. Είμαι ντροπαλός, εσωστρεφής και βγαίνω σπάνια έξω. Πάω σε μια σχολή κάθε μέρα και αυτό είναι όλο. Ίσως μία ή δύο φορές το μήνα θα κάνω μια βόλτα με τους φίλους μου, αλλά πέρα από αυτό δεν βγαίνω ιδιαίτερα από το σπίτι.

Συνήθιζα να βγαίνω πιο πολύ με τους φίλους μου, αλλά καθώς μεγαλώνουν και έχουν τις κοπέλες τους και τα χόμπι τους, έχουν περιορίσει τις εξόδους, κάτι που έχει συνέπεια και σε εμένα.

Ίσως θα έπρεπε να βγαίνω περισσότερο μόνος μου, αλλά το να μην έχεις μαζί την παρέα σου, είναι κάπως φοβιστικό. Τι θα μου προτείνατε να κάνω για να νιώθω πιο άνετα όταν είμαι ανάμεσα σε αγνώστους; Τι είδους μέρη ή δραστηριότητες θα προτείνατε για να κάνω νέες παρέες, νέους φίλους και ίσως να γνωρίσω και κοπέλες;

Το άλλο μου θέμα έχει να κάνει με το ότι είμαι ντροπαλός. Όχι ότι δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι που μου αρέσει ή γνωρίζω, αλλά σίγουρα δεν μπορώ να κρατήσω μια κουβέντα για πολύ ώρα μόνος μου.

Επίσης δεν έχω ιδέα πως μπορώ να ξεκινήσω κουβέντα με μια κοπέλα που δεν γνωρίζω χωρίς να φανεί περίεργο. Καθώς δεν είμαι κάποιος που γνωρίζει και δεν έχει λόγο να του μιλήσει στο ξαφνικό, πως μπορώ να την προσεγγίσω χωρίς να είναι περίεργο; Και πως μπορώ αφού ξεκινήσουμε κουβέντα να πάω τη συζήτηση σε κάποιο θέμα το οποίο ξέρω καλά ώστε να δείξω ότι ξέρω πράγματα και να μην κάθομαι σιωπηλός;

Και βασικά μου αρέσει να συζητάω για κάτι μόνο όταν γνωρίζω καλά το θέμα γιατί δεν θέλω να πω κάτι που θα με κάνει να φανώ χαζός, κι έτσι απλά κάθομαι και ακούω στις περισσότερες συζητήσεις χωρίς να συμμετέχω. Πως μπορώ να μπω στη συζήτηση ενώ δεν ξέρω πολλά χωρίς όμως να φανεί ότι χώνομαι αδέξια;

Συγχαρητήρια και πάλι για την εξαιρετική δουλειά σας. Με έχετε ήδη βοηθήσει πολύ!

Ευχαριστώ,
Θέμης

Αξιοποίησε τα ενδιαφέροντα σου

Αυτή είναι μία από τις καταστάσεις που έχεις μπει σε ένα φαύλο κύκλο και το ένα φέρνει το άλλο.

Το πρώτο πράγμα που προτείνω πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να αξιοποιήσεις τα ενδιαφέροντά σου.

Χρειάζεται να βρεις τρόπους να πάρεις τα χόμπι που σου αρέσουν ή σε παθιάζουν και να τα χρησιμοποιήσεις για να γνωρίσεις και άλλους ανθρώπους που τους αρέσουν.

Αν, για παράδειγμα, σου αρέσουν τα RPG, μπορείς να αναζητήσεις κάποιο σχετικό κατάστημα που διοργανώνει τακτικά τουρνουά και φέρνει σε επαφή ανθρώπους που τους αρέσουν αυτού του είδους τα παιχνίδια.

Αν σου αρέσει ο χορός, οι σχολές χορού και τα τακτικά πάρτι τους είναι μια καλή αρχή. Αν είσαι της άθλησης, γράψου σε μια σχολή πολεμικών τεχνών. Όποια κι αν είναι τα χόμπι σου και τα ενδιαφέροντά σου, σίγουρα υπάρχουν και άλλοι που τα μοιράζονται και μπορείς να γνωρίσεις.

Αλλά κάτι που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ότι χρειάζεται να πας περισσότερο από μία φορά. Στην πραγματικότητα το να γίνεις τακτικός είναι απαραίτητο προκειμένου να ξεπεράσεις τη σκέψη του «είμαι ντροπαλός»

Όσο πιο συχνά συμμετέχεις, τόσο πιο άνετος θα γίνεσαι και τόσο πιο γνώριμος θα σου φαίνεται ο χώρος και οι άνθρωποι. Κι αυτοί γιατί θα κατανοείς καλύτερα τους άγραφους κανόνες που υπάρχουν αλλά και επειδή θα αρχίσεις να μαθαίνεις τους άλλους.

Ακόμα κι αν μόνο λέτε ένα «γεια» ο ένας στον άλλο, αυτό θα σε βοηθήσει να νιώθεις περισσότερα οικεία. Και σταδιακά θα είσαι σε θέση να συμμετέχεις σε συζητήσεις ή να ξεκινάς και κάποιες εσύ.

Πιάνοντας συζήτηση

Κάτι που βλέπω σε εσένα (αλλά και σε πολλούς άλλους) είναι ότι το παρασκέφτεσαι για το τι χρειάζεται για να ξεκινήσεις μια συζήτηση.

Πόσες φορές, για παράδειγμα, δεν στεκόσουν κάπου (πχ σε ένα μπαρ, στο μετρό, περιμένοντας να παραλάβεις τον καφέ σου) και κάποιος έκανε ένα άσχετο σχόλιο ή μια παρατήρηση για κάτι που συνέβη; Κάποιος άλλος απαντάει και έτσι ξεκινάει μια συζήτηση.

Και φυσικά είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα έχεις παρατηρήσει να γίνεται και στο αμφιθέατρο της σχολής. Κάποιος πετάει ένα σχόλιο για ένα καθηγητή ή ένα μάθημα, κάποιος άλλος λέει τη δική του άποψη και γίνεται ένας διάλογος.

Αυτό είναι το 90% του να ξεκινήσεις μια συζήτηση. Σχεδόν πάντα είναι μια απλή ερώτηση ή παρατήρηση και το πράγμα συνεχίζει από εκεί. Ακόμα και οι «ατάκες» που ψάχνουν πολλοί, στην ουσία είναι απλές ερωτήσεις ή δηλώσεις.

Όσον αφορά το πώς ξεκινάς συζήτηση με κοπέλα είναι ένα θέμα που έχουμε καλύψει και σε άλλα άρθρα μας (δες εδώ και εδώ). Σίγουρα η απλότητα είναι ο καλύτερος τρόπος. Ένα απλό: «Γεια, μου φάνηκες ενδιαφέρουσα και ήθελα να σε γνωρίσω. Είμαι ο Χ» αρκεί και με το παραπάνω. Είμαι Ντροπαλός και Εσωστρεφής: Πως το ξεπερνάω;

Να είσαι απλός και φυσικός

Αυτό που δεν χρειάζεται είναι να πιέσεις τη συζήτηση να πάει σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αναγνωρίζω ότι νιώθεις πιο άνετα όταν πρόκειται για ένα θέμα που γνωρίζεις καλά, αλλά δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν όλοι για τα ίδια θέματα με εσένα. Άλλωστε και εκείνοι θα έχουν δικά τους θέματα που τους ενδιαφέρουν. Κι αν το καταλάβεις αυτό θα βελτιωθείς πολύ σε κοινωνικό επίπεδο.

Όπως συχνά λέω: σε όλους μας αρέσει να βρούμε κάποιον που θέλει να ακούσει και εκτιμάει τις απόψεις μας. Αντίθετα, τις περισσότερες φορές συναντάμε ανθρώπους που απλά περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν. Το να βρεις κάποιον που θέλει να ακούσει είναι σπάνιο και πολύτιμο.

Αυτό που πρέπει να έχεις υπόψη είναι ότι το να μην γνωρίζεις κάτι, δεν σε κάνει χαζό, απλά σημαίνει ότι δεν γνωρίζεις το συγκεκριμένο θέμα. Αντί λοιπόν να παραστήσεις ότι είναι σε γνώση σου το θέμα, κάνε σχετικές ερωτήσεις. Άσε τους να σου μιλήσουν για αυτό και θα δεις ότι θα χαρούν που βλέπουν ότι δείχνεις ενδιαφέρον για τη συζήτηση.

Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να κάνεις ενεργητική ακρόαση και να κάνεις σχετικές ερωτήσεις. Το γεγονός και μόνο ότι τους προσέχεις, κάνει τους άλλους να νιώθουν καλά και συσχετίζουν αυτό το καλό συναίσθημα με εσένα. Πρόκειται για γνωστό νόμο της Έλξης: Τείνουμε να δίνουμε προτεραιότητα σε όσους μας κάνουν να νιώθουμε καλά για εμάς.

Ξέρω ότι το να κάνεις νέες γνωριμίες, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε προσωπικό, μπορεί να είναι φοβιστικό. Αλλά σου το υπόσχομαι: Δεν είναι τόσο δύσκολο ή αγχωτικό, όσο νομίζεις. Χρειάζεται μόνο μια προθυμία να ανοιχτείς, να ακούσεις τους άλλους ενεργά, να παρατηρείς τους γύρω και όχι να προσπαθείς να «αποδείξεις» κάτι. Έτσι θα γίνεις αποδεκτός από τους άλλους, θα ξεπεράσεις το γεγονός ότι είσαι ντροπαλός και θα βελτιώσεις πολύ τις κοινωνικές σου δεξιότητες.

Και φυσικά μπορούμε να βγούμε έξω μαζί για να δεις πως εφαρμόζονται όλα τα παραπάνω στην πράξη!

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!