Πώς να αποφύγεις τη Βαρετή Ψιλοκουβέντα - Men's Bible

Πώς να αποφύγεις τη Βαρετή Ψιλοκουβέντα

Πώς να σταματήσεις τη βαρετή ψιλοκουβέντα και να έχεις Ενδιαφέρον

Η ικανότητα να ξεκινάς μια χαλαρή ψιλοκουβέντα με τους άλλους, και ειδικά με ανθρώπους που γνωρίζεις ελάχιστα ή και καθόλου, είναι σημαντική.

Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι να διατηρείς αυτή την κουβέντα ζωντανή και να της δώσεις βάθος ώστε να καταλήξει κάπου.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ονομάζουμε χαλαρή κουβέντα ή ψιλοκουβέντα, αποτελεί ένα είδος τελετουργικού, μέσα απ’ το οποίο μαζεύουμε κάποιες πληροφορίες για τους ανθρώπους που συναντάμε και έτσι μπορούμε να τους κατατάξουμε σε κάποια κατηγορία.

Αν δηλαδή μπορεί να είναι εν δυνάμει φίλοι, εραστές ή αποτελούν κάποιου είδους απειλή για εμάς και πρέπει να τους έχουμε σε απόσταση.

Ενώ όμως αυτού του είδους η κουβέντα μας βοηθάει να συλλέξουμε κάποιες πληροφορίες για τους άλλους, αποτελεί απλά το αρχικό στάδιο μιας γνωριμίας.

Το να γνωρίζεις τι δουλειά κάνει ο άλλος, τι μουσική ακούει, ποια είναι τα χόμπι του κλπ, δεν είναι κακό, ωστόσο είναι απίστευτα καλύτερο να πας πέρα από την ψιλοκουβέντα και να συσχετιστείς μαζί του.

Να ανακαλύψεις δηλαδή ποιες είναι οι απόψεις του, τα συναισθήματα του, οι αξίες του, οι πεποιθήσεις του κλπ, και να γνωριστείτε σε βάθος.

Το πρόβλημα που συναντούν οι περισσότεροι άνθρωποι που δυσκολεύονται να γνωρίσουν κόσμο και να δημιουργήσουν ποιοτικές σχέσεις με τους άλλους, είναι πως δεν προχωρούν πέρα από αυτού του είδους την χαλαρή ψιλοκουβέντα, η οποία συνοψίζεται σε απλή ανταλλαγή πληροφοριών.

Και το πρόβλημα αυτό συναντάται πολύ συχνά και στο φλερτ.

Για παράδειγμα ένας τυπικός διάλογος που κάνει κάποιος άνδρας που θέλει να φλερτάρει με μια γυναίκα, κυλάει κάπως έτσι.

Άνδρας: Από πού είσαι;

Γυναίκα: Από την Κέρκυρα. Μένω όμως στην Αθήνα εδώ και 10 χρόνια.

Άνδρας: Εγώ έχω καταγωγή από Κρήτη.

Γυναίκα: Μια χαρά. Και με τι ασχολείσαι;

Άνδρας: Λογιστής είμαι. Εσύ με τι ασχολείσαι;

Γυναίκα: Δικηγόρος είμαι.

Διαβάζοντας τον παραπάνω διάλογο μπορείς ήδη να μαντέψεις πως δύσκολα θα καταλήξει κάπου καλά.

Και ο λόγος είναι πως ο διάλογος αυτός είναι πολύ απλός, βαρετός και δεν βοηθάει τους συνομιλητές να συνδεθούν συναισθηματικά, που είναι και ο απώτερος σκοπός της γνωριμίας και του φλερτ.

Μένουν στην επιφανειακή πληροφορία και αλλάζουν συνεχώς θέματα συζήτησης, χωρίς να εμβαθύνουν σε κάποιο από αυτά.

Για να μπορέσεις να ξεφύγεις από την ψιλοκουβέντα, να γνωρίσεις καλύτερα τους άλλους και να συνδεθείς συναισθηματικά μαζί τους, χρειάζεται η συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα συναισθήματα και όχι από απλά και ξερά δεδομένα.

Πως λοιπόν μπορείς να το πετύχεις αυτό;Πώς να σταματήσεις τη βαρετή ψιλοκουβέντα και να έχεις Ενδιαφέρον

#1 Κάνε τις σωστές ερωτήσεις και όχι ψιλοκουβέντα

Αν τις αξιοποιήσεις σωστά, οι σωστές ερωτήσεις μπορούν να ανοίξουν τη συζήτηση και να δώσουν στην κουβέντα την σωστή κατεύθυνση.

Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να είσαι συντονισμένος στον συνομιλητή σου και να ακούς ενεργά αυτά που σου λέει.

Έπειτα, όταν σου δίνεται η ευκαιρία, κάνε μια ερώτηση ανοιχτού τύπου η οποία θα προσκαλέσει τον άλλο να ανοιχτεί περισσότερο και να μοιραστεί τις απόψεις και τα συναισθήματα του.

Για παράδειγμα:

  • Τι σου αρέσει τόσο πολύ στο Χ;
  • Γιατί αποφάσισες να το κάνεις αυτό; / Τι σε οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
  • Γιατί κάνεις το Χ αντί για το Ψ;
  • Αν μπορούσες να κάνεις οτιδήποτε άλλο εκτός απ’ το Χ, ποιο θα ήταν αυτό;

Ο λόγος που οι ερωτήσεις όπως οι παραπάνω είναι τόσο αποτελεσματικές είναι διπλός.

Πρώτα απ’ όλα αναγκάζουν το συνομιλητή σου να βγει απ’ τον αυτόματο πιλότο. Ακριβώς επειδή κάποια πράγματα τα έχουμε ξαναπεί πολλές φορές, οι απαντήσεις που δίνουμε όπως και ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχουμε στην κουβέντα είναι κάπως αυτόματος.

Όταν λοιπόν εσύ και ο συνομιλητής σου είστε στον αυτόματο πιλότο, η κουβέντα δύσκολα θα αγγίξει πιο ευαίσθητα και συναισθηματικά φορτισμένα θέματα.

Όταν όμως παροτρύνεις τον άνθρωπο με τον οποίο μιλάς, να μοιραστεί μαζί σου κάποια συναισθήματα ή και απόψεις του που συνδέονται με το θέμα το οποίο συζητάτε, ουσιαστικά τον βάζεις να σκεφτεί και να μοιραστεί μαζί σου κάποιες πιο προσωπικές πλευρές του, βγάζοντας τον απ΄ τον αυτόματο πιλότο.

Δεύτερον, οι ερωτήσεις αυτού του τύπου σε βοηθούν να δείξεις πιο χαρισματικός.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν να μιλούν για τον εαυτό τους. Έτσι εσύ που ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για τον άλλο, να ανακαλύψεις τα κίνητρα του, τα πάθη του, τις φοβίες του κλπ, ξεχωρίζεις από τους πολλούς.

Θες να ξεχωρίσεις απ’ τον μέσο άνδρα στο φλερτ; Δες εδώ

#2 Συσχετίσου με αυτά που σου λέει ο συνομιλητής σου

Για να συνδεθείς συναισθηματικά με τον άλλο, χρειάζεται να νιώθετε πως κατανοείτε ο ένας τον άλλο και πως κατά κάποιον τρόπο μοιάζετε.

Πάντα λοιπόν να εστιάζεις στα κοινά που έχετε μεταξύ σας και να συσχετίζεις τις δικές σου εμπειρίες με τις εμπειρίες του συνομιλητή σου.

Αν πχ, η κοπέλα που φλερτάρεις σου πει πως κατάγεται από την Κέρκυρα, μην της πεις ότι έχεις ένα ξάδερφο εκεί. Χρειάζεται να αναδείξεις τον εαυτό σου και να μιλήσεις για τον εαυτό σου ώστε να σε γνωρίσει και εκείνη.

Για αυτό λοιπόν, αντί να αναφέρεις τον ξάδερφο σου είναι προτιμότερο να αναφέρεις ποια είναι η σχέση σου με το νησί, αν έχεις πάει, αν σου αρέσει, αν έχεις γνωρίσει άλλα άτομα που να κατάγονται από την Κέρκυρα κλπ.

 

#3 Πρόσφερε συγκεκριμένες λεπτομέρειες

Ο βασικός λόγος που πολλοί άνδρες δυσκολεύονται να ξεφύγουν από τη μονότονη και βαρετή ψιλοκουβέντα είναι γιατί προτιμούν να αποφύγουν τις συζητήσεις που εστιάζουν στα συναισθήματα και τις απόψεις καθώς αυτές είναι πιο προσωπικές και τους κάνουν να νιώθουν πως εκθέτουν τον εαυτό τους.

Ωστόσο αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος.

Ο δεύτερος λόγος, είναι πως δεν προσφέρουν αρκετές πληροφορίες για τον εαυτό τους ώστε ο συνομιλητής τους να σκιαγραφήσει μια σωστή και ελκυστική εικόνα.

Χρειάζεται λοιπόν να είσαι συγκεκριμένος όταν μιλάς, ειδικά όταν μιλάς για τον εαυτό σου, και να αναφέρεις λεπτομέρειες.

Δε χρειάζεται να πεις τα πάντα για εσένα.

Ωστόσο, για να ενδιαφερθεί ο συνομιλητής σου και να θέλει να μάθει περισσότερα για εσένα, θα πρέπει πρώτα να σε γνωρίσει αρκετά.

Όταν αποφεύγεις να μιλήσεις για τον εαυτό σου δίνοντας λεπτομέρειες, τότε ο άλλος δύσκολα σε ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ανθρώπους που συναντά.

Διατηρεί μια γενική και χλιαρή εικόνα για εσένα. Και μπορεί μεν έτσι να αποφεύγεις μια ενδεχόμενη κριτική ή την πιθανότητα να σε αντιπαθήσει ο συνομιλητής σου, ταυτόχρονα όμως δεν ενθουσιάζεται και μαζί σου.

Χρειάζεται λοιπόν να είσαι συγκεκριμένος για όσα λες στους άλλους και ειδικά όταν μιλάς για τον εαυτό σου.

Δίνοντας συγκεκριμένες λεπτομέρειες για αυτό που λες, είναι πιο εύκολο οι άλλοι να καταλάβουν ποιος είσαι και να εντοπίσουν κοινά ανάμεσα σας.

Έτσι, και θα συσχετιστούν μαζί σου περισσότερο, και θα ενδιαφερθούν να σε γνωρίσουν περισσότερο.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!