Πως να καλλιεργήσεις την Αυτοπειθαρχία σου - Men's Bible

Πως να καλλιεργήσεις την Αυτοπειθαρχία σου

Πως η Υπομονή σε βοηθάει να εξελιχθείς, Πως να καλλιεργήσεις την Αυτοπειθαρχία σου

Δεν είναι εύκολο να καλλιεργήσεις την αυτοπειθαρχία σου.

Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι αυτοπειθαρχία σημαίνει απλώς να έχεις ισχυρή θέληση.

Αν για παράδειγμα θέλεις να ξυπνάς καθημερινά στις 6 το πρωί για να πηγαίνεις γυμναστήριο, να κάνεις ένα δυνατό πρόγραμμά προπόνησης με βάρη και να ακολουθείς αυστηρή διατροφή ώστε να χτίσεις το σώμα που επιθυμείς, τότε πρέπει να έχεις απίστευτη θέληση για να τα καταφέρεις.

Όμως αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια.

Ναι, είναι προφανώς σημαντικό να θέλεις αρκετά κάτι για να μπεις στον κόπο να το διεκδικήσεις με κάποιον τρόπο. Όμως η αυτοπειθαρχία σου ή, για να το πω διαφορετικά, η ικανότητα σου να αντιστέκεσαι στην αδράνεια ναι να ωθείς τον εαυτό σου να κάνει αυτό που έχεις στο μυαλό σου, δεν είναι αποκλειστικά θέμα θέλησης.

Ο στόχος δεν είναι να πιέζεις διαρκώς τον εαυτό σου για να κάνει κάτι, γιατί με αυτόν τον τρόπο τον οδηγείς στην καταστροφή. Θα τον πιέσεις μια, θα τον πιέσεις δύο, στο τέλος τα αποθέματα θέλησης θα στερέψουν, θα υποχωρήσεις, θα φας αυτό το απαγορευμένο κομμάτι πίτσα ή θα αράξεις στον καναπέ όλη μέρα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.

Και αυτή η υποχώρηση στην αρχή θα είναι απολαυστική, όμως μετά την απόλαυση ακολουθεί η ντροπή και η απογοήτευση που έχεις απ’ τον εαυτό σου που δεν μπόρεσε να αντισταθεί στους πειρασμούς και να μείνει πιστός στο πρόγραμμα του.Αυτοπειθαρχία: Το κλειδί της επιτυχίας, Πως να καλλιεργήσεις την Αυτοπειθαρχία σου

Το να βασίζεσαι στην αγνή θέληση για να κάνεις κάτι δε λειτουργεί

Η ανθρώπινη συμπεριφορά δε βασίζεται στη λογική. Ναι, η λογική μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις μας όμως εν τέλει είναι τα συναισθήματα μας που θα καθορίσουν τί ακριβώς θα κάνουμε.

Και από κατασκευής μας προτιμούμε να κάνουμε επιλογές που μας βοηθούν να νιώσουμε ευχάριστα και αποφεύγουμε τις επιλογές που μας προκαλούν δυσφορία και αρνητικά συναισθήματα.

Το θέμα είναι πως όταν βλέπεις την αυτοπειθαρχία αποκλειστικά ως ικανότητα να πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι που δε θέλει, τότε δημιουργείται το εξής παράδοξο:

Αρνείσαι τις επιθυμίες και τα συναισθήματα που έχεις, αρχίζεις να νιώθεις άσχημα με τον εαυτό σου που του αρέσουν τα «λάθος» πράγματα και απογοητεύεσαι μαζί του.

Κατά κάποιον τρόπο αυτή η υπερβολική και αυστηρή πεποίθηση για την αυτοπειθαρχία σε οδηγεί στο άγχος και στο αυτομαστίγωμα.

Ναι, σίγουρα μπορείς να διατηρήσεις την αυτοπειθαρχία σου για λίγο με αυτόν τον τρόπο, όμως όχι για πολύ. Αργά ή γρήγορα θα υποκύψεις, θα παρασυρθείς και θα ξεφύγεις απ’ το πρόγραμμά σου.

Έπειτα θα γεμίσεις ντροπή και ενοχές που θα σε οδηγήσουν να ξεφύγεις ακόμα περισσότερο απ’ τον αρχικό προγραμματισμό σου.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι πολύ αυστηρές δίαιτες δε λειτουργούν. Κάποια στιγμή υποκύπτεις, τρως κάτι απαγορευμένο, νιώθεις ενοχές και οδηγείσαι στο συναισθηματικό φαγητό και τελικά καταλήγεις να παίρνεις πίσω περισσότερα κιλά απ’ όσα είχες χάσει αρχικά.

Πως να καλλιεργήσεις την αυτοπειθαρχία σου

Παραδόξως, ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις την αυτοπειθαρχία σου και να παραμείνεις πιστός στο πρόγραμμα σου για να πετύχεις τους στόχους σου είναι:

α) Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσεις να μην είναι υπερβολικά αυστηρό

και

β) Να ενδίδεις πότε πότε στους πειρασμούς

Ο βασικός σου στόχος είναι ουσιαστικά να γίνεις περισσότερο ανεκτικός με τον εαυτό σου ώστε να σταματήσεις να νιώθεις ενοχές για τις «κακές» συνήθειες και τις «κακές» επιθυμίες σου.

Έτσι θα νιώθεις λιγότερο την επιθυμία να παρασυρθείς από τους πειρασμούς και είναι πιο πιθανό να μείνεις πιστός στο πρόγραμμα σου για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να πετύχεις τους στόχους σου.

Φυσικά για να γίνει σωστά αυτό θα πρέπει να είσαι και ειλικρινής με τον εαυτό σου. Αν για παράδειγμα ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής με σκοπό να χάσεις παραπανήσια κιλά και παράλληλα τρελαίνεσαι για σοκολάτες, είναι οκ να τρως μια μικρή σοκολάτα μια δύο φορές την εβδομάδα.

Αν όμως τρως μια μεγάλη σοκολάτα αμέσως μετά το γυμναστήριο με τη δικαιολογία ότι πρέπει να μην είσαι πολύ αυστηρός με το πρόγραμμα διατροφής σου, τότε απλά κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και σαμποτάρεις την προσπάθεια σου να χάσεις κιλά.

Οτιδήποτε κι αν θες να πετύχεις, το πρόγραμμα που θα ακολουθήσεις πρέπει να αποτελεί και λίγο πρόκληση ώστε να σε ξεβολέψει και να σε οδηγήσει σε επιλογές και συμπεριφορές που διαφορετικά θα τις απέφευγες.

Ουσιαστικά η αυτοπειθαρχία σου εξαρτάται από το πόσο καλά μπορείς να χτίσεις ένα πρόγραμμα που σε προκαλεί χωρίς να είναι υπερβολικά αυστηρό και μη ρεαλιστικό και από το πόσο ανεκτικός μπορείς να είσαι με τον εαυτό σου.

Γι’ αυτό λοιπόν οποιαδήποτε αλλαγή επιθυμείς να φέρεις στη ζωή σου, θυμήσου να ξεκινήσεις με μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους, με ένα πρόγραμμα που είναι μεν πρόκληση αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και υπερβολικά αυστηρό και με στρατηγικές υποχωρήσεις στις μικρές «κακές» συνήθειες που θέλεις να αποβάλεις.

Και να θυμάσαι πως η αυτοπειθαρχία σου ουσιαστικά είναι η ικανότητα σου να βοηθάς τον εαυτό σου να επιστρέψει γρήγορα στο πρόγραμμα που θέλεις να ακολουθήσεις.

Δείξε κατανόηση στον εαυτό σου όταν κάνει κάποιο λάθος ή ξεφεύγει από τα πλαίσια του προγράμματος που θες να ακολουθήσεις και προσπάθησε να επανέλθεις όσο γρηγορότερα μπορείς.

Θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!