Επικοινωνιακός Χρυσός: Οι Προσωπικές Ιστορίες κάνουν τη διαφορά στο Φλερτ - Men's Bible

Επικοινωνιακός Χρυσός: Οι Προσωπικές Ιστορίες κάνουν τη διαφορά στο Φλερτ

Επικοινωνιακός Χρυσός: Οι Προσωπικές Ιστορίες κάνουν τη διαφορά στο Φλερτ

Οι προσωπικές ιστορίες στο φλερτ δεν είναι κάτι καινούριο. Προτού οι πρώτοι τροχοί αρχίσουν να κυλάνε στο χώμα και πριν χαραχθούν σε πέτρα τα πρώτα ιδεογράμματα, οι άνθρωποι αντάλλαζαν πληροφορίες μεταξύ τους, μετέφεραν τις εμπειρίες τους, δίδασκαν και δενόντουσαν συναισθηματικά, λέγοντας ιστορίες ο ένας στον άλλον.

Η αφήγηση ιστοριών, το λεγόμενο storytelling που λένε και στο χωριό μου, είναι μια δεξιότητα με πανάρχαιες ρίζες.

Ένα πανίσχυρο επικοινωνιακό μέσο με το οποίο μεταφέρεις εμπειρίες, συναισθήματα, ιδέες, γνώση, μαθήματα κλπ, με τρόπο άκρως ενδιαφέροντα και γοητευτικό και αν το κατέχεις καλά, κουμαντάρεις την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων όσων σε ακούν.

Οι πολιτικοί αφηγούνται ιστορίες για να συνδεθούν με τους ψηφοφόρους τους, οι δάσκαλοι αφηγούνται ιστορίες για να εξηγήσουν σημαντικές και δύσκολες έννοιες, εμείς οι ίδιοι βασιζόμαστε σε αυτές για να μεταφέρουμε τις καθημερινές μας εμπειρίες στους άλλους.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που οι ιστορίες και συγκεκριμένα αυτές που αναφέρονται στις δικές σου εμπειρίες και βιώματα, είναι όχι απλά απαραίτητες στο φλερτ, αλλά αποτελούν το σημαντικότερο όπλο στην φαρέτρα σου όταν φλερτάρεις μια γυναίκα.

Προσωπικές Ιστορίες = Επικοινωνιακός χρυσός

Κάτι που έχω παρατηρήσει τόσα χρόνια που ασχολούμαι με το dating coaching είναι πως ο μέσος άνδρας που θέλει να βελτιωθεί στο φλερτ, δίνει μεγαλύτερη βάση στις ατάκες και στα πειράγματα, παρά στις προσωπικές ιστορίες.

Και αυτό είναι κρίμα γιατί, αν και τα πειράγματα και το χιούμορ είναι σημαντικά, ο πραγματικός χρυσός βρίσκεται στις ιστορίες που λες για τον εαυτό σου.

Μέσα από αυτές η κοπέλα αρχίζει να σε γνωρίζει. Αυτά που της εξιστορείς τη βοηθούν να καταλάβει ποιος είσαι, ποια είναι τα δυνατά σου σημεία και τι ζωή κάνεις.

Με όρους επιχειρησιακούς, οι προσωπικές ιστορίες είναι το marketing σου. Ένας υπέροχος τρόπος να αναδεικνύεις όλα αυτά που σε κάνουν ξεχωριστό και γοητευτικό χωρίς να δείξεις υπερφίαλος και υπερβολικός.

Είναι πολύ διαφορετικό να λες ότι έχεις αυτοπεποίθηση και πολύ διαφορετικό να εξιστορείς ένα γεγονός στο οποίο ενέργησες με τρόπο που δείχνει αυτοπεποίθηση.

Επίσης, σε αντίθεση με τις ατάκες, οι ιστορίες σε βοηθούν να έχεις πράγματα να πεις, να εισάγεις νέα θέματα στην κουβέντα και να κάνεις μια ομαλή συζήτηση με ροή και ενδιαφέρον.

«Μα δεν έχω ενδιαφέρουσες ιστορίες να πω για τον εαυτό μου»

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλοι έχουμε εμπειρίες και βιώματα που αξίζει να εξιστορήσουμε. Το θέμα είναι πως θες πολύ να την εντυπωσιάσεις και έτσι θα ήθελες να της πεις μια ιστορία χολιγουντιανών προδιαγραφών με δράκους, πριγκίπισσες και πήγασους.

Όμως οι καλύτερες ιστορίες περιστρέφονται γύρω απ’ τα απλά γεγονότα με τα οποία η κοπέλα μπορεί να συνδεθεί.

Αν νιώθεις ότι δεν έχεις πράγματα να αφηγηθείς για τον εαυτό σου να ξέρεις ότι αυτό συμβαίνει γιατί εσύ απορρίπτεις τα βιώματα σου ως μη αρκετά καλά και όχι γιατί δεν έχεις τίποτα να εξιστορήσεις.

Τα μεγαλύτερα ανδρικά λάθη στην αφήγηση ιστοριών

#1 Έλλειψη εξάσκησης

Η αφήγηση ιστοριών είναι μια δεξιότητα και ως τέτοια, θέλει εξάσκηση και καλλιέργεια. Και το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλοί είναι πως δεν εξασκούνται.

Δεν είναι τόσο το περιεχόμενο και τα γεγονότα που κάνουν μια ιστορία συναρπαστική, όσο το γεγονός ότι τη διηγείται συναρπαστικά ο αφηγητής.

Αν λοιπόν θέλεις να παίζεις στα δάχτυλα το storytelling, χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο και κόπο στο να εξασκηθείς σε αυτό, ακόμα και αν το γεγονός που αφηγείσαι είναι η βόλτα για τα ψώνια του σουπερμάρκετ.

Διάλεξε ένα-δυο γεγονότα απ’ τη ζωή σου που έχουν σημασία για εσένα και αναδεικνύουν τα καλά σου στοιχεία και ξεκίνα να τα αφηγείσαι ξανά και ξανά μπροστά στον καθρέπτη σα να μιλάς με κάποιον άλλο.

Θα διαπιστώσεις ότι όχι μόνο έχεις πράγματα να πεις, αλλά μπορείς να τα πεις και με πολύ ωραίο τρόπο αν καλλιεργήσεις αρκετά το λέγειν σου.

#2 Υπερβολική «σάλτσα»

Όταν λες μια ιστορία, είναι ως ένα βαθμό λογικό να προσθέσεις λεπτομέρειες για να την κάνεις πιο ζωντανή και να δημιουργήσεις εικόνες στο μυαλό του ακροατή.

Στην προσπάθεια όμως να εντυπωσιάσουν πολλοί κάνουν το λάθος να διανθίσουν την ιστορία τους είτε με υπερβολικές λεπτομέρειες, οι οποίες κουράζουν και κάνουν την ιστορία βαρετή, είτε με λεπτομέρειες που ακροβατούν ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο ψέμα.

Όμως οι άλλοι, και ειδικά οι γυναίκες οι οποίες είναι συχνά ψυλλιασμένες όταν κάποιος προσπαθεί να εντυπωσιάσει, δεν είναι χαζοί. Μπορούν να διακρίνουν την πρόθεση πίσω από τα λόγια σου και ανάλογα να ξενερώσουν και να χάσουν το ενδιαφέρον τους.

Επίσης, είναι σημαντικό να αποφύγεις να πεις πράγματα που δεν ισχύουν για τον εαυτό σου γιατί: α) τα βρίσκεις μπροστά σου όταν προχωράς με κάποια κοπέλα και β) συνεχίζεις να καλλιεργείς την λανθασμένη πεποίθηση ότι δεν είσαι αρκετά καλός όπως είσαι και άρα χρειάζεται να πεις κάτι που δεν ισχύει για να σε αποδεχτούν οι άλλοι.Επικοινωνιακός Χρυσός: Οι Προσωπικές Ιστορίες κάνουν τη διαφορά στο Φλερτ

#3 Υπερβολικός αυτοσαρκασμός

Δεν έχω κάτι με τον αυτοσαρκασμό. Ίσα ίσα τον θεωρώ δείγμα αυτοπεποίθησης όταν γίνεται με μέτρο. Το θέμα είναι πως όταν δεν γίνεται με μέτρο καταλήγει να σου κάνει ζημιά και να δείχνει το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που επιθυμείς, δηλαδή έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Το τρίτο μεγάλο λάθος που βλέπω αρκετούς άνδρες να κάνουν στο φλερτ όταν αφηγούνται ιστορίες για τον εαυτό τους, είναι πως αυτές περιστρέφονται γύρω από γεγονότα που δεν αναδεικνύουν τα θετικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του αφηγητή.

Αντίθετα σχετίζονται με γεγονότα που «χαντακώνουν» τον ήρωα με κύριο στόχο να γελάσει η κοπέλα. Αυτό μπορεί να δουλέψει όταν εκείνη ήδη σε ξέρει καλά. Όταν όμως γνωρίζεστε ελάχιστα ή και καθόλου, θες μέσα από τις ιστορίες σου να διαφημίσεις τον εαυτό σου και όχι να αναδείξεις τα ελαττώματα του.

Άσε λοιπόν τις ιστορίες για εκείνη την καλοκαιρινή βραδιά που ήπιατε με την παρέα δύο κάβες, και από το μεθύσι χαθήκατε, κάνατε ζημιές και χτυπήσατε με το αμάξι και επικεντρώσου σε ιστορίες που αναδεικνύουν με απλότητα και χωρίς φανφάρες την καλλιτεχνική, περιπετειώδη, καλλιεργημένη κλπ, πλευρά σου.

Ξεκίνα να χτίζεις το ρεπερτόριο σου από γεγονότα της ζωής σου που αξίζει να μοιραστείς με τους άλλους για να τους βοηθήσεις να σε γνωρίσουν και θα δεις πως κάνοντας το ο τρόπος που φλερτάρεις ανεβαίνει πολλά επίπεδα επάνω.

Θες να παίζεις στα δάχτυλα τις προσωπικές ιστορίες; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!