Πρώτη Εντύπωση: Γιατί το πως παρουσιάζεσαι στον κόσμο έχει σημασία - Men's Bible

Πρώτη Εντύπωση: Γιατί το πως παρουσιάζεσαι στον κόσμο έχει σημασία

Πρώτη Εντύπωση: Γιατί το πως παρουσιάζεσαι στον κόσμο έχει σημασία, Μην προσπαθείς να είσαι Τέλειος, 4 λάθη και 4 κινήσεις για να χτίσεις καλή πρώτη εντύπωση, τελειομανία

Η πρώτη εντύπωση που αποπνέεις στους ανθρώπους γύρω σου, μοιάζει με ένα σύνθετο παζλ. Ένα παζλ το οποίο δημιουργείται ακαριαία στο μυαλό τους και πολλές φορές το αποτύπωμα που αφήνει μένει εκεί, χαραγμένο και ακλόνητο, ανεξάρτητα από τις μετέπειτα πράξεις σου.

Σκέψου για λίγο τα εξής σενάρια.

Γνωρίζεις μια κοπέλα σε ένα μπαράκι και θεωρείς ότι η κουβέντα μαζί της κύλισε καλά. Της ζητάς το τηλέφωνο και στο δίνει, όμως όταν αργότερα της στέλνεις μήνυμα εκείνη δεν απαντά ποτέ.

ή

Περνάς συνέντευξη για μια θέση εργασίας και νιώθεις μέσα σου σίγουρος για την απόδοση σου. Θεωρείς ότι τα πήγες εξαιρετικά και αναμένεις από μέρα σε μέρα το πολυπόθητο τηλεφώνημα, το οποίο όμως δεν έρχεται ποτέ.

Σου έχουν τύχει αντίστοιχες καταστάσεις;

Από τη δική σου οπτική γωνία ίσως νιώθεις πως η επικοινωνία και η επαφή που είχες με την κοπέλα και τον συνεντευξιάζοντα ήταν υποδειγματική όμως, όπως προέκυψε στην πορεία, τα αισθήματα δεν ήταν αμοιβαία.

Τέτοιες καταστάσεις, οπού θεωρείς ότι μια επαφή με έναν άνθρωπο ήταν φοβερή αλλά τελικά το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό απ’ το αναμενόμενο, πολλές φορές οδηγούν, και είναι λογικό, σε αισθήματα σύγχυσης και απογοήτευσης.

Από την άλλη πάλι μπορεί να νιώθεις πως σπάνια οι συναντήσεις σου με το άλλο φύλο ή με νέα πρόσωπα γενικά, πάνε εξ’ αρχής καλά.

Όμως και στις δύο αυτές περιπτώσεις η ρίζα του κακού μπορεί να είναι κοινή και να έχει να κάνει με την πρώτη εντύπωση που δίνεις και το πώς παρουσιάζεσαι στον κόσμο.

Κάθε μέρα έρχεσαι σε επαφή με αρκετό κόσμο που δε γνωρίζεις. Με ταμίες στο σούπερ μάρκετ, με άλλους αθλούμενους στο γυμναστήριο σου, με άγνωστους στο μετρό.

Κάθε επαφή με άτομα που δε γνωρίζεις είναι και μια ευκαιρία για κάτι καινούριο. Ίσως μια νέα ερωτική σύντροφος, ένας νέος φίλος ή μια νέα επαγγελματική επαφή.

Το αν αυτές οι επαφές που έχεις καθημερινά, ακόμα και οι πιο μικρές και αμυδρές, εξελιχθούν σε κάτι περισσότερο, κρέμεται πολλές φορές από το τι εισπράττουν οι άλλοι για σένα μέσα από αυτή τη σύντομη συνομιλία.

Πάνω σε αυτό μικρό παζλ, που θα ενώσουν μέσα στο κεφάλι τους για εσένα, θα βασιστούν για να διαλέξουν αν αξίζει να συνεχίζουν να μιλούν μαζί σου, να σε γνωρίσουν περισσότερο και να συνάψουν κάποια σχέση μαζί σου.

Γνωρίζεις λοιπόν πως σε λαμβάνουν οι άλλοι και τι εντύπωση τους αφήνεις;

Πολλοί άνδρες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο πως παρουσιάζονται και δε μιλάω μόνο για τα ρούχα. Κάποιοι το κάνουν από άγνοια, άλλοι από επιλογή. Θεωρούν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο που παρουσιάζονται θα τους κάνει ψεύτικους και μη αυθεντικούς όμως αυτό δεν είναι αλήθεια.

Η ανεξίτηλη σημασία που έχει η πρώτη εντύπωση

Το έχεις ακούσει δίχως άλλο πως ποτέ δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία για μια πρώτη εντύπωση.

Πρόκειται για ένα ψήγμα σοφίας που σπάνια καταλαβαίνουμε πόσο στεγνά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Όταν φλερτάρεις με μια άγνωστη κοπέλα, το μυαλό της ξεκινά να δημιουργεί μια εικόνα για εσένα σε δέκατα του δευτερολέπτου. Μέσα σε ένα λεπτό, ο εγκέφαλος της έχει συλλέξει χιλιάδες ερεθίσματα (οπτικά, προφορικά, συμπεριφοριστικά), τα οποία τα ζυγίζει στο πρωτόγονο και αρχαίο συναισθηματικό κέντρο του και βγάζει ένα συμπέρασμα.

Μια ενστικτώδης ιδέα για το αν είσαι μια πιθανή απειλή ή αν έχεις να της προσφέρεις αξία.

Με λίγα λόγια λοιπόν, οι άνθρωποι έχουν ήδη αποφασίσει μέσες άκρες για το ποιος είσαι πολλές φορές πριν καν τους μιλήσεις.Πρώτη Εντύπωση: Γιατί το πως παρουσιάζεσαι στον κόσμο έχει σημασία

Και όχι μόνο η πρώτη εντύπωση που αποπνέεις ζωγραφίζεται με ταχύτητα φωτός, αλλά μένει για αρκετό καιρό και δύσκολα αλλάζει.

Ο λόγος είναι πως η πρώτη εντύπωση, μετατρέπεται σε ένα είδος φακού μέσα από το οποίο οι υπόλοιποι φιλτράρουν τις πράξεις μας και τη συμπεριφορά μας και δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτά που ενισχύουν τα όσα ήδη πιστεύουν για εμάς, παρά σε όσα τα αντικρούουν.

Από τη στιγμή που πλαστεί μια πρώτη εντύπωση στον εγκεφαλικό καμβά, μοιάζει σαν αυτή η αρχική εικόνα να καθοδηγεί τη μετέπειτα επαφή των άλλων μαζί σου και τις σκέψεις τους.

Αυτό σημαίνει πως όταν προσεγγίζεις μια κοπέλα, εκείνη θα αποφασίσει αν της αρέσεις ή όχι, στα πρώτα λεπτά της συνάντησής σας και είναι πολύ πιθανό να ξοδέψει όλη την υπόλοιπη ώρα απλά επιβεβαιώνοντας αυτή της την απόφαση.

Θες να μείνεις χαραγμένος στο μυαλό μιας γυναίκας; Δες εδώ

Η πρώτη εντύπωση είναι λιγο-πολύ εύστοχη

Μοιάζει λίγο άδικο να βγάζουμε τόσο γρήγορα συμπεράσματα για τους άλλους και οι άλλοι για εμάς μέσα σε ένα τόσο λίγο χρόνο. Όμως – όσο περίεργο και αν σου φαίνεται – η πρώτη εντύπωση πέφτει πολύ συχνά μέσα. Ίσως όχι τόσο μέσα όσον αφορά τις λεπτομέρειες αλλά το ευρύτερο ζύγισμα για την προσωπικότητα και τις ικανότητες ενός ανθρώπου είναι λίγο-πολύ στατιστικά ακριβές.

Οι άνθρωποι που δείχνουν πιο χαμογελαστοί και ευγενικοί είναι πιο πιθανό να είναι όντως αισιόδοξοι και ευγενικοί, εκείνοι που δείχνουν πιο μουτρωμένοι και θυμωμένοι είναι πιο πιθανό να γκρινιάζουν και να συμπεριφέρονται πιο επιθετικά.

Η γλώσσα του σώματος μας, οι εκφράσεις μας και η συμπεριφορά μας προβάλουν με εξαιρετική ευστοχία τη διάθεσή μας, τα συναισθήματα μας και τη προσωπικότητα μας.

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, το πώς στεκόμαστε, μιλάμε, περπατάμε κλπ λέει πολλά για το ποιοι είμαστε.

Και αυτό είναι που μπερδεύει ίσως τον μέσο άνδρα. Γιατί η ουσιαστική αλλαγή στο πως παρουσιάζουμε τον εαυτό μας δεν ξεκινάει με εξωγενείς παράγοντες όπως τα ρούχα και τα υλικά αγαθά.

Το πως παρουσιάζεσαι στον κόσμο ξεκινάει από μέσα

Κάτι που συχνά παραβλέπουμε είναι το γεγονός πως οι άνθρωποι συμπαθούν εκείνους που έχουν να τους προσφέρουν κάποιου είδους αξία. Όχι απαραίτητα χρηματική.

Θέλουν να συναναστρέφονται με εκείνους που τους κάνουν να νιώθουν άνεση, ασφάλεια, αποδοχή που έχουν ενδιαφέρον και γνώσεις να μοιραστούν κλπ.

Από την άλλη πλευρά τείνουν να αποφεύγουν εκείνους που δείχνουν βαρετοί, ανασφαλεις, απορροφημένοι με τον εαυτό τους και που σαν άλλα συναισθηματικά βαμπίρ ρουφούν τη διάθεση από τους άλλους.

Ίσως αυτό να σου φαίνεται ψυχρό σαν λογική αλλά και εσύ τι είδους ανθρώπους θα ήθελες στη ζωή σου;

Είμαστε πλάσματα που ζούμε σε ομάδες και θέλουμε να συνάψουμε συμμαχίες με εκείνους που θα εμπλουτίσουν το ταξίδι μας.Πρώτη Εντύπωση: Γιατί το πως παρουσιάζεσαι στον κόσμο έχει σημασία

Έχουμε μάθει να ψάχνουμε για ποιοτικά χαρακτηριστικά στους άλλους και για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα προσποιηθείς. Αν το ενδιαφέρον που δείχνεις στους άλλους είναι ψεύτικο εκείνοι θα το καταλάβουν. Αν τα κοπλιμέντα που κάνεις δεν τα εννοείς εκείνοι θα το αντιληφθούν.

Η συμπεριφορά, οι εκφράσεις του προσώπου και η γλώσσα του σώματος δημιουργούν μια αύρα γύρω σου την οποία οι άλλοι μπορούν να νιώσουν.

Ειδικά οι γυναίκες είναι πολύ ευαίσθητες στα μη λεκτικά σήματα που στέλνεις και που δείχνουν πιο ξεκάθαρα τις προθέσεις σου απ’ ότι τα λόγια σου.

Για αυτό το λόγο αν θες να βελτιώσεις την πρώτη εντύπωση που αποπνέεις προς τα έξω αλλά και τις επιτυχίες σου στο φλερτ γενικά, πρέπει να ξεκινήσεις από μέσα. Από τη νοοτροπία σου, τις αξίες σου, το χαρακτήρα σου, το πως βλέπεις τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου.

Φανέρωσε τα δυνατά σου σημεία για τέλεια πρώτη εντύπωση

Φυσικά, αν και τα θεμέλια βρίσκονται μέσα σου, οι εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν και αυτοί το πως σε βλέπουν οι άλλοι.

Τα εξωτερικά τεχνικά σημεία της καλής πρώτης εντύπωσης, το τι θα πεις και το πως θα φερθείς δηλαδή οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η γλώσσα του σώματος, παίζουν κρίσιμο ρόλο.

Και αυτό γιατί ενώ μπορεί να έχεις πολλά να προσφέρεις στους άλλους, ο τρόπος με τον οποίο έχεις μάθει να εκφράζεσαι μπορεί να σου θέτει εμπόδια και να δυσκολεύει τους άλλους να ανακαλύψουν τα καλά σου στοιχεία.

Και αυτό έχει τρομερή σημασία γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δε θα κάτσουν να ψάξουν για να βρουν το θησαυρό μέσα μας. Είναι δική μας δουλειά να τους τον φανερώσουμε και μια κακή πρώτη εντύπωση μπορεί να μας στερήσει αυτή τη δυνατότητα.

Το να τελειοποιείς τα τεχνικά σημεία μιας θετικής πρώτης εντύπωσης ενώ παράλληλα δουλεύεις τα εσωτερικά θεμέλια δεν έχει καμία σχέση με το να προσποιείσαι κάποιον άλλο. Έχει σχέση με το να αποκαλύπτεις τον πραγματικό σου εαυτό και να παρουσιάζεις στους άλλους τα καλά σου στοιχεία και τις ικανότητες σου.

Μοιάζει λίγο με ένα θαμμένο σεντούκι του οποίου η άκρη εξέχει στην άμμο. Κάτι που θα κάνει τους άλλους να θέλουν να σκάψουν, να σε γνωρίσουν περισσότερο, και να ανακαλύψουν το θησαυρό που κρύβεις.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!