Ζευγάρι σε Σύγκρουση: 4 Σφάλματα Επικοινωνίας που οδηγούν έναν απλό Καυγά σε Θύελλα - Men's Bible

Ζευγάρι σε Σύγκρουση: 4 Σφάλματα Επικοινωνίας που οδηγούν έναν απλό Καυγά σε Θύελλα

Ζευγάρι σε Σύγκρουση: 4 Σφάλματα Επικοινωνίας που οδηγούν έναν απλό Καυγά σε Θύελλα, Βγάλε τους Τοξικούς Ανθρώπους απ’ τη ζωή σου, Όχι πια Χαλί να σε Πατήσει: Πώς να είσαι πιο Δυναμικός στη σχέση σου, τοξικές σχέσεις, 6 τρόποι για να κερδίζεις τις διαφωνίες

Σε κάθε καυγά, το ζευγάρι έχει μια ευκαιρία να συσφίξει τους δεσμούς που το κρατάνε μαζί. Μια ευκαιρία να κάνει τη σχέση πιο ποιοτική και να εμβαθύνει την συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα στα μέλη του.

Και οι ποιοτικές σχέσεις είναι που καθορίζουν την ευτυχία σου, την επιτυχία σου και την ευρύτερη ευημερία σου στη ζωή. Ο πιο σημαντικός παράγοντας στη δημιουργία και τη διατήρηση αυτών των σχέσεων δεν είναι άλλος από την επικοινωνία.

Δυστυχώς, το πως να μεταφέρεις τα συναισθήματα σου, τις επιθυμίες και τους προβληματισμούς σου με υγιή και θετικό τρόπο, σπάνια διδάσκεται σε άνδρες και γυναίκες. Ως αποτέλεσμα, πολλά ζευγάρια μετατρέπουν τον διάλογο τους σε ένα ναρκοπέδιο γεμάτο φωνές, προσβολές, ειρωνεία και επιχειρήματα πυροδοτημένα από θυμό.

Μια κατάσταση που αντί να λύσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν, τα διογκώνει.

Αυτό που ξεκινάει ως ένας απλός διάλογος κλιμακώνεται σε πόλεμο, μέσα στον οποίο ο αρχικός προβληματισμός ξεχνιέται. Ένας πόλεμος που υποσκάπτει την εμπιστοσύνη και αποδυναμώνει τη σχέση.

Αυτού του είδους η επικοινωνία δυστυχώς δεν είναι κάτι το σπάνιο. Για την ακρίβεια πρόκειται για το πιο συχνό αγκάθι που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε μια σχέση, το οποίο ωθεί το ζευγάρι στην άμυνα και την αποξένωση. Η λύση της αρχικής διαφωνίας φαντάζει αδύνατη και η συνεργασία αρχίζει να μοιάζει με τρέλα.

Για να καταλάβεις τι οδηγεί ένα ζευγάρι σε μια κρίση, δες και το ακόλουθο βίντεο:

 

Αντίθετα, τα ζευγάρια που ξέρουν πως να συζητήσουν τις διαφωνίες τους με έναν υγιή τρόπο μπορούν να σβήσουν έγκαιρα μια σπίθα, πριν αυτή εξελιχθεί σε πυρκαγιά. Με λίγα λόγια μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα τους, πριν εκείνα κάνουν ζημιά στη σχέση τους.

Το κλειδί για αυτού του είδους την αποτελεσματική επικοινωνία, είναι η σαφήνεια και η ικανότητα να παίρνει κανείς την ευθύνη για όσα λέει.

Με το να είσαι πιο συγκεκριμένος στον λόγο σου και να αφήνεις απ’ έξω την πολεμική ρητορική που καλεί τη σύντροφο σου σε άμυνα, δημιουργείς ένα ασφαλές περιβάλλον. Ένα περιβάλλον στο οποίο μπορείτε και οι δύο να εκφραστείτε ειλικρινά και με σεβασμό ώστε να δουλέψετε για μια αμοιβαία λύση.

Δυστυχώς η πολεμική ρητορική κάνει την εμφάνιση της συχνά σε έναν καυγά. Και ο λόγος είναι τα ακόλουθα τέσσερα λάθη που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις, αν θες η σχέση σου να έχει ελπίδες να κρατήσει.Ζευγάρι σε Σύγκρουση: 4 Σφάλματα Επικοινωνίας που οδηγούν έναν απλό Καυγά σε Θύελλα

#1 Απόφυγε ταμπέλες και επικριτικούς χαρακτηρισμούς

Υπάρχουν δύο τρόποι να ασκήσεις κριτική σε κάποιον. Μπορείς να σχολιάσεις αρνητικά τη συμπεριφορά του, κάτι που έκανε δηλαδή, ή μπορείς να σχολιάσεις αρνητικά τον ίδιο, τον χαρακτήρα του και τη προσωπικότητα του.

Όταν σχολιάζεις τη συμπεριφορά εστιάζεις σε κάτι πολύ συγκεκριμένο και παροδικό, κάτι που η άλλη πλευρά μπορεί όντως να αλλάξει. Όταν όμως επιτίθεσαι στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του άλλου, υπεργενικέυεις κολλώντας του μια αόριστη ταμπέλα για το ποιος είναι.

Δεν έκανε απλά κάτι κακό ή ενοχλητικό, αλλά είναι κακός ή ενοχλητικός.

Η τοποθέτηση μιας ταμπέλας συχνά σε κάνει να νιώθεις ικανοποίηση. Όταν άλλωστε ο θυμός έχει τον έλεγχο σου σού φαίνεται δίκαιο να εκφραστείς με τέτοιο τρόπο μέσα σε έναν καυγά. Και όχι μόνο σου φαίνεται δίκαιο αλλά με το να βάζεις μια γενική ταμπέλα, ουσιαστικά αποβάλεις από πάνω σου την ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στη σχέση.

Ωστόσο, αυτή η επικριτική και γενική επίθεση στο χαρακτήρα της συντρόφου σου είναι μια κατάρα που μετατρέπει μια κατά τα άλλα στοργική σχέση, σε μια μαραμένη γνωριμία.

Βάζοντας ταμπέλες κάνεις την σύντροφό σου να πονέσει συναισθηματικά και να καταφύγει στην άμυνα. Εκείνη αντεπιτίθεται και το κενό της επικοινωνίας ανάμεσα σας μεγαλώνει κι άλλο.

Επίσης με μια επίθεση στην ίδια την κάνεις να νιώσει αβοήθητη και αδύναμη να αλλάξει κάτι. Στην ουσία, τοποθετώντας γενικές ταμπέλες νίπτεις τας χείρας σου για τα προβλήματα της σχέσης, ενώ παράλληλα η σύντροφός σου νιώθει αδύναμη να ανταποκριθεί.

Για αυτό το λόγο η αποδοτική και αποτελεσματική επιλογή, είναι να εστιάσεις στη συμπεριφορά της. Να εξηγήσεις τι ακριβώς έκανε η σύντροφός σου, πως ένιωσες εσύ και τι εναλλακτικές υπάρχουν.

Θες να αποφύγεις μοιραία λάθη στο φλερτ; Δες εδώ

#2 Μην ανασύρεις το παρελθόν σε κάθε καυγά

Κλασικό αγκάθι στους καυγάδες ενός ζευγαριού, είναι η τάση να ανασύρουμε γεγονότα από το παρελθόν ως όπλα κατά της συντρόφου μας.

Εκεί που ο καυγάς αρχίζει να θερμαίνεται, της πετάς κάτι που έκανε έξι μήνες πριν και σε ενόχλησε. Κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το τωρινό πρόβλημα και το μόνο μήνυμα που στέλνει είναι πως εκείνη είναι το πρόβλημα και πως αυτή φταίει.

Φυσικά το να μιλάς για το παρελθόν δεν είναι κάτι κακό. Ίσα ίσα πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να φέρει ένα ζευγάρι πιο κοντά, αρκεί η κουβέντα να γίνει με διαύγεια και καθαρό μυαλό. Χωρίς πολεμική ρητορική και τυμπανοκρουσίες.

Σ’ έναν καυγά όμως, το μόνο που καταφέρνεις με μια τέτοια αναγωγή, είναι να εντείνεις την ένταση και να στείλεις την κουβέντα εκτός τροχιάς. Μακριά από κάποια ήρεμη και αποτελεσματική λύση του τωρινού προβλήματος.

Να θυμάσαι πως δύσκολα προχωράει και ανθίζει μια ερωτική σχέση, όταν λάθη και αστοχίες από το παρελθόν είναι πάντα παρόντα.Τα 4 σημάδια της Προβληματικής σχέσης, Ζευγάρι σε Σύγκρουση: 4 Σφάλματα Επικοινωνίας που οδηγούν έναν απλό Καυγά σε Θύελλα

#3 Απόφυγε τις αρνητικές συγκρίσεις

Ένα εξίσου μοιραίο σφάλμα που τορπιλίζει έναν καυγά μακριά από την αμοιβαία κατανόηση, είναι η αρνητική σύγκριση της άλλης πλευράς με κάποιον τρίτο.

Το να πεις πχ, στη σύντροφό σου ότι μοιάζει πολύ στη μητέρα της, εννοώντας πως έχει κληρονομήσει τα ελαττώματα της, την κάνει να νιώσει πως δέχεται επίθεση ως προσωπικότητα αλλά και πως επιτίθεσαι στα αγαπημένα της πρόσωπα.

Στην ουσία με αυτό τον τρόπο είναι σαν διαχωρίζεις τον εαυτό σου από εκείνη, λέγοντας έμμεσα πως δεν ανήκετε στην ίδια ομάδα.

Εξίσου ζημιογόνα είναι η σύγκριση με κάποιον τρίτο. Λέγοντας στην κοπέλα σου πως «η Μαρία από τη δουλειά είναι πιο θετική, χαμογελαστή, έχει καλύτερο χιούμορ κλπ» την κάνεις να νιώσει κατώτερη στα μάτια σου και να αρχίσει να ζηλεύει, πιστεύοντας πως σκέφτεσαι ή σου αρέσει κάποια άλλη.

#4 Απόφυγε τις απειλές

Μέρος του να είμαστε διεκδικητικοί είναι να εξηγήσουμε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την αρνητική συμπεριφορά του άλλου.

Πολύς κόσμος όμως παρεξηγεί αυτή τη διεκδικητικότητα και την μπερδεύει με την επιθετική συμπεριφορά, τις απειλές και την τιμωρία.

Το βασικό μήνυμα μιας απειλής είναι πως «είσαι κακός και γι’ αυτό θα σε τιμωρήσω». Είναι ένας τρόπος να εξαναγκάσεις την άλλη πλευρά να συμμορφωθεί με αυτό που επιθυμείς εσύ. Ακόμα όμως και αν φαινομενικά δουλεύει βραχυπρόθεσμα, η τακτική αυτή δεν επιλύει το βαθύτερο πρόβλημα.

Δεν επιλύει τον βαθύτερο λόγο για τον οποίο ξεκίνησε ο καυγάς.

Ακόμα και αν η σύντροφός σου κάνει αυτό που θες, θα το κάνει μόνο και μόνο για να αποφύγει τις συνέπειες της δικής σου απειλής. Αντίθετα αν δεν συμμορφωθεί, η διαφωνία κλιμακώνεται περισσότερο και πολύ πιθανό να ξεφύγει, προκαλώντας βαθιές ρωγμές στη σχέση σας.

Το να ζητάς κάτι και να το συνοδεύεις από ένα όριο που αν διαπεραστεί θα υπάρξουν συνέπειες είναι μέρος της διεκδικητικής συμπεριφοράς. Ωστόσο ο τρόπος που ζητάς κάτι, που θέτεις τις συνέπειες, που αναγνωρίζεις ή όχι τα συναισθήματα της άλλης πλευράς, είναι που κάνει την, τεράστια, διαφορά.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!