Το Χάρισμα: Πως να επικοινωνείς αποτελεσματικά με όλους - Men's Bible

Το Χάρισμα: Πως να επικοινωνείς αποτελεσματικά με όλους

Το Χάρισμα: Πως να επικοινωνείς αποτελεσματικά με όλους, Διαπραγμάτευση: 5 συμβουλές για να παίρνεις αυτό που θες!

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν είναι: «Μου αρέσει αυτή η κοπέλα, τι να κάνω για να της αρέσω κι εγώ;». Πως μπορούν δηλαδή να έχουν χάρισμα στην επικοινωνία.

Ειλικρινά, το κλειδί στο να αρέσεις στους άλλους είναι πολύ απλό. Απλά όταν το κάνουμε, δεν το συνειδητοποιούμε. Όταν, λοιπόν, καταλάβεις πως να λειτουργείς με χάρισμα στην επικοινωνία, τότε παίρνεις πολλούς πόντους στο πόσο ελκυστικός δείχνεις.

Τι σημαίνει όμως να έχεις χάρισμα στην επικοινωνία; Πώς διαχειρίζεται κανείς τα ταλέντα του και πώς μπορεί να χτίσει πάνω στις, πολλές ή περιορισμένες, ικανότητές του;

Για να μάθεις πως μπορείς να είσαι χαρισματικός στην επικοινωνία, μπορείς να διαβάσεις και αυτό το άρθρο.

#1 Το μυστικό για το χάρισμα στην επικοινωνία

Αντίθετα με όσα μας έχουν διδάξει, τα ετερώνυμα δεν έλκονται πάντα.

Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που έχουν ομοιότητες μεταξύ τους ελκύουν ο ένας τον άλλο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι να σχετιζόμαστε αιωνίως με τον κλώνο μας. Αλλά πρέπει να υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα επικοινωνίας.

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα. Χτίζουμε τις ζωές μας σε κοινωνικές δομές, σε φατρίες, σκεφτόμαστε με όρους «εμείς» και «οι άλλοι». Όταν ψάχνουμε το ταίρι μας θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι ανήκει στην ίδια φυλή με μας, όσο απλοποιημένο ή πρωτόγονο και αν ακούγεται αυτό. Ψάχνουμε λοιπόν ένα δείγμα ότι θα έχει μαζί μας κάποια κοινά.

Ο άνθρωπος με χάρισμα στην επικοινωνία λοιπόν, είναι εκείνος που μπορεί να σε πείσει ότι έχει κοινά πράγματα με σένα. Που μπορεί να πείσει πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, ότι έχει κοινά με όλους τους. Μπορεί να το κάνει διακριτικά. Μπορεί ο τρόπος του να είναι πιο δυναμικός, ακόμη και να επιβάλλεται. Πάντως ο στόχος είναι ένας: να κάνει τους άλλους να πιστέψουν ότι είναι δικός τους, παρόμοιος ή ίδιος με αυτούς.

#2 Πώς ταιριάζουν οι ενέργειες μεταξύ των ανθρώπων

Πώς μπορεί να ταιριάξει η ενέργειά σου με κάποιου άλλου ανθρώπου; Τι σημαίνει αυτό; Έχει να κάνει κυρίως με τον μεταξύ σας ενθουσιασμό. Πόση ένταση υπάρχει στη μεταξύ σας επικοινωνία; Πόσο ενδιαφέροντα, πόσο συναρπαστικό βρίσκετε ο ένας τον άλλο; Πόσο μπορείς να παρασύρεις τον συνομιλητή σου με τις κουβέντες σου; Πόσο μπορείς να τον ενθουσιάσεις, να τον συγκινήσεις, να τον συναρπάσεις;

Και φυσικά, κατά πόσο μπορεί και εκείνος να κάνει το ίδιο για σένα. Σκέψου πόσο κερδίζει ένας άνθρωπος με χάρισμα στην επικοινωνία, που παρασύρει τον περίγυρό του με τον ενθουσιασμό του. Που κάνει τους άλλους να αισθάνονται όμορφα, δηλαδή.

Το συναίσθημα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της χαρισματικής επικοινωνίας όπως λέει και ο Αντώνης στο εξαιρετικό βίντεο του που μπορείς να βρείς εδώ:

 

Και σκέψου πόση παραφωνία φαίνεται ένα άτομο να έχει όταν είναι κλεισμένο στον εαυτό του, με τον κάθε πόρο του κορμιού του να ζέχνει αυτολύπηση και μελαγχολία. Τι θετικό έχει να προσφέρει μία τέτοια συντροφιά; Για ποιον ακριβώς λόγο να την επιζητήσει κάποιος;

Όταν πλησιάζεις κάποιον για πρώτη φορά, είναι ανάγκη να ταιριάξουν οι ενέργειές σας. Αν είναι ήρεμη η συντροφιά που επιλέγεις, θα πρέπει να φερθείς ανάλογα. Αν είναι ενθουσιώδης, επίσης να φερθείς ανάλογα.

Αν οι ενέργειές σας ταιριάξουν, έχεις κάνει το πρώτο βήμα στη μεταξύ σας επικοινωνία. Έχει βρεθεί ένας κοινός τόπος. Και αν υποθέσουμε πως η γνωριμία προχωράει, θα δεις να συμβαίνει το εξής καταπληκτικό: οι ενέργειές σας εξελίσσονται μαζί.

Ξεκινάτε χαλαρά και ήρεμα, ας πούμε. Κάποιος από τους δυο σας γίνεται στην πορεία περισσότερο ενθουσιώδης και ενεργητικός. Η ζωντάνια του θα μεταδοθεί εύκολα, εφόσον έχει ήδη γίνει η πρώτη σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών ατόμων, το πρώτο ταίριασμα των χνώτων, αν θέλεις.

Στο στάδιο αυτό λοιπόν, παρατηρούμε ότι το ένα μέλος της σχέσης λειτουργεί σαν καθρέφτης του άλλου.

#3 Το ταίριασμα της γλώσσας του σώματος

Ρίξε μια ματιά στα ζευγάρια που συναντάς. Καταλαβαίνεις με τη μια ποιος περνάει καλά και ποιος βαριέται. Όταν όμως ένα ζευγάρι περνάει καλά, εννοώ αμφότερα τα μέλη, θα το δεις στη γλώσσα τους σώματος. Σκύβουν ο ένας προς τον άλλο. Πλησιάζουν. Τα σώματά τους κλίνουν προς την ίδια κατεύθυνση.Το Χάρισμα: Πως να επικοινωνείς αποτελεσματικά με όλους

Ένα ραντεβού κακό φαίνεται επίσης στη γλώσσα του σώματος. Τα σώματα των δύο συμμετεχόντων δεν κλίνουν το ένα προς το άλλο. Υπάρχει έντονη διάθεση απομάκρυνσης παρά εγγύτητας.

Όταν μας αρέσει ένα πρόσωπο, υποσυνείδητα υιοθετούμε κινήσεις, όπως το να αλλάζουμε τον τονισμό της ομιλίας μας και να υιοθετούμε μια στάση του σώματος που να δείχνει ότι προσπαθούμε να ταιριάξουμε μαζί του ακόμη περισσότερο.

Μπορεί να μην το προσέχουμε αλλά συμβαίνει. Είναι αρκετά φανερό, για έναν προσεκτικό εξωτερικό παρατηρητή. Πίνουμε από το ποτό μας, όταν πίνει κι ο άλλος. Μπορεί να κάνουμε παρόμοιες κινήσεις. Να χτυπάμε τα δάχτυλά μας στο τραπέζι όπως εκείνος.

Το φαινόμενο ονομάζεται συγχρονισμός. Γίνεται συνήθως ασυνείδητα αλλά τώρα που το ξέρεις, μπορείς κάλλιστα να δοκιμάσεις να το κάνεις συνειδητά. Να μιλάς και να κινείσαι αναλόγως με το άτομο που σε ενδιαφέρει. Αν χρησιμοποιεί χειρονομίες για να εκφραστεί, κάνε το κι εσύ. Αν μιλάει χαμηλόφωνα, ακολούθησε το παράδειγμά της. Αν κάθεται με την πλάτη ίσια, μιμήσου τη στάση της.

Όταν συγχρονιστείτε, άρχισε να παίρνεις πρωτοβουλίες. Άλλαξε θέση και θα δεις πως θα κάνει και εκείνη το ίδιο. Σκύψε προς το μέρος της για να δείξεις το ενδιαφέρον σου, και θα κάνει και εκείνη το ίδιο. Δείξε χαλαρός και θα την κάνεις να χαλαρώσει.

Πρόσεξε βέβαια όλα αυτά να γίνονται με τρόπο φυσικό. Δεν παίζετε παιχνίδι «κάνε ό,τι κάνω», όπως στις δραματικές σχολές. Και να ξέρεις ότι η μέθοδος αυτή απλώς και μόνο σε βοηθάει να συγχρονιστείς, να ταιριάξεις περισσότερο με το άτομο που σε ενδιαφέρει. Να νοιώσετε άνετα μεταξύ σας. Δεν ελέγχει τις σκέψεις κάποιου, ούτε τις αποφάσεις του, ούτε θα κάνει οποιαδήποτε να σε ερωτευτεί τυφλά και με τρέλα.

Αν θες να μάθεις τα μυστικά της γλώσσας του σώματος, δες εδώ

#4 Βρίσκοντας περισσότερα κοινά σημεία

Εντάξει, συγχρονιστήκατε. Είστε σε καλό σημείο τώρα, η χημεία αρχίζει να δουλεύει, αλλά μετά;

Τώρα είναι ώρα να βρείτε κοινά σημεία, αυτά τα μικρά πράγματα που έχετε κοινά και σας κάνουν να νιώθετε ότι συνδέεστε.

Μέρος της χαράς του να συνομιλείς με κάποιον είναι όταν ανακαλύπτεις ότι είσαι στην ίδια φυλή με αυτόν, στο ίδιο mood. Ξαφνικά νιώθεις ότι ο άλλος σε καταλαβαίνει πιο πολύ από τους υπόλοιπους γνωστούς σου.

Το να βρεις κοινά σημεία μπορεί να είναι εύκολο: να τύχει ας πούμε να εργάζεστε σε παρόμοια δουλειά. Ή μπορεί να ακούτε παρόμοια μουσική, ή μπορεί να βρεθείτε, πάνω στη συζήτηση, να συμπληρώνετε ο ένας τις γνώσεις του άλλου πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Όλα τα παραπάνω είναι παραδείγματα και δεν εγγυώνται την επιτυχία ενός ραντεβού, ή πολύ περισσότερο μίας σχέσης. Λάβε υπόψη ότι το να έχεις κοινά ενδιαφέροντα με κάποιον δεν σημαίνει να έχεις ταυτόσημα ενδιαφέροντα, σημαίνει μάλλον να μπορέσετε να βρείτε κοινά σημεία αναφοράς για να ξεκινήσετε τη συζήτηση από κάτι. Άλλωστε δεν συμβαίνει πάντα στις σχέσεις να αρέσουν και στους δυο σας ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Μπορεί να αρέσει και στους δυο σας το διάβασμα. Μπορεί να σας αρέσει να ταξιδεύετε, ο ένας στο βουνό και ο άλλος στη θάλασσα και να βρεθείτε να ανταλλάζετε εμπειρίες από προηγούμενα ταξίδια σας. Ο ένας έχει πάει εκεί που δεν έχει πάει ο άλλος και υπάρχουν ένα σωρό προορισμοί που ενδεχομένως θα μπορούσατε να εξερευνήσετε μαζί, κάποτε.Το Χάρισμα: Πως να επικοινωνείς αποτελεσματικά με όλους

#5 Μην ξεχνάς να χαμογελάς, δείχνει κι αυτό χάρισμα

Θα μου πεις ότι το λεω συνέχεια. Αλλά δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μουρτζούφληδες δείχνουμε καμιά φορά εμείς οι άντρες. Ειδικότερα όταν αγωνιούμε για το αν θα αρέσουμε.

Ένα ειλικρινές χαμόγελο που απλώνεται μέχρι τα μάτια σου, σε κάνει ελκυστικό. Σε κάνει να δείχνεις ακίνδυνος, ασφαλής και σίγουρος για τον εαυτό σου και δημιουργεί στους συνομιλητές σου την εντύπωση ότι μπορούν να σε εμπιστευθούν.

Δείχνεις ότι περνάς καλά με το άτομο που συνοδεύεις, και αυτό την κολακεύει. Και την κάνει να περνάει και εκείνη καλά μαζί σου. Επίσης, σύμφωνα με το φαινόμενο του συγχρονισμού, θα την κάνεις να σου χαμογελάσει, αν της χαμογελάσεις.

Ένα αυθεντικό, ζεστό χαμόγελο είναι, αν θέλεις τη γνώμη μου, το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός ανθρώπου που έχει χάρισμα στην επικοινωνία.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!