Άνδρας ή Παιδί; 8 συμπεριφορές που σε κάνουν να δείχνεις Ανώριμος - Men's Bible

Άνδρας ή Παιδί; 8 συμπεριφορές που σε κάνουν να δείχνεις Ανώριμος

Άνδρας ή Παιδί; 8 συμπεριφορές που σε κάνουν να δείχνεις Ανώριμος

Το «Δεν υπάρχουν άνδρες πια» αποτελεί πλέον κλασικό και διαχρονικό παράπονό των γυναικών. Όμως, το μήνυμα αυτής της δήλωσης δεν είναι πως κυριολεκτικά οι άνδρες έχουν εξαφανιστεί, αλλά πως ο πραγματικός άνδρας, εκείνος που δεν είναι ανώριμος αλλά συναισθηματικά ώριμος, έχει εκλείψει.

Και υπάρχει καλός λόγος για αυτό.

Η σημερινή κοινωνία παράγει άνδρες που είναι ψυχικά πιο αδύναμοι από τους άνδρες του παρελθόντος. Και ο λόγος είναι πως σήμερα τα αγόρια μεγαλώνουν πιο προστατευμένα από τα προβλήματα της ζωής από ποτέ άλλοτε.

Ο μέσος άνδρας σήμερα ανατρέφεται χωρίς να μαθαίνει τι σημαίνει, πραγματική και όχι τοξική, αρρενωπότητα. Μεγαλώνει χωρίς να μαθαίνει να διεκδικεί σωστά, να βάζει τα όρια του και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του αλλά και τα προβλήματα που του τυχαίνουν. Έτσι όταν ενηλικιωθεί, συνεχίζει να συμπεριφέρεται ανώριμα και αδύναμα, σαν μικρό παιδί που περιμένει από τους άλλους να το φροντίσουν.

Το να είσαι ώριμος ηλικιακά δε σε κάνει συναισθηματικά ώριμο και πραγματικό άνδρα

Όταν φτάνουμε στην εφηβεία το σώμα μας αλλάζει δραματικά. Οι μύες μεγαλώνουν, τρίχες φυτρώνουν σε διάφορες περιοχές του σώματος μας, η φωνή μας γίνεται πιο βαθειά κλπ. Η εφηβεία αποτελεί το χρονικό σημείο στο οποίο αναπτύσσουμε όλα εκείνα τα σωματικά χαρακτηριστικά ενός ώριμου άνδρα. Όμως, το να έχεις το σώμα ενός ώριμου άνδρα δεν αρκεί για να είσαι συναισθηματικά και ψυχικά ώριμος. Δεν αρκεί για να είσαι πραγματικός άνδρας.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ξεχωρίζει όπως λέμε την ήρα από το σιτάρι και τον ώριμο άνδρα από τον ανώριμο, είναι η νοοτροπία.

Το σώμα δεν παίζει ρόλο στο πότε ένας ανώριμος άνδρας θα πάψει να φέρεται σαν παιδί. Κάποιοι άνδρες μπορεί να έχουν σώμα σμιλεμένο με μεγάλους μυς όμως όταν τους γνωρίσεις καταλαβαίνεις πως ακόμη δεν έχουν ωριμάσει ψυχικά.

Άλλοι πάλι δεν έχουν ούτε αθλητικό, ούτε επιβλητικό σώμα. Όταν όμως τους γνωρίζεις, αισθάνεσαι πως στέκεσαι δίπλα σε μια τεράστια προσωπικότητα, δίπλα σε έναν άνδρα που μπορεί να ηγηθεί στρατιές ολόκληρες.

Μπορεί η διάπλαση τους να είναι μικρή και το παρουσιαστικό τους ταπεινό και ήρεμο, όμως πνευματικά και ψυχικά είναι άνδρες που προκαλούν δέος και θαυμασμό. Είναι ώριμοι και πραγματικοί άνδρες.

Ακριβώς λοιπόν επειδή την ωριμότητα δεν την κάνει το σώμα αλλά το μυαλό και η νοοτροπία, ακολουθούν οχτώ πράγματα που αν τα κάνεις, θα πρέπει να τα σταματήσεις. Οχτώ συμπεριφορές οι οποίες σε κάνουν να δείχνεις ανώριμος και σε κρατούν πίσω στο να γίνεις πραγματικός άνδρας.

#1 Δείχνεις ανώριμος όταν δεν αναλαμβάνεις ευθύνες

Το σημαντικότερο όλων, η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το οικοδόμημα που λέγεται πραγματικός άνδρας είναι η ικανότητα να αναλαμβάνεις την ευθύνη των αποφάσεων σου και της ζωής σου.

Ο ανώριμος άνδρας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του και τη ζωή του.

Είναι 30 χρονών και μένει με τους γονείς του οι οποίοι τον φροντίζουν όπως όταν ήταν παιδί. Δημιουργεί ακαταστασίες τις οποίες άλλοι αναλαμβάνουν να τις καθαρίζουν. Δεν διαχειρίζεται σωστά τα οικονομικά του κλπ.

Επίσης, οι περισσότεροι ανώριμοι άνδρες δεν αποδέχονται την ευθύνη για τα λάθη τους. Όταν κάτι στραβώνει, βρίσκουν δικαιολογίες και επιρρίπτουν ευθύνες στην τύχη, στην κοινωνία, στις περιστάσεις ή στους άλλους.

Ο συναισθηματικός πόνος που συνοδεύει την παραδοχή ενός λάθους ή την αποδοχή πως η ευθύνη για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ζωής τους ανήκει αποκλειστικά στους ίδιους, είναι μεγάλος.

Αντίθετα οι πραγματικοί άνδρες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα πάντα. Από τα λάθη που κάνουν μέχρι τις επιλογές που κάνουν.

Για να ωριμάσεις ως άνδρας λοιπόν χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να αποδεχτείς την ευθύνη για το που είσαι στη ζωή σου αυτή τη στιγμή. Είτε η ζωή σου είναι όπως την ονειρεύεσαι, είτε όχι.

Όπου και αν είσαι, είναι δική σου ευθύνη και όχι των γονέων σου, των αδερφών σου, των φίλων σου, του αφεντικού σου κλπ.

Αποδέξου την ευθύνη των αποφάσεων σου και του πως σκέφτεσαι, αισθάνεσαι, συμπεριφέρεσαι και αντιδράς.

#2 Δείχνεις ανώριμος όταν παραπονιέσαι συνεχώς

Ο ανώριμος άνδρας παραπονιέται, γκρινιάζει και αναζητά τον οίκτο και τη συμπόνια των άλλων για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του και μέσα του.

Όμως η γκρίνια δεν είναι ο σωστός και αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσεις καταστάσεις όπου παρουσιάζονται διάφορες συγκρούσεις και τριβές.

Κάθε φορά που κάτι πάει στραβά έχεις δύο επιλογές. Είτε θα επιλέξεις να παρουσιάσεις τον εαυτό σου ως θύμα των περιστάσεων, είτε να αντιμετωπίσεις την κατάσταση χωρίς γκρίνια και παράπονα. Να βάλεις τα δυνατά σου να τα βγάλεις πέρα χωρίς να αναζητήσεις τον οίκτο των άλλων.

#3 Δείχνεις ανώριμος όταν ασχολείσαι συνεχώς με το να εντυπωσιάσεις τους άλλους

Το να σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι και να επιθυμείς να τους εντυπωσιάσεις, εκπέμπεται προς τα έξω. Γίνεται προφανές από τη συμπεριφορά σου και τη γλώσσα του σώματος σου πως θες να είσαι αρεστός σε όλους και εντυπωσιακός, όσο και αν εσύ μπορεί να μην το πιστεύεις.

Και η αλήθεια είναι πως όταν είμαστε παιδιά είναι λογικό να θέλουμε να εντυπωσιάζουμε τους γονείς και τους φίλους μας συνεχώς. Όμως, υποτίθεται πως μεγαλώνοντας η νοοτροπία αυτή σταδιακά εξαφανίζεται.

Χάρη όμως στα κοινωνικά δίκτυα, η νοοτροπία του να επιδεικνύεσαι ώστε να εντυπωσιάσεις τους άλλους έχει βγει εκτός ελέγχου.

Ο ανώριμος άνδρας βασίζει την αυτοπεποίθηση του, την αυτοεικόνα του και την αυτοαξία του στη γνώμη των άλλων για εκείνον και όχι στη γνώμη του ίδιου για τον εαυτό του.

Όμως ο πραγματικός άνδρας δεν προβληματίζεται με το αν θα εντυπωσιάσει τους άλλους, γιατί είναι άνετος με το να μην τον συμπαθήσουν.

#4 Δεν φροντίζεις τη φήμη και την εικόνα σου

Ξέρω πως αυτό μοιάζει να αντικρούει αυτό που γράφω μόλις μερικές γραμμές πιο πάνω. Όμως δεν είναι έτσι. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια φήμη και μια εικόνα στη δουλειά μας, στα χόμπι μας και οπουδήποτε αλλού πηγαίνουμε.

Η φήμη και η εικόνα σου είναι το κοινωνικό σου βιογραφικό. Είναι αυτά που γνωρίζουν οι άλλοι γύρω σου για τον χαρακτήρα σου και τη προσωπικότητα σου.

Η φήμη σου μπορεί να σου δώσει προαγωγή, να σου ανοίξει πόρτες, να σου δημιουργήσει ευκαιρίες. Ή πάλι μπορεί να σταθεί αιτία να απολυθείς, να απορριφθείς ή ακόμη και να τραυματιστείς.

Ο ανώριμος άνδρας έχει πλήρη άγνοια του πως οι πράξεις του επηρεάζουν τη φήμη του και πως αυτή επηρεάζει τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω του.

Έχει τη νοοτροπία του “τα γράφω όλα εκεί που δε πιάνει μελάνι” και πολλές φορές προβαίνει σε κοινωνικά μη αποδεκτές συμπεριφορές που τον βάζουν σε κακή θέση.

Ο πραγματικός άνδρας λαμβάνει υπ’ όψιν το πως οι πράξεις του επηρεάζουν τη φήμη του. Οι ανώριμοι άνδρες απλά χρησιμοποιούν το “δε με νοιάζει τι λένε οι άλλοι” ως δικαιολογία για να δρουν ανόητα.

Αν λοιπόν βλέπεις πως έχεις αρκετούς επικριτές στη ζωή σου και ανθρώπους που σε αποφεύγουν επειδή δεν δρας με σύνεση και σκέψη τότε θα πρέπει να σε νοιάζει η φήμη σου και το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα.

Θα πρέπει να έχεις την υπερηφάνεια αλλά και την εντιμότητα να αλλάξεις αυτή την αρνητική φήμη και να μάθεις πως να παρουσιάζεις τον εαυτό σου δημόσια αλλά και σε πιο προσωπικές περιστάσεις.

#5 Δείχνεις ανώριμος όταν αναζητάς συνεχώς την ερωτική επιβεβαίωση

Αρκετοί άνδρες δείχνουν αρρενωποί και με αυτοπεποίθηση στη ζωή τους. Όμως, με το που εμφανίζεται μπροστά τους μια όμορφη κοπέλα, γρήγορα μεταμορφώνονται σε παθητικούς τύπους πρόθυμους να κάνουν τα πάντα για να τους αποδεχτεί η κοπέλα.

Ο πραγματικός άνδρας δεν αγχώνεται όταν μιλά με μια γυναίκα γιατί δεν χρειάζεται την αποδοχή της και την επιβεβαίωση της.

Θες να μην τα χάνεις όταν μιλάς με μια ωραία κοπέλα; Δες εδώ

#6 Δεν έχεις ακονισμένες κοινωνικές δεξιότητες

Ο ανώριμος άνδρας δεν έχει κοινωνική αυτοπειθαρχία. Κομπάζει και υπερηφανεύεται, διακόπτει το συνομιλητή του και δεν επικεντρώνεται στο να τον ακούσει. Αντίθετα, επικεντρώνεται υπερβολικά στο τι θα πει εκείνος αντί να κατανοήσει τι του λένε οι άλλοι. Μιλά λοιπόν περισσότερο απ’ όσο πρέπει και απαντά χωρίς να σκέφτεται.

Ο πραγματικός άνδρας όμως δεν υπερηφανεύεται για τον εαυτό του και αποφεύγει εκείνες τις κακές κοινωνικά συνήθειες που τον κάνουν να δείχνει σαν κόπανος. Όταν οι άλλοι μιλούν, εκείνος ακούει προσεκτικά και δίνει στους συνομιλητές του την ευκαιρία να νιώσουν πως κάποιος τους καταλαβαίνει.

Όταν απαντά, κάνει μια παύση, σκέφτεται την απάντηση του και επιλέγει με προσοχή λέξεις και εκφράσεις. Επίσης, κατανοεί τον συνομιλητή του όχι μονάχα στο λεκτικό επίπεδο αλλά και στη μη λεκτική επικοινωνία και προσπαθεί διαρκώς να βελτιώνεται στην επικοινωνία με τους άλλους.

#7 Έχεις κακή αυτοπειθαρχία και αυτοέλεγχο

Ο ανώριμος άνδρας αποφεύγει την επίπονη προσπάθεια και είναι πρόθυμος να ασχοληθεί μονάχα με ότι του είναι ευχάριστο. Δεν πειθαρχεί τον εαυτό του ώστε να διεκδικήσει όλα εκείνα που επιθυμεί.

Δεν λέει στον εαυτό του “Όχι!”, ούτε πιέζει τον εαυτό του να κάνει πράγματα που είναι μεν ωφέλιμα αλλά και βαρετά ή δύσκολα – όπως η γυμναστική, η σωστή διατροφή, το να κοιμάσαι νωρίς και να ξυπνάς νωρίς, να διαχειρίζεσαι σωστά τα οικονομικά σου κλπ.

Δεν γνωρίζει πως να σταματήσει να βλέπει ταινίες και σειρές για ώρες, να παίζει video games μέχρι το ξημέρωμα, να τρώει γλυκά ενώ θα έπρεπε να κόψει τις περιττές θερμίδες.

Αντίθετα ο πραγματικός άνδρας έχει αυτοπειθαρχία και αυτοέλεγχο. Ξέρει πως να πει “Όχι!” στον εαυτό του και να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για μια καλύτερη και πιο ικανοποιητική ζωή.

Ο πραγματικός άνδρας ελέγχει τη ζωή του ο ίδιος και δεν παραδίδεται στις παρορμήσεις του.Άνδρας ή Παιδί; 8 συμπεριφορές που σε κάνουν να δείχνεις Ανώριμος

#8 Εύχεσαι, αλλά δε διεκδικείς

Ο ανώριμος άνδρας ονειρεύεται, εύχεται και ελπίζει πως η ζωή του κάπως, με κάποιο μαγικό τρόπο θα βελτιωθεί. Φαντάζεται πως κάνει επιτέλους αυτό που πραγματικά επιθυμεί, όπως για παράδειγμα να φλερτάρει με την κοπέλα που του αρέσει πολύ, όμως ποτέ δεν δοκιμάζει να της μιλήσει και να τη φλερτάρει και έτσι μένει με τη φαντασία.

Ο πραγματικός άνδρας δεν έχει το χρόνο να ονειρεύεται, να εύχεται και να ελπίζει, γιατί είναι αρκετά απασχολημένος με το να πραγματοποιεί τα όνειρα του.

Είτε μιλάμε για την καριέρα, είτε μιλάμε για τον έρωτα. Ο πραγματικός άνδρας αφήνει τον εαυτό του ευάλωτο στην αποτυχία και στην απόρριψη. Δοκιμάζει να μιλήσει και να φλετάρει με την κοπέλα που τον ενδιαφέρει, δοκιμάζει να διεκδικήσει κάτι περισσότερο στην εργασία του. Και ακόμα και αν η κοπέλα τον απορρίψει ή δεν πάρει το κάτι περισσότερο στην εργασία του, ξέρει πως τουλάχιστον προσπάθησε και δεν έμεινε με ένα μεγάλο «Αν…».

Αν λοιπόν ξοδεύεις τον χρόνο σου παρακολουθώντας σειρές και ταινίες στην 40 ιντσών τηλεόραση, παίζεις video games ακατάπαυστα ή ασχολείσαι με άλλες δραστηριότητες που δεν προάγουν τα όνειρα και τις επιθυμίες σου, τότε είναι ώρα να σταματήσεις.

Βρες τι επιθυμείς, φτιάξε ένα πλάνο για να το αποκτήσεις και ακολούθησε το.

Ο πραγματικός άνδρας έχει τη ζωή του σε τάξη, γνωρίζει τι θέλει και τι όχι και ζει τη ζωή του με βάση τις δικές του αξίες και στάνταρ. Δεν σπαταλά χρόνο παίζοντας παιχνίδια με τον εαυτό του ή τους άλλους.

Αναλαμβάνει δράση και κατευθύνει τη ζωή τους προς την κατεύθυνση την οποία επιθυμεί. Ξεκίνα λοιπόν κι εσύ να κάνεις το ίδιο.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!