Όταν η Ντροπή σε Σταματάει να μιλήσεις με Κοπέλες - Men's Bible

Όταν η Ντροπή σε Σταματάει να μιλήσεις με Κοπέλες

«Θέλω να της μιλήσω και δεν μπορώ»: Όταν η Ντροπή σε Σταματάει, Νευρικότητα – Απλές μέθοδοι για να την διαχειριστείς

Υπάρχει μια κοπέλα στο αμφιθέατρο της σχολής σου που σου αρέσει. Θα ήθελες να γνωριστείτε περισσότερο, αλλά η σκέψη και μόνο να της μιλήσεις και η ντροπή που νιώθεις, σου δημιουργούν ένα σφίξιμο στο στομάχι.

Ή μπορεί να κάνεις τα ψώνια σου στο σουπερμάρκετ και εκείνη τη στιγμή να βλέπεις μια συνάδελφο από τη δουλειά που σου αρέσει πολύ.

Εκείνη δε σε έχει δει. Θες να τη χαιρετήσεις και να της μιλήσεις, αλλά κάτι σε πιάνει και αντί να της πεις ένα γεια, αλλάζεις κατεύθυνση και χάνεσαι μέσα στο διάδρομο με τις σοκολάτες για να την αποφύγεις.

Αν οι παραπάνω καταστάσεις σου ακούγονται οικείες, τότε γνωρίζεις πως είναι να αγχώνεσαι κοινωνικά και να νιώθεις άβολα πριν μιλήσεις σε κάποια κοπέλα (ή ακόμα και καθώς της μιλάς).

Η ρίζα πίσω από αυτό το άγχος, πίσω από το σφίξιμο στο στομάχι, πίσω από την αμηχανία και γενικά πίσω από κάθε συναισθηματική δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας άνδρας στο φλερτ, την κοινωνικοποίηση και τις γνωριμίες, είναι το συναίσθημα της ντροπής.

Η ντροπή ευθύνεται για κάθε δισταγμό που νιώθεις όταν θες να φλερτάρεις.

Είναι ο λόγος που δεν πειράζεις την κοπέλα και μένεις σε μια σοβαρή κουβέντα μαζί της.

Είναι ο λόγος που δεν είσαι αρκετά εκφραστικός όταν της μιλάς.

Είναι ο λόγος που κολλάς να της ζητήσεις το τηλέφωνο ή να βγείτε για έναν καφέ να τα πείτε.

Είναι ο λόγος που δεν της μιλάς εξ’ αρχής.

Το συναίσθημα της ντροπής επηρεάζει την ανδρική συμπεριφορά σε κάθε στάδιο και φάση του φλερτ. Μα, περισσότερο απ’ όλα, επηρεάζει το αν θα της μιλήσεις ή αν θα το αποφύγεις.

Η ντροπή είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα. Είναι κάτι που λίγο πολύ όλοι μας αντιμετωπίζουμε πότε πότε σε διάφορες στιγμές της ζωής μας. Ενώ λοιπόν είναι φυσιολογικό να αγχώνεσαι κοινωνικά, αν δεν το διαχειριστείς σωστά, το συναίσθημα αυτό σε εμποδίζει να απολαύσεις τη ζωή σου στο έπακρο.

Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζει την ερωτική σου ζωή.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες βρίσκουν τους ντροπαλούς και κοινωνικά αγχώδεις άνδρες, λιγότερο ελκυστικούς ως πιθανούς ερωτικούς συντρόφους. Επίσης, οι ντροπαλοί άνδρες καθυστερούν να εξελιχθούν και δυσκολεύονται να πετύχουν στη ζωή.

Οι ποιοτικές σχέσεις (ερωτικές και μη) είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία σου αλλά και το πόσο ικανοποιημένος νιώθεις απ’ τη ζωή σου.

Είναι δύσκολο να σχηματίσεις αλλά και να διατηρήσεις ποιοτικές σχέσεις, όταν η ντροπή σε εμποδίζει να κοινωνικοποιηθείς και να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος και τη ντροπή αποτελεσματικά, ώστε να διεκδικήσεις αυτά που αξίζεις στο φλερτ και τη ζωή.

Είτε λοιπόν νιώθεις πως είσαι αρκετά ντροπαλός, είτε πάλι δε θεωρείς τον εαυτό σου ντροπαλό αλλά έχεις στιγμές που αισθάνεσαι άβολα κοινωνικά, το παρόν άρθρο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις το γιατί και να βοηθήσεις τον εαυτό σου να το ξεπεράσει.

Τι είναι η ντροπή;

Ντροπή είναι στην ουσία ο φόβος, η νευρικότητα, η δυσφορία και η ανησυχία που κάποιες φορές αισθάνεσαι όταν αλληλεπιδράς με άλλους ανθρώπους.

Όταν νιώθεις ντροπή οι παλμοί της καρδιάς ανεβαίνουν, αρχίζεις να μιλάς πιο σιγά ή υπερβολικά γρήγορα και ένα μοτίβο αρνητικών σκέψεων ξετυλίγεται στο μυαλό σου.

Αρχίζεις να πιστεύεις πως οι γύρω σου σε παρακολουθούν, διαπιστώνουν πόσο νευρικά αισθάνεσαι και σε κρίνουν αυστηρά.

Ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει τα αισθήματα ντροπής όπως κάθε άλλη πρωτόγονη απειλή, σα να πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου.

Ενώ στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύει άμεσα η ζωή μας, υπάρχει κάτι άλλο που βρίσκεται σε κίνδυνο. Η αποδοχή που λαμβάνουμε από τους άλλους γύρω μας.

Για τους προγόνους μας, η απομόνωση και η εξορία από την ομάδα και τη φυλή στην οποία άνηκαν, ισοδυναμούσε με θάνατο. Η προστασία της ομάδας ήταν πολύ σημαντική για τον πρωτόγονο άνθρωπο και ενώ η απόρριψη δεν ισοδυναμούσε με άμεσο θάνατο, ουσιαστικά ο αφανισμός ήταν αναπόφευκτος καθώς μόνος του αδυνατούσε να επιβιώσει.

Παρ’ ότι πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και η κοινωνική απόρριψη δεν αποτελεί πια σημαντική απειλή για τη ζωή σου, ο εγκέφαλος σου συνεχίζει να αντιδρά με τον ίδιο τρόπο.

Η επιθυμία να αποφύγεις το έντονο άγχος και το φόβο της κοινωνικής έκθεσης, σε οδηγεί να αποφεύγεις να μιλήσεις στις κοπέλες που σε ενδιαφέρουν.

Θες να κάνεις το πρώτο βήμα και να ξεκινήσεις κουβέντα μαζί τους γιατί πρώτον είναι στη φύση σου να είσαι κοινωνικό ον και είναι στη φύση σου να θες να φλερτάρεις και δεύτερον, γιατί το να φλερτάρεις θα σε ανταμείψει με ερωτικές γνωριμίες και σχέσεις.

Αλλά αν είσαι ντροπαλός, μέσα σου μαίνεται μια μάχη. Από τη μια έχεις την επιθυμία να κοινωνικοποιηθείς και από την άλλη, σκέφτεσαι συνεχώς το ρίσκο της απόρριψης ή το ενδεχόμενο να νιώσεις άβολα και να κάνεις κάποιο λάθος.

Στη μάχη αυτή ο φόβος που πηγάζει απ’ το ρίσκο, συχνά κερδίζει στο μυαλό του ντροπαλού άνδρα, με αποτέλεσμα αυτός να αποφεύγει όσο το δυνατόν μπορεί τις κοινωνικές επαφές. Ειδικά αν αυτές έχουν να κάνουν με το άλλο φύλο.

Άλλο ντροπαλός και άλλο εσωστρεφής

Η ντροπή και η εσωστρέφεια δεν είναι το ίδιο πράγμα. Οι εσωστρεφείς άνδρες είναι απλώς άνδρες που προτιμούν ένα πιο ήσυχο και χαλαρό περιβάλλον. Ενώ προτιμούν να περνούν αρκετό χρόνο μόνοι τους ή σε μικρές παρέες, δε νιώθουν νευρικοί ή αγχωμένοι όταν έρχεται η ώρα να κοινωνικοποιηθούν και να κάνουν νέες γνωριμίες.

Ένας εσωστρεφής ο οποίος δεν είναι ντροπαλός, μπορεί να απολαμβάνει περισσότερο την ησυχία ενός βιβλιοπωλείου από τη μουσική ενός μπαρ, αλλά δε δυσκολεύεται ιδιαίτερα να πιάσει κουβέντα στην κοπέλα που του αρέσει.

Από την άλλη, κάποιος μπορεί να είναι και εξωστρεφής και ντροπαλός, δηλαδή να έχει την επιθυμία για κοινωνική επαφή με άλλους ανθρώπους και παράλληλα να νιώθει έντονο κοινωνικό άγχος, το οποίο τον εμποδίζει να καλύψει αυτή του την ανάγκη.

Ο κύριος λόγος που η εσωστρέφεια συγχέεται με το να είσαι ντροπαλός, είναι γιατί οι ντροπαλοί άνθρωποι συχνά συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο με τους εσωστρεφείς.

Δηλαδή τείνουν να απομονώνονται και να αποφεύγουν κοινωνικές περιστάσεις.«Θέλω να της μιλήσω και δεν μπορώ»: Όταν η Ντροπή σε Σταματάει

Τα αίτια

Αν λοιπόν η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια δεν έχουν σχέση με τη ντροπή, τι είναι αυτό που κάνει κάποιον περισσότερο ντροπαλό από κάποιον άλλο;

Το κοινωνικό άγχος, όπως αλλιώς λέγεται το να είσαι ντροπαλός, πηγάζει από διάφορους παράγοντες. Ωστόσο κανείς μας δε γεννιέται ντροπαλός. Ναι, κάποιοι ίσως έχουν προδιάθεση στο να νιώθουν άγχος κοινωνικά, αλλά αυτή η προδιάθεση δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Αντίθετα, οι πιο σημαντικοί και καθοριστικοί παράγοντες είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει κάποιος και η έλλειψη κοινωνικών εμπειριών.

Αν είχες επικριτικούς γονείς, αν ήσουν στόχος εκφοβισμού στο σχολείο, το πώς έμαθες να αντιμετωπίζεις τα εμπόδια κλπ, παίζουν κρίσιμο ρόλο στο πόσο ντροπαλός και κοινωνικά αγχώδης είσαι.

Αντίστοιχα, το γεγονός πως δεν έχεις εξασκηθεί στην επικοινωνία παίζει έναν εξίσου σημαντικό ρόλο. Ίσως και το σημαντικότερο, καθώς όλο και περισσότεροι άνδρες αισθάνονται ντροπαλοί σε σχέση με το παρελθόν.

Με ολοένα μεγαλύτερο κομμάτι της επικοινωνίας να γίνεται από απόσταση μέσω της τεχνολογίας, η πραγματική πρόσωπο με πρόσωπο επαφή αραιώνει και μαζί της αραιώνει και η εξάσκηση στις κοινωνικές δεξιότητες.

Χωρίς διαρκή και επαρκή τριβή, η ικανότητά σου για αποτελεσματική επικοινωνία εξασθενεί. Όταν έρχεται η ώρα που χρειάζεται να βασιστείς πάνω της, αντιλαμβάνεσαι πως είσαι «σκουριασμένος» και αρχίζεις να νιώθεις άβολα.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος παράγοντας που παίζει ρόλο στο πόσο ντροπαλός νιώθει κάποιος, είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπει τον εαυτό του και ερμηνεύει τα γεγονότα που συμβαίνουν.

Όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερο άρθρο, το μυαλό παίζει συχνά παιχνίδια και αυτά τα παιχνίδια κοστίζουν σε ευκαιρίες για νέες εμπειρίες και γνωριμίες.

Οι ντροπαλοί και οι κοινωνικά αγχώδεις, τείνουν συχνά να εστιάζουν σε μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες και να νιώθουν πως η οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό που θεωρούν σωστό και ιδανικό, ισοδυναμεί με καταστροφή.

Η αλήθεια είναι πως κανένας μας δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αλλάξει το παρελθόν του και την προσωπικότητά του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να αλλάξει το μέλλον του.

Ακριβώς λοιπόν επειδή μπορείς να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες και να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις το φλερτ και ακριβώς επειδή η ικανότητα σου για επικοινωνία και γνωριμίες επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία σου και την ευτυχία σου, οφείλεις στο εαυτό σου να το πετύχεις.

Αν θες κάποια βοήθεια σε αυτό, δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!